skynyrd78 26.10.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Witam, chciałbym prosić o sugestię, jak rozwiązać sprawę położenia regulatora pokojowego do MCR 24. Sam kocioł funkcjonuje bez zarzutu- podłączony do niego obieg c.o. również. Obieg ma 3 odgałęzienia, w tym jedno przechodzące ciurkiem przez 3 pokoje. Początkowo regulator chciałem dać w ostatnim z nich (końcowe grzejniki) i traktować je jako referencyjne. Niestety tam również znajduje się piec węglowy "ozdobny",który pełni funkcje dekoracyjno-grzewcze (w długie jesienne wieczory) ... i raczej na pewno utrudniałby optymalnych temperatur w reszcie pomieszczeń. Myślałem o zawieszeniu regulatora w poprzedzającym pomieszczeniu (pokój dziecka), drugim w kolejności. Wydaje mi się to najlepszym wyborem, ale dla pewności- czy istnieją jakieś przeciwskazania dla takiego rozwiązania? Pzdr sk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karliks 26.10.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 A za ile może kupić takiego ecodensa i całym oprzyrządowaniem potrzebnym do podłączenia podlogówki ( 20 m2)i kaloryferów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.10.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 skynyrd78, może być jak najbardziej,karliks, ta podłogówka to jedno pomieszczenie czy więcej i jakie to powierzchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skynyrd78 26.10.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Serdecznie dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karliks 26.10.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Podlogówka to kuchnia,łazienka na dole,hall,kotłownia-okolo 20-30 m2-czy warto w ogóle robic podłogówke na takiej małej powierzchni czy moze lepiej wszędzie zamontowac kaloryfery?Mysle sobie ,ze jeżeli piec kondensacyjny to może warto byłoby załozyc podłogowke chociaz tam gdzie bedzie terakota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.10.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 podłogówkę zawsze warto zrobić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.10.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 tak.... De Dietrich wprowadził na rynek nowe kotły MCR,MCR II, jednocześnie sprzedawane są ostatnie MCR-y,chyba im będzie trochę trudniej bo nowy MCR II jest tańszy od MCR-a,w katalogu MCR II z z zasobnikiem 150 l. w katalogu jest około dwa tysiące tańszy niż jego poprzednik z zasobnikiem 130 l. czym się różnią:nowy nie ma konsoli montażowej, konsola jest ale w opcji i trzeba za nią dodatkowo dopłacić,w MCR chcąc mieć mądrzejszy sterownik Eurostera, trzeba było dokupić interface`a, w nowym, mądre sterowanie które może sterować także zaworem trójdrogowym jest już w jednym kawałku i w zasadzie w tej samej cenie, reasumująć,DD, prze do przodu jak czołg zostawiająć w tyle konkurencję, zwłaszcza cenowo, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 27.10.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 A ciekawe gdzie leży sedno tej super niskiej ceny? Bo chyba raczej konkurencja "na złość mamie" nie sprzedaje drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.10.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 chcą opanować rynek i uda im się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolec 28.10.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 tak.... De Dietrich wprowadził na rynek nowe kotły MCR, MCR II, jednocześnie sprzedawane są ostatnie MCR-y, chyba im będzie trochę trudniej bo nowy MCR II jest tańszy od MCR-a, w katalogu MCR II z z zasobnikiem 150 l. w katalogu jest około dwa tysiące tańszy niż jego poprzednik z zasobnikiem 130 l. To poproszę o ofertę na MCR II/24 z zasobnikiem na 3 łazienki (myślę o 120-130l), pogodówką i w miarę niezależnym sterowaniem 2 obiegów grzewczych tj. 7 grzejników na piętrze i 100m2 podłogówki na parterze. Ogrzewana kubatura ok. 600m3. Czy VS5500 będzie do tego właściwy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.10.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Lolec, MCR/II 24 BS150 + VS 5500, czyli z polskiego na nasze:kocioł kondensacyjny o zakresie modulacji od 25-100% i mocach od 6,3-25,3 kW, zasobnikiem ciepłej wody użytkowej z anodą magnezową, armatura przyłączeniowa kocioł zasobnik w zakresie dostawy, oraz sterownik pokojowy programowalny, sterujący pracą jednego obiegu grzewczego bezpośredniego (grzejniki), pracą jednego obiegu grzewczego pośredniego (sterowanie pracą zaworu trójdrogowego, podłogówki) oraz pracą pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody użytkowej,ten zestaw kosztuje 6380 zł brutto z VAT 22% oczywiście faktura VATdostawa kurierem, koszty przesyłki po polowie,szczegóły na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtrz 28.10.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 1950, Nie bardzo rozumiem, ACV HL to zasobniki zbiornik w zbiorniku, tam zdaje się nie ma wężownicy ?Z drugiej strony DeDietrich sprzedaje MCRy w komplecie z zasobnikami 150l - czy moc potrzeban do ogrzania ACV 130l jest tyle większa od mocy potrzebnej do ogrzania oryginalnego zasobnika 150l ? Co do transportu to Wawa więc chyba chętniej odebrałbym w jakiejś hutowni jeśli to możliwe - kiedyś była taka opcja jeśl się nie mylę ? ile kosztowała by konsola - nie wiem czy jej potrzebuję, muszę zapytać instalatora. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtrz 28.10.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Aha, Czy prawidłowo zgaduję że przy użyciu vs5500 w zasadzie wyświetlacz na kotle nie jest mi potrzebny ? To znaczy nie muszę przejmować się utrudnieniami z nim związanymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.10.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 wyświeltacz zabudowany w kotle i tak będzie,ale sterować kotlem i całym układem można z miejsca zabudowania VS 5500,co do ACV, ich podgrzewacze właśnie z powodu że mają inną konstrukcję mają też ponad przeciętne możliwości, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 29.10.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Lolec, MCR/II 24 BS150 + VS 5500, czyli z polskiego na nasze: kocioł...., oraz sterownik pokojowy programowalny, sterujący pracą jednego obiegu grzewczego bezpośredniego (grzejniki), pracą jednego obiegu grzewczego pośredniego (sterowanie pracą zaworu trójdrogowego, podłogówki) oraz pracą pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody użytkowej, ten zestaw kosztuje 6380 zł brutto z VAT 22% oczywiście faktura VAT dostawa kurierem, koszty przesyłki po polowie, szczegóły na priv A bez sterowania? Chodzi mi o t,o że mam już sterowanie pogodowe i dla pomieszczeń w podłogówce i nie chcę płacić za coś czego nie wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolec 29.10.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Lolec, MCR/II 24 BS150 + VS 5500, czyli z polskiego na nasze: kocioł kondensacyjny o zakresie modulacji od 25-100% i mocach od 6,3-25,3 kW, zasobnikiem ciepłej wody użytkowej z anodą magnezową, armatura przyłączeniowa kocioł zasobnik w zakresie dostawy, oraz sterownik pokojowy programowalny, sterujący pracą jednego obiegu grzewczego bezpośredniego (grzejniki), pracą jednego obiegu grzewczego pośredniego (sterowanie pracą zaworu trójdrogowego, podłogówki) oraz pracą pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody użytkowej, ten zestaw kosztuje 6380 zł brutto z VAT 22% Czy powyżej to literówka i rozchodzi się jednak o sterownik pogodowy? generalnie kotły De Dietricha nie współpracują z obcymi sterownikami, owszem można je zastosować ale trzeba się liczyć z tym że, kocioł będzie pracował w trybie załącz wyłącz, czyli nie będziemy mieli tego co decyduje o oszczędnościach, nie będziemy mieli modulacji palnika, a w końcu to przynosi oszczędności, Przeczytałem w manualu, że VS5500 ma OpenTherm, to teoretycznie powinien modulować z obcymi o ile wspierają ten interfejs. A praktycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.10.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 pogodówkę w tym zestawie masz w standardzie, normalnie trzeba dokupić tylko czujnik zewnętrzny,VS 5500 jest tak jak napisałem mądrym sterownikiem pokojowym,co do współpracy z innymi sterownikami, to nie rozumiem pytania,po co?masz kompletny zestaw, sterownik i kocioł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolec 29.10.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 pogodówkę w tym zestawie masz w standardzie, normalnie trzeba dokupić tylko czujnik zewnętrzny, Aha, czyli włączam bezpośrednio do kotła. VS 5500 jest tak jak napisałem mądrym sterownikiem pokojowym, co do współpracy z innymi sterownikami, to nie rozumiem pytania, po co? masz kompletny zestaw, sterownik i kocioł, Ok. Z twojej wypowiedzi zrozumiałem mniejwięcej, że Dietrich ma swój protokół. Jeżeli używa opentherm'a to prosty sterownik mogę sobie zrobić z modułów leżących na biurku Generalnie na wyjściu obiegu grzewczego MCR'a podłączyłbym sprzęgło hydrauliczne i dopiero dwa obiegi pompowe, zgodnie zresztą z sugestią producenta, tylko zastanawiam się jak sterować zewnętrzną pompą obiegu wysokotemperaturowego.. niektóre piece mają taką opcję w sterowaniu i oddzielne zaciski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.10.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 jeżeli sterownik ma funkcję sterowania zaworem trójdrogowym to robi to na podstawie temperatury albo na sprzęgle albo jeżeli sprzęgło nie ma tuleji na czujnik zanurzeniowy, lub układ nie ma sprzęgła (bo tak też może być zrobiony), to stosuje się czujnik przylgowy zaraz za pompą podłogówki, nie znam jeszcze VS 5500 ale dam sobie głowę uciąć że u niego jest tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.10.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Lolec poszlo na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts