Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jaki masz regulator?
1950, mam (chyba) niestandardową sytuację, ...

AD137

przepraszam ale dawno mnie nie było,

nie mogłem :-?

AD 137 tak ma :roll:

on nie moduluje tylko steruje palnikiem w funkcji załącz wyłącz,

nic nie zrobisz, chyba, że zmienisz sobie regulator na Easymatic

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no tak :roll:

skończyła się promocja na MCR szkoda :-?

ale natura nie znosi próżni, :lol:

do końca grudnia obowiązują u mnie tak niskie ceny na następujące kotły stojące:

Elcodens DTG 1300-24 Eco/V 120 kosztuje teraz 6740 zł z VAT 22% z czego 15% do odzyskania w rozliczeniu rocznym do tego potrzeba dokupić naczynie przeponowe o pojemności zależnej od wielkości zładu (od 8-14 l.) naczynia zaczynają się od kwoty 225 zł - 8 l. do 265 zł - 14 l. w cenach brutto

Elitec DTG 1300 Eco.NOx żeliwny gazowy kocioł stojący (to dla tych co sądzą że kondensat nie jest cacy i dużo kosztuje oraz potrzebuje dwukrotnie większych grzejników :o) od 5952 zł brutto sam kocioł do 6190 zł brutto lodówka z zasobnikiem 130 l. ze standardową automatyką

jaki masz regulator?
1950, mam (chyba) niestandardową sytuację, ...

AD137

przepraszam ale dawno mnie nie było,

nie mogłem :-?

AD 137 tak ma :roll:

on nie moduluje tylko steruje palnikiem w funkcji załącz wyłącz,

nic nie zrobisz, chyba, że zmienisz sobie regulator na Easymatic

ok

rozumiem, że regulator tylko podaje impuls 0/1-wy.

Ale dlaczego piec załącza się jeśli jest na regulatorze uzyskana temperatura komfortu?

I dlaczego piec pracuje w takich krótkich interwałach. Wyobrażam sobie (podkreślam: wyobrażam) że piec powienien chodzić przez dłuższy czas i wyłączać się na dłuższy czas. Czy takie krótki interwały są poprawne?

krzysztof_o, przyjrzę się temu,

Witaj 1950

Może masz już co mi zaproponować?

Pamiętasz o mnie 1950?

Czy to brak czasu czy brak czegoś innego aby odpowiedzieć czy mam czekać na propozycje czy szukać innych źródeł dostawy :o

do 1950

jestes tutaj forumowym dietircho znawca :)

ale mam pytanie w tej chwili jak wyglada sprawa podlaczenia pieca

chce kupic mcr 24/bs 130 i podlaczyc spaliny do obecnego systemu kominowego

o przekroju fi 200

nigdzie nie moglem znalezc takiej redukcji z fi 80 ( chce zastosowac rozdzielacz

DY 723 i powietrze pobierac z zewnatrz - ale to najmniejszy problem :) )

na fi 200 :(

czy ktos cos takiego produkuje ? gdzie to mozna dostac? pewnie juz ktos

podobny problemik mial :)

no i jeszcze jedna kwestia otoz jak szeroka musi byc wneka aby w niej ten konkretny model

pieca umiescic

obecnie moja wneka to 44cm

sam piec ma rozmiar z tego co przeczytalem 40cm ale w jednym miejscu w dokumentacji

pisza o odstepch z bokow 50mm a w innym o odleglosci 5mm :)

wiec nie wiem czy ktos sie machnal z zerem czy moze faktycznie moge go sobie

w tej wnece umiescic

jak sie nie uda to sobie w niej umieszcze jakies naczynia wzbiorcze do reszty instalcji :)

ale kociol by sie tam pieknie komponowal :)

do 1950

jestes tutaj forumowym dietircho znawca :)

ale mam pytanie w tej chwili jak wyglada sprawa podlaczenia pieca

chce kupic mcr 24/bs 130 i podlaczyc spaliny do obecnego systemu kominowego

o przekroju fi 200

nigdzie nie moglem znalezc takiej redukcji z fi 80 ( chce zastosowac rozdzielacz

DY 723 i powietrze pobierac z zewnatrz - ale to najmniejszy problem :) )

na fi 200 :(

czy ktos cos takiego produkuje ? gdzie to mozna dostac? pewnie juz ktos

podobny problemik mial :)

no i jeszcze jedna kwestia otoz jak szeroka musi byc wneka aby w niej ten konkretny model

pieca umiescic

obecnie moja wneka to 44cm

sam piec ma rozmiar z tego co przeczytalem 40cm ale w jednym miejscu w dokumentacji

pisza o odstepch z bokow 50mm a w innym o odleglosci 5mm :)

wiec nie wiem czy ktos sie machnal z zerem czy moze faktycznie moge go sobie

w tej wnece umiescic

jak sie nie uda to sobie w niej umieszcze jakies naczynia wzbiorcze do reszty instalcji :)

ale kociol by sie tam pieknie komponowal :)

dowolną redukcję dostaniesz w tadmarze - mają swoje przedstawicielstwa w różnych miastach - np Toruniu. Oni zamówią to w Jeremiasie z Gniezna (możesz zadzwonić do Jeremiasa i podpowiedzą co i jak). Na wszelki wypadek przygotuj sobie rysunek 'pseudo techniczny' - bo dość istotne jest czy redukcja ma być mimośrodowa czy nie itd.

pozdrawiam

Pytanie:

mam MCR24 z zasobnikiem

w kotłowni są dwa obwody - rozdzielacze - jeden do grzejników drugi do podłogówki. przy rozdzielaczu do podłogówki jest grupa pompowa taka jak tu

mam też termostat pokojowy dokładnie taki który będzie zamontowany w jadalni - tam gdzie ogrzewanie podłogowe - będzie podłączony do MCR'a.

pytanie brzmi - gdzie podłączyć pompę mieszającą z tego rozdzielacza

a) do gniazdka na 230V i ją jakoś wysterować (? przy pomocy tego termostatu ?)

b) gdzieś do pieca ? jeśli tak to gdzie to wpiąć

z tego co wiem pompa nie powinna chodzić cały czas (ale oczywiście mogę się mylić).

pozdrawiam

i proszę o poradę :)

Pytanie:

mam MCR24 z zasobnikiem

w kotłowni są dwa obwody - rozdzielacze - jeden do grzejników drugi do podłogówki. przy rozdzielaczu do podłogówki jest grupa pompowa taka jak tu

mam też termostat pokojowy dokładnie taki który będzie zamontowany w jadalni - tam gdzie ogrzewanie podłogowe - będzie podłączony do MCR'a.

z tego co wiem pompa nie powinna chodzić cały czas (ale oczywiście mogę się mylić).

pozdrawiam

troche nakombinowane jak dla mnie - nie prosciej bylo mieszacz z easymaticem zastosowac? Do tego modul AD222 i po sprawie. Regulator steruje oboma obiegami w tym pompa i mieszaczem z obiegu podlogówki. Nie wiem jak w auratonie ale w easymaticu modulem AD222 dostarczana jest skrzyneczka do ktorej podpina sie zasilane pompy a z tamtad jest juz sterowane przez regulator podobnie jak mieszacz (o ile ma silownik el.)

Pytanie:

mam MCR24 z zasobnikiem

pozdrawiam

troche nakombinowane jak dla mnie - nie prosciej bylo mieszacz z easymaticem zastosowac? Do tego modul AD222 i po sprawie. Regulator steruje oboma obiegami w tym pompa i mieszaczem z obiegu podlogówki. Nie wiem jak w auratonie ale w easymaticu modulem AD222 dostarczana jest skrzyneczka do ktorej podpina sie zasilane pompy a z tamtad jest juz sterowane przez regulator podobnie jak mieszacz (o ile ma silownik el.)

Auraton kosztuje 150 zł a Easymatic z modułem parę razy więcej (i wcale nie dwa :) ) dlatego takie kombinowanie

Auraton kosztuje 150 zł a Easymatic z modułem parę razy więcej (i wcale nie dwa :) ) dlatego takie kombinowanie

Ależ ja wcale nie napisałem ze taniej ale ze prosciej :lol: :D :D czasami warto odzalowac te kilkaset zlotych wiecej a miec spokoj choc zapewne auratona tez mozna do tego wykorzystac ale tu jestem zielony :oops: :cry:

• 2 weeks później...

Witam wszystki

jak mlody uzytkownik tego forum ;) mam pytanie odnosnie pogodowki do mcr 24

otoz jak wyczytalem z powyzszych postow to pogodowka ( pakiet fm 50 + ad222+ad225+ad226) nie posiada czujki temp ppomieszczenia.wlasnie zajrzalem do instrukcji do pakietu fm 50 i jest tam napisane puknt 2.1 - cyt "Temperatura wyœwietlana z prawej strony odpowiada zmierzonej temperaturze pomieszczenia." wiec jak to jest to posiada czy nie?

a jako uzytkownik przez tydzien tego kolta moge narazie powiedziec ze narazie jestem malo zadowony :( duzy minus dla serwisu centralnego oraz magazynu ) - a dlaczego juz wysjaniam zakupilem nowke sztuke ale mnialem takiego koszmarnego pecha iz w moemcie odpalania wywalio bajpas - brak sprezyny ktora spina bajpas z prawym blokiem wodnym. Stalo sie to jeszcze tydzien przed swietami a do dnia dzisjeszego tej sprezynki nie otrzymalem. jedynie dobre serce serwisu lokalnego i zostal uruchomiony przez poskrecanie drutami owych elementow. Obecna odpowiedz serwisu lokalnego iz zostala ta czesc juz wyslana z wroclawia ( w czwartek przed sylwestrem) .... no coz narazie nadala czekam ...

jak narazie spalanie mam na poziomie 15m3 na dobe :(( zobaczymy jak bedzie do konca wszystko pospinane i wyregulowane czy zmaleje czy wzrosnie ...

pozdro

zbynio

Witaj 1950,

mam pytanko. Wrzuciłem je do wątku o kominkach z płaszczem wodnym, ale żaden ze speców póki co mi nie odpowiedział. Oto ono:

Witam grupę ponownie,

palę moim Makrotermem od około 2 miesięcy, wszystko działa... ale oczywiście mam 2 pytania :)

- na schematach podłączenia (m.in. tych na stronie Makrotermu) widać, że pompy c.o. i ładująca zasobnik są na zasilaniu, u mnie hydraulik umieścił pompy na powrocie do kominka. Kominek współpracuje (w zasadzie to będzie współpracował, bo nie mamy jeszcze gazu) z kociołkiem De Dietrich MC25LP i zasobnikiem 130L. Czy te pompy na powrocie są ok, czy to może błąd w sztuce?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Brzuzens

hello

oglaszam wszem i wobec ze dzis definitywnie zakonczyly sie problemy z kotlem mcr 24 ;) (mam nadzieje ze nie bedzie juz wiecej:(() serwis podlaczyl cala elektronike i poskrecal kociolek teraz zaczynam obserwacje zurzycia gazu ...

do kali04 - czy chodzi Ci moze o kociol mcr 24 jednofunkcyjny? jesli tak to pod wzledem elektrycznym nie ma mozliwosci wpiecia kabelkow do sterowania cyrkulacji a jesli od strony hydraulicznej to cyrkulacje wpinasz do zasobnika

pozdr

Witam.

ZbynioR.Kocioł ma być jednofunkcyjny z zasobnikiem.Jakie miałeś problemy z podłączeniem tego kotła i czy może mógłbyś podesłać jakieś zdjęcia.A jak Ty rozwiązałeś sprawę cyrkulacji isterowania nią.

jesli chodzi o problemy z tym kotlem to masz powyzej opisane co i jak ;):)

a problem cyrkulacji cwu mozna rozwiazac na dwa sposoby:

1. jesli masz alarm oparty o centrale satela to mozna wykorzystac jedno z wyjsc programowalnych do sterowania wlaczeniem i wylaczeniem pompy od cwu

2. mozna w kazdym markecie budowlanym zakupic sterownik gniazdkowy ktory mozna zaprogramowac tygodniowy program dzialania pompy cyrkulacji cwu.

pozdr.