Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POS bezdrenażowe

kze

Recommended Posts

Wycieczka do gminy można powiedzieć, że opłacalna...Pan trochę zmienił moje WZ,żeby miały miej konfliktów z moim projektem :lol: , ale do rzeczy... Na POŚ w WZ na 99% zgody nie wydadzą (Konserwator Przyrody, Komisja Ochrony Środowiska...), ale proponują złożyć do Starostwa zawiadomienie o zamiarze wybudowania POŚ zanim złożę wniosek o PnB, wtedy jest szansa, że się nie zorientują i jakoś to przejdzie.

Pozdrawiam i działam dalej

N.

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wytłumaczył, ale mówił, że to lepiej zrobić zanim do nich dotrą WZ, a z tego co się orientuję, ale mogę się mylić... na mapce oddawanej do Starostwa zaznaczam tylko taki szkic budynku i POŚ.

Najpierw działka musi być moja, potem zajmę się POSiem i na bieżąco będę relacjonować :lol:

Pozdrawiam

N.

Dla mnie trochę to dziwn - no bo jeżeli przy działce nie ma kanalizacji to wiadomo że na ścieki musisz zrobić albo szambo albo POSia .

Jeżeli w WZ nie napiszą Ci że nie można POŚ to mimo wpisania szamba możesz zrobić zgłoszenie na POSia . Jeżeli w ustawowym terminie nie wpłynie protest to masz t.zw. milczący akcept - robisz oczyszczalnię i wszystko jest zgodne z prawem . Do odbioru budynku umieszczasz posia w inwentaryzacji powykonawczej ( ewentualnie kopię zgłoszenia ) .

Zasadniczo wydawanie WZ czy pozwolenia na budowę nie powinno kolidować ze zgłoszeniem zamiaru wybudowania POŚ .

natus

do zawiadomienia o budowie poś musisz dorzucić mapkę z umiejscowieniem budynku, zbiornika, studni chłonnej etc. Wydaje mi się że bez budynku nie ruszysz z miejsca, a Pan w gminie odwalił trochę spychologii :oops: Jeżeli w WZ będziesz miał podane jedynie szambo to tylko na nie uzyskasz PnB, a przy zmianie PnB ktoś najprawdopodobniej wyjmie Twoje kwity z czeluści archiwum i dojrzy w WZ zgodę tylko na szambo. Duś nieroba z gminy o WZ z posiem :D . Nieiwedza urzędasów jest powlająca :evil: , zasłaniają się czym tylko mogą, poproś o konkrety w czym poś im tak bardzo przeszkadza?

• 3 months później...

Ja dostałęm PnB na szambo, potem rozpocząłem batalie z POS bezdrenazowym. Ponoć byłem pierwszy co chciał bezdrenażowe.. :o No w każdym wypadku Pani dokształciła sie, uzyskałem pozytywna opinię, sąsiedzi nie oprotestowali, zamówiłem i przywieźli POS (Bioeko).

Wszystko da się zrobić. Działkę mam niedużą 25m na 25m. :wink:

kze- napisz więcej o sposobie uzyskania zgody na posia bezdrenażowego.

OK.

Najpierw zaniosłem wydruk z internetu opisu POS. Pani w WOŚ powiedziała, że już zna technologię (w końcu 6 miesięcy wcześniej już byłem i wierciłem dziurę w brzuchu o bezdrenazowych POS, tylko że wtedy ponoć byłem pierwszy w gminie :o).

Okazało się, że ofeta z netu nie może być musi być ze stemplem Bioeko. No to za telefon (kontakt z firmą Bioeko nawiązałem mailem) i zamówiłem. Dostałem z pieczątkami. To dawaj do Gminy i złożyłem o zaopiniowanie. Zaopiniowali mi pozytywnie (w między czasie zmienił się burmistrz w Wawie i urzędnicy stracili pełnomocnictwa w wydawaniu pozwoleń.. :o).

Mając pozytywną opinię złozyłem zawiadomienie o rozpoczęciu budowy. Po upływie 30 dni zadzwoniłem do Bioeko że zamawiam i kiedy przywiozą. Przywie źli po jakichś 3 tygodniach. Trzeba było tylko jakoś termin ich przywozu zgrać z terminem mojego urlopu... :roll:

No i mam. Na razie nie wkopane. bo akurat w miejscu gdzie miał być wkopany POS zrzucono mi piach do wylewek.. :evil: :o No, ale przeszkolili mnie jak podłaczyć. I zmierzam to cudo wkopać za kilka dni.

Co jeszcze opowiedzieć?

Wszystko pięknie - gratulacje .

Tylko jak spełniłeś wymagania dotyczące odprowadzenia ścieków ( rów , studnia chłonna ) .Bioeko pisze :

Jeżeli ktoś decyduje się na studzienkę chłonną (może być istniejące rozszczelnione i oczyszczone szambo) musi pamiętać o zachowaniu odległości minimum 25m od granic działki lub 30m od istniejącego ujścia wody pitnej (w świetle istniejących przepisów rozporządzenia o warunkach zabudowy Dz. -Ust 75 poz. 609).

Na działce 25*25 jest to trudne - a przecież są jeszcze sąsiedzi .

Studnia chłonna to studnia z 3-4 kręgów, jakieś 1-2 od ogrodzenia. Pilnowałem by w momencie znajdowania miejsca na POS nie było w pobliżu 30m ujęcia wody pitnej. Na szczęscie u nas jest wodociąg. Studnia chłonna u mnie będzie 2m od POS.

Po zgłoszeniu budowy POS czekałem 30 dni i sąsiedzi nie oprotestowali...

• 2 months później...

Dzisiaj właśnie byłam w Obornikach śląskich w siedzibie firmy sprzedającej POŚ Aquamatic. W tygodniu był pan montujący te oczyszczlnie u mnie na działce. Załatwiają wszystkie sprawy kompleksowo : projekt (ja musze w starostwie przedstawić projekt bo jestem w trakcie budowy więc musze zmienić pozwolenie na budowę, gdzie miałam szambo) do tego operat wodno-prawny (będę zrzucała wodę do rowu melioracyjnego).

Umówiłam się, że wpłacam im dzisiaj ok. 35% wartości faktury. Łaczne koszty instalacji (montaż projekty i sama oczyszczalnia) to ok. 13-14 tys. zł. Taniej ok. 1,5tys. od Poliplastu.

Mój sąsiad też będzie instalował tę oczyszczalnię - dowiedziałam sie o tym w fimie :-). Jak będzie działać - zobaczymy. Zużycie prądu ma wg nich na poziomie 230 KWh/rok. Sama konstrukcja też mi się podoba. Zbiornik (ten pierwszy) przyjmujący ściek jest duży - daje gwarancję, że wszystko się zmieści: woda po kąpieli w wannie + zmywarka+pralka+wszeklie prysznice w tym samym czasie brane :-).

Miejmy nadzieje że po 2 latach nie będziesz jeje wymieniała ze względu na ruchome złoża bilogiczne które w nas w kraju śa tak mało znane i stosowane tylko przez ta firmę.

Bardzo popularne oczyszczalnie przydomowe drenażowe siadają po 2 latach byle jak założone 90%, po 5 latach te założone prawidłowo. Po tym okresie drenaż i pokład tłucznia pod nim jest do wymiany - koszt około 2,5 3,5 tys zł.

Moim zdaniem najprostsze rozwiązania śa najlepsze i niezawodne. Trzeba znać podstawy hydrauliki wodnej i doświadczenie a zrobienie oczysczalni bilogicznej dla 10 osób to koszt około 6000 zł.

bardzo często pOS sprzedają i montują firmy które mają w ofercie od płytek ceramicznych po boazerie i przy okazji zamontują POŚ. Sami sobie dopowieżcie co tacy ludzie moa wam zapropnować.

Ja znalazłem w byłym województwie konińskim faceta, który robi takie oczyszczalnie, modernizuje stare szamba, dokłada zbiorniki. U mnie jako bufor i osadnik wstępny posłużyło stare szambo w którym na dnie zrobiliśmy szczelną wylewke, potem dołożono 2 zbiorniki z dryn okrągłych i studnię chłonną, podłączono dmuchawę, dyfuzory, pompę do osadu i wszystko.

Montaż wraz z urządzeniami kosztował 4,5 tys zł + dryny 1500 zł. facet miał ze sobą minikoparkę więc wszystko przebiegło sprawnie i szybko.

projekt miałem od faceta współpracującego z poznania, który siedzi w oczyszczalniach ponad 20 lat.

działa do dziś, po 2 miesiącach facet przyjechał z odczynnikami i zbadał ścieki na wylocie, podregulował czas działania dmuchawy i odjechał.

... Zbiornik (ten pierwszy) przyjmujący ściek jest duży - daje gwarancję, że wszystko się zmieści: woda po kąpieli w wannie + zmywarka+pralka+wszeklie prysznice w tym samym czasie brane :-).

Niestety nie daje gwarancji :(

Duży zbiornik wstępny to nie wszystko. Aby oczyszczalnia poradziła sobie z dużym jednorazowym dopływem ścieków, musi posiadać dozowanie ścieków.

Z dostępnych na rynku rozwiązań posiadających dozowanie ścieków najtańsza jest oczyszczalnia Poliplastu.

Aqaumatic tego nie posiada - ścieki przechodzą przez nią przepływowo - tyle ile wejdzie, tyle od razu wychodzi.

Jeśli wpuścisz do niej dużą ilość ścieków w krótkim okresie czasu (np. 300l w 15 min), to nie ma się co łudzić - parametry ścieków na wyjściu będą dalekie od normy :wink:

pzdr

Piotrek