Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scianki DZIAŁOWE - z czego budujecie????

Recommended Posts

kurcze...

troszke mnie zmartwiliscie z tymi cienkimi sciankami

a jak spisuja sie (odn dzwieku) scianki z KG - ile dac welny aby wizyta w kibelku byla komfortowa?? Jaki stelaz - drewno czy stalowy?

A jak spisuja sie bloczki z gipsu?

Chodzi tez o cene tynku - sama gladz zrobie sam, caly tynk x dwie strony - spore koszta...

Na parterze mamy ścianki z bk 12 cm. Natomiast na poddaszu są ścianki K-G zbudowane w ten sposób , iż z każdej strony są 2 płyty a w środku wełna 10 cm (razem grubość ok 15 cm). Pod nimi oczywiście podkładki ze specjalnej taśmy. Mamy obok siebie łazienke i pralnię i jeżeli chodzi pralka to jej nie słychać w łazience. Dużo więcej dźwięków dochodzi przez drzwi. Tak więc dobrze izoluje akustycznie. Gdzieś wyczytałem , że izolacja w ten sposób pobudowanej ściany działowej jest na poziomie 45 dB.

• 3 weeks później...
Na parterze mamy ścianki z bk 12 cm. Natomiast na poddaszu są ścianki K-G zbudowane w ten sposób , iż z każdej strony są 2 płyty a w środku wełna 10 cm (razem grubość ok 15 cm). Pod nimi oczywiście podkładki ze specjalnej taśmy.

Napisz prosze cos wiecej o tej tasmie - slyszałem ze dobrze sie sprawuje jako podkladka izolujaca takze ekran zagrzejnikowy - cienki styropian pokryty aluminium???

ktoś probował??

Oraz jakie odczucia BK kontra GK :lol:

Cegła pełna fatalna do przewiercania, kucia, robienia bruzd pod instalacje i bardzo wolno sie stawia żeby było prosto. U mnie w domu jest wszystko pełna cegła, BK, działowa ceramika 12 i K-G jedna mało istotna ścianka między korytarzem a suszarnią byle oddzielić. Jeśli chodzi o wygodę stawiania to zdecydowanie najlepszy BK duże, równe bloczki, póżniej 12 działowa z ceramiki i daleko daleko cegła a 6 cm ściana z cegły to już całkowite nieporozumienie.