Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POS bezdrenażowe

kze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te oczyszczalnie ktore przedstawiliscie sa to oczyszczalnie na osad czynny. Bardzo dobre o ile nie zabraknie pradu,ani nie bedzie imprez w domu czyli okresowego zwiekszenia przepływu scieku.Bakterie plywaja swobodnie w napowietrzanym scieku, przy okresoewym zwiekszeniu przeplywu poprosu sa wyplukiwane poza zbiornik no i lipa. Pokażę Wam BIO DUO Sotralentza. Przede wszystkim jest to oczyszczalnia hybrydowa, czli łącząca 2 systemy oczyszczani: biologiczny i na osad czynny. To powoduje małą wrazliwosc na zmiany przeplywu czy przerwy w dostawie pradu. Poza tym polączenie to wplywa na jakosc oczyszczania. Zbiorniki sa wykonane w technologii rozdmuchu z jednego rekawa PE to gwarantuje bardzo wysoka wytrzymalosc zbiornikow w przeciwienstwie do tych laczonych z dwoch polowek

http://www.sotralentz.pl/images/stories/bio_duo/budowa_bio_duo.jpg

Osadnika gnilnego o pojemności 2500l (1) wyposażonego w 2 włazy rewizyjne o średnicy 700mm ze zintegrowanymi nadbudowami,

Dwóch koszy doczyszczających (po jednym na wypływie z każdego ze zbiorników) z filtrami szczelinowymi (2),

Zintegrowanej skrzynki sterującej zawierającej części elektryczne,

Bioreaktora o pojemności 2500l. z przegrodą (3) dzielącą zbiornik na dwie strefy: złoże biologiczne (4) i osad czynny (5), wyposażonego w dwa włazy rewizyjne o średnicy 700mm ze zintegrowanymi nadbudowami. Strefa złoża biologicznego wypełniona jest kształtkami PP, na których rozwijają się mikroorganizmy tlenowe,

Dwóch dyfuzorów membranowych, rurowy w pierwszej komorze (6) i dyskowy (7) w drugiej komorze.

...

Wszystkie te oczyszczalnie mają takie czy inne złoże biologiczne, w żadnej bakterie nie pływają w ściekach jak napisałeś.

Oczyszczalnia typu NV pracuje w połączonej technologii zanurzonego złoża biologicznego i nisko obciążonego osadu czynnego co zwiększa efektywność oczyszczonego ścieku.

To z traidenisa

Każda z tych firm zapewnia że jej oczyszczalnie nie sa wrażliwe ani na nagłe zwiększenie ilości ścieków ani na dłuższy ich brak. W Bio-Duo Sotralenza sa kosze filtrujące na grubsze "kawałki", czyszczenie ich to musi być czysta przyjemność. Ciekawe że inne firmy tego nie stosują.

Sorka

Jest to chyba dosc nowy produkt , nie spotkalem sie jeszcze z traidenis`em

zaraz sobie przegladne.

No to nie spotkałeś się również z bio-eko czy aquamaticem. Inne podobne również są w tym wątku wymienione. Parametry ścieków mają prawie takie same, zasadę działania również. Chyba przy wyborze cena będzie decydowała. No może jeszcze wytrzymałość zbiornika i gwarancja.

No rzeczywiście widzę ze jestem do tyłu. Jakoś tak od paru lat związałem się z Sotralentz`em i to może mój błąd, że nie rozglądam się za bardzo po rynku. W rejonie w jakim działam nie spotkałem w/w oczyszczalni. Można spotkać Rotha, Haba i właściwie nie za wiele więcej. Robię Sotralentzem ponieważ jeszcze nie miałem z nimi kłopotu. Sotralentz w oczyszczalniach działa ponad 30 lat na zachodzie europy co myślę daje firmie duże doświadczenie w produkcji i niezawodności. Co do czyszczenia filtrów szczelinowych to pomijając to że serwisowanie jakiejkolwiek oczyszczalni nie należy do przyjemności, to czyszczenie tych filtrów jest bardzo proste i robi się to raz do roku. A filtr jako proste urządzenie zabezpiecza nam złoże biologiczne przed przedwczesnym zamuleniem. Wolę czyścić filtr, do którego dostęp jest bardzo prosty niż płukać złoże. Czyszczenie złoża jest oczywiście konieczne i tutaj ale prosty filtr wydłuża okres eksploatacji złoża. Przy np, BIO DUO zeby przedłużyć gwarancję musisz raz do roku zrobić przegląd serwisowy. Może to i dodatkowy koszt (ja biorę 100-200 zł) Ale klient nie musi się tym w ogóle zajmować (czyszczę filtry, reguluję przepływ powietrza w dyfuzorach sprawdzam poziom gęstego osadu ) Do każdej czynności serwisowej mam łatwy dostęp co też uważam za duży plus. Sieć autoryzowanych serwisantów jest praktycznie w całym kraju.

A mam pytanie. Jak działa to rozwiązanie w traidenisie gdzie gęsty ściek wali prosto na złoże biologiczne. Spotkałeś się z tym w praktyce? Jestem ciekaw czy to się sprawdza. Jak często trzeba tam nurkować, czy też czyścić to w inny sposób.

O taki mały fragment z opisu traidenisa "Przyrost masy osadu czynnego i zawiesiny powoduje powstanie osadu nadmiernego, który gromadzony jest w komorze osadnika wtórnego i musi być w regularnych odstępach czasu wypompowywany (około 1-2 razy w roku)" Czyli jaka to regularność? Wypompowujemy raz , czy dwa razy do roku? Podejrzewam że co pół roku. Osobiście wolę rozwiązanie ze zbiornikiem gnilnym wtedy praktycznie wygląda to tak że opróżniamy zbiornik raz na 1,5- 3 lat.

Ciekawe też jak długo wytrzyma studnia chłonna, kiedy przy wzmożonym przepływie wydostają się z oczyszczalni większe drobiny zanieczyszczeń? Ona nie jest przed tym w żaden sposób zabezpieczona. A co się stanie gdy zapomnimy wybrać raz na te pół roku? Szlam zacznie zamulać nam studnie chłonną? Chyba tak.

Po co filtry w Sotralentzie? Po to żeby mieć spokój z czyszczeniem złoża czy wymianą żwiru w studni chłonnej. Naprawdę o wiele prościej jest czyścić raz na rok filtry szczelinowe. Oczywiście nic takiego się nie dzieje gdy wszystko chodzi zgodnie z normami ale wszyscy znamy jakie jest życie.

Ja mam dwójkę dzieci, bo się zabezpieczam

:)

Dylas wrzucił jeszcze taką:

Oczyszczalnia TYP SNOC1-SA

"Przydomowa bezdrenażowa oczyszczalnia ścieków do10 osób o wydajności do 1,5 m3/dobę. Oczyszczalnia typu SNOC działa w oparciu o metodę oczyszczania biologicznego. Substancją aktywną w procesie jest osad czynny, który stanowi mieszaninę mikroorganizmów."

Warto dodać że organizmów pływających w napowietrzanym ścieku.

Przy przeciążeniach cały ten osad mamy w studni chłonnej albo w rowie

Jest to typowa POŚ na osad czynny czyli też dość wrażliwa na przeciążenia.

Nawet kilka godzin braku w dopływie prądu powoduje śmierć osadu.

Po to w dobrych oczyszczalniach łączy się osad czynny , który rzeczywiście świetnie oczyszcza ze złożem biologicznym gdzie bakterie oblepiają jakiś tam materiał np. kształtki PE i nie są wrażliwe na wypłukanie.

To oczyszczalnie tzw hybrydowe jak np BIO- EKO czy Sotralentz BIO-DUO

Ale ja jestem gorącym zwolennikiem filtrów :) One nie są po to żeby utrudnić nam życie.

A ja mam ciekawą zagwozdkę:

Mam pozwolenie na budowę, w projekcie było szambo, w trakcie budowy zdecydowałem się na budowę przydomowej oczyszczalni ścieków no i zaczynają się schody. Wiem, że POŚ "robi się" na zgłoszenie, ale panie ze starostwa uważają, że skoro mam budowę rozpoczętą i budynek jeszcze nie oddany do użytkowania, to powinienem zrobić korektę projektu budowlanego, czyli projektant z uprawnieniami, projekty mapy itd. Jednym słowem, koszty i kłopoty. Nie wiem teraz co robić, czekać jak zakończę budowę i wtedy zgłosić czy walczyć? spotkał się ktoś z takim problemem?

Mam podobną sytuację, ale nie rozpocząłem budowy. Gmina z urzędu nie pozwala na POŚ, wiadomo dla czego :/. Teraz pytanie: na etapie złożonego już projektu z szambem, jest sens walczyć w starostwie o POŚ?

Witam,

może być ciężko bo jeśli z miejscowego planu zagospodarowania wynika że zabrania się używania POŚ to trzeba by zmieniać ten plan. W woli wyjaśnienia zgłoszenie składa się w starostwie w wydziale architektury. Można spróbować złożyć takie dokumenty i liczyć na opieszałość urzędników lub szczęście. Jeśli nie przyślą sprzeciwu w przeciągu 30 dni to nic ci nie zrobią. Miałem kiedyś taki przypadek w gminie Jabłonna koło Warszawy powiat Legionowski.

pozdrawiam

Witam

Czy możecie napisać ile może kosztować przepompownia ścieków oczyszczonych czyli wody która wychodzi już z oczyszczalni, którą umieszcza się właśnie za oczyszczalnią ?

Zwykła pompa do brudnej wody nie wystarczy? http://aukcjewp.wp.pl/search.php?string=pompa+do+brudnej+wody Na Allegro tego pełno.

Witam

Czy możecie napisać ile może kosztować przepompownia ścieków oczyszczonych czyli wody która wychodzi już z oczyszczalni, którą umieszcza się właśnie za oczyszczalnią ?

Zwykła pompa do brudnej wody nie wystarczy? http://aukcjewp.wp.pl/search.php?string=pompa+do+brudnej+wody Na Allegro tego pełno.

Pompa to wiem, że nie problem a zbiornik jakiś specjalny musi być?

Witam

Pompa to wiem, że nie problem a zbiornik jakiś specjalny musi być?

Jeśli chodzi o wersję najbardziej oszczędnościową to kup beczkę 200l w Castoramie za 196zł

lub inną ważne żeby miała średnice minimum 600 mm, żeby pływak pompy się nie zawieszał. Najtańsza i w miarę dobra studnia przepompowni jaką ja używam , kosztuje 720 zł netto. Ma wymiary 1500 x 600