bartroze 19.02.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witam 1950. Mam zamiar robić za kilkanaście dni instalację co/cwu. Dom z poddaszem użytkowym ok. 120m2 po podłogach, do tego 22m2 garażu i kotłowni - też ogrzewanych. Ściana porotherm 25 i styropian 15cm, 24 cm wełny w skosach i stropie, podłoga pod częścią mieszkalną 15 cm styro, pod garażem i kotłownią 10cm. Zamieszkiwać będą póki co 2 osoby + 1 dziecko. 2 łazienki (wanna, prysznic). Korytarz, łazienki i kuchnia (ok. 25m2) ogrzewanie podłogowe + grzejniki, pozostałe pokoje, garaż, kotłownia - tylko grzejniki. Łącznie ok. 11-13 szt. Chciałbym jak najwygodniej sterować całym zestawem, ale w granicach rozsądku cenowego. Jaki zestaw polecasz? Jakie miałbyś ewentualne ceny? Dziękuję za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam 1950. Mam zamiar robić za kilkanaście dni instalację co/cwu. Dom z poddaszem użytkowym ok. 120m2 po podłogach, do tego 22m2 garażu i kotłowni - też ogrzewanych. Ściana porotherm 25 i styropian 15cm, 24 cm wełny w skosach i stropie, podłoga pod częścią mieszkalną 15 cm styro, pod garażem i kotłownią 10cm. Zamieszkiwać będą póki co 2 osoby + 1 dziecko. 2 łazienki (wanna, prysznic). Korytarz, łazienki i kuchnia (ok. 25m2) ogrzewanie podłogowe + grzejniki, pozostałe pokoje, garaż, kotłownia - tylko grzejniki. Łącznie ok. 11-13 szt. Chciałbym jak najwygodniej sterować całym zestawem, ale w granicach rozsądku cenowego. Jaki zestaw polecasz? Jakie miałbyś ewentualne ceny? Dziękuję za wszelkie informacje. Do takiego domku kupujesz tanią pompę ciepła i nic więcej. Nie budujesz komina i metrów kotłowni. Masz tanio i bezobsługowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.02.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 tanie pompy też mam:Da dla Ciebie proponuję:MCR/II 24 BS 100 cena producenta 8596 zł brutto z VAT 23%moja cena 4768 zł brutto z VAT 23% MCR/II 24 BS 150 cena producenta 9293 zł brutto z VAT 23%u mnie 5150 zł brutto z VAT 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 I bardzo dobrze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartroze 20.02.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 tanie pompy też mam:D a dla Ciebie proponuję: MCR/II 24 BS 100 cena producenta 8596 zł brutto z VAT 23% moja cena 4768 zł brutto z VAT 23% MCR/II 24 BS 150 cena producenta 9293 zł brutto z VAT 23% u mnie 5150 zł brutto z VAT 23% A co do tego? Chodzi mi o sterowanie jakieś - pokojowe, pogodowe... Obieg grzejników, obieg podłogowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A co do tego? Chodzi mi o sterowanie jakieś - pokojowe, pogodowe... Obieg grzejników, obieg podłogowy.... A nie zastanawiałeś się nad tym by nie zrezygnować z grzejników? Po co ci one? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartroze 20.02.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Zastanawiałem się i cały czas się zastanawiam - jakoś nie mam pełnego zaufania do podłogówki... Głównie chyba ze względu na jej bezwładność. Chciałbym wtedy kiedy mam na to ochotę wciągnąć grzejniki na wysoką temperaturę i poczuć komfort cieplny. Ale nadal czytam, szukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Powiem ci tak, mam kilka ciekawych rozwiązań w swoim domu ale jakbym się miał budować jeszcze raz to w pierwszym rzędzie zrobię znowu wszędzie podłogówkę a w drugim wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Te dwie rzeczy są po prostu boskie w użytkowaniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 20.02.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Chciałbym wtedy kiedy mam na to ochotę wciągnąć grzejniki na wysoką temperaturę i poczuć komfort cieplny. Ale nadal czytam, szukam... Ani kondensat, ani PCi nie są dedykowane do osiągania wysokich temperatur. To nie kocioł stałopalny podający do obiegu temperaturę zasilania 70oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartroze 20.02.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Ani kondensat, ani PCi nie są dedykowane do osiągania wysokich temperatur. To nie kocioł stałopalny podający do obiegu temperaturę zasilania 70oC Owszem - ale nie powiedziałem, że chciałbym non-stop grzać 70st.C. Generalnie grzejniki będą przewymiarowane do zasilania niską temperaturą. Ale są takie dni, że człowiek potrzebuje poczuć ciepło - wtedy podkręcam temp. na piecu i już mam gorąco na grzejnikach - bez czekania kilku godzin na reakcję podłogi. Poświęcę te kilkanaście procent sprawności na kilka wieczorów w sezonie. To po pierwsze. A po wtóre - różnica w cenie między kotłem z zamkniętą komorą a kondensacyjnym jest dzisiaj znikoma, o ile w ogóle jest. Otwarta nie wchodzi w grę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Poświęcę te kilkanaście procent sprawności na kilka wieczorów w sezonie. To po pierwsze. Kominek planujesz? Zdecydowanie lepiej się do tego sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.02.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 zawsze się możesz położyć na podłodze:D sterowanie obiegiem bezpośrednim (grzejniki) Celcia,podłogówka te 25 m2 i tyle obiegów, na RTL-ach, ale nie podpięte do grzejników, tylko bezpośrednio do rodzielacza, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartroze 20.02.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) Planuje... ale jeszcze nie wiem kiedy :/ (to a propos kominka).Co do podłogówki - za mało na mieszacz ? Nie warto się pchać?Jaka cena takiej Celcii u Ciebie? Edytowane 20 Lutego 2011 przez bartroze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.02.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 580 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartroze 20.02.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 To jeszcze CIę pomęczę - gdzie można znaleźć listę hurtowni, w których można odebrać Twój towar? Jest sens brać vs 5500 do sterowania obiegiem grzejników i podłogówką?Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.02.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 skąd jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartroze 20.02.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Poszło PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.02.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 dla tych co nie wiedzą w jaki sposób zamówić i jak wygląda tok postępowania przy zamówieniu, krok po kroku: - kontakt mailowy lub telefoniczny,(w sumie nie wiem skąd macie mój numer telefonu,) - uzgodnienie co i za ile chcecie kupić, - po tym uzgodnieniu, należy złożyć mailowo zamówienie z wyszczególniniem dokładnie, co i za ile, - po otrzymaniu zamówienia i potwierdzeniu prze ze mnie dostępności w hurtowni oraz dowiedzeniu się o ewentualnym okresie oczekiwania na towar, (mogą nie mieć na hurtowni i będą musieli zamówić towar u producenta), wystawiam fakturę VAT Pro Forma na zamówiony towar, - po wpływie pieniędzy na konto, towar będzie do odbioru w hurtowni lub będzie wysłany kurierem w zależności od miejsca dostawy,przypominam, że jest ponad 50 hurtowni w których można odebrać towar, - w przypadku przesyłki kurierskiej koszt przesyłki około 190 zł, dlaczego taki tok postępowania? wcale się nie dziwię, że ktoś kto zamawia towar może mieć obawy co do tego czy ma pewność bezpieczeństwa swoich pieniędzy,to normalne, próbowałem kiedyś sprzedać za pobraniem,ale wynikł pewien problem,klient zrezygnował i miałem problemy co zrobić z kotłem, dlatego staram się teraz zabezpieczyć siebie a zarazem zabezpieczyć maksymalnie klienta,temu właśnie ma służyć: - uzgodnienie telefoniczne lub mailowe, wolę mailowe, bo zostawia ślad, - mailowe złożenie zamówienia, bo też zostawia ślad, - faktura ProForma, bo też zostawia ślad, - przelew na konto, bo kolejny raz zostawia ślad, dlatego, wydaje mi się, że taka transakcja jest w pełni bezpieczna dla drugiej strony, poza tym, od 2005 roku, każdy kto kupował dostał zamówiony towar,w przeciwnym wypadku, nie miałbym racji bytu na tym forum, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Ch 21.02.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 no właśnie, co powoduje tak szybkie wychładzanie powrotu? bo od temperatury wody wracającej do kotła, zależy to czy palnik się włączy, czy też nie, Diematic to bardzo dobry sterownik, a każdy sterownik, nieważne jaki, reguluje układ zgodnie z założeniami twórcy, dlatego dobrze by było, żebyś prześledził całą instalację, czy jest prawidłowo ocieplona, czy nie jest prowadzona w taki sposób, że na jakimś odcinku przechodzi przez miejsca bardzo zimne, może być prowadzona w kanale wentylacyjnym, bo komuś nie chciało się kuć, może być prowadzona w posadzce obok drzwi wejściowych i niedostatecznie ocieplona, nie wiem, to Ty będąc na miejscu, musisz to sprawdzić i ocenić czy to może być przyczyną, przy tego typu sprawach mogę jedynie coś sugerować, bo tak prawdę mówiąc, ta ilość danych jest bardzo mała, skoro tam nie mieszkasz, to dlaczego masz ustawioną tak wysoką temperaturę cwu, wyłącz w ogóle grzanie cwu, to chyba jest niepotrzebne? napisz co i jak, Witam 1950. Mam kolejne pyatnie dotyczace mojego kotla. Chyba udalo mi sie dojsc do tego co powoduje szybkie wychaldzanie sie kotla. Jest to chodzaca non stop pompa obiegu B(podlogowka). Chodzi ona bez przerwy, mimo ze podlogowka osiagnela zadana temperature. I tu moje pytanie. Czy mozna ustawic zeby ta pompa odpalala sie np co minute na kilkanascie sekund zamiast chodzenia non stop? pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.02.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 pompy do podłogówki tak mają, że chodzą cały czas,to nie grzejniki, tutaj nie można w miarę szybko podnieść temperatury pomieszczenia,podłogówka ma za dużą bezwładność, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts