19501719500414 24.06.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam, wątek czytam z zaciekawieniem już od dłuższego czasu, ale teraz przyszła pora na zadanie pytań "w swojej sprawie". Założenia: - Domek parterowy, podpiwniczony z poddaszem użytkowym - ogrzewanie podłogowe na parterze i poddaszu (całkowity brak grzejników) ok 370 mb obwodów - pow. użytkowa 140 m2 jednego nie rozumiem, wyjaśnij mi proszę czy te 370 mb rury to całkowita ilość rury która wyszła Ci na 140 m2 powierzchni, nawet nie chcę myśleć o tym, co by było, gdyby to było prawdą - piec kondensacyjny z instalacją spalinową typu C13 (koncentryczny, poziomy) - zasobnik 100l - sterowanie Co polecasz/oferujesz? I jeszcze jedno - w instrukcji DD piszą, że w przypadku podłogówki z oddzielną pompą należy zamontować sprzęgło hydrauliczne - czy jest to rzeczywiście niezbędne? sorry, ale o reszcie będziemy rozmawiać gdy będę wiedział coś więcej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 24.06.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 jednego nie rozumiem, wyjaśnij mi proszę czy te 370 mb rury to całkowita ilość rury która wyszła Ci na 140 m2 powierzchni, nawet nie chcę myśleć o tym, co by było, gdyby to było prawdą Aaa... faktycznie - zapomniałem napisać, że będzie to dwuetapowo - teraz tylko parter czyli jakieś 86 m2 i na to jest te 370 mb a potem w drugim etapie (czytaj: za rok albo później) kolejny zestaw podłogówki na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.06.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Witam, wątek czytam z zaciekawieniem już od dłuższego czasu, ale teraz przyszła pora na zadanie pytań "w swojej sprawie". Założenia: - Domek parterowy, podpiwniczony z poddaszem użytkowym - ogrzewanie podłogowe na parterze i poddaszu (całkowity brak grzejników) ok 370 mb obwodów - pow. użytkowa 140 m2 - piec kondensacyjny z instalacją spalinową typu C13 (koncentryczny, poziomy) skoro piszesz tutaj to spodziewasz się, że polecę Ci De Dietricha, albo MCR II/24 albo MC 25 ale raczej MCR, o zaletach De Dietricha można obszernie poczytać powyżej, - zasobnik 100l pojemność zależy dokładnie od ilości łazienek i ilości kobiet, ten drugi wskaźnik jest bardzo ważny, ale z tego co piszesz, 100 l. powinien starczyć, przy zasobniku 100 litrowym wydajność ciepłej wody w ciągu pierwszych 10 minut wynosi 180 l wody przy delta t = 30 C, a to przy typowych dwóch łazienkach całkowicie wystarcza, na godzinę kocioł produkuje 670 litrów wody przy delta t = 35 C, to naprawdę dużo, - sterowanie jest parę opcji zależących od tego co oczekujesz i jakie chcesz mieć ogrzewanie, nie uważam rozwiązań typu najprostszy termostat sterujący kotłem w funkcji załącz/wyłącz nie pozwalający na oszczędności wynikające z modulacji palnika, takie rozwiązanie to już przeżytek, tym bardziej, że te kotły fabrycznie przystosowane są do pogodówki, najlepsze rozwiązanie wg mnie i nie tylko, to czujnik zewnętrzny sterujący kotłem wg temperatury zewnętrznej oraz regulator wewnętrzny pozwalający wykorzystać krzywą grzania, optymalne zestawy to: przy jednym układzie grzewczym - Celsia, może sterować kotłem na dwa sposoby, albo jako regulator pokojowy sterujący modulacją palnika czyli temperatura zasilania wg temperatury pomieszczenia, albo jako jako regulator wewnętrzny sterujący kotłem wg krzywej grzewczej i temperatury zewnętrznej, przy dwóch układach grzewczych - VS 5500 plus, pracuje podobnie jak Celsia ale może dodatkowo sterować siłownikiem zaworu mieszającego i pompą cyrkulacyjną cwu, Co polecasz/oferujesz? MCR/II 24 BS 100 + Celsia z zasobnikiem stojącym 100 l. - 5216 zł MCR/II 24 BS 100 + VS 5500 z zasobnikiem stojącym 100 l. - 5795 zł ceny brutto z VAT 22%, jeszcze do ostatniego czerwca, I jeszcze jedno - w instrukcji DD piszą, że w przypadku podłogówki z oddzielną pompą należy zamontować sprzęgło hydrauliczne - czy jest to rzeczywiście niezbędne? Instalacja systemu ogrzewania podłogowego z oddzielną pompą musi być tak wykonana, aby pompa nie była włączana jeżeli nie ma zapotrzebowania na ciepło. Dlatego między tym systemem, a kotłem należy zamontować sprzęgło hydrauliczne. to jest cytata z instrukcji technicznej, wg mnie, ktoś nie przemyślał tego co pisze, o tym czy pompa od podłogówki pracuje czy też nie decyduje elektronika, sprzęgło hydrauliczne jest jak sama nazwa wskazuje elementem hydraulicznym instalacji, jak się ma jedno do drugiego - nie za bardzo rozumiem, pisałem już o tym, że wg tego co mnie uczono, sprzęgło służy do rozdzielenia układów hydraulicznych przy większej ilości źródeł ciepła np kominek i kocioł, lub gdy przekroczone są maksymalne przepływy wody przez kocioł, przy instalacjach o bardzo dużych zładach (pojemności wody), ja osobiście w domach jednorodzinnych przy tego typu instalacjach nie stosuję sprzęgła i jeszcze jedno, ale to tylko moje zdanie, tej rury i tak wydaje mi się za mało, mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 25.06.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 pojemność zależy dokładnie od ilości łazienek i ilości kobiet, ten drugi wskaźnik jest bardzo ważny, 3 kobiety, docelowo 2 łazienki ale do codziennego wykorzystania właściwie jedna przy dwóch układach grzewczych - VS 5500 plus, pracuje podobnie jak Celsia ale może dodatkowo sterować siłownikiem zaworu mieszającego i pompą cyrkulacyjną cwu,[/color] Docelowo dwa ukłądy (parter + piętro) ale włączone równolegle + własny siłownik odcinający i termostat na poddaszu (większość czasu spędzana na parterze) - czy warto brać w takim przypadku VS'a? MCR/II 24 BS 100 + Celsia z zasobnikiem stojącym 100 l. - 5216 zł MCR/II 24 BS 100 + VS 5500 z zasobnikiem stojącym 100 l. - 5795 zł ceny brutto z VAT 22%, jeszcze do ostatniego czerwca, Czy w cenie jest również czujnik zewnętrzny? Jakiej firmy zasobniki? Zakup planuję gdzieś tak w połowie lipca to jest cytata z instrukcji technicznej, wg mnie, ktoś nie przemyślał tego co pisze, o tym czy pompa od podłogówki pracuje czy też nie decyduje elektronika, sprzęgło hydrauliczne jest jak sama nazwa wskazuje elementem hydraulicznym instalacji, jak się ma jedno do drugiego - nie za bardzo rozumiem, Pompa do podłogówki nie ma żadnej elektroniki jest tylko termostat wpięty w obwód zasilający obiegi, który wyłącza pompę gdy temperatura przekroczy 55 stopni a tak to chodzi 24h/7d. Może chodziło im o to, że w przypadku gdy piec nie grzeje to nie działa jego pompa i blokuje obieg wody? Czy może się mylę i pompa w piecu pracuje cały czas? i jeszcze jedno, ale to tylko moje zdanie, tej rury i tak wydaje mi się za mało, mogę się mylić Tyle wyliczył Oventrop (pod całym domem mam piwnicę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.06.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 1) 100 litrów powinno starczyć, 2) jeżeli nie ma układu mieszającego z zaworem trójdrogowym wystarczy Celsia 3) czujnika zewnętrznego nie ma, trzeba dokupić koszt 85 zł brutto, zasobniki w zestawie firmowe, 4) pompa w kotle zostaje zatrzymana po osiągnięciu temperatury zadanej przez regulator, 5) skoro podłogówka była liczona, to zwracam honor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 25.06.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 4) pompa w kotle zostaje zatrzymana po osiągnięciu temperatury zadanej przez regulator, No właśnie, a w tym czasie pompa podłogówki nadal chodzi - może o to im chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odlo78 26.06.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Do ogrzania ok 200m2, prawie na całości ogrzewanie podłogowe (grzejniki jedynie w łazienkach i pomieszczeniu gosp) , Ocieplenie : wełna na poddaszu 25cm, styro 15 w podłodze i 20 na ścianach). Straty ciepła wg projektu wynoszą 13,7kW. Kominek z dgp. Gaz do ogrzania budynku, gotowania i cwu ( 3-4 osoby, dwie łazienki, malutka wanna i prysznic bez hydromasaży i innych bajerów). Gaz płynny przez 3 lata, następnie przewidywany ziemny. Na razie dostałam dwie propozycje kotłów kondensacyjnych, ale dopiero zaczynam poszukiwania : 1. Viessmann Vitodens 100, moc 10,5-24kW, zamknięta komora spalania , czujnik tempdo podgrzewacza cwu, krzyżaka montażowy z aramturą, termostat pokojowy Vitotrol Pt-10.2. WOLF CGW 20/120 z zestawem przyłaczeniowym i systemem z zaworem trójdrogowym. Pewnie powiecie że super tylko cena ja dla mnie ie do przełknięcia.Ogromna prośba o poradę, jaki kocioł wy proponujecie i na co zwrócić uwagę przy zakupie ( termostaty? czujniki ? mieszacze? zawory? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.06.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 to rozważ coś takiego,Elidens DTG 130-15 Eco.NOx PLUS moduluje od mocy 3,2 kW do 15 kW - 6741 zł, cena do 5 lipca, później będzie droższy o 2%, oczywiście brutto,kocioł stojący z automatyką Diematic, do tego można dołożyć dowolny zasobnik, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 26.06.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 4) pompa w kotle zostaje zatrzymana po osiągnięciu temperatury zadanej przez regulator, No właśnie, a w tym czasie pompa podłogówki nadal chodzi - może o to im chodziło? Jeszcze jedno - czy wyłączona (nie pracująca) pompa w kotle blokuje przepływ wody czy nie? Chodzi mi o to, czy w momencie jak piec nie grzeje to podłogówka ma szansę przepompowywać wodę przez piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.06.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 jeżeli jest wszystko zrobione ze sztuką to nie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 26.06.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 jeżeli jest wszystko zrobione ze sztuką to nie, A co może być zrobione "nie ze sztuką" w obwodzie , w którym woda krąży "w kółko"? Chodzi oczywiście o obieg: ---> Pompa pieca ---> pompa podłogówki --> pętle (lub zawór upustowy) --> powrót do pieca i moje pytanie: czy jak pompa w piecu przestaje kręcić to czy obwód zostaje "przytkany" czy też nadal woda ma możliwość płynąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.06.2009 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 jeżeli jest wszystko zrobione ze sztuką to nie, A co może być zrobione "nie ze sztuką" w obwodzie , w którym woda krąży "w kółko"? Chodzi oczywiście o obieg: ---> Pompa pieca ---> pompa podłogówki --> pętle (lub zawór upustowy) --> powrót do pieca i moje pytanie: czy jak pompa w piecu przestaje kręcić to czy obwód zostaje "przytkany" czy też nadal woda ma możliwość płynąć? no nie tak do końca, woda w układzie nie może płynąć tak sobie w kółko, woda ma płynąć tam gdzie ja chcę, a tutaj, już czasami mogą być problemy, dlatego napisałem że, w zależności od tego jak jest wykonany układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.06.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 no nie tak do końca, woda w układzie nie może płynąć tak sobie w kółko, A to nie o to chodzi, żeby ciepła z pieca przepływała przez rury podłogówki a ochłodzona wracała do pieca? woda ma płynąć tam gdzie ja chcę, a tutaj, już czasami mogą być problemy, dlatego napisałem że, w zależności od tego jak jest wykonany układ Ja staram się, żeby płynęła tam gdzie chcę Mój układ wykonany jest tak, że jeśli są otwarte zawory na pętlach to płynie przez nie, jak wszystkie zakręcone to przez zawór upustowy. I mnie interesuje to, czy zatrzymana pompa w piecu stawia duży opór płynącej wodzie (ta od podłogówki nie stawia - sprawdzone). Układ ogrzewania to odpowiednik zestawu L7 z podlogowka.pl z niewielkimi modyfikacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.06.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 nie kojarzę L7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 29.06.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 nie kojarzę L7 http://www.podlogowka.pl/pliki/inst_z7.pdf z tym, że ja mam rozdzielacz sześcioobwodowy - dlatego "z modyfikacjami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.06.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 narobiło się tych zestawów dla majsterkowiczów jeżeli zrobisz to zgodnie z instrukcją, to istnieje duże prawdopodobieństwo,że zadziaała, ale, no tak jest jedno ale, sprzedają zestawy na ileś tam metrów i cieszą się z tego, że mają zbyt, niejednokrotnie pisałem że podłogówka powinna być liczona, możesz mieć tego typu sytuację, że owszem będziesz miał zapewnioną temperaturę w pomieszczeniu ale podłogę będziesz miał przegrzaną, i dupa mokra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 29.06.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 ale, no tak jest jedno ale, sprzedają zestawy na ileś tam metrów i cieszą się z tego, że mają zbyt, niejednokrotnie pisałem że podłogówka powinna być liczona, Niejednokrotnie pisałem, że moja była liczona i na tej podstawie będzie wykonana - chodziło mi o pokazanie jak wygląda mój zestaw podłogowy, żeby ułatwić Tobie odpowiedź na nurtujące mnie pytanie - Na ile w przepływie wody przeszkadza zatrzymana pompa, która znajduje się w MCR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.06.2009 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 pompa nie przeszkadza,dlatego w układzie powinny być zawory zwrotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 30.06.2009 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 pompa nie przeszkadza, dlatego w układzie powinny być zawory zwrotne Są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.07.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 zgubiłem namiary na forumowicza który jest z Tychów i chciał się spotkać, proszę o kontakt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts