bladyy78 03.03.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Jakich dokumentów już Ci mowie, a wiec tak operat wodno prawny, jeżeli wody z oczyszczalni wypuszczasz do potoku lub rowu to zgodę właściciela tego rowu i zgodę urzędu który tym rowem zarządza, projekt oczyszczalni. Jeżeli ścieki chcesz wpuścić do studni chłonnej to badanie gruntu trzeba zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 05.03.2009 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 ... Zbiornik (ten pierwszy) przyjmujący ściek jest duży - daje gwarancję, że wszystko się zmieści: woda po kąpieli w wannie + zmywarka+pralka+wszeklie prysznice w tym samym czasie brane . Niestety nie daje gwarancji Duży zbiornik wstępny to nie wszystko. Aby oczyszczalnia poradziła sobie z dużym jednorazowym dopływem ścieków, musi posiadać dozowanie ścieków. Z dostępnych na rynku rozwiązań posiadających dozowanie ścieków najtańsza jest oczyszczalnia Poliplastu. Aqaumatic tego nie posiada - ścieki przechodzą przez nią przepływowo - tyle ile wejdzie, tyle od razu wychodzi. Jeśli wpuścisz do niej dużą ilość ścieków w krótkim okresie czasu (np. 300l w 15 min), to nie ma się co łudzić - parametry ścieków na wyjściu będą dalekie od normy pzdr Piotrek Czy ktoś słyszał jakieś opinie na temat oczyszczalni firmy HYDROTECH opartych na zbiornikach betonowych firmy PROBUD (podobno też mają dozowanie ścieków)? Ew. o samych zbiornikach PROBUD (myślę o kupnie takiego na deszczówkę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 16.03.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam,czy ktoś ma może coś takiego albo słyszał o tym.Oczyszczalnia TYP SNOC1-SAPrzydomowa bezdrenażowa oczyszczalnia ścieków do10 osób o wydajności do 1,5 m3/dobę. Oczyszczalnia typu SNOC działa w oparciu o metodę oczyszczania biologicznego. Substancją aktywną w procesie jest osad czynny, który stanowi mieszaninę mikroorganizmów. W procesie oczyszczania następuje wyeliminowanie zanieczyszczeń amoniakalnych (w procesie utleniania powstają azotany - nitrony, procesy nitryfikacji), następnie usuwane są zanieczyszczenia azotowe (procesy denitryfikacji). W tym procesie oczyszczania ścieków nie stosuje się żadnych dodatkowych środków chemicznych. Podczas oczyszczania nadmiar osadu jest cyklicznie usuwany. Oczyszczalnie stosowane są do oczyszczania ścieków bytowych zarówno z domów jednorodzinnych jak i innych obiektów. Ścieki doprowadzane są do osadnika wstępnego, gdzie następuje ich rozdział na części stałe i części płynne. Osad zbiera się na dnie, natomiast ciecz zwana "szarą wodą" dostaje się przelewem do komory napowietrzania, gdzie wraz z osadem czynnym poddawana jest okresowo intensywnemu napowietrzaniu przez system dyfuzorów. Dzięki temu osad rozkłada zanieczyszczenia w ściekach na substancje proste. Ścieki oczyszczone poprzez dolne wycięcie dostają się do osadnika wtórnego, gdzie następuje oddzielenie od zawiesin osadu czynnego. Oczyszczone ścieki wypływają przelewem z oczyszczalni. Przelew został zaprojektowany w sposób eliminujący przedostanie się kożucha z powierzchni ścieków. Po czym dalej odprowadzone są ścieki do odbiornika. Nadmiar osadu z bioreaktora kierowany jest okresowo poprzez pompę do osadnika wstępnego. Napowietrzanie ścieków odbywa się przez dmuchawę membranową, która umieszczona jest w pomieszczeniu lub w bioreaktorze w specjalnie wydzielonym miejscu eliminującym oddziaływanie środowiska agresywnego. http://vserwis.pl/xxx/SNOC.jpghttp://vserwis.pl/xxx/SNOC..jpg http://vserwis.pl/xxx/SNOC...jpgOczyszczalnia ma wszelkie atesty i aprobaty techniczne, dodatkowo spełnia wymagania PN-EN 12566-3:2005 dla: Małych oczyszczalni ścieków dla obliczeniowej liczby mieszkańców (OLM) do 50 ma również certyfikat CE i bardzo dobre parametry oczyszczonych ścieków (lepsze niż wskazania norm) Będe wdzięczny za wszelkie rady i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A__________LSKA 31.03.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 HMMM... nie znam tej firmy, ale byłbym ostrożny!!!Osobiście polecam firmę SOTRALENTZ bo... to dalej.Ale generalnie osobom decydującym się na POŚ sugeruję wybrać coś bardziej sprawdzonego jak np SOTRA czy inne których reklamować nie będę bo...No właśnie, jestem osoba która sprzedaje i montuje oczyszczalnie i dla mnie jako firmy ważny jest produkt który sprzedaję, tzn. wiem że tu mam najwyższą jakość produktu i nie będę musiał dokładać do jeżdżenia na reklamacje etc.Pamiętajcie aby kupując oczyszczalnie dobrał i zamontował ją ktoś kto potrafi i może to robić, bo niestety źle dobrana oczyszczalnia (do rodzaju gruntu, do warunków terenowych - odległości od wszystkiego - do poziomu wód gruntowych), przede wszystkim źle wykonany montaż to kasa w błoto (zamulenie drenażu etc).POŚ to nie jest rzecz na której powinno się oszczędzać, oczywiście jeżeli można kupić produkt tańszy ale tak samo dobry jak konkurencji to warto.Cena tak naprawdę zależy od tego jakie rozwiązanie zastosujemy u siebie na działce - jakie rozwiązania będą możliwe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A__________LSKA 31.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jakich dokumentów już Ci mowie, a wiec tak operat wodno prawny, jeżeli wody z oczyszczalni wypuszczasz do potoku lub rowu to zgodę właściciela tego rowu i zgodę urzędu który tym rowem zarządza, projekt oczyszczalni. Jeżeli ścieki chcesz wpuścić do studni chłonnej to badanie gruntu trzeba zrobić. Jeżeli chodzi o operat wodno prawny to jeżeli wydajność oczyszczalni nie przekracza 5m3 na dobę (statystyczne dobowe zużycie wody przez jednego mieszkańca to ok. 160L/doba, więc aby tyle zużyć trzeba około 33 mieszkańców). Odnośnie rowu to wydaje mi się że nie masz racji, ale pewny bedę dopiero jutro bo powiem szczerze że pierwsze słyszę, bo jeżeli że wypuszczasz wodę do rowu lub jakiegoś cieku wodnego to musi być ona odpowiednio oczyszczona (II klasa wody) czyli w efekcie masz odpowiedni rodzaj oczyszczalni!!! Więcej info na prv jeśli ktoś jest zainteresowany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 05.04.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 odnośnie zrzutu ścieku do potoku lub rowu bladyy78 ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.04.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Operat jest wymagany i bajek bym nie pisał. Najlepsze jest to że ścieki muszą mieścić się w konkretnych normach które mi podano, a żaden producent nie podaje parametrów jakie spełniają ścieki tylko pisze że oczyszczalnia spełnia normy itd bez podania konkretnych wyników. Operat już zrobiłem. Zgoda na zrzut do potoku też potrzebna bo potok,lub rów leży na kogoś działce. U mnie rów czy potok sam nie wiem jak to nazwać leży na działce prywatnej, a właściciel nie żyje i sprawa była skomplikowana żeby uzyskać zgodę kogoś kogo nie ma, a sprawa spadkowa nie była przeprowadzona. Potok ten zaś jest w zarządzaniu instytucji która mieści się w Gliwicach kilkadziesiąt km od mojego miasta i musiałem uzyskać od tych dwóch jednostek zgodę na wpięcie. Na szczęście jakoś przez to przebrnąłem i teraz mój projektant złożył projekt do urzędu mam nadzieję ze za miesiąc będę mógł już po prawie roku zacząć roboty przy oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 05.04.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 witaj, widzę, że wybrałeś najtrudniejszą i najbardziej wyboistą z możliwych dróg. dobrze, że dobrnąłeś już do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 08.04.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Z innej beczki ...Do którego roku, zgodnie z prawem unijnym miasta i gminy muszą być w całości skanalizowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 27.12.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Witam Czy ktoś słyszał o oczyszczalniach firmy EKO-POL http://www.oczyszczalnia.net/view_document/Oczyszczalnie-biologiczne_12 Jeśli tak proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.12.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Co jest grane? Mój antyvirek wyje na ten adres!http://www.bioeko.ires.pl ...maja jakiegś syf@??? ...wiem że to stary post i różnie może być... ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 28.12.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ufff!, no co Ty?! U mnie oki... działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.12.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Potwierdzam, u mnie też antywirus blokuje dostęp do strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 28.12.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Mają na stronie konia trojańskiego Trojan clickera - rodzaj trojana, który przekierowuje komputer ofiary na określoną stronę internetową, aby zwiększyć "liczbę odwiedzin" strony, w celach reklamowych, przeprowadzenia ataku DoS, itd., itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 04.01.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 HMMM... nie znam tej firmy, ale byłbym ostrożny!!! Osobiście polecam firmę SOTRALENTZ bo... to dalej. Ale generalnie osobom decydującym się na POŚ sugeruję wybrać coś bardziej sprawdzonego jak np SOTRA czy inne których reklamować nie będę bo... No właśnie, jestem osoba która sprzedaje i montuje oczyszczalnie i dla mnie jako firmy ważny jest produkt który sprzedaję, tzn. wiem że tu mam najwyższą jakość produktu i nie będę musiał dokładać do jeżdżenia na reklamacje etc. Pamiętajcie aby kupując oczyszczalnie dobrał i zamontował ją ktoś kto potrafi i może to robić, bo niestety źle dobrana oczyszczalnia (do rodzaju gruntu, do warunków terenowych - odległości od wszystkiego - do poziomu wód gruntowych), przede wszystkim źle wykonany montaż to kasa w błoto (zamulenie drenażu etc). POŚ to nie jest rzecz na której powinno się oszczędzać, oczywiście jeżeli można kupić produkt tańszy ale tak samo dobry jak konkurencji to warto. Cena tak naprawdę zależy od tego jakie rozwiązanie zastosujemy u siebie na działce - jakie rozwiązania będą możliwe. Pozdrawiam Podobnie jak mój przedmówca polecam Bio Duo firmy Sotralentz jest to chyba jedyna oczyszczalnia hybrydowa w polsce i w dodatku naprawdę w bardzo dobrej cenie. Co do osiągów na szczycie stawki. Mało wrażliwa na okresowe wzmożone obciążenia jak i dłuższe przerwy w dopywie prądu co jest zabójcze w przypadku wszystkich oczyszczalni opartych na osadzie czynnym. (zdecydowana większość na rynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 14.01.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Lekko odświeże temat .. nie znam się na tym zupełnie .. dostałem pozwolenie na zrzut wody do strumyka z którym graniczy moja działka. Poziom wód wydaje sie dośc wysoki.. mając za sąsiada taki strumyk chce zrzucac do niego wodę z biooczyszczalni. Muszę wybrać jakies urządzenie ale nie wiem ile bym czytał to i tak pewnie bede miał problem. Może ktoś mi coś poleci? Czas mnie goni bo jak wybiorę już oczyszczalnie to musze jeszcze adaptowac go na swojej działce i zgłosić do starostwa.. no a chciałbym jak tylko pozowli pogoda ruszyc .. prosiłbym bardzo o doradzenie czegoś dobrego , niedrogiego w użytkowaniu co by si e u mnie sprawdziło.. (strumyk jakies 30-40 metrów od miejsca gdzie ma byc oczyszczalnia) ..Zalezy mi na tym aby nie było go czuć ..no i czytałem coś że są takie z dodatkowym zbiornikiem z którego można wykorzystywac wodę do podlewania trawnika (ale nie znam opinii w tym temacie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.01.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Co jest grane? Mój antyvirek wyje na ten adres!http://www.bioeko.ires.pl ...maja jakiegś syf@??? ...wiem że to stary post i różnie może być... ale... Mój Nod też! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 15.01.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Osobiście polecam, jak parę postów wyżej Sotralentza BIO DUO . Technologia naprawdę na najwyższym poziomie a cena do przełknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 15.01.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Pytanie!Jeśli bierze się POŚ bezdrenażowe to co się dzieje z "wodą" po oczyszczeniu.Myślę o POŚ, nie mam gdzie zrzucać tej "wody" (strumyk, rzeczka itp) i czy będę w związku z tym musiał robić drenaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 15.01.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Pytanie! Jeśli bierze się POŚ bezdrenażowe to co się dzieje z "wodą" po oczyszczeniu. Myślę o POŚ, nie mam gdzie zrzucać tej "wody" (strumyk, rzeczka itp) i czy będę w związku z tym musiał robić drenaż ? Skoro bez drenażowe to nie robisz drenażu. Studnia chłonna, oczko wodę. Osobiście polecam, jak parę postów wyżej Sotralentza BIO DUO . Technologia naprawdę na najwyższym poziomie a cena do przełknięcia. Jak cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts