Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wzorem Grześka - kotły i nie tylko w dobrych cenach

Recommended Posts

Witam.

No to ja Cię troche pomęczę :wink:

Dane domku:

kubatura z poddaszem- 480 m^3

powierzchnia użytkowa 102,5m^2+45m^2 poddasze

źródło ciepła - GZ50

piec na 99% kondensat jednofunkcyjny (ze wzgledu na odległosc kuchi i wc od łazienki)

łazienka + wc+kuchnia

Sciany-bk+12cm styropianu

podłoga 10cm styropiany

poddasze 24cm wełny

zapotrzebowanie wg ozc cos ok 7,5litra :wink:

Zamysł jest sama podłogówka + dgp grawitacyjne

Wentylacja grawitacyjna

mieszkańcy 2+1

NO i teraz moje pytania:

1. Jaką moc ogrzewania przyjąć z 1m^2 podłogówki? ok 70W?

2 Co myslisz o podłogówce w sypialniach? Co post to inne opinie? Może lepiej kaloryfery?

3. Co myslisz po panelach na podłogówkę (sypialnie)?

4. Co myslisz o podlógówce na poddaszu? Będa panele.

5. Czy zlecac wykonanie projektu podłogówki? Czy przyjąc rozstaw rurek np co 15cm?

6. Jak rozwiązac sterowanie w pomieszczeniach z podłogówką? Żona ma w pracy termostaty (czy cos takiego) na ścianie każdego pomieszczenia.

7. Co bys polecił z DD ? :D

8. Co jest tańsze w materiałach i wykonawstwie- kaloryfery czy podłogówka?

8. Do mnie masz coś ok 300km :)

Najabrdziej obawiam sie trwałosci podłogówki. Ewentualna awaria mnie przerażą

Na razie tyle

Dziekuje bardzo za poświecony czas

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

No to ja Cię troche pomęczę :wink:

Dane domku:

kubatura z poddaszem- 480 m^3

powierzchnia użytkowa 102,5m^2+45m^2 poddasze

źródło ciepła - GZ50

piec na 99% kondensat jednofunkcyjny (ze wzgledu na odległosc kuchi i wc od łazienki)

łazienka + wc+kuchnia

Sciany-bk+12cm styropianu

podłoga 10cm styropiany

poddasze 24cm wełny

zapotrzebowanie wg ozc cos ok 7,5litra :wink:

Zamysł jest sama podłogówka + dgp grawitacyjne

Wentylacja grawitacyjna

mieszkańcy 2+1

NO i teraz moje pytania:

1. Jaką moc ogrzewania przyjąć z 1m^2 podłogówki? ok 70W?

taką jaka wyjdzie w wyliczeń, czyli projektu,

licz się z tym że jak Ci ktoś źle zrobi podłogówkę to żeby coś naprawić,

to albo pruć podłogę i robić na nowo,

albo kuć ściany i ciągnąć rury do grzejników,

ponad to,

jeżeli podłogówkę będziesz miał tak położoną że w jednym pomieszczeniu będzie Ci nie dogrzewać a w drugim przegrzewać,

co zrobisz,

nie chciałbym być na Twoim miejscu,

a masz mieć to grzane z kotła bez dodatkowej regulacji,

to musi dawać tyle ciepła, ile potrzeba dla każdego pomieszczenia przy tej samej temperaturze zasilania,

2 Co myslisz o podłogówce w sypialniach? Co post to inne opinie? Może lepiej kaloryfery?

myślę pozytywnie o podłogówce

3. Co myslisz po panelach na podłogówkę (sypialnie)?

ja naprawdę myślę pozytywnie, tym razem o panelach :lol:

4. Co myslisz o podlógówce na poddaszu? Będa panele.

nie ma przeciwwskazań

5. Czy zlecac wykonanie projektu podłogówki? Czy przyjąc rozstaw rurek np co 15cm?

patrz wyżej

6. Jak rozwiązac sterowanie w pomieszczeniach z podłogówką? Żona ma w pracy termostaty (czy cos takiego) na ścianie każdego pomieszczenia.

można dać termostaty,

dla mnie jest to przerost formy nad treścią,

jak pisałem wyżej, podłogówka powinna być wyliczona dla każdego pomieszczenia i nie powinno być ewentualnego dodatkowego sterowania powierzchniami grzewczymi,

ale termostaty są trendy,

7. Co bys polecił z DD ? :D

to wszystko zależy co chcesz,

popularny i dobry MCR,

wyższa półka Inovens, Elidens,

8. Co jest tańsze w materiałach i wykonawstwie- kaloryfery czy podłogówka?

jeśli jest to robione bez dodatkowych bajerów, typu termostaty, układy mieszające i cały dom jest grzany z kotła,

to w zasadzie nawet nie potrzeba niczego innego jak pogodówka,

to może się okazać, że podłogówka wyjdzie nieznacznie taniej

8. Do mnie masz coś ok 300km :)

masz problem :roll:

Najabrdziej obawiam sie trwałosci podłogówki. Ewentualna awaria mnie przerażą

a co ma się zepsuć?

jeżeli jej nie uszkodzisz mechanicznie, to dlaczego mają być awarie,

Na razie tyle

Dziekuje bardzo za poświecony czas

Dzięki

i dalej

Z tego co piszesz, że poszczególne pomieszczenia powinny byc policzone oddzielnie, to musiałbym mieć ok 8-9 na parterze i z 3-4 na poddaszu. Razem ok 13 petli :o (chyba ze cos źle liczę)

Co do pieca. Jak wyglądac bedzie cena poszczególnych modeli. Wiem, że MCR sa tańsze, ale modulują z wyższej mocy. Myśłe, że dla mnie piec powiedzmy 7-24 KW byłby ok. Do tego zbiornik coś ok. 100-120l?

Polecasz kogoś do policzenia podłogówki?

Czy ta firma podłogowka.pl jest w porządku?

Jaki może byc orientacyjny koszt projektu podłogówki?

Dzięki

i dalej

Z tego co piszesz, że poszczególne pomieszczenia powinny byc policzone oddzielnie, to musiałbym mieć ok 8-9 na parterze i z 3-4 na poddaszu. Razem ok 13 petli :o (chyba ze cos źle liczę)

trudno mi powiedzieć, muszę Ci uwierzyć na słowo, :lol:

Co do pieca. Jak wyglądac bedzie cena poszczególnych modeli. Wiem, że MCR sa tańsze, ale modulują z wyższej mocy. Myśłe, że dla mnie piec powiedzmy 7-24 KW byłby ok. Do tego zbiornik coś ok. 100-120l?

ceny poszczególnych modeli masz parę postów wyżej,

w dalszym ciągu są aktualne,

MCR moduluje od 25% czyli 6 kW

Polecasz kogoś do policzenia podłogówki?

Czy ta firma podłogowka.pl jest w porządku?

to musisz poszukać u siebie,

na pewno znajdziesz projektanta,

tylko się targuj,

podłogówka.pl to jest bardzo dobra firma Afriso,

ale propagują rozwiązania które ja osobiście niezbyt akceptuję,

kupując u nich, wcale nie tani, zestaw do samodzielnego montażu, pomimo ich sloganu reklamowego tego nie da się spieprzyć , uważam że wszystko można spieprzyć

może być tak, że temperatura pomieszczenia będzie ok, ale temperatura podłogi już nie,

Jaki może byc orientacyjny koszt projektu podłogówki?

trudno mi powiedzieć, ja klientowi liczę sam,

ale jeżeli masz już obliczone zapotrzebowanie na ciepło, to sądzę że powinno to się zamknąć od 300-500 zł,

w sumie, Tobie potrzebne są tylko wyliczenia samej podłogówki,

tj powierzchnie grzewcze, pola i kształty, rozstaw rur na poszczególnych powierzchniach grzewczych i ich temperatury podłogi

zaczynam się obawiać, że przy tym szalejącym Euro niedługo będą nas czekać podwyżki materiałów importowanych :-?

przypomnę może co mogę zaoferować,

wszystkie ceny oczywiście z VAT 22%,

wszystkie kotły, to kotły kondensacyjne

dwufunkcyjne

MCR/II 24/28 MI - 3928 zł

MCR/II 30/35 MI - 4031 zł

MCR/II 34/39 MI - 4162 zł

pierwsza wartość moc przy grzaniu centralnego

druga wartość moc przy grzaniu ciepłej wody

jednofunkcyjne

MCR/II 24/S tylko centralne, bez zaworu przełączającego - 3341 zł

MCR/II 24/T tylko centralne z zaworem przełączającym - 3461 zł

tylko centralne oznacza że do grzania wody trzeba mieć zasobnik,

MCR/II 24/28 BIC ze zintegrowanym zasobnikiem ciepłej wody użytkowej ze stali nierdzewnej o pojemności 40 l. - 6593 zł

MCR/II 24 BS 100 z zasobnikiem stojącym 100 l. - 4878 zł

MCR/II 24 BS 150 z zasobnikiem stojącym 150 l. - 5273 zł

regulatory

AD 137 cyfrowy regulator pokojowy z możliwością ustawienia temperatury dziennej nocnej i przeciwzamrożeniowej, - 357 zł

AD 200 podobnie jak wyżej tylko radiowy - 688 zł

Celsia 20 - programowalny regulator pogodowy wraz z czujnikiem pomieszczenia do sterowania jednym obiegiem grzewczym bez zaworu mieszającego oraz programem grzewczym wody użytkowej - 564 zł

VS 5500 plus programowalny regulator pogodowy wraz z kompletem czujników do sterowania jednym obiegiem grzewczym bez zaworu mieszającego, jednym obiegiem grzewczym z zaworem mieszającym oraz programem grzewczym wody użytkowej - 918 zł

lodówki

Elidens DTG 1300-15 Eco.NOx PLUS/V 130, moduluje od mocy 3,2 kW do 15 kW - 11044 zł

Elidens DTG 1300-25 Eco.NOx PLUS/V 130, moduluje od mocy 4,5 kW do 24,9 kW - 11302 zł

oraz sam kocioł kondensacyjny stojący także o mocach od 3,2 kW do 24,9 kW z konsolą sterowniczą Diematic 3,

Elidens DTG 130-15 Eco.NOx PLUS moduluje od mocy 3,2 kW do 15 kW - 6609 zł

Elidens DTG 130-15 Eco.NOx PLUS moduluje od mocy 4,5 kW do 24,9 kW - 6738 zł

czujnik cwu - 75 zł

czujnik zewnętrzny - 83 zł

komin, trzy pakiety które załatwiają wszystko do podłączenia kotła do szachtu kominowego, gdzie spaliny wyrzucane są rurą fi 80, natomiast powietrze do spalania zasysane jest szachtem kominowym,

pakiet DY 707 - 96 zł

pakiet DY 709 - 317 zł

pakiet DY 711 - 254 zł

do tego trzeba dokupić odpowiednią ilość rur fi 80 mm z uszczelkami do zabudowania w szachcie kominowym,

SOLNEO SGC23 SOL stojący kocioł kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem biwalentnym (dwuwężownicowym) współpracującym z kolektorami słonecznym za 11793 zł

do tego można dokupić zestaw dwóch kolektorów DUL za 4549 zł

pompa ciepła powietrze-woda do przygotowania ciepłej wody użytkowej

największego w Europie producenta pomp ciepła,

Dimplex BPW 30HLW z zasobnikiem 290 l. i dodatkową wężownicą do wpięcia dodatkowego źródła ciepła 7650 zł

warunki odbioru każdorazowo do uzgodnienia, zależne to jest od tego gdzie ma być posłane lub odebrane,

1950 mam pytanie

zostanawiam się nad kotłem de dietrich DTG 1300 Eco NOx PLus/V 130 25kw pytanie następujące:

- jeś masz możliwość ile by u Ciebie kosztował

- czy jest to dobre rozwiązanie do domku 170 mkw użytkowej, z poddaszem użytkowym, wszędzie podłogówka (tylko podłogówka),

- czy zasobnik 130 litrów wystarczy na dwie dorosłe plus mały smerf (przy czym tylko moja żona lubi się długo taplać w wannie, ja nie)

- czy może lepiej wybrać inny kocił np. wiszący z oddzielnym zasobnikiem a nie kompakt

projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php

proszę o radę

1950 mam pytanie

zostanawiam się nad kotłem de dietrich DTG 1300 Eco NOx PLus/V 130 25kw pytanie następujące:

- jeś masz możliwość ile by u Ciebie kosztował

- czy jest to dobre rozwiązanie do domku 170 mkw użytkowej, z poddaszem użytkowym, wszędzie podłogówka (tylko podłogówka),

- czy zasobnik 130 litrów wystarczy na dwie dorosłe plus mały smerf (przy czym tylko moja żona lubi się długo taplać w wannie, ja nie)

- czy może lepiej wybrać inny kocił np. wiszący z oddzielnym zasobnikiem a nie kompakt

projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php

proszę o radę

przekopiowałem to, co masz jeden post wyżej

Elidens DTG 1300-25 Eco.NOx PLUS/V 130, moduluje od mocy 4,5 kW do 24,9 kW - 11302 zł,

wystarczy ciepłej wody dla Twoich Pań,

bo zapotrzebowanie na wodę wzrasta z wiekiem :lol: i niedługo będzisz miał dwie osoby które lubią się taplać,

oraz doskonale będzie współpracował z podłogówką,

jeszcze nie drożeje,

€ już tak nie szaleje,

to dobrze, bo ja też mam kredyt we frankach :lol:

ale żeby lepiej mi było spłacać, to urządzę sobie promocję,

MCRII/24 BS 100 ze sterownikiem Celsia 5200 zł z VAT 22%

MCRII/24 BS 100 ze sterownikiem VS 550 plus 5540 zł z VAT 22%

MCRII/24 BS 150 ze sterownikiem Celsia 5500 zł z VAT 22%

MCRII/24 BS 150 ze sterownikiem VS 550 plus 5850 zł z VAT 22%

a co,

wolno mi :roll:

witam 1950

Proszę cię doradź mi jak dobrać piec,

Dom po podłogach 220 m2 w tym garaż 30 m2 w którym planuje mały grzejnik do podtrzymania temperatury w granicach 8 stopni

Na dole ok 80 m2 podłogówki + wcześniej wspomniany garaż

Na poddaszu 15 m2 podłogówki w łazience reszta pomieszczeń ogrzewanych grzejnikami

W domu jest już kominek z dystrybucją ciepłego powietrza z turbiną

Dom wybudowany z pustaka z betonu komórkowego o grubości 36 cm do tego 12 cm styropianu,

poddasze ocieplone wełna o grubości 25 cm

okna 5 komorowe z szybą 1,0

jeszcze jedno mianowicie do ok 1 roku będę chciał podpiąć do instalacji solary.

Cały czas muślalem na vailantem ale jak zobaczyłem jakie osiągi maja de dietrich zastanawiam się właśnie nad nim. tylko jak go dobrać

popularny MCRII/24 BS 150, ceny są u góry,

do tego sterowanie podłogówką za pomocą zaworu trójdrogowego z siłownikiem, sterowanie zaworem z kotła za pomocą VS 5500,

to w przypadku gdy będziesz chciał zainstalować jeszcze kolektory słoneczne,

ale, tak jak piszę wyżej,

uważam, że lepszym rozwiązaniem jest kocioł bez zasobnika współpracujący z pompą ciepła do przygotowania cwu,

ale to jest moje zdanie,

kiedyś już pisałem na ten temat,

ale zapodam temat znowu,

chodzi o przygotowanie ciepłej wody,

niektórzy z Was chcą założyć sobie kolektory słoneczne,

jak twierdziłem i dalej tak uważam,

lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie pompy ciepła powietrze woda,

z wielu względów:

- cena o wiele bardziej atrakcyjna niż zestaw kolektorów z zasobnikiem 300l.

- sprawność o wiele wyższa niż kolektory które do swojego działania potrzebują słońca, słońca i jeszcze raz słońca,

kolektor nie zagrzeje w deszczu w nocy, przy całkowitym zachmurzeniu,

nie ma takiej opcji i nie pomoże tutaj najlepszy marketing,

te typy tak mają i nic się nie poradzi na to

- pompa pracuje w zakresie temperatur od +8 - 35 C, czyli jak mamy te wszystkie niekorzystne warunki uniemożliwiające pracę kolektorów, pompa i tak zagrzeje,

- pompa ma możliwość współpracy z dodatkowym źródłem ciepła jakim jest kocioł

- jest gotowa do natychmiastowego użycia, całóść połączeń to, połączenia do zimnej, ciepłej wody oraz cyrkulacji,

potem to już trzeba włączyć wtyczkę do kontaktu,

i działa

- dodatkowym efektem pracy pompy jest uzyskanie efektu osuszania pomieszczenia lub efektu pseudo-klimatyzacji, pompa latem może pobierać ciepłe powietrze do ogrzania wody z pomieszczeń mieszkalnych, obniżając ich temperaturę,

-istnieje możliwość odzysku ciepła odpadowego niezależnie od miejsca ustawienia pompy,

- możliwość uzyskania temperatur wody w trybie eksploatacji od 23-60 C,

- dogrzanie do temperatur wygrzewania anty-legionellowego za pomocą grzałki 1,5kW

to może przejdę do konkretów,

pompa ciepła powietrze woda największego w Europie producenta pomp ciepła, firmy Dimplex typ BPW 30HLW za 7650 zł brutto z VAT 22% + koszty przesyłki 200 zł,

Potrzebuje porady co do wyboru pieca bo jestem w tej dziedzinie laikiem.

Posiadam dom o powierzchni 100 m2 wysokosc pomieszczeń 2,5m i mam zamiar w niedalekiej przyszłości zagospodarować poddasze około 40 m2 czyli razem będzie 140 m2 ale przez pierwszy rok będzie tylko ogrzewane 100 m2 no i woda.

Posiadam 60 m2 podłogówki i 40m2 same grzeiniki dodatkowo jeszcze bedzie grzeinik w łazience. Ma to byc system który bedzie utrzymywał stała temperature w pokojach jakies 16 st a dogrzewanie bedzie domu z kominka z GPD dlaczego tylko 16 st bo ja czesto wyjeżdzam a w domu mieszkaja obecnie dziadki a oni nie lubia jak jest goraco a mi chodzi zeby nie weszła wilgoc do domu. W dalszej przyszłasci bede chciał dokupic piec do palenia drewnem i wpiac go do instalacji bo mam go troche, mieszkam na wsi wiec zawsze jest cos dodatkowego do spalenia a jest to zapewne tansza energia niz gaz. Prosze o podpowiedz jaki piec i jak mniej wiecej powinna wygladc instalacjia. Pozdrawiam.

Potrzebuje porady co do wyboru pieca bo jestem w tej dziedzinie laikiem.

Posiadam dom o powierzchni 100 m2 wysokosc pomieszczeń 2,5m i mam zamiar w niedalekiej przyszłości zagospodarować poddasze około 40 m2 czyli razem będzie 140 m2 ale przez pierwszy rok będzie tylko ogrzewane 100 m2 no i woda.

Posiadam 60 m2 podłogówki i 40m2 same grzeiniki dodatkowo jeszcze bedzie grzeinik w łazience. Ma to byc system który bedzie utrzymywał stała temperature w pokojach jakies 16 st a dogrzewanie bedzie domu z kominka z GPD dlaczego tylko 16 st bo ja czesto wyjeżdzam a w domu mieszkaja obecnie dziadki a oni nie lubia jak jest goraco a mi chodzi zeby nie weszła wilgoc do domu.

ja polecę, MCRII/24 BS150, ze względu na to, że ciepła wodę użytkowały będą dwie rodziny, sterowanie VS 5500, które pozwoli sterować zaworem trójdrogowym w obiegu ogrzewania podłogowego,

W dalszej przyszłasci bede chciał dokupic piec do palenia drewnem i wpiac go do instalacji bo mam go troche, mieszkam na wsi wiec zawsze jest cos dodatkowego do spalenia a jest to zapewne tansza energia niz gaz.

dlaczego nie kominek z płaszczem wodnym,

zasada działania ta sama, a dodatkowo jeszcze i kominek w domu

Prosze o podpowiedz jaki piec i jak mniej wiecej powinna wygladc instalacjia. Pozdrawiam.

DO 1950

Dziekuje za informacjie.

Kominek juz posiadam i obecnie jest jedynym ogrzewaniem a palą w nim dziadki bo jak pisałem czesto wyjezdzam i obecnie tez jestem na dłuszym wyjezdzie, wiec juz nie ma mozliwosci zmiany kominka. Chciałbym jednak żeby temperatura była stała w domu a nie tylko jak sie napali w kominku. Czy nie bedzie problemu z podpieciem pieca na drewno do tego zasobnika który jest przy kotle MCRII/24 BS150 , czy w takim przypadku trzeba bedzie kupic dodatkowy zasobnik.

Elidens DTG 1300-25 Eco.NOx PLUS/V 130, moduluje od mocy 4,5 kW do 24,9 kW - 11302 zł,

Witam

Również jestem zainteresowany tym piecem, chciałbym się tylko upewnić, że spełnia do końca moje wymagania.

Dom powierzchnia do ogrzania ok 220m2:

- parter 80m2 podłogówki

- piętro 5 pomieszczeń z kaloryferami w tym łazienka z dodatkową podłogówką

Całość przewiduję na dwóch oddzielnych rozdzielaczach - podłogówka/kaloryfery.

Ocieplenie standardowe chyba obecnie, ściany 25cm porotherm + 15styro, poddasze wełna 15+10. 4 osoby, wg obecnego zużycia ciepłej wody wydaje mi się że 130l zasobnika zdecydowanie wystarczy. Gaz ziemny.

Znalazłem w sieci następujący schemat dotyczący tego pieca:

http://images37.fotosik.pl/68/063d6f1ee51f86demed.jpg

Czy zastosowanie modułu HE100 do tego pieca będzie pasowało do moich potrzeb i będzie miało sens? Rzeczywiście da się wtedy sterować ogrzewaniem za pomocą dwóch sterowników ( pogodowego i jednego pokojowego umieszczonego w reprezentatywnym pomieszczeniu ) podłączonych do pieca?

Czy może mógły Pan zaproponować zupełnie inny zestaw ( najlepiej tańszy :wink: ) lepiej pasujący do moich potrzeb, wydajny i oszczędny w użytkowaniu?

DO 1950

Dziekuje za informacjie.

Kominek juz posiadam i obecnie jest jedynym ogrzewaniem a palą w nim dziadki bo jak pisałem czesto wyjezdzam i obecnie tez jestem na dłuszym wyjezdzie, wiec juz nie ma mozliwosci zmiany kominka. Chciałbym jednak żeby temperatura była stała w domu a nie tylko jak sie napali w kominku. Czy nie bedzie problemu z podpieciem pieca na drewno do tego zasobnika który jest przy kotle MCRII/24 BS150 , czy w takim przypadku trzeba bedzie kupic dodatkowy zasobnik.

nie ma żadnego problemu, z tym, że trzeba to zrobić przez wymiennik,