Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawiadomienie o oddaniu domu do użytku - zakończenie budowy

Recommended Posts

Mamy zamiar zgłosić budynek do użytkowania. Dowiedzieliśmy się w PINB jakie dokumenty należy załączyć, tzn

- oryginał dziennika budowy

- oświadczenie kierownika budowy

- inwentaryzację geodezyjną powykonawczą

- protokoły badań i sprawozdań (komin i szczelność instalacji gazowej).

Czy można zgłosić budynek, który nie ma jeszcze wykonanych wszystkich podjazdów (nie ma ułożonej kostki, będzie wykonane w ciągu miesiąca). czy można zgłosić budynek , który nie ma wykonanego docelowego ogrodzenia frontowego. Jeszcze jest tymczasowe budowlane, ale tez w ciągu miesiąca będzie wykonane docelowe. Zalezy nam na czasie aby jak najszybciej zgłosic budynek do PINB, ale nie wiemy czy można? Czy brak podjazdów nie ma wpływu na wykonaie mapy (inwentaryzacji geodezyjnej powykonawczej).

Napiszcie jak to było u was?

do listy obowiązkowych dokumentów musisz dodać:

- protokół odbioru elektryki

- protokół zerowania

- umowa na wywóz nieczystości stałych

- umowa na wywóz nieczystości płynnych (jeśli masz oczyszczalnie lub szambo)

- kopia pozwolenia na budowę

- protokół odbioru z wodociągów

- umowa z gazownią

- jeśli masz oczyszczalnię to również zgłoszenie na wykoanie oczyszczalni

A teraz pozostała część.

Ja nie miałam ogrodzenia, ani podjazdu, ani chodników tylko kierownik budowy spytał jaki termin realizacji planujemy. Powiedzieliśmy, że za kilka dni przyjeżdża ogrodzenie a zaraz potem wchodzą panowie robić podjazdy

I odbiór uzyskałam

Ja bym powiedział, że to czego zażądano od Jamesa wynika z prawa budowlanego. Wymagania przedstawienia umów są wynikiem radosnej twórczości niektórych inspektoratów PINB i nie wszędzie występują. Co do "protokołów badań i sprawdzeń", to zapis w prawie jest pojemny i w różnych PINB mogą go różnie interpretować. Zwykle żądają kominiarza, gazownika i ewentualnie elektryka, wodociągów rzadziej. Ja na miejscu Jamesa trzymałbym się tego co powiedzieli we właściwym PINB i nie pchał się z dodatkowymi papierami, bo niedługo zaczną żądać kopii umowy z ogrodnikiem na koszenie trawy ("posesja musi być schludna" :wink: )

Dokumenty wg listy Didi

Poza tym nie mo co się chwalić co się dodatkowo ma albo czego się nie zrobiło tylko cierpliwie poczekac tydzień czy dwa na odbiór zaświadczenia o zakończeniu budowy.

Ważne jest żeby od razu zrobić odbiór CAŁKOWITY a nie CZĘŚCIOWY. Dlaczego? W pierwszym przypadku INB nie ma obowiązku przyjść na budowę i sprawdzić co i jak (i tego nie robią bo nie muszą) natomiast w drugim przypadku muszą przyjść i wynotują wszystkie niedociągnięcia a nie daj Boże jakieś odchyłki od projektu w elewacjach.

Ja tak zrobiłem i tydzień temu zameldowałem sie w moim nowym domu, wokół którego jest jeszcze pracy na następne 2 lata, np. utwardzenie drogi dojazdowej do budynku, podjazd do garażu, opaska wokół domu itp. Ale najważniejsze jest to, że odbiór mam z głowy i mieszkam.

Dodam jeszcze że bez odbioru (i zameldowania) mieszkaliśmy tam już od pół roku - oczywiście to nielegalne ale taka była konieczność.

Co do mapy powykonawczej to możesz ją zlecić jak już będziesz mieć doprowadzone wszystkie media.

Powodzenia i bez obaw !!!

dzięki za rady. Co do mapy to mam już poprowadzone wszystkie media i przyłącza, w taki razie chyba moge zlecić wykonanie inwetaryzacji geodezyjnej powykonawczej.

Co do wymogów naszego PINB i zakresu dokumentów, to co na początku zostało wymienione to tego żądają. Dla nas największym kłopotem wydawało się to, że nie mamy docelowego ogrodzenia i podjazdów.

James Bond - trzymaj się tego co napisał Tomasz M.. Tylko te dokumenty których zażąda wyraźnie PINB. Nie wyskakuj z własną inicjatywą.

Odnośnie wizyt na budowie - rzeczywiście przy częściowym muszą przyjść na przy całkowitym nie muszą. Ale to wcale nie znaczy że nie przyjdą. U mnie niestety w okolicy, której się pobudowałem jest tak, że praktycznie zawsze przychodzą i to, co ciekawe - dwójkami. Nudzi im się czy co? Natomiast np. w powiecie w którym się urodziłem przychodzą przy całkowitym jedynie w sytuacjach wątpliwych np. jak budowa w ostrej granicy itp. I bez chodzenia po budowach mają co robić.

Pozdrawiam

Mamy zamiar zgłosić budynek do użytkowania. Napiszcie jak to było u was?

Po prostu złóz konieczne dokumenty i czekaj 21 dni. W najgorszym przypadku Ci odrzuca i będziesz musiła zrobic to co brakuje. Pamietaj o terminie 21 dni. U mnie obudzili się gdy po upływie terminu zgłosiłem się po odbiór papierów.

właśnie wczoraj złożyliśmy wszystkie dokumenty, zgłosiliśmy dom do odbioru. Oprócz wypełnionego druku zgłoszenie załączylismy:

-oryginał dziennika budowy

-oświadczenie kierownika budowy

- inwentaryzację geodezyjną powykonawczą (mapa)

- protokoły badań i sprawozdań (komin i szczelność instalacji gazowej).

Tyle ile wymagali.

Pani, która przyjmowała dokumenty powiedziała, żeby zgłosić za tydzień (!) i wtedy oni dadzą wcześniejszą decyzję.

Trzymajcie kciuki może się uda załatwić to bardzo szybko. A potem już tylko meldunek i legalne mieszkanie. :D