Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za kilka dni mam zamiar rozpocząć wykop pod fundamenty i rozpoczęcie budowy. Jest wiele rzeczy, które mnie nurtują. Proszę was bardzo o poradę. Mam plan domu częściowo podpiwniczony, tzn. podpiwniczenie pod garażem. Garaż jest w bryle budynku. Ściany piwnicy będą wykonane w technologii 3 warstwowej tzn. bloczek styropian i bloczek. Szerokość wszystkich fundamentów wynosi 48 cm. Ściany domu w przyszłości będą tez 3 warstwowe. W każdym razie tam gdzie nie będzie piwnicy zamierzam zrobić fundament wylewając beton w grunt. Jest tam ziemia gliniasta wiec nie będzie problemu. Fundament będzie ze stopniowany żeby połączyć go ze ścianą piwnicy. Wylewany fundament będzie do poziomu gruntu, później już murowany z bloczków w technologii 3 warstwowej. Fundament wylewany chce zrobić na razie we folii i później odkopać i dodatkowo ocieplić.

Teraz moje pytania:

Jak najlepiej zrobić połączenie fundamentów o różnych poziomach .i różnych technologiach budowania

Macie może inne koncepcje co do wykonania takiego fundamentu.

Czy istnieje inny sposób wykonania takiego fundamentu żeby podczas wykonywania ocieplić go bez konieczności ponownego odkopywania. Zależy mi na możliwie tanim sposobie.

Wszelkie sugestie i pomoce mile widziane. Proszę o poświęcenie kilku minut i pomocy bo mi już głowa pęka. Jeśli mój opis jest mało czytelny to proszę o informacje. Nie jestem murarzem i niektóre rzeczy jest mi ciężko opisać.

:-? :(

https://forum.murator.pl/topic/32963-jak-wykona%C4%87-taki-fundament-bardzo-prosze-o-wskaz%C3%B3wki/

Funament to ława fundamentowa i ściana fundamentowa

Ława ma szerokość 60 lub 80cm.

ława ma być poniżej 1m w gruncie więc nie będziesz w stanie zrobić tak głębokiego wykopu.

Często wylewa się ławę w gruncie tzn bez szałunków ale pod ścianę trzeba szeroko odkopać i zrobić szałunek. :( :(

No chyba że źle zrozumiałem :x

No troche nie tak Pan zrozumiał.Wytłumacze tak-piwnica jest w kształcie prostokąta sciany murowane z bloczka.Pod scianami oczywiscie ławy fundamentowe.Teraz w czesci niepodpiwniczonej caly fundament bedzie wylewany w grunt.Nie bedzie ławy tylko rozszerzenie na dole fundamentu do wymiaru ławy.Ten wylewany jest w ksztacie litery "u" doklejony do piwnicy.Spod czesci wylewanej jest na innym poziomie niz ława piwnicy.Chodzi mi o połaczenie tych dwóch częsci i pozostale pytania które napisałem wyżej.

Przepraszam za troche dziwny opis, ale jak przystało na laika nie potrafie inaczej. :oops: :oops: :oops:

Chyba wiem o co Ci chodzi. Fundament w piwnicy jako głębszy należy wykonać w pierwszej kolejności. Wylewasz ławę, i ławą schodkową dołączasz do poziomu fundamentu pod domem. Wymurowujesz ścianę fundamentową z bloczków wykonujęc w niej zbrojenie które będzie ją kotwić z monolitem. W efekcie uzyskasz jeża który będzie łączył fundament bloczkowy z monolitem. Wylewasz monolit to poziomu gruntu ale tak należy dobrać jego wysokość by się zgrał z modułem bloczków. Potem dalej ciągniesz ściankę fundamentową z bloczków i w garażu z piwnicą i w części niepodpiwniczonej na monolicie.

Dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskasz połączenie obu ław (są one przecież na różnych głębokościach (chyba, że chcesz wykonać wykop pod monolit na głębokość piwnicy... (ale po co?)) oraz połączenie ściany fundamentowej z bloczków ze ścianą monolityczną. Pamiętaj, alby zbrojenie łączące obie ściany było dobrze (głęgoko) zakotwione w ścienie z bloczków i monolicie. To powinno zabezpieczyć przed ewentualnym pęknięciom na styku obu ścian.

cześć

jeśli dobrze Cię zrozumiałem to piwnice w garazu masz głebiej

wiec kopiesz tam wpierw szeroki rozkop i najnizszy poziom zalewasz betonem, jako ława ... na tej ławie murujesz trójwarstwówke, zasypujesz wokół garazu i zageszczasz

pozniej kopiesz reszte czyli budynek i "dolewasz" beton do wymurowanych juz scian

jesli zamierzasz zbroic ławy - zbrojenia łaczysz (mimo róznicy w poziomach)

jeśli chcesz "ocieplić" tanio mozesz spróbowac ...

włozyc miedzy ziemie a folie styropian a beton sypać na tyle wolno aby w sypany w folie - rozpierając - dociskał styropian do ziemi nie powodując efektu spławika

to moze być trudne ... ale mozliwe do wykonania

pzdr