Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam prośbę, jeżeli piszecie maila to nie zapomnijcie o nicku z FM,

czasami jest owszem i to jest bardzo ładne, imię i nazwisko, ale już na forum pytacie pod forumowym nickiem i za Chiny nie wiem z kim koresponduję :roll:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj 1950

wysłałem na meila moje zapytanie choć to duża kombinacja myśle że jest to wykonalne :D

Pozdrawiam Krzysiek

Witaj 1950

Otrzymałeś mojego maila?

Pozdrawiam Krzysiek

:-? niestety nie

Wysłałem ponownie a jak nie dojdzie to następnym razem wyśle na pw

pozdrawiam Krzysiek

1950

"jutro" minęło a ja nic nie dostałem :evil: Masz chyba nie lada problem z moim zamówieniem :o (chociaż zamówiłem zgodnie z Twoją ofertą). Jak nie możesz tego zrealizować - to prostu napisz uczciwie zamiast się nie odzywać! Przynajmniej będę wiedział co robić dalej ...

1950

"jutro" minęło a ja nic nie dostałem :evil: Masz chyba nie lada problem z moim zamówieniem :o (chociaż zamówiłem zgodnie z Twoją ofertą). Jak nie możesz tego zrealizować - to prostu napisz uczciwie zamiast się nie odzywać! Przynajmniej będę wiedział co robić dalej ...

nie gorączkuj się, nie warto, :roll:

i uwierz we mnie :lol:

nie zawsze po całym dniu roboty chce się usiąść do komputera i odpisywać,

i tak dopiero w poniedziałek mogę coś załatwiać,

a jeżeli chcesz wiedzieć czy warunki się nie zmieniły, to powiem Ci, że się nie zmieniły,

dostałeś konkretną ofertę i co chcesz teraz żebym Ci napisał, że będzie taniej czy, że będzie drożej? :roll:

nie, będzie tak jak napisałem

jeżeli chcesz widzieć więcej to przedzwoń telefon masz na priv,

a dla niezdecydowanych, promocja jest tylko do końca września, ale nie należy czekać aż tak długo bo może braknąć czasu na załatwienie tego wszystkeigo

a zegar tyka, już coraz mniej czasu do końca promocji,

naprawdę kocioł kondensacyjny renomowanego producenta za 4450 netto to jest bardzo tanio,

Ja to mam szczescie z tym , ze to Ty mi doradzales co i jak zrobic .

Teraz to widze :p

Dziekuje.

Kotlownie zaczniemy robic za jakies 2 tygodnie

LUDZIE !!!!!!!!!!!!!! :roll:

nie bierzcie sobie tego aż tak do serca:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ale swoją drogą zastanawia mnie jedno, kocioł kondensacyjny z zasobnikiem 100 l.

za 4450 zł netto, z tego 15 % VAT do odzyskania na koniec roku, cieszy się tak umiarkowanym zainteresowaniem :o

a promocja jest tylko do końca miesiąca,

dla mnie to co najmniej dziwne :roll:

ale powiem tak,

w końcu to nie ja nie będę miał De Dietricha

witam

tak samo ja jak i wielu innych forumowiczów-budowlańców mam ten sam problem JAKI KoCioł ????????

Jedno jest pewne Gazowy, a co dalej????

remontuje dom ma on

parter ok 80 m2 przestrzeni otwarrtej kuchnia,salon itd + mała łazienka WC i Umywalka

pietro ok 80 m2 łazienka prysznic wanna wc 2 umywalki i 3 pokoje

piwnica kotłownia i 2 pomieszczenia użytkowe ten sam metraż

w sumie ok 13 grzejników

pytania jest takie jaki KOcioł

jest cały czas szansa na wstawienie kwasówki do komina komin ok 11 m

nawiew do kotłowni do zrobienie

ewentualne odprowadzenie kondensatu - muszę to sprawdzić

zastanawiam sie nad jednofunkcyjnym z zasobnikiem

proszę o radę sprawa w miarę pilna ponieważ zima tuz tuż

:D :D :D

po obmiaracg wyszło mi łącznej powiezchni ok 260m i 15 grzejników

jaki kocioł mógłbyś mi zaproponowac za rozsadną cene z zasobnikiem

i pytanie dodatkowe o ile muszę zwiększyć moce grzejników przy zastosowaniu pieca kondensacyjnego

mam dobrane grzejniki do pieca zwykłego z otwartą komorą spalania

czy przy użyciu kotła z zamkniętą komorą trzeba używać jakiegoś innego koina w moim przypadku posiadam nawiew tzw zetke

wiadomość prosze na prv

jestem zainteresowany

pozdrawiam

witam

tak samo ja jak i wielu innych forumowiczów-budowlańców mam ten sam problem JAKI KoCioł ????????

Jedno jest pewne Gazowy, a co dalej????

remontuje dom ma on

parter ok 80 m2 przestrzeni otwarrtej kuchnia,salon itd + mała łazienka WC i Umywalka

pietro ok 80 m2 łazienka prysznic wanna wc 2 umywalki i 3 pokoje

piwnica kotłownia i 2 pomieszczenia użytkowe ten sam metraż

w sumie ok 13 grzejników

pytania jest takie jaki KOcioł

jest cały czas szansa na wstawienie kwasówki do komina komin ok 11 m

nawiew do kotłowni do zrobienie

ewentualne odprowadzenie kondensatu - muszę to sprawdzić

zastanawiam sie nad jednofunkcyjnym z zasobnikiem

proszę o radę sprawa w miarę pilna ponieważ zima tuz tuż

:D :D :D

po obmiaracg wyszło mi łącznej powiezchni ok 260m i 15 grzejników

jaki kocioł mógłbyś mi zaproponowac za rozsadną cene z zasobnikiem

MCR 24 BS/100 kondensat z zasobnikiem 100 l. za 4450 zł netto, przy dwóch bardziej wypasionych łazienkach te 100 l. może być trochę mało,

może być taki sam MCR 24 z zasobnikiem 130 l. za 5800 zł netto,

lub De Dietrich INOVENS MC 25 LP/BS 130, najwyższa półka z zasobnikiem 130 l. za 8200 zł netto,

to były wisielce,

może być lodówka z zasobnikiem 130 l. ECODENS DTG 1300-24 Eco V130, za 6000 zł netto,

lub druga lodówka Elidens DTG 1300 Eco.NOIx Plus/V 130 też z zasobnikiem 130 l. to już najwyższa półka za 9300 zł netto

wszystkie kotły z podstawową automatyką

i pytanie dodatkowe o ile muszę zwiększyć moce grzejników przy zastosowaniu pieca kondensacyjnego

mam dobrane grzejniki do pieca zwykłego z otwartą komorą spalania

wg wszelkich prawideł powinny to być grzejniki prawie dwa razy większe,

tak wynika ze współczynników jakie każą stosować producenci grzejników,

ale w praktyce wystarczy zwiększenie mocy o około 30%,

dlaczego tak twierdzę,

moce grzejników dobierane są do temperatur ekstremalnych,

on przy temperaturze, u mnie -20 C musi osiągnąć tę założoną moc maksymalną,

około 98% okresu grzewczego grzejniki pracują z mocami o wiele mniejszymi,

grzejniki pomimo tego, że nie są aż tak duże jak być powinny wg wyliczeń, w zupełności wystarczają a temperatury zasilania kotła kondensacyjnego są takie, że kocioł ten pracuje w trybie kondensacji,

ponad to, te skrajnie niskie temperatury z reguły występują nocą, gdzie kocioł z założenia ma obniżyć temperaturę w domu, (lepiej się śpi) czyli temperaturę zasilania instalacji i pomimo tego że na zewnątrz jest zimno to i tak kocioł ma szansę na to żeby móc kondensować, bo temperatury zasilania i tak muszą być niższe z tego względu, że utrzymuje niższe temperatury w domu,

trzeba zdać sobie sprawę z tego że średnio dni z temperaturami -20C jest chyba maksymalnie do 6

a przykładowa średnia temperatura stycznia dla Tychów (niestety nie mam dla Bierunia) wynosi -3,3 C gdy dla Warszawy -3,0 C, natomiast średnia temperatura okresu grzewczego który może wynosić nawet i 250 dni (nieprawdopodobne co?) wynosi trochę więcej od 0 C, czyli kocioł pomimo zmniejszonych mocy grzejnika i tak kondensuje przez co jest zawsze kotłem bardziej sprawnym od kotłów nie kondensacyjnych,

sprawność całoroczna kotła nie kondensacyjnego wynosi około 60% z tego względu, że najwyższą sprawność posiada przy pracy pełną mocą

czy przy użyciu kotła z zamkniętą komorą trzeba używać jakiegoś innego komina w moim przypadku posiadam nawiew tzw zetke

w Twoim przypadku musisz mieć jedynie wkład do komina z kwasówki, wtedy będziesz odprowadzał spaliny tym wkładem a powietrze do spalania będzie dostarczane właśnie tą zetką,

wiadomość prosze na prv

nie przesłałem na priv bo z tego co napisałem może jeszcze ktoś skorzystać

jestem zainteresowany

pozdrawiam

:lol:

Witaj 1950

wysłałem na maila prośbę/pytanko o kompleksową ofertę. jestem mocno zainteresowany tematem - interesuje mnie pełna automatyka/sterowanie

z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam Wojtek

ale kto Ty jesteś?

jak już pisałem proszę o podanie nicku pod którym występujecie na forum,

wyobraź sobie ileś maili które przychodzą pocztą i każdy bez nicka,

nie wiem, who ist who :roll: