Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w Twoim przypadku jednofunkcyjny i cyrkulacja jest lepszym rozwiązaniem,

kocioł jak kupujesz to goły, z reguły wszystko trzeba dokupić

justa napisał

Czy ja też mogę poprosić o radę?

Mój dom to 130 m pow. użytkowej, cegła max + 12 cm styropian. Na parterze ok. 60 m podłogówki (wszystko oprócz jednego pokoju), a na górze łazienka, w pozostałych pomieszczeniach grzejniki. Na dole zlew, ,umywalka, prysznic, na górze 2 umywalki, wanna, prysznic. Komin z cegły z wkładem z kwasówki - to wszystko już jest.

Nie ma natomiast pieca, a czas się za to zabrać

Proszę o podpowiedzi, najlepiej z podaniem konkretnych firm i modeli, bo ja im więcej chodzę po sklepach, tym większy mam mętlik w głowie.

pozdrawiam

justa

1950 napisał

LUDZIE, LUDZIE,

CO JA ROBIę

ale to chyba z tego powodu, że mnie tak długo nie było

no dobra,

MCR 24/BS 100

z polskiego na nasze,

jednofunkcyjny kondensat z zasobnikiem 100 l. stojącym

za 4450 zł netto.

oczywiście De Dietrich

6936 zł w katalogu

36 % upustu,

ja chyba jestem chyba jednak naprawdę chory

warunki nic się nie zmieniły,

odbiór w hurtowni najbliżej miejsca zamieszkania,

15% VAT do odbioru na koniec roku

czy to była odpowiedź na moje pytanie, czy ogólna oferta?

pozdrawiam

justa

1950 napisał:

poszło

taki zestaw z kondensat MCR 24 zasobnikiem 100 l. oraz kompletną automatyką do sterowania obiegiem co i obiegiem podłogówki z mieszaczem to 5500 zł netto,

po prostu miód

Czy ten za 4450 to goły piec, czy całość, tak jak ten za 5500?

ten za 4450 to kocioł z zasobnikiem z automatyką sterowaną z kotła,

jak pokazuje doświadczenie taka automatyka to trochę mało,

nie mając podłogówki można zastosować do tego zestawu termostat pokojowy programowalny tygodniowo, za 331 zł

dziękuję za odpiowiedź: rozumiem że najlepszym rozwiązaniem będzie założenie na piec zestawu DY 723 i podłączenie części spalinowej do istniejącego przewodu kominowego z wkładem z kwasówki z zastosowaniem przejściówki pozwalającej podłączyć rurę fi80 do komina fi 120, oraz doprowadzenie do drugiego wejścia zestawu powietrza z zewnątrz np rurą wystawioną przez ścianę

pozdrawiam

a po co przez sciane sie przebijac. Skoro przejsciowka rozbije ci rure na dwie 80 to obie wprowadzasz do komina przy czym jedna w kominie ma kontynuacja a druga (w tym wypadku ta od powietrza) nie. I tak spaliny wylatuja kwasowka a powietrze zasysane jest szachtem kominowym - taniej i prosciej:) przynajmniej ja tam zamierzam zrobić

mozna jeszcze zrobic to poprzez redukcje bez przejsciowki ale jakos bardziej do mnie przemawia rozwiazanie z przejsciowka

szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem :wink: jak podłączając wyrzut do kwasiaka który zajmuje praktycznie cały komin zaciągać resztą powietrze.

u mnie sprawa wygląda tak że mam problem z włożeniem do kwasówki fi 120, która jest już w kominie rury do wyrzutu spalin. dziś rano dowiedziałem się że istnieje coś takiego jak rura flex do pracy w nadciśnieniu - czyli do pracy z np kondensatem i jest to 'droga' rura >160pln/mb netto - fi 80. są do niej przejściówki i złączki tak że może dałoby się przejść przez feralną część flex'em a resztę (tj górną część) zrobić z normalnych odcinków rury przeznaczonej do wyrzutu spalin.

szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem :wink: jak podłączając wyrzut do kwasiaka który zajmuje praktycznie cały komin zaciągać resztą powietrze.

u mnie szacht kominowy to kwadrat 14x14cm wiec kwasówka fi 80 zajmie jakąś połowę - druga połowa będzie dostarczać powietrza.

1950 napisał

ten za 4450 to kocioł z zasobnikiem z automatyką sterowaną z kotła,

jak pokazuje doświadczenie taka automatyka to trochę mało,

nie mając podłogówki można zastosować do tego zestawu termostat pokojowy programowalny tygodniowo, za 331 zł

Mam ok. 70 m podłogówki, więc co byś proponował? Ten zestaw za 5500 zł?

Mam wątpliwość dot. kondensata - moja kotłownia to również pomieszczenie gospodarcze i suszarnia, a jak wyczytałam, to kondensat ochładza pomieszczenie, bo pobiera powietrze z zewnątrz. Poza tym w tej suszarni zrobiłam również ogrzewanie podłogowe i jest wyjście na normalny grzejnik, więc jak będzie grzała podłogówka a piec ochładzał powietrze, to chyba nie ma sensu ten kondensat, bo straty będą większe niż korzyści? Więc chyba nie bardzo to idzie w parze?

Może gadam głupoty, ale nie bardzo mogę się w tym połapać.

pozdrawiam

justa

Witam,

chciałbym nawiązać do naszej nieco wcześniejszej rozmowy o podłogówce.

Czy w przypadku obiegu podłogówki z zaworem RTL, umieszczonego w 2 pomieszczeniach (kuchnia i łazienka) o łącznej powierzchni ok. 17 m2, możliwe będzie ograniczenie ogrzewania tylko do tych dwóch pomieszczeń np. w czasie chłodnej wiosny lub jesieni?

Czy też w takiej sytuacji trzeba instalować 2 oddzielnie sterowane obiegi?

Witam,

bede zobowiazany za przedstawienie oferty cenowej na piec Vaillant VSC ecoCOMPACT 196-C 150, w opcji:

1. zakup samego pieca

2. dodatkowo osprzet do obslugi dwoch obiegow kalo i podloga (sprzeglo, ...) wraz z odpowiednim manimulatorem pokojowym

3. montaz do gotowej instalacji i uruchomienie jesli posiada Pan uprawnienia

Okolice Warszawy -> jesli opcja 3 nie jest mozliwa prosze tylko o opcje 1 i 2.

pozdr, pawel

Witam,

chciałbym nawiązać do naszej nieco wcześniejszej rozmowy o podłogówce.

Czy w przypadku obiegu podłogówki z zaworem RTL, umieszczonego w 2 pomieszczeniach (kuchnia i łazienka) o łącznej powierzchni ok. 17 m2, możliwe będzie ograniczenie ogrzewania tylko do tych dwóch pomieszczeń np. w czasie chłodnej wiosny lub jesieni?

Czy też w takiej sytuacji trzeba instalować 2 oddzielnie sterowane obiegi?

tak będzie możliwe będzie ogrzewanie tych dwóch pomieszczeń,

najprostszy bez inwestycyjny sposób, to zakręcenie pozostałych grzejników,

czy to na zaworach termostatycznych, czy też na odcinających,

i uwierz mi, nie warto takiej instalacji komplikować,

Dobry wieczór,

chciałem prosić o wycenę zestawu: kocioł- sterowanie- komin.

Zapytanie wysłałem na priva.

Pozdrawiam.

poszło

Witaj 1950

wysłałem na meila moje zapytanie choć to duża kombinacja myśle że jest to wykonalne :D

Pozdrawiam Krzysiek

Witaj 1950

Otrzymałeś mojego maila?

Pozdrawiam Krzysiek

Witaj 1950

wysłałem na meila moje zapytanie choć to duża kombinacja myśle że jest to wykonalne :D

Pozdrawiam Krzysiek

Witaj 1950

Otrzymałeś mojego maila?

Pozdrawiam Krzysiek

:-? niestety nie