Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przypominam,

istnieje możliwość zakupu materiałów instalacyjnych i sanitarnych, w największej sieci hurtowni instalacyjnych w Polsce, (54 oddziały),

z dobrym rabatem, gwarancją i fakturą

jeżeli chcesz kupić to:

po pierwsze, kontaktujesz się ze mną,

po drugie, uzgadniamy co, za ile, w jakich cenach,

po trzecie, po uzgodnieniach w najbliższej hurtowni kupujesz - z rabatem, fakturą, pełną gwarancją na zamówiony towar

przypominam,

istnieje możliwość zakupu materiałów instalacyjnych i sanitarnych, w największej sieci hurtowni instalacyjnych w Polsce, (54 oddziały),

z dobrym rabatem, gwarancją i fakturą

jeżeli chcesz kupić to:

po pierwsze, kontaktujesz się ze mną,

po drugie, uzgadniamy co, za ile, w jakich cenach,

po trzecie, po uzgodnieniach w najbliższej hurtowni kupujesz - z rabatem, fakturą, pełną gwarancją na zamówiony towar

Witam 1950

To moze mi cos zaproponujesz.Chodzi mi o kocioł.

Segment pow.176 ,garaz w bryle ,2 pietra ,2 lazienki na gorze ,kuchnia i kibelek na dole.Podlogowka tylko w wiatrołapie..

2 osoby mieszkajace,czasem goscie

Ktos mi polecil IMMergasa chyba Zeusa z zasobnikiem wbudowanym 60 l. :roll: :roll:

Jesli mozna to prosze na priva. :wink: :wink:

Ddzieki

Płebla

przepraszam, że tak długo :oops:

ze względu na dwie łazienki nie polecam kotła z zasobnikiem 60 l.

preferuję De Dietricha jeżeli komuś to nie odpowiada to Vaillanta,

polecam albo MCR 24/BS 130 z zasobnikiem 130 l.

albo wyższą półkę Inovensa MC25 LP do tego dowolny zasobnik

obydwa kotły De Dietrich

polecam albo MCR 24/BS 130 z zasobnikiem 130 l.

albo wyższą półkę Inovensa MC25 LP do tego dowolny zasobnik

obydwa kotły De Dietrich

1950, mam dwa pytania:

- czy MC25 może pracować z rurą zamiast komina? (wydaje mi się że przy tej mocy maksymalnej nie, ale chcę się upewnić)

- podasz mi cenę, ile ten kociołek z BS130 kosztuje u Ciebie? Co prawda już zamówiłem, ale chcę się upewnić, czy dostałem cenę najlepszą z możliwych :D Może być oczywiście na priv.

Pozdrawiam

Brzuzens

nie do końca wiem co rozumiesz pod słowem rura,

jeżeli chodzi Ci komin typu rura w rurze, jak najbardziej, to przecież też komin,

co do cen to tutaj są aktualne

dwufunkcyjny kocioł kondensacyjny MCR 24/28 MI od 5000 zł

kocioł kondensacyjny MCR 24/BS 80 z zasobnikiem 80 l. wiszącym obok kotła 6200 zł

kocioł kondensacyjny MCR 24BS 100 z zasobnikiem stojącym 100 l. 5610 zł

kocioł kondensacyjny MCR 24BS 130 z zasobnikiem stojącym 130 l. 6940 zł

są to ceny brutto z VAT 22%

witam wszystkich

jestem na etapie wyboru kotla na gaz ziemny do mojego domu. W komin mam wpuszczona kwasowke. Myslalem o kotle kondensacyjnym, lecz moj hydraulik powiedzial mi ze nie potrzeba w moim przypadku takiego kotla, ze ten kociol stosuja osoby ktore nie maja komina, a spaliny wypuszczaja rura na zewnatrz. (Moj hydraulik polecal "Niedzwiedzia" Saunier Duval jednofunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem)

Ja bardziej jestem za kondensatem, Duzo naczytalem sie na forach Muratora o tym ze kotły kondensacyjne sa duzo bardziej ekonomiczne i ich koszt po jakims czasie sie zwraca. Czy ktos moze mi doradzic jaki kociol wybrac?, lub polecic sprawdzonego fachowca z W-wy lub okolic.

Dom 158m uzytk. "bluszcz 2" z pracowni Archon http://www.archon.pl/index.php?act=12&menu_act=1&sid=m42e0dba9d7b79

- sciany ceramika Porotherm 30 + styropian 12cm

- podloga na gruncie: styropian 13cm

- ocieplone fundamenty: 10cm styropian

- ocieplenie poddasza: wełna mineral 15cm+10cm (dobrej izolacyjnosci) + folia paroizolacyjna z aluminium

- okna 5-komorowe

Instalacja hydraul z alu-pex izolowana Tubolitem (jakos tak to sie nazywalo :)

Grzejniki aluminiowe armatura Krakow (juz zakupilem, ale jeszcze nie zamontowalem do wszystkich pomieszczen na parterze i pietrze)

Podłogówka: parter: kuchnia, wiatrołap, korytarz, WC

Podlogowka pietro: łazienka

W sumie podłogówki ~30m2

Dla 4 osobowej rodziny

Dzieki z gory za pomoc

witam wszystkich

jestem na etapie wyboru kotla na gaz ziemny do mojego domu. W komin mam wpuszczona kwasowke. Myslalem o kotle kondensacyjnym, lecz moj hydraulik powiedzial mi ze nie potrzeba w moim przypadku takiego kotla, ze ten kociol stosuja osoby ktore nie maja komina, a spaliny wypuszczaja rura na zewnatrz. (Moj hydraulik polecal "Niedzwiedzia" Saunier Duval jednofunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem)

Ja bardziej jestem za kondensatem, Duzo naczytalem sie na forach Muratora o tym ze kotły kondensacyjne sa duzo bardziej ekonomiczne i ich koszt po jakims czasie sie zwraca. Czy ktos moze mi doradzic jaki kociol wybrac?, lub polecic sprawdzonego fachowca z W-wy lub okolic.

Dom 158m uzytk. "bluszcz 2" z pracowni Archon http://www.archon.pl/index.php?act=12&menu_act=1&sid=m42e0dba9d7b79

- sciany ceramika Porotherm 30 + styropian 12cm

- podloga na gruncie: styropian 13cm

- ocieplone fundamenty: 10cm styropian

- ocieplenie poddasza: wełna mineral 15cm+10cm (dobrej izolacyjnosci) + folia paroizolacyjna z aluminium

- okna 5-komorowe

Instalacja hydraul z alu-pex izolowana Tubolitem (jakos tak to sie nazywalo :)

Grzejniki aluminiowe armatura Krakow (juz zakupilem, ale jeszcze nie zamontowalem do wszystkich pomieszczen na parterze i pietrze)

Podłogówka: parter: kuchnia, wiatrołap, korytarz, WC

Podlogowka pietro: łazienka

W sumie podłogówki ~30m2

Dla 4 osobowej rodziny

Dzieki z gory za pomoc

jeżeli Twój instalator ma takie wiadomości na temat kotłów, to może zastanów się nad wyborem innego :roll:

co Ci mogę polecić, skoro nie mogę kondensata, bo instalator tak mówi :-? to przynajmniej kocioł z zamkniętą komorą spalania, ale nie, on też może znowu stwierdzić, że to dla ludzi którzy nie posiadają kominów :roll:

no cóż kocioł

City 1.24/II z zasobnikiem 80 l. wiszącą obok kotła i konsolą sterowniczą Standard za 5280 zł,

albo kocioł City 3.24/II z zasobnikiem stojącym 130 l. i konsolą Easymatic za 8000 zł

obydwa kotły z otwartą komorą spalania,

nie obraź się za uszczypliwości względem Twojego instalatora, ale te stwierdzenia spowodowały że czuję się skonsternowany

acha, :roll: obydwa oczywiście De Dietrich

a jak już uznasz, że instalator mówi rzeczy o których chyba nie ma pojęcia, to przejrzyj wątek tam są ceny kondensatów które nie tak bardzo różnią się od tych kotłów z otwartą komorą spalania,

i każdy kocioł w zakresie od 18-24 kW będzie odpowiedni do Twojego domu

UWAGA! UWAGA! :lol: :lol:

jedyna i niepowtarzalna okazja,

w trybie pilnym chcę zaproponować kondenstata dwufunkcyjnego

Saunier Dival Thema Condenst F 24 E, z pogodówką i konsolą przyłączeniową o mocy 18 kW centralne ogrzewanie i 24 kW c.w.u. i zakresie modulacji od 8,4 kW

w bardzo dobrej cenie 4750 zł brutto z VAT 22 %

warunki odbioru jak wyżej niejednokrotnie pisałem,

ale jest jeden warunek, decyzja musi zapaść do 6 kwietnia

Witam serdecznie

opiszę szczegółowy interesujacy mnie zakres prac wraz z podziałem na " części i robotę " , przed tym kilka szczegółów dotyczących miejsca instalacji

dom ma około 170 m2 powierzchni razem z 25 metrowym garażem w tym , wysoki 2,6 m, zresztą ponizej rzuty domu,ogrzewany gazem ziemnym

------------------------

rzut parteru - tu podłogówka 70-80m2 - grzejnik po sztuce w garażu i wiatrołapie i drabinka w łazience

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/viola_5/rzut.asp?id=458&action=parter&view=normal&ver=CE

rzut poddasza - to po grzeniku w kazdym pomieszczeniu plus drabinka w łazience

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/viola_5/rzut.asp?id=458&action=poddasze&view=normal&ver=CE

a oto zestawienie :które mnie interesuje

1Materiał do wody ciepłej i zimnej oraz cyrkulacja w domu + podlewanie ogrodu :

razem = ? zł

2. Ogrzewanie materiały (część ogrzewania grzejnikowa) alupex

- grzejniki komplet ile szt? jakie? ile ? zł

-rury grzewcze i izolacja ? zł

- zawory odcinajace do grzejników oraz głowice termostatyczne ? zł

razem ok : ? zł

3. Ogrzewanie (część podłogowa ok 70-80 m2)

- rury ? zł

- rozdzielacz + szafka+ zawory ? zł

- mata systemowa + klipsy ? zł

- plastyfikator do betonu ? zł

4. Kotłownia :

- kocioł vaillant VSC 246-C170 CENA KATALOGOWA 14518 , pan ze swoim upustem jaką może mi dac cenę ? zł

- automatyka ?0 zł

-zawory,filtry ,armatura ok. ? zł

- regulatory do pomieszczeń vr-90 ( 2 szt) ? zł

- wkład do komina z podłączeniem spalin ? zł

razem :? zł

5. R O B O C I Z N A

etap przed pierwszą wylewką i tynkami :

- podłączenie wody od studzienki do domu wraz z materiałem ? zł

- podłączenie kanalizacji do budynku oraz rozprowadzenie w budynku przed chudziakiem wraz z materiałem ? zł

etap po pierwszej wylewce i tynkach :

- wykonanie instalacji wody ciepłej , zimnej , cyrkulacji oraz podlewania ogrodu ? zł

- wykonanie ogrzewania grzejnikowego oraz podłogowego ? zł

- wykonanie kotłowni prace instalatorskie ? zł

- wykonanie instalacji centralnego odkurzania wraz z materiałem w podanym domu ? zł

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

razem wszystko ??? zł

proszę Was o opinie na ten temat , myslę że wszystkim rzydałby się obraz cen aktualnych

z góry dziękuję jesli możecie odpisać na forum to miło lub na priv

pozdrawiam

Witam serdecznie

opiszę szczegółowy interesujacy mnie zakres prac wraz z podziałem na " części i robotę " , przed tym kilka szczegółów dotyczących miejsca instalacji

dom ma około 170 m2 powierzchni razem z 25 metrowym garażem w tym , wysoki 2,6 m, zresztą ponizej rzuty domu,ogrzewany gazem ziemnym

------------------------

rzut parteru - tu podłogówka 70-80m2 - grzejnik po sztuce w garażu i wiatrołapie i drabinka w łazience

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/viola_5/rzut.asp?id=458&action=parter&view=normal&ver=CE

rzut poddasza - to po grzeniku w kazdym pomieszczeniu plus drabinka w łazience

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/viola_5/rzut.asp?id=458&action=poddasze&view=normal&ver=CE

a oto zestawienie :które mnie interesuje

1Materiał do wody ciepłej i zimnej oraz cyrkulacja w domu + podlewanie ogrodu :

razem = ? zł

2. Ogrzewanie materiały (część ogrzewania grzejnikowa) alupex

- grzejniki komplet ile szt? jakie? ile ? zł

-rury grzewcze i izolacja ? zł

- zawory odcinajace do grzejników oraz głowice termostatyczne ? zł

3. Ogrzewanie (część podłogowa ok 70-80 m2)

- rury ? zł

- rozdzielacz + szafka+ zawory ? zł

- mata systemowa + klipsy ? zł

- plastyfikator do betonu ? zł

4. Kotłownia :

- kocioł vaillant VSC 246-C170 CENA KATALOGOWA 14518 , pan ze swoim upustem jaką może mi dac cenę ? zł

- automatyka ?0 zł

-zawory,filtry ,armatura ok. ? zł

- regulatory do pomieszczeń vr-90 ( 2 szt) ? zł

- wkład do komina z podłączeniem spalin ? zł

razem :? zł

5. R O B O C I Z N A

etap przed pierwszą wylewką i tynkami :

- podłączenie wody od studzienki do domu wraz z materiałem ? zł

- podłączenie kanalizacji do budynku oraz rozprowadzenie w budynku przed chudziakiem wraz z materiałem ? zł

etap po pierwszej wylewce i tynkach :

- wykonanie instalacji wody ciepłej , zimnej , cyrkulacji oraz podlewania ogrodu ? zł

- wykonanie ogrzewania grzejnikowego oraz podłogowego ? zł

- wykonanie kotłowni prace instalatorskie ? zł

- wykonanie instalacji centralnego odkurzania wraz z materiałem w podanym domu ? zł

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

razem wszystko ??? zł

proszę Was o opinie na ten temat , myslę że wszystkim rzydałby się obraz cen aktualnych

z góry dziękuję jesli możecie odpisać na forum to miło lub na priv

pozdrawiam

rozumiem, że wszystko już załatwione tak jak powinno być,

fakturę już chyba dostałeś,:lol:

napisz kiedy odbierzesz kocioł,

pamiętaj o czym mówiliśmy, jeżeli nie masz gdzie go dać to jakiś okres czasu Ci go przechowają,

no i fajnie, że dziękujesz,

bo jest za co dziękować :lol: :lol: :lol:

w takiej cenie nigdzie byś nie kupił,