ZbynioR 05.01.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 dzieki wielkie za odpowiedzi ale mam jeszcze kilka czyli parametry P1 i P2 odpowiadaja za cwu i odpowiednia P1=max temp zasilania, a P2 odpowiada za temp jaka przyjmie woda po nagrzeniu w zasobniku czyli temp cwu. teraz sa jeszcze dwie mozliwosci ustawienia z glownego menu kiedy wyswietla sie ikonka oznaczajaca CO jako grzejnik i cwu jako kran kiedy sie przycisnie przycisk przypisany do CO=grzejnik to wtedy ustawia sie temp zasilania , u mnie = 50 st C. wiec jak to sie ma do regulacji za pomoca krzywych grzejnych. bo jak temp zew byla powyzej zera na poziomie +5 st to temp zasilania byla caly czas 50 st, a jak mi teraz spadlo do -10 to tez jest 50 st. w opcji ktora jest przypisana jako "Reka" widnieje ustawiona opcja Auto. no i teraz dodatkowo kociol dziala caly czas bo temp ochrony przeciw zamarzeniowej jest na -8 ustawiona u mnie a mam -10 na zewn choc temp w domu jest na poziomie 20,5 do 22 st. a moim skromnym zdaniem nie powinie dzialac bo temp zadana jest osiagnieta lub przewyzszona. parametr easymatic temp wew mam ustaiwone na 20,5 st. na obywdu obiegach wszystko to zagmatwane niestety jest ;( chodzi mi generenalnie o takie ustawienie aby dziala w pelni automatyka =Easymatic, temp zasilania obiegow ustalana wedlug krzywych grzewczych. Easymaticma mam w salonie na scianie wewn, srodkowej. Salon,kuchnia i hall, lazienka to jest dol oraz lazienka gorna i tam jest podlogowka czyli obieg mieszacza =B Grzejnik sa w gabinecie na dole oraz wiatlopaie i dodatkowo w lazience gornej i dolnej, kotlowani , no i w 3 sypialniach na gorze i pokoju bawialnianym i to jest wszystko obieg A. Wszystie grzejniki sa znacznie przewymiarowane przystosowane do kotla kondensacyjnego. Zakładałem iz ustawie sobie temp na Easymatic wew na 21 stopni on mi ja osiganie i bedzie ja w miare utrzymywal na niskim poziomie zuzycia gazu ewentualnie sie wylaczy jesli znacznie przegrzeje pomieszczenie. Obnizenie temp na noc = np na 18 st i kociol sie wylacza i nie powinien sie wlaczac nawet jesli jest ponizej -8 st na zew. a w pomieszczeniu jest wystarczajaco cieplo i woda nie zamarznie. Bo jak narazie mam zuzycie na poziomie okolo 15m3 na dobe, czas pracy kotla od 16-22 oraz od 5 do 8. POwierzchnia domku to 200m2, beton komorkowy 24 cm ocieplony 15 cm styropianem wiec laczna grubosc to okolo 42cm . poddasze ocieplone 20 cm welna. pozdro zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.01.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 dzieki wielkie za odpowiedzi ale mam jeszcze kilka czyli parametry P1 i P2 odpowiadaja za cwu i odpowiednia P1=max temp zasilania, a P2 odpowiada za temp jaka przyjmie woda po nagrzeniu w zasobniku czyli temp cwu. tak właśnie teraz sa jeszcze dwie mozliwosci ustawienia z glownego menu kiedy wyswietla sie ikonka oznaczajaca CO jako grzejnik i cwu jako kran kiedy sie przycisnie przycisk przypisany do CO=grzejnik to wtedy ustawia sie temp zasilania , u mnie = 50 st C. wiec jak to sie ma do regulacji za pomoca krzywych grzejnych. bo jak temp zew byla powyzej zera na poziomie +5 st to temp zasilania byla caly czas 50 st, a jak mi teraz spadlo do -10 to tez jest 50 st. i więcej nie będzie bo ograniczyłeś do 50 C górną granicę zasilania a przy tych temperaturach to chyba powinno być więcej w opcji ktora jest przypisana jako "Reka" widnieje ustawiona opcja Auto. no i teraz dodatkowo kociol dziala caly czas bo temp ochrony przeciw zamarzeniowej jest na -8 ustawiona u mnie a mam -10 na zewn choc temp w domu jest na poziomie 20,5 do 22 st. a moim skromnym zdaniem nie powinie dzialac bo temp zadana jest osiagnieta lub przewyzszona. parametr easymatic temp wew mam ustaiwone na 20,5 st. na obywdu obiegach wszystko to zagmatwane niestety jest ;( [color=red kocioł od -8 C kocioł pracuje cały czas i nie jest to grzanie układu centralnego ogrzewania ale ochrona przeciwzamarzaniowa kotła, nie przejmuj się kotłem, w momencie podpięcia Easymatica to on przejmuje funkcję sterowania całym układem, jest jednostką master (nadrzędną)[/color] chodzi mi generenalnie o takie ustawienie aby dziala w pelni automatyka =Easymatic, temp zasilania obiegow ustalana wedlug krzywych grzewczych. w przypadku gdy kocioł pracuje cały czas trudno wymagać by pracował wg krzywej Easymaticma mam w salonie na scianie wewn, srodkowej. Salon,kuchnia i hall, lazienka to jest dol oraz lazienka gorna i tam jest podlogowka czyli obieg mieszacza =B Grzejnik sa w gabinecie na dole oraz wiatlopaie i dodatkowo w lazience gornej i dolnej, kotlowani , no i w 3 sypialniach na gorze i pokoju bawialnianym i to jest wszystko obieg A. Wszystie grzejniki sa znacznie przewymiarowane przystosowane do kotla kondensacyjnego. Zakładałem iz ustawie sobie temp na Easymatic wew na 21 stopni on mi ja osiganie i bedzie ja w miare utrzymywal na niskim poziomie zuzycia gazu ewentualnie sie wylaczy jesli znacznie przegrzeje pomieszczenie. spróbuj na Easymaticu ustawić parametr 8 na 6 lub 7 i zaobserwuj co się będzie działo Obnizenie temp na noc = np na 18 st i kociol sie wylacza i nie powinien sie wlaczac nawet jesli jest ponizej -8 st na zew. a w pomieszczeniu jest wystarczajaco cieplo i woda nie zamarznie. Bo jak narazie mam zuzycie na poziomie okolo 15m3 na dobe, czas pracy kotla od 16-22 oraz od 5 do 8. POwierzchnia domku to 200m2, beton komorkowy 24 cm ocieplony 15 cm styropianem wiec laczna grubosc to okolo 42cm . poddasze ocieplone 20 cm welna. pozdro zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 05.01.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 oki, zmienilem troche ustawienia otozpar.3=0,7par.4=0,6par.7=0A (czyli jak rozumiem korzysta z krzywych ustawionych paramertami 3 i 4 a dokladnie par.3)par.8= 10par.9=0par.10=5par.11=-8a temp osiagnieta z pomiarow Easymatic dla kazdego z obiegow to 22 st(ustawiona na 20),a temp zew -18 st. i niestety kociol pomino juz pracy nocnej dziala caly czas, a temp zasilania jest na poziomie 45 st dla obiegu A(grzejniki) a dla obiegu B(podlogowka) okolo 45st Jesli ustawie par7 =0B to wtedy temp obiegu A=45st a obiegu B =29 st wiec obnizyl. Chodzilo mi o takie ustawienie, aby przy temp zew np.= -18st i temp wewn powyzej temp ustawionej wylaczyl sie kociol, a niestety on tego nie robil.Logika dzialania sterownika wedlug mnie jest niestety niedopracowana bo skoro temp otoczenia wew jest powyzej zadanej, a temp zew jest bardzo niska to powinie sie wylaczyc i dopiero sie wlaczyc jak temp w pomieszczeniu spadnie ponizej zadanej. Tryb pracy w automacie niestety z tego wynika ze jest do d... i niestety aby wlaczyc oszczedzanie gazu to musze wylaczyc z palca na prace letnia ....no chyba ze cos jednak zle jeszcze poustawialem pozdro i dzieki za wszelkie radyzbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.01.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 oki, zmienilem troche ustawienia otoz par.3=0,7 par.4=0,6 spróbuj 05 par.7=0A (czyli jak rozumiem korzysta z krzywych ustawionych paramertami 3 i 4 a dokladnie par.3) skoro masz sterownik w pomieszczeniu z podłogówką to może daj 0B par.8= 10 wyłączyłeś całkowicie czujnik zewnętrzny, kocioł pracuje tylko współpracując z czujnikiem pokojowym (Easymaticiem), może jednak daj na 7 albo 8 par.9=0 to działa przy ustawieniu parametru 8 (wpływ czujnika pokojowego, parametr ustawiony na 0) par.10=5 par.11=-8 a temp osiagnieta z pomiarow Easymatic dla kazdego z obiegow to 22 st(ustawiona na 20),a temp zew -18 st. i niestety kociol pomino juz pracy nocnej dziala caly czas, a temp zasilania jest na poziomie 45 st dla obiegu A(grzejniki) a dla obiegu B(podlogowka) okolo 45st Jesli ustawie par7 =0B to wtedy temp obiegu A=45st a obiegu B =29 st wiec obnizyl. Chodzilo mi o takie ustawienie, aby przy temp zew np.= -18st i temp wewn powyzej temp ustawionej wylaczyl sie kociol, a niestety on tego nie robil. Logika dzialania sterownika wedlug mnie jest niestety niedopracowana bo skoro temp otoczenia wew jest powyzej zadanej, a temp zew jest bardzo niska to powinie sie wylaczyc i dopiero sie wlaczyc jak temp w pomieszczeniu spadnie ponizej zadanej. Tryb pracy w automacie niestety z tego wynika ze jest do d... i niestety aby wlaczyc oszczedzanie gazu to musze wylaczyc z palca na prace letnia .... no chyba ze cos jednak zle jeszcze poustawialem pozdro i dzieki za wszelkie rady zbyszek tutaj Ci przyznam rację, ale mam nadzieję usunęli to w sterowaniu MCR II, bo Easymatic, to tak prawdę mówiąc, to sterownik od kotłów City, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 07.01.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 po kombinacjach i wlkach z ustawieniami osiagnelem co ponizej par.3=0.1 par.4=0.7 par.7=0B par.8=10 kocioł działa cały czas ale już według krzywej tak jak chciałem. w trybie nocnym minimalizuje temp np. wczoraj zszedl do 35 st dla temp zasilania a na mieszaczu temp około 29 st. w trybie dziennym działa według krzywej z par.4 ale dodstkowo ograniczyłem temp zasilania na 45st. Podłoga ciepła oraz w pokoikach ciepło ale niestety nie zszedłem ze zuzyciem gazu do wczesniejszych przed mrozami ( około 8m3) a teraz około 15m3. no coż mniejmy nadzieje ze mrozy sobię szybko pójda a bynajmniej zejda do koło -7 st. ciekawe czy istnieja aktualizacje oprogramowania dla kotłów MCR24 oraz sterowników które można by wgrać. Wkońcu kociol posiada swojego chyba flasha. pozdr. i dzieki za wszelkie rady zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.01.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 cieszy mnie to, z tego co wiem niestety nie ma aktualizacji, choćby ze względu że zmienili całkiem sterowniki na nowe dla MCR II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thealx 10.01.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 7) Samoadaptacja i przyporządkowanie czujnika pokojowego. Samoadaptacja możliwa tylko dla obiegu z czujnikiem pokojowym (wyłącznie z modułem sterującym Easymatic zainstalowanym w ogrzewanym pomieszczeniu) co to oznacza, jeżeli masz Easymatica umieszczonego w pomieszczeniu z obiegiem A to musisz mieć nastawę 1A lub 0A, to samo dotyczy obiegu B 1A : Czujnik pokojowy dla obiegu A, adaptacja dozwolona 0A : Czujnik pokojowy dla obiegu A, adaptacja blokowana 1B : Czujnik pokojowy dla obiegu B, adaptacja dozwolona 0B : Czujnik pokojowy dla obiegu B, adaptacja blokowana 8.) Wpływ czujnika pokojowego 0 do 10 (wyłącznie z modułem sterującym easymatic zainstalowanym w ogrzewanym pomieszczeniu) (0 = adaptacja blokowana) 0 do 10 w przypadku gdy masz ustawaioną samoadaptację nie działa wpływ czujnika pokojowego czyli nastawa nr 8 w Twoim przypadku spróbował bym wyłączyć samoadaptację i regulować parametrem nr 8, w przypadku podłogówki zmniejszył bym na 2 Witam, Mam ze swoim piecem problem: temperatury zasilania CO nie odpowiadają tym, które mam zaprogramowane na krzywej pieca (czyli parametry P1, P27, P28, P29). Osiągana temperatura pomieszczenia jest znacznie niższa (ok 4 stopnie) od zadanej na EasyMaticu, a piec nie grzeje. Piec wyświetla kod 5='temperatura osiągnęła temperaturę zasilania', a faktyczna temperatura zasilania (t1 na piecu) jest niemal 15 stopni niższa od tej, która wychodzi z krzywej grzewczej! Podejrzewam, że jest to spowodowane niepoprawną konfiguracją EasyMatica. I teraz moje pytanie: Kilka osób na tym forum (np 1950, ZbynioR) pisze o parametrach panelu EasyMatic. Ja do swojego modułu (FM50) dostałem tylko 2-stronnicową instrukcję, w której nie ma ani słowa o tych parametrach - ani o ich znaczeniu, ani jak wejść w tryb ich ustawiania. Czy można prosić o namiary na taką instrukcję, lub podesłanie jakiegoś fragmentu który opisuje znaczenie tych parametrów, i jak się do nich dostać? Czy macie jakieś sugestie, co jeszcze może być źle skonfigurowane? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thealx 10.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Witam, Mam ze swoim piecem problem: temperatury zasilania CO nie odpowiadają tym, które mam zaprogramowane na krzywej pieca (czyli parametry P1, P27, P28, P29). Osiągana temperatura pomieszczenia jest znacznie niższa (ok 4 stopnie) od zadanej na EasyMaticu, a piec nie grzeje. Piec wyświetla kod 5='temperatura osiągnęła temperaturę zasilania', a faktyczna temperatura zasilania (t1 na piecu) jest niemal 15 stopni niższa od tej, która wychodzi z krzywej grzewczej! Podejrzewam, że jest to spowodowane niepoprawną konfiguracją EasyMatica. I teraz moje pytanie: Kilka osób na tym forum (np 1950, ZbynioR) pisze o parametrach panelu EasyMatic. Ja do swojego modułu (FM50) dostałem tylko 2-stronnicową instrukcję, w której nie ma ani słowa o tych parametrach - ani o ich znaczeniu, ani jak wejść w tryb ich ustawiania. Czy można prosić o namiary na taką instrukcję, lub podesłanie jakiegoś fragmentu który opisuje znaczenie tych parametrów, i jak się do nich dostać? Czy macie jakieś sugestie, co jeszcze może być źle skonfigurowane? Pozdrawiam! Jak zawsze rozwiązanie, którego nie można było znaleźć przez pół dnia, znajduje się w 15 minut po wysłaniu zapytania na forum Instrukcję instalatora EasyMatic znalazłem tutaj: http://www.makowepole.pl/pliki/czujnik_pokojowy.pdf Po wejściu w tryb instalatora okazało się, że parametr 3 (czyli współczynnik 'a' krzywej grzewczej y=ax+b) jest ustawiony na... 0!!! Do tego był wyłączony parametr 7 (samoadaptacja). Jestem pewny, że rok temu piec grzał dobrze, a ja na pewno tych parametrów nie zmieniałem... Zatem zostawiam rozwiązanie na forum 'ku pamięci', być może ktoś jeszcze będzie miał podobny problem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.01.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 a powinieneś ją dostać, a nie szukać w necie,wszystkie instrukcje można ściągnąć z: http://www.dedietrich.pl/dm2.html od nowego roku wprowadzono jak to ładnie pisze producentKolumna solarna SGC 24 SOL jest zespołem multienergetycznym, składającym się z gazowego kotła kondensacyjnego i podgrzewacza solarnego 200 l., umieszczonych pod wspólną obudową.czyli z polskiego na naszestojący kocioł kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem biwalentnym (dwuwężownicowym) współpracującym z kolektorami słonecznym za 11793 złdo tego można dokupić zestaw dwóch kolektorów DUL za 4549 złoczywiście wszystko z przyległościami typu regulacja konstrukcja i co tak sobie ktoś zażyczy do kompletu,jak zwykle u mnie ceny brutto z VAT 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 11.01.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Witam, Rozpoczynam budowe na wiosne domu 167m2 uzytkowej (gaz ziemny) w systemie ytong 40cm natomoast sciany wewnetrzne silka. Ogrzewanie:c.o planuje poprzez kominek z plaszczem wodnym.brak ogrzewnia podlogowego.Rodzina 2+3 (3 mlode kobietki wiec przyszlosciowo duuuzo cieplej wody pewnie bedzie zuzywane). Poproszę o poradę na jaki kociol powinienem sie nastawiac i ewentualnie -jesli jest to mozliwe - ceny beda mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 11.01.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 hello noo i zaliczylem pierwsza awarie kotla DD MCR24 po tych wielkich mrozach przyszla odwilz nooo i poszla woda spowrotem do kotla i zalalo elektronike od AD222. Ale moze napisze w szczegolach co sie dokladnie stalo: mam wyprowadzenie spalin przez sciane tzn rura pozioma i zrobil sie wielki sopel lodowy a jak przyszl odwilz to zaczelo sie rozmrazanie i woda zaczela sie wlewac spowrotem do kotla. Naszczescie nie zalalo glownej elektorniki tylko od sterowania. Szkoda ze w istrukcji od kolta nie ma wzmianki iz moze sie cos takiego dziac oraz serwisant nie powiedzial iz cos takiegom moze sie stac ... 1950 czy mozesz mi podac ile by kosztowala elektronika ? bo bez niej to nie dziala mi obieg mieszacza ani autmatyka i musze recznie wlaczac i wylaczac piec. pozdro. zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.01.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 no to instalator się nie popisał, nie powiem Ci ile to kosztuje, bo tak na dobrą sprawę nie wiadomo co siadło,będziesz musiał wezwać serwis i postaraj się z nim pogadać, może się da to zaliczyć jako naprawę gwarancyjną, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 11.01.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 ale ja wiem dokladnie co poszlo kociol sie wylaczyl bo poszlo zwarcie na plytce,ktora sie montuje dodatkowo od pakietu AD222. razem z pakietem ad222 przychodzi plytka, czujnik temp obiegu mieszacza oraz skrzyneczka do ktorej sie podlacza kabelki mieszacza oraz pompe od obiegu mieszaczowego. tak jak pisalem wczesniej cofnela sie woda z przewodu powietrzno spalinowego i sie dostala do wew. kotla i pare kropel wpadlo na elektronike. naszczesnie nie na plyte glowna ale na ta wlasnie dodatkowowa plytke ktora sie montuje. kociol obecnie dziala, grzeje wode cwu oraz grzejniki ale nie moge nim sterowac przez easymatica bo nie ma z nim kominikacji. moge nim sterowac recznie czyli parametr=raczka ustawiony na temp 45 st i grzeje sobie i moduluje moc kotla. a co do serwisu ... to przyjechal popatrzyl ... zobaczyl ze woda kapala do kotla z PPS wysuszyl kociol i go odpali ale ja dopiero pozniej spojrzalem ze nie ma komunikacji z FM50. jutro ma mi dac znac ile to bedzie kosztowalo tzn elektronika a co do zalatwienia gwarancyjnego to oczywiscie przegapilem obowiazkowy przeglad co 12 miesiecy i nie mam podbitej gwarancji i z tego co mi powiedzila ze sie pewno nie da na gwarancji .... wiec dlatego chce sie dowiedzic ile moze kosztowac sama elektornika pozdr. zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.01.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 mogę Ci jedynie załatwić cały pakiet AD222 za 414 zł + koszty przesyłki,a tak swoją drogą, popraw komin, spadek, w tym wypadku, ma być na zewnątrz a nie do kotła, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 12.01.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 dzieki za cenke troche drogo ;( rok temu za to dalem 330 zl kurna nie da sie samej elektrojnik dokupic? wkoncu serwisant jak zamawia czesci zamienne do kotla to wtedy przysylaja mu konkretna czesc ...a co do instalacji PPS to zgodnie z instrukcja powinien byc bez spadku ale juz go lekko podgielem zeby byl lekki spadek na zew... pozdrozbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.01.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 wczoraj to ja w ogóle głupstwa wypisywałem, stąd wniosek że nie należy pisać w gorączce, AD222 ma cenę 358 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 15.01.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 kotły kondensacyjne z górnej półki modulują nawet od 3,2 kW do 24,9 kW z konsolą sterowniczą Diematic 3, z wbudowanym zasobnikiem 130 l.i tak: Elidens DTG 1300-15 Eco.NOx PLUS/V 130, moduluje od mocy 3,2 kW do 15 kW - 11044 zł Elidens DTG 1300-25 Eco.NOx PLUS/V 130, moduluje od mocy 4,5 kW do 24,9 kW - 11302 zł oraz sam kocioł kondensacyjny stojący także o mocach od 3,2 kW do 24,9 kW z konsolą sterowniczą Diematic 3, Elidens DTG 130-15 Eco.NOx PLUS moduluje od mocy 3,2 kW do 15 kW - 6609 zł Elidens DTG 130-15 Eco.NOx PLUS moduluje od mocy 4,5 kW do 24,9 kW - 6738 zł jak ogólnie wiadomo ceny brutto z VAT 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ecoplast 15.01.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 WitamMógłbym dostać ofertę na grzejniki PURMO VKO-22 616 (3560W) - 2 sztoraz PURMO VKO-22 612 (2670W) - 2 szt lub ewentualnie zamienniki innych firm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 16.01.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Widziałem ostatnio reklamę "jedyne grzejniki energooszczędne". Nie mam zamiaru ich kupować ale tak z ciekawości pytam, bo mi to pachnie jakąś wielką ściemą. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić ich enenrgooszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.01.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Witam Mógłbym dostać ofertę na grzejniki PURMO VKO-22 616 (3560W) - 2 szt oraz PURMO VKO-22 612 (2670W) - 2 szt lub ewentualnie zamienniki innych firm [email protected] Pozdrawiam jak chcesz to mogę Ci przesłać i na pewno ceny będą atrakcyjne, ale całe oszczędności przy tej ilości zje transport, Widziałem ostatnio reklamę "jedyne grzejniki energooszczędne". Nie mam zamiaru ich kupować ale tak z ciekawości pytam, bo mi to pachnie jakąś wielką ściemą. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić ich enenrgooszczędności. podejrzewam który to producent, ale dla mnie to jest śmieszne, dlaczego energooszczędny? bo co, można zastosować grzejnik o mocy 1500W, do ogrzania pomieszczenia o zapotrzebowaniu na ciepło 2000W, uzyskując ten sam komfort cieplny? być może tak ja naprawdę nie wiem, co Autor miał na myśli, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts