Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System PRAEFA - opinie, doświadczenia

Recommended Posts

Dlatego właśnie tak niewiele jest domów szkieletowych: te wewnętrzne opory przed nowością...Byłam w kilku takich domach i latem i zimą. Spałam w nich, są na prawdę świetne. Warto pomyśleć. Niektóre firmy ( np. Damir ) proponują je już od 800 zł /m2, ale jest to "goła" wersja i z blachodachówką :( ...

SAL daj: keramzyt - na pewno coś znajdziesz...

Albo bezpośrednio tu:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8468&highlight=kanadyjczyk

Tam znajdziesz info o domach z prefabrykatów keramzytowych.

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Witaj,

ja wybudowałem dom z Praefy ( GL 125 Studia Atrium) i jestem b.zadowolony. Ściany trzymają pion,kąty są proste, wewnątrz praktycznie gotowe do tapetowania ( trzeba tylko przemyć bo są czyms konserwowane). Moim zdaniem nerwy zaoszczędzone na doglądaniu majstra,który miał zły dzień i ściana mu nie wyszła :-), kłopoty z poprawkami i nierówne tynki wewnętrzne są warte tej różnicy w cenie.

Zapłaciłem za ściany 60 tys - ile kosztowałyby z bloczków lub pustaka nie wiem?

Jako zadowolony użytkownik - polecam.Prosze tylko sprawdzić wykonawcę czy ma autoryzację Praefy.

Wiesz, poszukaj słowa PRAEFA w wyszukiwarce. Znajdziesz kilka wątków, różne wypowiedzi, niektórzy za, inni już mniej, a niektórzy w ogóle negatywnie. Znajdziesz ludzi którzy zbudowali, innych którzy zmienili zdanie na różnych etapach i nie zbudowali z tą firmą.

Ja osobiście rozważałem tą opcję. Dlaczego odpuściłem możesz znaleźć na początku mojego dziennika. Nie za bardzo chcę wracać do tematu. Ale to oczywiście tylko jeden głos w dyskusji. Inne znajdziesz jeśli skorzystasz z mojej rady i poszukasz wyszukiwarką.

Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Mój dom budował od podstaw wykonawca z autoryzacją Praefy (tej właściwej nie warszawskiej) i Legalettu,Praefa wysłała tylko swojego człowieka do skontrolowania jakości prac ponieważ to oni są gwarantem.

Wykonawca obiecał na pismie ,że postawi stan surowy zamknięty w 3 miesiace - weszli na budowę 09.09.2003 - odebrałem od nich budynek przed swiętami bożego narodzenia. Za całość (Praefa,Legalett,Moderndach, elektryka,CO, wod-kan,) zapłacilem 265tys brutto - czy to dużo za domek 120 m z poddaszem użytkowym i garażem na 2 auta? Oferty wykonawców budujących tradycyjnie były b.zbliżone, a do systemowego rozwiazania skłaniałem się ze względu na to że minimalizuje możliwość błędów i ogranicza 'radosną twórczość p.majstra'.

A jesli chodzi o jakość to po wykonaniu cienkowarstwowych tynków wewnętrznych (były już w cenie) wewnątrz domu nie ma śladu po łączeniach ścian, a z tym dudnieniem to nie wiem o co chodzi ?

• 6 months później...

Jestem na etapie wyboru materiału do budowania, zacząłem interesować się budową z keramzytu w systemie Praefa. Krótki czas budowy, porównywalny koszt z budową tradycyjną. Chciałbym poznać opinie na ten temat a w szczególności jak się w takim domku mieszka.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Przepraszam Cię, ale nie odpowiadaj na wszystkie pytania na temat Praefy jednakową formułką przez kilkadziesiąt miesięcy. Będę wdzięczny jeżeli jesteś wstanie za pomocą wyszukiwarki udzielić mi odpowoedzi na pytania o KONKRETNYCH partnerów (różnice w cenach solidność wykonania, kompetencje). Tylko bez obrazy proszę - twoją metodą znalazłem zaledwie kilka konkretnych wypowiedzi a i to dawno nieaktualnych

Pozdrawiam,

Sunao

Jeśli o mnie idzie była to firma Inwest-eko-dom z Sosnowca, która zaprzestała działalności.

Co do solidności - wrażenie negatywne, bo w ciągu 5 miesięcy w/w firma 2 razy zmieniała ceny za wybudowanie domku. Natomiast mam nadzieję że przez wyszukiwarkę znalazłeś fotki, jak jedna z firm budowała w tej technologii ....

pozdr - Krzysiek

PS Wybudowałem metodą w miarę tradycyjną i mieszkam, czego wszystkim życzę

... twoją metodą znalazłem zaledwie kilka konkretnych wypowiedzi a i to dawno nieaktualnych

Pozdrawiam,

Sunao

Skąd ta pewność, że nie są aktualne ? Moja opinia jest aktualna - nie znajduje żadnego uzasadnienia dla budowy w tej technologii w formie jaka jest oferowana w Polsce i w polskich realiach ekonomicznych na rynku budowlanym. Ceny materiałów, ceny usług, racjonalny czas budowy (PRAEFA to tylko ściany !), post PRL'owska odraza do tapet, to wszystko przemawia za budową tradycyjną i ja drugi raz (Panie chroń!) bym tak budował.