Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System PRAEFA - opinie, doświadczenia

Recommended Posts

Przeczytałem poprzednie wątki na ten temat (jakoś ich wcześniej nie mogłem znaleźć, sorry) i doszedłem do wniosku, że jednak wszystko zależy od wykonawcy i dalej się zastanawiam nad PRAEFą. Mam jeszcze na szczęście parę miesięcy do namysłu.

Przede wszystkim wyślij projekt do Praefy z prośba o wycene kosztów budowy. Robią to za darmo i całkiem porządnie (z rozbiciem na poszczególne etapy budowy). Poczytaj to, co dostaniesz, a potem się zastanów. Nie będę tu próbowała się mądrzyć, czy to dobre, czy złe rozwiązanie, bo nie wiem. Pewnie, gdyby nie cena, weszlibyśmy w to. Niestety porównanie wyceny Praefy z kosztorysem budowy naszego domku w sposób tradycyjny było porażające. No i pożegnalismy się z marzeniami o ekspresowej budowie :cry: .

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Filo!

Przepraszam - chyba żeczywiście mi sie pokręciło.

To co napisałes na temat mozliwych błędów ma jak najbardziej "ręce i nogi" tyle tylko, że żadna technologia nie jest wolna od takich niebezpieczeństw a możliwości fuszerki przy budowaniu "klasycznym" jest jeszcze więcej.

Zgadzam sie jedynie, że szczególnie starannie trzeba wykonać wszelkei prace adaptacyjne/projektowe, bo na budowie niewiele sie da poprawić.

Co do moich doświadczeń z Praefą:

1. Warunki znam i zgadzam się, że płatności "przed" są dużym minusem

2. Budynek wizytowałem - podobało mi się.

3. Ściany przyjeżdżają na moj legalett 08 listopada

4. Nie wykańczałem - nie wiem czy są jakieś kruczki

5. wsparcie techniczne i obsługa posprzedażna? Nie wiem co masz na myśli :(

Decyzję podjąłem "na tak". Twoje obawy co do Praefy przytoczyłeś dopiero teraz w sposób konkretny. Ja się z Twoimi obawami zgadzam, tylko czy prawdopodobieństwo finalnego bubla przy budowie w sytemie Praefa jest większe niż w techn. tradycyjnej - uważam, że nie.

Pozdrawiam,

Sunao

Sunao, z jaką firma budujesz z tej Praefy?

Zaliczyłem klasyczną wtopę, zadając jako nowy pytanie wałkowane już sto razy na forum. Prześledziłem poprzednie wątki, które zaczynają się już w 2002 roku. Ale widzę, że przez te wszystkie lata ciekawie ewoluowała opinia niektórych, co budowali.

Jako że teraz interesuje mnie raczej budowa przez dewelopera, w prosty sposób wycenię sobie dom w różnych technologiach. Znalazłem dewwelopera budującego w Prefie, BK itd. Mam nadzieję, że jeśli nie są wyspecjalizowani tylko w jednym, to wycenią i poradzą rzetelnie, z czego budować. Bez zbędnego entuzjazmu.

No pewnie - a dokładnie jak sie cos w tym wątku pojawia :)

pozdr - Krzysiek

PS Sunao - czyzbym był niemile widziany :-?

Śledzenie wątku to ja wiem jak działa, ale powiadamianie o NOWYCH wątkach dotyczących Praefy? ;)

Pozdrawiam,

Sunao

PS. Niemile widziany? Skądże! Każdy rzeczowy głos na temat Praefy mile widziany! ;)

u mnie jak wycenili prosty projekt, który im przyniosłem to musiałem się biurka trzymać, aby nie upaśc z wrażenia :D tego złego oczywiście :D

No właśnie. U nas same ściany w Praefie wyszły drożej niż fundament, ściany i ocieplony dach w tradycji! A jeszcze próbowali wmawiać, że to przecież niewielka różnica, bo ściany gładkie i nie trzeba tynkować.

Wychodzi u nich 1,56 tys za metr powierzchni całkowitej plus vat (stan deweloperski), a w technologii tradycyjno-porotermowej u firmy pod Gdańskiem za stan pod klucz 1700 zł plus vat za metr powierzchni UŻYTKOWEJ.

Ciekawe, gdzie tu są jakieś kruczki, bo ceny nie są złe. W systemie gospodarczym pewnie dużo niżej się chyba nie da zejść. Sam już nie wiem.

W Warszawie średnia cena to około 1650 zł za m2 powierzchnii całkowitej bez przyłączy. Większość firm, z którymi rozmawiałam w domach jednorodzinnych bierze pod uwagę powierzchnię całkowitą podając cenę metra. Przyznaję im rację, bo dla mnie garaż w moim domu to też "powierzchnia użytkowa" i trzeba za nią zapłacić tyle samo w stanie developerskim co za powierzchnię w salonie. Cena domów w praefie wydaje mi się bardzo atrakcyjna.