Monika L. 26.05.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Dlatego właśnie tak niewiele jest domów szkieletowych: te wewnętrzne opory przed nowością...Byłam w kilku takich domach i latem i zimą. Spałam w nich, są na prawdę świetne. Warto pomyśleć. Niektóre firmy ( np. Damir ) proponują je już od 800 zł /m2, ale jest to "goła" wersja i z blachodachówką ... SAL daj: keramzyt - na pewno coś znajdziesz... Albo bezpośrednio tu: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8468&highlight=kanadyjczyk Tam znajdziesz info o domach z prefabrykatów keramzytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.05.2004 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 SAL - było wałkowane kilka razy. Wpisz w wyszukiwarkęPraefa i Legalett - pozdr - KrzysiekPS Z moich prób/doświadczeń nie polecam, zbudowałem w końcuz BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna maria ch 26.10.2004 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Czy ktoś budował w systemie Praefa?? jak mieszka się w takim domu??? jakie koszty budowy?? prosze o wszystkie spostrzeżenia i uwagi!! niezdecydowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 koszty ok. 30 - 40% wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZVA 27.10.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Witaj, ja wybudowałem dom z Praefy ( GL 125 Studia Atrium) i jestem b.zadowolony. Ściany trzymają pion,kąty są proste, wewnątrz praktycznie gotowe do tapetowania ( trzeba tylko przemyć bo są czyms konserwowane). Moim zdaniem nerwy zaoszczędzone na doglądaniu majstra,który miał zły dzień i ściana mu nie wyszła , kłopoty z poprawkami i nierówne tynki wewnętrzne są warte tej różnicy w cenie. Zapłaciłem za ściany 60 tys - ile kosztowałyby z bloczków lub pustaka nie wiem? Jako zadowolony użytkownik - polecam.Prosze tylko sprawdzić wykonawcę czy ma autoryzację Praefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna maria ch 27.10.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 dzękuję za odpowiedzi, moge prosić cos wiecej, oprócz tego czego się dowiem na stronach praefy?? czy w domu nie "dudni"?, jakie koszty utrzymania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna maria ch 27.10.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Czy fundament wykonywała praefa, czy cena obejmuje wykonanie stropów,czy nie widać połączeń ścian,stropów, sufitów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 27.10.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Wiesz, poszukaj słowa PRAEFA w wyszukiwarce. Znajdziesz kilka wątków, różne wypowiedzi, niektórzy za, inni już mniej, a niektórzy w ogóle negatywnie. Znajdziesz ludzi którzy zbudowali, innych którzy zmienili zdanie na różnych etapach i nie zbudowali z tą firmą. Ja osobiście rozważałem tą opcję. Dlaczego odpuściłem możesz znaleźć na początku mojego dziennika. Nie za bardzo chcę wracać do tematu. Ale to oczywiście tylko jeden głos w dyskusji. Inne znajdziesz jeśli skorzystasz z mojej rady i poszukasz wyszukiwarką. Życzę powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZVA 28.10.2004 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Mój dom budował od podstaw wykonawca z autoryzacją Praefy (tej właściwej nie warszawskiej) i Legalettu,Praefa wysłała tylko swojego człowieka do skontrolowania jakości prac ponieważ to oni są gwarantem.Wykonawca obiecał na pismie ,że postawi stan surowy zamknięty w 3 miesiace - weszli na budowę 09.09.2003 - odebrałem od nich budynek przed swiętami bożego narodzenia. Za całość (Praefa,Legalett,Moderndach, elektryka,CO, wod-kan,) zapłacilem 265tys brutto - czy to dużo za domek 120 m z poddaszem użytkowym i garażem na 2 auta? Oferty wykonawców budujących tradycyjnie były b.zbliżone, a do systemowego rozwiazania skłaniałem się ze względu na to że minimalizuje możliwość błędów i ogranicza 'radosną twórczość p.majstra'.A jesli chodzi o jakość to po wykonaniu cienkowarstwowych tynków wewnętrznych (były już w cenie) wewnątrz domu nie ma śladu po łączeniach ścian, a z tym dudnieniem to nie wiem o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 28.10.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Witam, Przeglądnięcie archiwum forum jak najbardziej wymagane, jak również wizyta i "lustracja" kilku wykonanych domów - najlepiej sezon wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cetor 05.05.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 Jestem na etapie wyboru materiału do budowania, zacząłem interesować się budową z keramzytu w systemie Praefa. Krótki czas budowy, porównywalny koszt z budową tradycyjną. Chciałbym poznać opinie na ten temat a w szczególności jak się w takim domku mieszka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 05.05.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 było duźo - wpisz w wyszukiwarke:a) keramzytb) Praefac) Legalett pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 28.05.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Witam, Kusi mnie PRAEFA + LEGALETT. Wielka prośba do tych, którzy skorzystali z usług partnerów Praefy o informacje. Budowa w okolicach Warszawy.Jestem na etapie zbierania wstępnych ofert. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.05.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Wpisz w wyszukiwarkę PRAEFA, LEGALETT - dużo o tym było na forum, a nawet paru wybudowało pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 29.05.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Witam, mam do Was pytanie. Czy ktokolwiek spotkał się z technologią systemu Praefa i jakie ma w związku z tym doświadczenia? Czy rzeczywiście jest to tak dobry i tani system ? Zastanawiamy się z żoną nad budową w tym systemie i prosimy o Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 29.05.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Przepraszam Cię, ale nie odpowiadaj na wszystkie pytania na temat Praefy jednakową formułką przez kilkadziesiąt miesięcy. Będę wdzięczny jeżeli jesteś wstanie za pomocą wyszukiwarki udzielić mi odpowoedzi na pytania o KONKRETNYCH partnerów (różnice w cenach solidność wykonania, kompetencje). Tylko bez obrazy proszę - twoją metodą znalazłem zaledwie kilka konkretnych wypowiedzi a i to dawno nieaktualnych Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 29.05.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Ja czekam na oferty. Obawiam się, że tani nie jest. Szybki napewno.Spróbuję, jeszcze wyciągnąć oferty osobno na fundament, ściany i dach. Na razie zależy mi na jednym wykonawcy całości (brak czasu na zabawę w logistykę). Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 29.05.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Dzięki , jak będziesz miał dane to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.05.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Jeśli o mnie idzie była to firma Inwest-eko-dom z Sosnowca, która zaprzestała działalności.Co do solidności - wrażenie negatywne, bo w ciągu 5 miesięcy w/w firma 2 razy zmieniała ceny za wybudowanie domku. Natomiast mam nadzieję że przez wyszukiwarkę znalazłeś fotki, jak jedna z firm budowała w tej technologii .... pozdr - KrzysiekPS Wybudowałem metodą w miarę tradycyjną i mieszkam, czego wszystkim życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 30.05.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 ... twoją metodą znalazłem zaledwie kilka konkretnych wypowiedzi a i to dawno nieaktualnych Pozdrawiam, Sunao Skąd ta pewność, że nie są aktualne ? Moja opinia jest aktualna - nie znajduje żadnego uzasadnienia dla budowy w tej technologii w formie jaka jest oferowana w Polsce i w polskich realiach ekonomicznych na rynku budowlanym. Ceny materiałów, ceny usług, racjonalny czas budowy (PRAEFA to tylko ściany !), post PRL'owska odraza do tapet, to wszystko przemawia za budową tradycyjną i ja drugi raz (Panie chroń!) bym tak budował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts