Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POS bezdrenażowe

kze

Recommended Posts

Ja ostatnio oglądałem osobiście oczyszczalnię formy Ekopol Eko-Bio 2500 bo cena jej wydawała się być atrakcyjna i niestety już jako laik mogę stwierdzić że jest to lipa! Zbiornik z laminatu, ale jakiś strasznie delikatny na składzie w Skoczowie było kilka takich zbiorników z zewnątrz były gładziutkie tak jak wanny akrylowe, ale niestety mimo że były nowe już były pobijane, laminat popękany i wystawały włókna szklane z , najprawdopodobniej przez załadunek i rozładunek, a jeszcze nie był przecież wkopane. Jak bym wziął mały młotek i stukną to bym w niej zrobił dziurę. Obawiałem się tego że jak przyjedzie szambiarka raz do roku żeby wybrać szlam to po kilku takich wizytach zbiornik może nie wytrzymać i się rozszczelnić. Na stronie producenta niby Eko-Bio 2500 ma trzy włazy rewizyjne, w rzeczywistości są dwa. Jak zaglądnąłem do środka to niestety widać że produkcja jest jakaś rzemieślnicza przegrody strasznie delikatne i wyglądało to jak by się to wszystko ledwo ze sobą trzymało. Właściciel oczywiście zachwalał jak mógł tą oczyszczalnię i mówił że zamontował już ich wiele wiele, wiec poprosiłem go o podanie mi kilku nr tel. do ludzi którym montował żebym mógł się z nimi skontaktować, chciał zobaczyć jak ona działa i niestety na tym się skończyło telefonów oczywiście nie dostałem . Aha dodam jeszcze że najpierw sprzedawca mówił, że nic z niej nie śmierdzi, a jak stałem się wnikliwy to powiedział że woda wypływa z niej niby czysta ale jest jak to stwierdził z lekkim fetorkiem.

Wiec ogólnie nie mogę polecić tej oczyszczalni choć na stronie producenta nie powiem opis i zasada działania jest bardzo ładnie pokazana i to mnie do niej przekonywało, jednak widzę że to jest tylko taki dobry chwyt żeby laicy byli przekonani o dobrej jakości tych oczyszczalni.

Dziś jadę oglądać bioekocent 3300 Pro mam nadzieję że ta będzie dobrym wyborem.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aha dodam jeszcze że najpierw sprzedawca mówił, że nic z niej nie śmierdzi, a jak stałem się wnikliwy to powiedział że woda wypływa z niej niby czysta ale jest jak to stwierdził z lekkim fetorkiem.

No z każdej oczyszczalni wypływa z lekkim jak piszesz fetorkiem. Nie ma co się łudzić, że ta woda jest czysta i bez zapachu !!.

Jak uruchomić ponownie BioEkocent 3300 po wypompowaniu zbiorników ??

Pozdr

Tomek

• 2 weeks później...

Właśnie zmagam się z problemem wyboru POŚ, poczytałem trochę, porównałem technologie, niektóre rozwiązania i doszedłem do paru wniosków, które chciałbym poddać pod dyskusję.

Zależy mi na tym żeby POŚ (4-6 RLM) była maksymalnie bezobsługowa i jak najmniej wrażliwa na nierównomierny dopływ ścieków, przy czym problem niedoboru jest chyba łatwiejszy do rozwiązania niż problem nadmiaru. Dosypywanie bakterii do kibla to ostateczność a o drenażowym w ogóle nie myślę.

Częściej lub rzadziej prawie w każdym domu się zdarza, że jest akcja w stylu wielkie pranie, mycie, imprezka, wizyta rodzinki itd. W sumie chyba nietrudno osiągnąć poziom „produkcji” ścieków ponad dwa razy większy od dobowego w ciągu kilku godzin. Co się wtedy dzieje w POŚ? Nietrudno się domyślić, że we wszystkich oczyszczalniach z grawitacyjnym (niewymuszonym) przepływem ścieków, ich wprowadzenie w ilości przekraczającej (a nawet nieco mniejszej niż) objętość osadnika wtórnego spowoduje, że do ujścia oczyszczalni zostaną doprowadzone niedoczyszczone ścieki. Jak bardzo niedoczyszczone i komu to przeszkadza to inna sprawa. Niektórzy odprowadzają „sklarowaną” zawartość szamba do rowu, czy rzeki i nie martwią się.

Dla mnie wniosek z powyższego jest taki, że jeśli wybiorę POŚ (dla 4-6 RLM) z przepływem grawitacyjnym i objętością osadnika wtórnego ok. 1m3 to prawie na pewno od czasu do czasu będę odprowadzał niedoczyszczone ścieki. To się musi wcześniej czy później zdarzyć że kilkuosobowa rodzina wytworzy w ciągu kilku godzin ponad 1m3 ścieków! Z tego wynika, że wybierając taką POŚ (z przepływem grawitacyjnym) warto zwrócić uwagę na objętość osadnika wtórnego.

Sprawa wygląda nieco lepiej w przypadku oczyszczalni SBR w których ścieki są pobierane w z osadnika gnilnego porcjami, oczyszczane, przepompowywane do osadnika wtórnego i odprowadzane na zewnątrz. Tutaj cały proces może być w wysokim stopniu kontrolowany pod warunkiem że nie dojdzie do przepełnienia osadnika gnilnego. Z tego powodu podobają się oferty składające się z małego, ale dobrego reaktora SBR i osobnego dużego (2m3 i więcej) osadnika gnilnego. Przy niewiele wyższych nakładach można by się pokusić o osadnik np. 6m3 i mieć gwarancję skutecznego oczyszczania nawet w przypadku kilkudniowego najazdu wieloosobowej rodziny. Dodatkowo w przypadku jakiejś innej katastrofy można ten pierwszy osadnik traktować jak szambo i raz na tydzień opróżniać do czasu rozwiązania problemu.

Niestety, wszystko kosztuje. Rozwiązanie które opisałem jako lepsze może kosztować dwa do trzech razy więcej niż najtańsze, ale, co mnie pociesza, można też znaleźć droższe i gorsze.

Pozdrawiam czytających i czekam na komentarze.

Edytowane przez parteron

Właśnie zmagam się z problemem wyboru POŚ, poczytałem trochę, porównałem technologie, niektóre rozwiązania i doszedłem do paru wniosków, które chciałbym poddać pod dyskusję...

.

Też ten problem przerabiałem. Oczyszczalni jeszcze nie mam ale wiem jaką kupię. Musisz wybrać takie rozwiązanie w którym okresowy większy napływ ścieków jest uwzględniony. Wszystko ma jednak granice. Jeżeli ilość ścieków będzie znacznie przekraczała możlwości oczyszczalni to nie ma takiej która dała by sobie radę. Dodatkowy zbiornik nie załatwia sprawy chyba że chcesz się bawić w wywożenie. Pytałem kilku producentów jak to rozwiązać i w większości uzyskałem informację że wahania dopływu w pewnych granicach są uwzględnione. Są to te rozwiązania z dużym osadnikiem wstępnym. Takie które mają wszystko w jednym zbiorniku mogą mieć z tym problem. Jeżeli ilość ścieków dopływających okresowo jest większa niż przewidział to producent to jedynym rozwiązaniem (oprócz wywożenia) jest kupno większej oczyszczalni. Jest jeszcze inna sprawa; oczyszczalnie SBR z reguły są oczyszczalniami ze złożem czynnym które w okresie bezczynności (np wakacje) obumiera i trzeba trochę czasu by się odtworzyło. Biologiczne znowu nie są wrażliwe na brak ścieków ale lubią zarastać przez co tracą wydajność. Najlepiej kupić taką która ma i złoże czynne i błonę biologiczną. Ja zdecydowałem się na Aquamatic bo wygląda na kompletnie bezproblemową w uzytkowaniu, złoże łatwo i szybko się odtwarza a błona nie zarasta bo jest cały czas płukana. Są też inne firmy stosujące podobne rozwiązania (no za dużo ich nie ma) np BioDisc. Tanie niestety to nie jest ale za święty spokój z gó...em chyba warto zapłacić. :)

[...]Ja zdecydowałem się na Aquamatic bo wygląda na kompletnie bezproblemową w uzytkowaniu, złoże łatwo i szybko się odtwarza a błona nie zarasta bo jest cały czas płukana. Są też inne firmy stosujące podobne rozwiązania (no za dużo ich nie ma) np BioDisc. Tanie niestety to nie jest ale za święty spokój z gó...em chyba warto zapłacić. :)

Jeśli mówimy o konkretnych producentach to Aquamatic też biorę pod uwagę, ale ostatnio najbardziej drążę Biokube. Co ciekawe chwalą się że mają zakład produkcyjny w Polsce ale nie udało mi się go zlokalizować. Twierdzą że radzą sobie nawet z czterotygodniową przerwą w dopływie ścieków. Dostałem od nich ofertę na reaktor + odsadnik wstępny 2m3 za cenę nieco niższą niż Aquamatic. Wysłałem pytania jeszcze do kilu innych miejsc i czekam na odpowiedzi. W systemach z obracajacymi się tarczami/dyskami trochę się boję mechaniki. Na stronie któregoś z producentów znalazłem zalecenie żeby coś smarować co dwa miesiące. Dalej już nie czytałem.

• 1 month później...

Witam,

czy ktoś z Was zakupił już i użytkuje POŚ firmy EKO-POL eko-bio_2500???? strona internetowa oraz oferta cenowa jest interesująca, ale widziałam posty wyżej niekoniecznie pochlebne ....Czy warto???Chciałabym poznać opinie użytkowników a nie teoretyczne wywody czy zdanie konkurencji...

Ania

Jestem użytkownikiem oczyszczalni BIO EKO 2500 z ECO POLU od roku.Na początku miałem z nią małe problemy ponieważ śmierdziało z niej,bulgotało w rurach kanalizacyjnych,wybijało bezpieczniki.Tak było przez pierwsze trzy miesiące i już nie mogłem sobie z tym poradzić sam to zadzwoniłem do producenta.Problemem okazało się to ,że w komorze nie mogła utworzyć się flora bakteryjna i przez to te wszystkie problemy.Wsypywałem oczywiście bakterie ale to dawało krótki skutek (2-3 dni) potem to samo.Producent poradził żeby do komory pierwszej wsypywać przez jakiś czas odpadki organiczne czyli resztki z obiadu,różnego rodzaju obierki ponieważ człowiek za mało produkuje odpadów organicznych a za dużo jest chemii przez co bakterie giną bo nie mają pożywienia.Przez pierwszy miesiąc wsypywałem systematycznie różnego rodzaju odpadki i cały problem zniknął.Teraz wrzucam co jakiś czas jakieś odpadki tylko profilaktycznie aby nie powtórzyła się historia ,bakterie wrzucam raz na miesiąc dwie łyżeczki.Ogólnie teraz jestem zadowolony z oczyszczalni.Koszt obsługi rocznej to ok 25 zł(tyle kosztują bakterie i starczają na rok) + wywóz raz w roku,który mnie jeszcze czeka.

Jestem użytkownikiem oczyszczalni BIO EKO 2500 z ECO POLU od roku.Na początku miałem z nią małe problemy ponieważ śmierdziało z niej,bulgotało w rurach kanalizacyjnych,wybijało bezpieczniki.Tak było przez pierwsze trzy miesiące i już nie mogłem sobie z tym poradzić sam to zadzwoniłem do producenta.Problemem okazało się to ,że w komorze nie mogła utworzyć się flora bakteryjna i przez to te wszystkie problemy.Wsypywałem oczywiście bakterie ale to dawało krótki skutek (2-3 dni) potem to samo.Producent poradził żeby do komory pierwszej wsypywać przez jakiś czas odpadki organiczne czyli resztki z obiadu,różnego rodzaju obierki ponieważ człowiek za mało produkuje odpadów organicznych a za dużo jest chemii przez co bakterie giną bo nie mają pożywienia.Przez pierwszy miesiąc wsypywałem systematycznie różnego rodzaju odpadki i cały problem zniknął.Teraz wrzucam co jakiś czas jakieś odpadki tylko profilaktycznie aby nie powtórzyła się historia ,bakterie wrzucam raz na miesiąc dwie łyżeczki.Ogólnie teraz jestem zadowolony z oczyszczalni.Koszt obsługi rocznej to ok 25 zł(tyle kosztują bakterie i starczają na rok) + wywóz raz w roku,który mnie jeszcze czeka.

Witam

Ja również ma oczyszczalnię firmy EKOPOL EKO-BIO 4000 z przepompownią na końcu i nie wiem czy nie robisz błędu dorzucając tak często bakterii. Ostatnio właśnie dzwoniłem do Ekopolu dowiedzieć się ja kto jest to i powiedzieli, że bakterie dorzuca się tylko po corocznym opróżnieniu zbiornika (komora 1). Jak będziesz dorzucał tak często bakterie to one będą się rozmnażać aż w końcu zabraknie im pożywki i będą ginąć. I dlatego może musisz dorzucać resztki jedzenia do 1 komory. Lepiej spróbuj dać więcej powietrza przy pompce to powinno pomóc. Ogólnie jestem zadowolony z oczyszczalni użytkuje ją 5miesięcy nic nie śmierdzi woda na wyjściu jest bez zapach delikatnie mętna. Ogólnie polecam.

A jak będziecie dzwonić do firmy jest tam dwóch gości jeden udaje, że się zna (chyba zajmuje się bardziej handlem) a drugi gościu widać, że naprawdę się zna wszystkie aspekty techniczne.

Mam dwa pytania do sprzedawców i/lub użytkowników oczyszczalni Sotralentz BIO-UNO:

- czy jest to oczyszczalnia hybrydowa wykorzystująca zarówno złoże biologiczne jak i osad czynny? Sprzedawca twierdzi, że raczej tak, ale nie jest w 100% pewien, specjalista ds. technicznych Sotralenza napisała mi, że oparta jest na "różu biologicznym" ;)

- czy ta oczyszczalnia jest bezdrenażowa? Sprzedawca twierdzi, że tak i że oczyszczone ścieki można odprowadzić do studni chłonnej (to jest jedyne możliwe rozwiązanie na mojej działce), natomiast specjalista ds. technicznych odpisała mi, że "studnia chłonna nie będzie dobrym rozwiązaniem. Nie zachodzą w niej procesy

doczyszczające. Proponuję drenaż lub komory."

Zależy mi na bezdrenażowym POŚ, hybrydowym, ilość osób 4.

Aquamatic STM jest super, ale cena prawie 12 tyś brutto!

Sotralentz BIO-UNO zaoferowano mi za 7,5 tyś brutto!

Sotralentz BIO-DUO- 9 tyś brutto.

Jeśli się okaże, że BIO-UNO nie jest oczyszczalnią hybrydową i nie można odprowadzać oczyszczonych ścieków do studni chłonnej, to wtedy wybiorę BIO-DUO.

• 3 months później...
Mam pytanie odnośnie oczyszczalni biologicznej ROTH. Czy są jakieś zamienniki dla preparatów biologicznych oferowanych przez ROTH. Potrzebuję kupić BAC-PLUS i LIKEFIAN dla oczyszczalni dla 4 osób zestaw na rok kosztuje 440 zł. Pewnie są te same bakterie w innych tańszych środkach, ale nie wiem jakie są to bakterie.

Witam,

Szukam opinii na temat oczyszczalni EKO-BIO szczególnie model 2500.

A najlepiej z odprowadzeniem do studzienki chłonnej. Teraz mają jakąś promocje 15% taniej, dowoź gratis.

równiez przyłaczam sie do pytania

z ta teraz promocja to ta oczyszczalnia faktycznie jest w dobrej cenie :)

co o wersji 2500 lub o wersji 4000 wieciej ???

No proszę, a miało wszystko drożeć...... Płaciłem w ub roku za model 2500 niecałe 6000.Chyba 5800, ale mogę się mylić. Muszę kupić dwie nadstawki, bo odległość posadowienia oczyszczalni od domu, generuje głębokość posadowienia. Oczywiście jeśli trzymamy się norm. U mnie wyszło głębiej niż przewidywałem. Na wiosnę odkryję moją i zobaczę, czy pusta, przetrwała mrozy. Nie zasypywałem jej do końca, obawiając się uszkodzenia przez glebę. Przykryłem ją tylko folią, styropianem i dechami.

Ja ostatnio oglądałem osobiście oczyszczalnię formy Ekopol Eko-Bio 2500 bo cena jej wydawała się być atrakcyjna i niestety już jako laik mogę stwierdzić że jest to lipa! Zbiornik z laminatu, ale jakiś strasznie delikatny na składzie w Skoczowie było kilka takich zbiorników z zewnątrz były gładziutkie tak jak wanny akrylowe, ale niestety mimo że były nowe już były pobijane, laminat popękany i wystawały włókna szklane z , najprawdopodobniej przez załadunek i rozładunek, a jeszcze nie był przecież wkopane. Jak bym wziął mały młotek i stukną to bym w niej zrobił dziurę. Obawiałem się tego że jak przyjedzie szambiarka raz do roku żeby wybrać szlam to po kilku takich wizytach zbiornik może nie wytrzymać i się rozszczelnić. Na stronie producenta niby Eko-Bio 2500 ma trzy włazy rewizyjne, w rzeczywistości są dwa. Jak zaglądnąłem do środka to niestety widać że produkcja jest jakaś rzemieślnicza przegrody strasznie delikatne i wyglądało to jak by się to wszystko ledwo ze sobą trzymało. Właściciel oczywiście zachwalał jak mógł tą oczyszczalnię i mówił że zamontował już ich wiele wiele, wiec poprosiłem go o podanie mi kilku nr tel. do ludzi którym montował żebym mógł się z nimi skontaktować, chciał zobaczyć jak ona działa i niestety na tym się skończyło telefonów oczywiście nie dostałem . Aha dodam jeszcze że najpierw sprzedawca mówił, że nic z niej nie śmierdzi, a jak stałem się wnikliwy to powiedział że woda wypływa z niej niby czysta ale jest jak to stwierdził z lekkim fetorkiem.

Wiec ogólnie nie mogę polecić tej oczyszczalni choć na stronie producenta nie powiem opis i zasada działania jest bardzo ładnie pokazana i to mnie do niej przekonywało, jednak widzę że to jest tylko taki dobry chwyt żeby laicy byli przekonani o dobrej jakości tych oczyszczalni.

Dziś jadę oglądać bioekocent 3300 Pro mam nadzieję że ta będzie dobrym wyborem.

Czy pozostali koledzy którzy maja eko bio mogą potwierdzić tą opinię o tak słabym wykonaniu tej oczyszczalni?

Faktycznie tak słaby jest ten zbiornik?

Witam

Ja jestem posiadaczem oczyszczalni eko-bio i nie zgodzę się z tym, że zbiornik jest delikatny. Zbiornik jest bardzo mocny a stwierdzam to po tym gdyż u siebie miałem problemy z posadowieniem oczyszczanie ze względu na bardzo mocno sączące się wody i wyszło tak że oczyszczalnie trzeba było wykopać i zasypać ponownie i jak widziałem co się dzieje ze zbiornikiem to stwierdzam, że zbiornik jest bardzo mocny. Do tego jest 10 lat gwarancji na sam zbiornik

Jak nie chcesz żałować to pooglądaj sobie kilka oczyszczalni i będziesz miał porównanie. Nie kupuj kota w worku, opinie również są złudne, bo każdy chwali swoje, ja chwal sobie swoja, ktoś inny swoja . Pamiętaj że zbiornik jest najważniejszy ale i środek oczyszczalni jest równie ważny. Ja oglądałem kilka oczyszczalni zaglądałem do środka każdej z nich widziałem co w nich siedzi i wybrałem taką która miała najlepsza cenę w stosunku do jakości. Tobie również radzę to zrobić. Pamiętaj oczyszczalnia ma działać przez kilkadziesiąt lat, i pewne elementy po jakimś czasie mogą się uszkodzić czy zatkac, najważniejsze jest żeby za kilkanaście lat jak już firmy tej nie będzie na rynku dało się te elementy naprawić, lub wymienić.