Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System PRAEFA - opinie, doświadczenia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Ja taki dom w trakcie budowy oglądałam w Bielsku-Białej.

Dom postawiony na płycie Legalett, chociaż można budować na zwykłym fundamencie.

Ściany postawiono podobno w jeden dzień. Grubość ścian zew. 15 cm, ściany wew.10cm. BARDZO GŁADKIE!!! W takich ścianach można się zakochac :D

Właściciel budynku mówił, że koszt 1m2 to 1200zł netto (dom 240m2): płyta Legalett, ściany, strop drewniany, więźba, pokrycie gontem bitumicznym, okna i drzwi wraz z montażem, bramy garażowe, ocieplenie styropianem i tynk zewn. Malowanie ścian, schody, podłogi(terakota itp.)i biały montaż we własnym zakresie.

Fajnie to wyglądało na etapie wstępnych negocjacji, potem cena mnie zabiła i na miejscu, na budowie, zmieniałem technologię z Praefy na BK600.

Nie miałem pod ręką kilkudziesięciu tysięcy na ściany. Może i prawda że ich się nie tynkuje i nie robi bruzd pod instalacje, ale za to są po prostu potwornie drogie.

chlopaki- skoro zalezy wam na gladkich scianach, to czemu nie wezmiecie silki? ja z niej zbudowalem dom i jest super. sciany gladkie, przewody w bloczkach, material najlepszy jesli chodzi o akustyke. wada- chlopnie wode i wolniej schnie. no i jest zimna- trzeba dawac 15 cm welny lub styropianu. kkk

• 6 months później...
nie bede sie wypowiadac na temat prefy, bo budowa domu dopiero przede mna, musze tylko powiedziec, ze od jednego pzedstawiciela prefy ucieklismy do innego, ktory zaoferowal nam inna- bardziej normalna cene, chce nawiazac tylko do szkod gorniczych= w obu firmach dostalismy wyliczenia dodatkowego zbrojenia, po wybudowaniu mamy dostac kosztorys, ktory idzie na kopalnie-więc ze zwrotem nie ma problemu, z wyliczeniem ceny zbrojenia takze

• 1 month później...

Alan,

interesowałem się tą technologią jakieś 4 lata temu. Byłem w fabryce w Międzyrzeczu. Widziałem zarówno linie produkcyjną jak i rozmawiałem z projektantmi na temat swojego projektu.

Odwiedziłem też domy zbudowane w tej technologii pod Międzyrzeczem. W jednym byłem w środku i naprawdę mi się podobał.

Jednak podobnie jak pozostałych przytłoczyła mnie cena. Jest ona bycć może akceptowalna przez niemców, gdzie idzie gro produkcji dla mnie była trochę zaporowa. A to, że nie robili dachu ich ofertę robiło dla mnie jeszcze mniej kuszącą.

Dla tych jednak co mają kasę, chcą się w ciągu jednego sezonu wprowadzić technologia wydaję sie byc o.k.

• 3 months później...

Witam

Właśnie dowiedziałem się o nowym sposobie stawiania domów w systemie Praefa (z scian kermazytowych), mam więc prośbę do wszystkich którzy w ten sposób budowali lub budują o info jak sie mieszka w takim domku:), czy jesteście zadowoleni?

Jaka jest wytrzymałość takich scian?

z góry dzieki za wszelkie posty

Witam

Praefa (z scian kermazytowych), mam więc prośbę do wszystkich którzy w ten sposób budowali lub budują o info jak sie mieszka w takim domku:), czy jesteście zadowoleni?

Witam, przyłączam się do pytania, czy budowa z Praefą jest droga? Ile wychodzi za m2? (mniej więcej)

Pozdrawiam

Piotrek

Witam

Mieszkam w domu zbudowanym w systemie Legalett+Praefa+Mitek od 4 lat.

Dom zbudowałem i zmieszkałem w nim w nieco ponad 3 miesiące (95 m2 - parter).

Szczegóły można poczytać w nr 1-2/2007 czasopisma "Własny dom z konceptem".

Powodzenia

Piotr

PS

Polecam macierzystą firmę Praefa z Międzyrzecza. Inne tylko, gdy poleci ta pierwsza (znam smutne przypadki podrobionej Praefy).

Jeśli jest ww. czasopismo w sprzedaży jeszcze, to zakupię niezwłocznie - potem dopiero zacznę dręczyć Cię irytująco namolnymi pytaniami dodatkowymi :-)

Rozumiem, że Ty jesteś jednym z tych zadowolonych użytkowników, bo jak zacząłem czytać to forum, to lekko zmiękłem i prawie już rezygnowałem z tej Praefy... Prawie sami malkontenci i przeciwnicy. Zresztą jeszcze w sumie projekt nie zamknięty - mogę narazić się na atak furii architekta i kazać mu zmienić technologię na tradycyjną :-)

Np. z kamienia ciosanego...

Albo z ziemi ubijanej...

Ewentualnie z krowich placków (popularne w Indiach) ;-)

witam

dzięki za odpowiedz, ale powiedz coś więcej na temat firmy skanna, jak wygłada koszt takiego domu w porównaniu z domem w technologii murowanej budowanego przez firmę?

Jak oceniasz współpracę z tą firmą , ja będę dopiero się kontaktował a przedstawicielem tej firmy ale chciałbym poznać Twoją opinię :D