natus 28.11.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Wycieczka do gminy można powiedzieć, że opłacalna...Pan trochę zmienił moje WZ,żeby miały miej konfliktów z moim projektem , ale do rzeczy... Na POŚ w WZ na 99% zgody nie wydadzą (Konserwator Przyrody, Komisja Ochrony Środowiska...), ale proponują złożyć do Starostwa zawiadomienie o zamiarze wybudowania POŚ zanim złożę wniosek o PnB, wtedy jest szansa, że się nie zorientują i jakoś to przejdzie. Pozdrawiam i działam dalej N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 28.11.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Ale dlaczego łatwiej - czy aby w zgłoszeniu nie powinien znaleźć się plan zagospodarowania działki - w tym też dom ( bo skąd ścieki ).Jeśli ten pan z urzędu Ci wytłumaczył ro poproszę o relację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 29.11.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Nie wytłumaczył, ale mówił, że to lepiej zrobić zanim do nich dotrą WZ, a z tego co się orientuję, ale mogę się mylić... na mapce oddawanej do Starostwa zaznaczam tylko taki szkic budynku i POŚ. Najpierw działka musi być moja, potem zajmę się POSiem i na bieżąco będę relacjonować Pozdrawiam N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 29.11.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Dla mnie trochę to dziwn - no bo jeżeli przy działce nie ma kanalizacji to wiadomo że na ścieki musisz zrobić albo szambo albo POSia .Jeżeli w WZ nie napiszą Ci że nie można POŚ to mimo wpisania szamba możesz zrobić zgłoszenie na POSia . Jeżeli w ustawowym terminie nie wpłynie protest to masz t.zw. milczący akcept - robisz oczyszczalnię i wszystko jest zgodne z prawem . Do odbioru budynku umieszczasz posia w inwentaryzacji powykonawczej ( ewentualnie kopię zgłoszenia ) .Zasadniczo wydawanie WZ czy pozwolenia na budowę nie powinno kolidować ze zgłoszeniem zamiaru wybudowania POŚ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 30.11.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 dla mnie też dziwne, ale w tym kraju już niewiele rzeczy mnie dziwi, to się nazywa porządek w biurokracji...u jednego masz kategoryczny zakaz, a w tym samym czasie u innego uzyskujesz milczącą zgodę...paranoja Pozdrawiam Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 30.11.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 No to rób projekt i niech go dla pewności jakiś architekt podpisze i składaj zgłoszenie .Trzumam kciuki .P O W O D Z E N I A !!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adas76 04.12.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 natus do zawiadomienia o budowie poś musisz dorzucić mapkę z umiejscowieniem budynku, zbiornika, studni chłonnej etc. Wydaje mi się że bez budynku nie ruszysz z miejsca, a Pan w gminie odwalił trochę spychologii Jeżeli w WZ będziesz miał podane jedynie szambo to tylko na nie uzyskasz PnB, a przy zmianie PnB ktoś najprawdopodobniej wyjmie Twoje kwity z czeluści archiwum i dojrzy w WZ zgodę tylko na szambo. Duś nieroba z gminy o WZ z posiem . Nieiwedza urzędasów jest powlająca , zasłaniają się czym tylko mogą, poproś o konkrety w czym poś im tak bardzo przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 18.03.2007 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ja dostałęm PnB na szambo, potem rozpocząłem batalie z POS bezdrenazowym. Ponoć byłem pierwszy co chciał bezdrenażowe.. No w każdym wypadku Pani dokształciła sie, uzyskałem pozytywna opinię, sąsiedzi nie oprotestowali, zamówiłem i przywieźli POS (Bioeko). Wszystko da się zrobić. Działkę mam niedużą 25m na 25m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 18.03.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 kze- napisz więcej o sposobie uzyskania zgody na posia bezdrenażowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 18.03.2007 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 kze- napisz więcej o sposobie uzyskania zgody na posia bezdrenażowego. OK. Najpierw zaniosłem wydruk z internetu opisu POS. Pani w WOŚ powiedziała, że już zna technologię (w końcu 6 miesięcy wcześniej już byłem i wierciłem dziurę w brzuchu o bezdrenazowych POS, tylko że wtedy ponoć byłem pierwszy w gminie ). Okazało się, że ofeta z netu nie może być musi być ze stemplem Bioeko. No to za telefon (kontakt z firmą Bioeko nawiązałem mailem) i zamówiłem. Dostałem z pieczątkami. To dawaj do Gminy i złożyłem o zaopiniowanie. Zaopiniowali mi pozytywnie (w między czasie zmienił się burmistrz w Wawie i urzędnicy stracili pełnomocnictwa w wydawaniu pozwoleń.. ). Mając pozytywną opinię złozyłem zawiadomienie o rozpoczęciu budowy. Po upływie 30 dni zadzwoniłem do Bioeko że zamawiam i kiedy przywiozą. Przywie źli po jakichś 3 tygodniach. Trzeba było tylko jakoś termin ich przywozu zgrać z terminem mojego urlopu... No i mam. Na razie nie wkopane. bo akurat w miejscu gdzie miał być wkopany POS zrzucono mi piach do wylewek.. No, ale przeszkolili mnie jak podłaczyć. I zmierzam to cudo wkopać za kilka dni. Co jeszcze opowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 18.03.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Wszystko pięknie - gratulacje .Tylko jak spełniłeś wymagania dotyczące odprowadzenia ścieków ( rów , studnia chłonna ) .Bioeko pisze :Jeżeli ktoś decyduje się na studzienkę chłonną (może być istniejące rozszczelnione i oczyszczone szambo) musi pamiętać o zachowaniu odległości minimum 25m od granic działki lub 30m od istniejącego ujścia wody pitnej (w świetle istniejących przepisów rozporządzenia o warunkach zabudowy Dz. -Ust 75 poz. 609). Na działce 25*25 jest to trudne - a przecież są jeszcze sąsiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 18.03.2007 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Studnia chłonna to studnia z 3-4 kręgów, jakieś 1-2 od ogrodzenia. Pilnowałem by w momencie znajdowania miejsca na POS nie było w pobliżu 30m ujęcia wody pitnej. Na szczęscie u nas jest wodociąg. Studnia chłonna u mnie będzie 2m od POS. Po zgłoszeniu budowy POS czekałem 30 dni i sąsiedzi nie oprotestowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.06.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 czy ktoś ma taka oczyszczalnię lub co o niej sadzicie http://www.aquamatic.com.pl/dom.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 06.06.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Dzisiaj właśnie byłam w Obornikach śląskich w siedzibie firmy sprzedającej POŚ Aquamatic. W tygodniu był pan montujący te oczyszczlnie u mnie na działce. Załatwiają wszystkie sprawy kompleksowo : projekt (ja musze w starostwie przedstawić projekt bo jestem w trakcie budowy więc musze zmienić pozwolenie na budowę, gdzie miałam szambo) do tego operat wodno-prawny (będę zrzucała wodę do rowu melioracyjnego). Umówiłam się, że wpłacam im dzisiaj ok. 35% wartości faktury. Łaczne koszty instalacji (montaż projekty i sama oczyszczalnia) to ok. 13-14 tys. zł. Taniej ok. 1,5tys. od Poliplastu. Mój sąsiad też będzie instalował tę oczyszczalnię - dowiedziałam sie o tym w fimie . Jak będzie działać - zobaczymy. Zużycie prądu ma wg nich na poziomie 230 KWh/rok. Sama konstrukcja też mi się podoba. Zbiornik (ten pierwszy) przyjmujący ściek jest duży - daje gwarancję, że wszystko się zmieści: woda po kąpieli w wannie + zmywarka+pralka+wszeklie prysznice w tym samym czasie brane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.06.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 myslałam,że to nieznana firma, juz sie zdecydowałam.Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 07.06.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Miejmy nadzieje że po 2 latach nie będziesz jeje wymieniała ze względu na ruchome złoża bilogiczne które w nas w kraju śa tak mało znane i stosowane tylko przez ta firmę.Bardzo popularne oczyszczalnie przydomowe drenażowe siadają po 2 latach byle jak założone 90%, po 5 latach te założone prawidłowo. Po tym okresie drenaż i pokład tłucznia pod nim jest do wymiany - koszt około 2,5 3,5 tys zł.Moim zdaniem najprostsze rozwiązania śa najlepsze i niezawodne. Trzeba znać podstawy hydrauliki wodnej i doświadczenie a zrobienie oczysczalni bilogicznej dla 10 osób to koszt około 6000 zł.bardzo często pOS sprzedają i montują firmy które mają w ofercie od płytek ceramicznych po boazerie i przy okazji zamontują POŚ. Sami sobie dopowieżcie co tacy ludzie moa wam zapropnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.06.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 W takim razie co ty wybrałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 07.06.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Ja znalazłem w byłym województwie konińskim faceta, który robi takie oczyszczalnie, modernizuje stare szamba, dokłada zbiorniki. U mnie jako bufor i osadnik wstępny posłużyło stare szambo w którym na dnie zrobiliśmy szczelną wylewke, potem dołożono 2 zbiorniki z dryn okrągłych i studnię chłonną, podłączono dmuchawę, dyfuzory, pompę do osadu i wszystko.Montaż wraz z urządzeniami kosztował 4,5 tys zł + dryny 1500 zł. facet miał ze sobą minikoparkę więc wszystko przebiegło sprawnie i szybko.projekt miałem od faceta współpracującego z poznania, który siedzi w oczyszczalniach ponad 20 lat.działa do dziś, po 2 miesiącach facet przyjechał z odczynnikami i zbadał ścieki na wylocie, podregulował czas działania dmuchawy i odjechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 07.06.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 No sorry, ale czym twoje rozwiązanie się różni od innych oczyszczalni biologicznych? Przecież dokładnie zrobiłeś to samo, co oferuje np. bioeko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 07.06.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 ... Zbiornik (ten pierwszy) przyjmujący ściek jest duży - daje gwarancję, że wszystko się zmieści: woda po kąpieli w wannie + zmywarka+pralka+wszeklie prysznice w tym samym czasie brane . Niestety nie daje gwarancji Duży zbiornik wstępny to nie wszystko. Aby oczyszczalnia poradziła sobie z dużym jednorazowym dopływem ścieków, musi posiadać dozowanie ścieków. Z dostępnych na rynku rozwiązań posiadających dozowanie ścieków najtańsza jest oczyszczalnia Poliplastu. Aqaumatic tego nie posiada - ścieki przechodzą przez nią przepływowo - tyle ile wejdzie, tyle od razu wychodzi. Jeśli wpuścisz do niej dużą ilość ścieków w krótkim okresie czasu (np. 300l w 15 min), to nie ma się co łudzić - parametry ścieków na wyjściu będą dalekie od normy pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts