Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wzorem Grześka - kotły i nie tylko w dobrych cenach

Recommended Posts

Czy mozna konkretna wycenke DeDierticha na priv, dom 200m2 w tm 70m2 podlogowki.

Chodzi mi o cene zestawu (kociol, zasobnik, pogodowka - nie wiem czy to bedize potrzebne, zawsze temp wody moge ustawic pokretlem. Raczej bym oparl sie na zaworach termost na grzejikach)

MCR/II 24 BS 150 z zasobnikiem stojącym 150 l. - 5006 zł zł z VAT 22%

MCA 25 BS 150 kocioł kondensacyjny ze stojącym zasobnikiem ciepłej wody użytkowej o pojemności 150 l. - cena 8441 zł z VAT 22%

Do tego okolo 6m rury koncentrycznej w szacht kominowy fi 18 (ceramiczny uzywany do stalopalniaka), nasada, kolano, skraplacz - tu chociaz orientacyjnie, bo moze byc ciezko bez konkretow

redukcja z 60x120/80x125 DY 707 - 100 zł

trójnik rewizyjny DY 15 - 235 zł

kolano powietrzno-spalinowe 90* CX 76 - 204 zł

rura powietrzno-spalinowa 1m CX 66 - 172 zł

ustnik pionowy CX 50 112 zł

wszystkie ceny z VAT 22%

Oraz prosze o wyjasnienie czemu akurat Dediertich? Czy w Slupsku jest srwis tego?

dlaczego De Dietrich,

już to parę razy pisałem,

ale jeszcze napiszę,

bo pracuję z nim i polecam od lat,

bo jest na naszym rynku od teraz już 11 lat, sprzedając kotły dużej mocy, a od lat 4 stara się stać czołowym producentem kotłów małej mocy i wychodzi mu to,

bo jego produkty to absolutnie światowa czołówka,

bo ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny,

bo mnie jeszcze nie zawiódł, ale zdaję sobie sprawę z tego, że jakiś produkt jednostkowo może się okazać felerny, ale nie są to buble,

i na koniec tej wyliczanki, którą mógłbym jeszcze wyliczać ale musiałbym się bardziej sprężyć,

bo one po prostu są ładne,

jeżeli chodzi o serwis to mogę powiedzieć Ci, że tak,

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

-ściany zewnętrzne: (od zewnątrz) suporeks 24cm + 4 cm styropian +12 cm suporeks

-powierzchnia użytkowa 180 m^2

-strop na piętrze docieplony wełną 10 cm, powyżej poddasze

-dach: deski, papa, blacha

-przekrój komina 12x24 - 288cm^2

-okna PCV

-piwnica :D

jaki piec węglowy mam zastosować tzn. jakiej firmy oraz jaka moc (rodzina 4 osobowa)

pozdrawiam

Witam

-ściany zewnętrzne: (od zewnątrz) suporeks 24cm + 4 cm styropian +12 cm suporeks

-powierzchnia użytkowa 180 m^2

-strop na piętrze docieplony wełną 10 cm, powyżej poddasze

-dach: deski, papa, blacha

-przekrój komina 12x24 - 288cm^2

-okna PCV

-piwnica :D

jaki piec węglowy mam zastosować tzn. jakiej firmy oraz jaka moc (rodzina 4 osobowa)

pozdrawiam

co mogę powiedzieć,

generalnie nie zajmuję się kotłami węglowymi,

są tutaj lepsi ode mnie, w tym temacie,

musisz poszukać, gdzie indziej,

aha,

na strop daj dodatkowe 10 cm ocieplenia,

opłaci się,

to może dalej na temat zabezpieczeń instalacji w układzie zamkniętym z kotłem na paliwa stałe,

w tym przypadku gdy w kotle jest wężownica schładzająca stosuje się zabezpieczenie SYR 3065

http://www.rynekinstalacyjny.pl/images/stories/ri_2009_7_8/instalacje_kotly_na_paliwa_stale_7_8_2009_rys1.jpg

które w przypadku wzrostu temperatury powyżej zadanej, przepuszcza zimną wodę z sieci przez wężownicę która po odebraniu ciepła od kotła kierowana jest do kanalizacji,

moc wężownicy musi mieć moc wyższą od mocy znamionowej kotła, po to żeby móc skutecznie i szybko odebrać nadmiar ciepła z kotła

w przypadku gdy kocioł nie ma wężownicy stosuje się zabezpieczenie SYR 5067

http://www.rynekinstalacyjny.pl/images/stories/ri_2009_7_8/instalacje_kotly_na_paliwa_stale_7_8_2009_rys3.jpg

jak widać na schemacie jest wpięte do zasilania i powrotu kotła i w przypadku zadziałania wpuszcza zimną wodę do instalacji schładzając kocioł,

dla bardziej dociekliwych polecam stronę

A ja mam pytanie: Który z poniższych kociołków będzie lepszy:

1. De Dietrich Elidens DTG 130-15 stojący (bez zasobnika) 15kW

lub

2. Vaillant VKS ecoVIT plus (też stojący bez zasobnika) 19kW

(http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype2/produkt_vaillant/VKS_ecoVIT_plus.html)

Zasobnik będzie zewnętrzny ok 200-250 litrów (rodzinka 5-co osobowa) z możliwością późniejszego podpięcia solarów lub pompy ciepła (dwie wężownice)

Domek będę miał solidnie ocieplony a ogrzewanie niskotemperaturowe (podłogówka) w całym domu.

.....

nieskromnie powiem Elidens jest lepszy,

.....

Zdecyduję się chyba na elidensa, tego bez zbiornika na cwu.

A do cwu chciałbym użyć pompy ciepła (lodówki) do cwu OCHSNERA 302. Pytanie mam co sądzisz o takim rozwiązaniu i o tych urządzeniach? Dotarłem do przedstawiciela Oschnera u którego tę pompę mogę mieć za 5000zł netto

Cena wydaje się być atrakcyjna, zwłaszcza, że z tego co widziałem to pompy takie kosztują ok. 8000 - 10000 zł. Za 5000 wydaje mi się to już ciekawą ofertą i chyba opłacalną zwłaszcza, że i tak musiałbym kupić jakiś zbiornik na cwu (ok 2000-2500zł) a więc cena samej pompy wychodzi 2500 ;-). Czyli miałbym elidensa do podłogówki, ochsnera 302 do cwu. Dodatkowo zbiornik w tej pompie ma wężownicę do której podłączył bym mojego elidensa jako alternatywne źródło wytwarzania cwu.

Co o tym sądzisz i czy taka pompa w tej cenie jest ciekawym rozwiązaniem i czy faktycznie jest w stanie wytwarzać cwu taniej niż kotłem.

A kolejne pytanie, chodzi mi o koszty transportu kociołka, gdybym chciał kupić go u Ciebie. Jestem z Trójmiasta.

P.S.

Dla chętnych, chętnie podam namiary na tego przedstawiciela.

Pozdrawiam

A ja mam pytanie: Który z poniższych kociołków będzie lepszy:

1. De Dietrich Elidens DTG 130-15 stojący (bez zasobnika) 15kW

lub

2. Vaillant VKS ecoVIT plus (też stojący bez zasobnika) 19kW

(http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype2/produkt_vaillant/VKS_ecoVIT_plus.html)

Zasobnik będzie zewnętrzny ok 200-250 litrów (rodzinka 5-co osobowa) z możliwością późniejszego podpięcia solarów lub pompy ciepła (dwie wężownice)

Domek będę miał solidnie ocieplony a ogrzewanie niskotemperaturowe (podłogówka) w całym domu.

.....

nieskromnie powiem Elidens jest lepszy,

.....

Zdecyduję się chyba na elidensa, tego bez zbiornika na cwu.

nie ukrywam, bardzo dobry wybór :lol:

A do cwu chciałbym użyć pompy ciepła (lodówki) do cwu OCHSNERA 302. Pytanie mam co sądzisz o takim rozwiązaniu i o tych urządzeniach? Dotarłem do przedstawiciela Oschnera u którego tę pompę mogę mieć za 5000zł netto

Cena wydaje się być atrakcyjna, zwłaszcza, że z tego co widziałem to pompy takie kosztują ok. 8000 - 10000 zł. Za 5000 wydaje mi się to już ciekawą ofertą i chyba opłacalną zwłaszcza, że i tak musiałbym kupić jakiś zbiornik na cwu (ok 2000-2500zł) a więc cena samej pompy wychodzi 2500 ;-). Czyli miałbym elidensa do podłogówki, ochsnera 302 do cwu. Dodatkowo zbiornik w tej pompie ma wężownicę do której podłączył bym mojego elidensa jako alternatywne źródło wytwarzania cwu.

Co o tym sądzisz i czy taka pompa w tej cenie jest ciekawym rozwiązaniem i czy faktycznie jest w stanie wytwarzać cwu taniej niż kotłem.

bardzo dobre rozwiązanie,

bardzo dobry producent,

bardzo dobra cena,

A kolejne pytanie, chodzi mi o koszty transportu kociołka, gdybym chciał kupić go u Ciebie. Jestem z Trójmiasta.

dam znać jutro,

muszę się zapytać,

P.S.

Dla chętnych, chętnie podam namiary na tego przedstawiciela.

Pozdrawiam

Gaz mam z rury z ziemi, a dlaczego pompa? Wiesz co chociażby po to by zdywersyfikować źródła zasilania, nie chcę uzależniać się tylko od gazu bo różnie to bywa, ceny nośników energii różnie mogą się w przyszłości kształtować. A w takim rozwiązaniu mogę zarówno grzać pompą ciepła czyli prądem, lub samym gazem. Ale przede wszystkim szukałem sposobu na tańsze uzyskanie cwu dla 5-cio osobowej rodzinki, zwłaszcza poza okresem grzewczym. Zależy mi również na nie drogiej inwestycji. Pompy za 8 czy 9 tys zł raczej bym nie kupił, ale za 5 tys. biorąc pod uwagę, że mam tym samym załatwioną sprawę zasobnika cwu, który i tak bym musiał zakupić, to wydaje mi się to finansowo uzasadnione i opłacalne. Kociołek też przy tym trochę się oszczędza, w lato nie musi pracować ;-)

pomysł fajny już kiedyś o tym myślałem mam prośbę na namiary na przedstawiciela na prv mail: [email protected]

również planuję podłogówkę w całym domu i tak się zastanawiałęm czy nie można by tą pompą wpomagać również c.o. w okresie przejściowym (nie wiem czy nie za mała moc)

ale o namiary na przedstawiciela proszę

:)