Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POS bezdrenażowe

kze

Recommended Posts

Sorki ale ostatnio mam mało czasu... Musiałbym bliżej się przypatrzec bio eko.

Co do Sotraletza to napewno jakość zbiorników. Są nadmuchiwane z jednego rękawa folii. Żadnych zgrzewów. Warto też spojrzeć na efekt końcowy czyli parametry oczyszczonego ścieku. Sieć autoryzowanych serwisantów w całym kraju. Pierwsze uruchomienie oczyszczalni przez serwisanta (bezpłatne). Okresowe (raz w roku) serwisowanie urządzenia (cena do uzgodnienia , ja u siebie biorę 150-200 pln) Może to i dodatkowy koszt , ale też pewność że wszystko pracuje jak należy. Klient nie musi znać się na regulowaniu dysz, sprawdzaniu dyfuzorów czy filtrów.

a mógłbyś okiem fachowca popatrzyć na te oczyszczalnie i coś więcej o tym powiedzieć.

Jeszcze mamy kilka dni na decyzje... :)

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, jestem z Mazowsza ;) Nie wiem, skąd Ci się wziął ten Ślunsk... :roll:

Montowała mi firma z Nowego Dworu Mazowieckiego, więc siłą rzeczy nie była to firma, o której wspominałeś. Zerknij na stronę JPR Systems i tam mają przedstawicieli handlowych na terenie całej Polski, więc na pewno kogoś znajdziesz.

Powodzenia :)

A nie wiem - tak jakoś skojarzyłem :-)

Dzięki za odp., popatrze na stronie.

różnica wyszła zdecydowanie mniejsza.... oj bardzo zdecydowanie... a na moim terenie nie ma nikogo kto by chciał EKO-POl montowac ..więc pozostaje mi własna robota... i może nie było by to takie straszne gdy nie jeden upierdliwy sąsiad... jeśli by mu zaśmierdziało zaraz bym miał SM na działce... sanepid i wiele innych ekologicznych organizacji.

A tak... robi mi wszystko firma.. z papierami jak sie pojawi smrodek... dzownie do pana z firmy x i nie przejmuję się sąsiadem.

No wsumie jeszcze jest zdecydowanie większy zbiornik.... 3300 l i gwarancja na niego 15 lat. juz nie bede pisał o najwytrzymalszym zbironiku na rynku..... bo to jest tekst od którego zaczynał każdy z producntó z którym rozmawiałem o oczyszczalni.....:) Centroplast od gwarancji i parametrów zaczął rozmowe.

z tego co się jeszcze zorientowałem to mniejsze koszty utrzymania...ale to okaze sie w trakcie.

U mnie zloze czynne - oczyszczalnia AT6 (sprzedaz i montaz Ekotech z Jastrzebia).

Na razie dziala bez zarzutu (pol roku).

Pewnym minusem jest w porownaniu z podziemnymi POS, ze widoczna jest zielona pokrywa na gorze. Ale to mozna jakos oslonic krzewami, a moze lepiej, ze mozna bez problemu dostac sie do srodka, jakby rzeba bylo cos naprawic.

Pzdr

U mnie zloze czynne - oczyszczalnia AT6 (sprzedaz i montaz Ekotech z Jastrzebia).

Pewnym minusem jest w porownaniu z podziemnymi POS, ze widoczna jest zielona pokrywa na gorze. Ale to mozna jakos oslonic krzewami, a moze lepiej, ze mozna bez problemu dostac sie do srodka, jakby rzeba bylo cos naprawic.

Pzdr

Wszystkie oczyszczalnie mają włazy rewizyjne większe lub mniejsze. Jakiś dostęp do wnętrza zawsze musi być.

Pzdr

Wszystkie oczyszczalnie mają włazy rewizyjne większe lub mniejsze. Jakiś dostęp do wnętrza zawsze musi być.

No u mnie "wlaz rewizyjny" jest raczej wiekszy niz mniejszy :-) 1,5metra srednicy...

Pozdrawiam

Co pewien czas z tęsknotą przeglądam posty o POS-ach, której niestety nie będę mieć :evil:

W PnB miałem szambo, żeby szybciej dostać pozwolenie i ruszyć z budową. Po wybudowaniu SSO zrobiłem zgłoszenie o POS, wraz z mapkami itp. Sprawę zleciłem pani architekt, która zajmowała się całą papierologią, bo zna się z paniami z urzędu.

Po wizycie w urzędzie, powiedziała że nie powinno być problemu. Urząd bardzo przychylny POS. Dotują nawet trochę.

Szczęśliwy już uzgadniałem szczegóły przyszłego zamówienia, rezerwowałem termin i ........

Czar prysł :evil: Urocza sąsiadka (Pani z TVP) wniosła sprzeciw, że nigdy nie wyrazi zgody na to, aby ktoś wylewał ścieki do ziemi, bo tu i tak słaba ziemia, kwiatki nie chcą kwitnąć :o

Zachowując wymaganą odległość od studni z wodą pitną u sąsiada, umieściliśmy w mapce POS 10 m od granicy z sąsiadką. Stwierdziła, że 20m jej działki będzie skażone i nie przyjmuje do wiadomości, że się myli.

Wszelkie rozmowy, tłumaczenia, spełzły na niczym.

Jestem załamany. Wychodzi na to, że będę zmuszony wykopać szambo :(

Normalnie ręce opadają :-?

Przepraszam, bo nie jestem w temacie, ale na jakiej podstawie pani sąsiadka chce Ci zablokować budowę POŚ?

No właśnie. Jeśli spełniasz wszystkie warunki to widzimisie sąsiadki nie ma znaczenia (no chyba, że jest jakiś nowy przepis, o którym nie słyszałem, że na POSia wszyscy sąsiedzi muszą wyrazić zgodę).

Co pewien czas z tęsknotą przeglądam posty o POS-ach, której niestety nie będę mieć :evil:

...

Przestań się szczypać i stawiaj POŚ! :wink:

Prawo jest po Twojej stronie: POŚ min. 15m od ujęć wody pitnej, pkt. odprowadzający ścieki min. 30m od ujęć wody.

I tyle. Jak te warunki spełniasz to nikogo nie pytasz o zgodę, a protest Pani z TVP jest bezpodstawny.

A jak będzie fikać, to powiedz, że wezwiesz TVN :D

...

Przestań się szczypać i stawiaj POŚ! :wink:

Prawo jest po Twojej stronie: POŚ min. 15m od ujęć wody pitnej, pkt. odprowadzający ścieki min. 30m od ujęć wody.

I tyle. Jak te warunki spełniasz to nikogo nie pytasz o zgodę, a protest Pani z TVP jest bezpodstawny.

A jak będzie fikać, to powiedz, że wezwiesz TVN :D

Najgorzej jak sąsiadka wezwie na pomoc koleżankę z firmy:

http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/sprawa-dla-reportera

Wtedy przerąbane :D

• 2 months później...