Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POS bezdrenażowe

kze

Recommended Posts

To co kopiłeś bioekocent 3300 Pro ?

Właśnie i od razu napisz dlaczego ją wybrałeś. Wiem że dla ciebie zbiornik wyglądał w eko bio na słaby. Co jeszcze przekonało cię do innej oczyszczalni. Np co w środku oczyszczalni było lepszego od innych?

A ja mam jeszcze pytanie takie:

oczyszczalnie biologiczne - ścieki można niby odprowadzać do rowu. Ok ale jak ma to działać?

Wiadomo że musi być zachowany spadek, rowy nie są z reguły głębokie.

Czy takie zbiornik można zamontować tuż pod powierzchnia terenu coby z małym spadkiem akurat do rowu starczyło?

Co będzie w zimę, nie zamarznie?

A jeśli już zamontuje go np. 1 m pod ziemią to nie ma szans do rowu odprowadzić, no chyba że jakąś pompą do góry.

Edytowane przez art-e

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak kupiłem biekocent 3300 pro. ze względu na budżet miałem do wyboru 4 oczyszczalnie eko bio, bioekocenta i eko-san. i AT6. Ostatnią odrzuciłem od razu nawet bez jej oglądania nie wierze że coś w jednym małym zbiorniku jest wstanie doczyścić konkretnie ścieki. Eko bio odrzuciłem po jej obejrzeniu, zbiornik jak pisze producent jest mocny, może i jest mocny ale jest podatny na uszkodzenia, laminat w nowych oczyszczalniach miał odpryski, wierzchnia gładka warstwa warstwa laminatu była zdarta i wystawały włókna itd. jak powiedziałem o tym sprzedawcy to powiedział że to nie mercedes i to będzie pod ziemia wiec nie będzie tego widać, a takie drobne uszkodzenia powstają podczas załadunku i rozładunku. W środku tej oczyszczalni przegrody są strasznie delikatne i podatne na uszkodzenia. Sprzedawca zachwalał te oczyszczalnie że schodzą jak sierze bułeczki jak poprosiłem go o podanie kilku adresów osób które to kupiły te oczyszczalnie od niego to zaczął coś ściemniać i powiedział że oddzwoni i poda mi adresy ,tak się jednak nie stało.

Wiec do wyboru zostały mi jeszcze dwie oczyszczalnie eko san i biekocent. Obie te oczyszczalnie mają dobre zbiorniki. Nawet powiem szczerze że zbiornik eko san wydawał się solidniejszy. Eko-san tak jak eko bio to jeden zbiornik przedzielony w środku przegrodami jedynie co mi w tej oczyszczalni nie pasował to jej wielkość (6 mętów długa). No i nie było żadnych opinii na jej temat w internecie, oraz nie było żadnych dokładnych prospektów budowy w środku tej oczyszczalni, oraz zasady jej działania.

Bioekocnet zaś posiada 3 oddzielne masywne zbiorniki w każdym z nich zachodzą inne procesy, woda nie ma prawda się w nich mieszać bo przelewa się tylko kontrolowanie rurami pomierzy poszczególnymi zbiornikami, ładnie podana jest zasada jej działania, nie posada żadnych skomplikowanych elementów których w razie zużycia nie da się wymienić gdyż wszystkie jej elementy są w łatwy sposób demontowane i łatwo dostępne w każdym sklepie hydraulicznym. W ostatnim zbiorniku oczyszczalnia posiada podwójne doczyszczanie ścieków przed dodatkową recyrkulacje zewnętrzną. No i najważniejsze tej oczyszczalni tak samo jak eko san nie trzeba obsypywać piaskiem tylko można zasypać ziemią i nie ma obawy że zbiornik się może załamać czy uszkodzić. I żeby nie było że zachwalam tą oczyszczalnie bo, to są tylko moje osobiste spostrzeżenia. Dlatego radzę najpierw pooglądać kilka oczyszczalni a nie kupić pierwsza lepszą.

Art-e zbiornik montujesz tak żeby był spad z domu do oczyszczalni i później żeby z oczyszczalni był spad do rowu. Jednak to nie jest takie proste, najpierw żeby wypościć ścieki do rowu potrzebujesz wykonać operat wodno prawny i uzyskać stosowne zgody na odprowadzenie tych ścieków do tego rowu.

Jestem na stronie centroplastu i nawet nie widze jak wygląda w środku ten bioekocent 3300 :(

Poza tym z tego co pisze to tylko osad czynny, a nie w połaczeniu ze złożem biologicznym.

Koledzy jakie wasze spostrzeżenia po wypowiedzi kolegi bladyy78 ?

Zobacze jakie ceny ma ten eko-san. Przyznam że nie widziałem ich oczyszczalni wcześniej

fenikx2 ale o co ci biega wchodzisz na ta stronę i co widzisz jakie rysunki widzisz? Bo ja widzę jakieś poglądowe z których nic nie wynika, opis taki że nie wiadomo naprawdę na jakiej zasadzie to działa. Byłem u nich osobiście bo są w moim mieście miałem ta oczyszczalnie od nich montować, nawet ich projektant robił mi operat wodno prawny właśnie pod ta oczyszczalnie i składał mi wszystkie papiery do urzędu ( oczywiście odpłatnie), jednak w końcu nie kupiłem tej oczyszczalni bo tak naprawdę do końca nie wiedziałem jak ma to wszystko pracować no i była strasznie duża. Może gdyby była troszkę mniejsza to bym się na nią zdecydował bo zbiornik ma naprawdę masywny, nie pisze że ona jest zła czy dobra bo tego nie wiem.

Wejdź sobie na ta stronkę http://www.ekologia24.biz/oczyszczalnie/przydomowa-oczyszczalnia-sciekow-bioekocent-3300-pro tu jest pokazana zasada działania mojej oczyszczalni, niestety w eko-san brakuje takiego pokazowego rysunku w którym by było widać jak ścieki krążą w zbiorniku. Nawet oczyszczalnie eko bio ma lepszy opis niż ta eko-san. Nawet jeżeli ktoś nie widział tych oczyszczalni osobiście jak popatrzy na rysunki pokazujące jak krążą ścieki to sam dojdzie do tego którą lepiej wybrać. Ja swoja oczyszczalnie zakupiłem poprzez allegro, ale wcześniej jeszcze byłem ja oglądać w krętach koło bielska bo tam najbliżej był przedstawiciel tej oczyszczalni.

Marcin jeżeli masz wysoki poziom wody gruntowej a ścieków nie masz gdzie wypościć to nie wiem czy dostaniesz zgodę na zrobienie oczyszczalni, u mnie w mieście jak bym nie miał możliwości wpuścić ścieków do rowu, to nie dostałbym zgody na oczyszczalnie. Pani w urzędzie oświadczyła że musze zrobic badanie gruntu i dodała że ono wiedzą że w bb nie ma gruntów przepuszczalnych wiec szkoda mojej kasy. Dlatego tez musiałem uzyskiwać zgody żeby wpuść ścieki do potoku, a u mnie nie bylo to takie proste.

kolego na te wszystkie pytania jedynie odpowiedzą Ci w urzędzie z doświadczenia swojego wiem że każdy urząd inaczej interpretuje prawo i ma inne wymagania. Ja też miałem w pozwoleniu najpierw wpięcie do kanalizacji, ale okazało się to niemożliwe wiec została opcja oczyszczalnia albo szambo. Poszukaj w swoim rejonie firm które sprzedają oczyszczalnie one przeważnie maja już zaprzyjaźnionych projektantów którzy mają wtyki w urzędach i załatwiają wszystko szybko i sprawnie.

• 2 weeks później...
Witam

Ja również ma oczyszczalnię firmy EKOPOL EKO-BIO 4000 z przepompownią na końcu i nie wiem czy nie robisz błędu dorzucając tak często bakterii. Ostatnio właśnie dzwoniłem do Ekopolu dowiedzieć się ja kto jest to i powiedzieli, że bakterie dorzuca się tylko po corocznym opróżnieniu zbiornika (komora 1). Jak będziesz dorzucał tak często bakterie to one będą się rozmnażać aż w końcu zabraknie im pożywki i będą ginąć. I dlatego może musisz dorzucać resztki jedzenia do 1 komory. Lepiej spróbuj dać więcej powietrza przy pompce to powinno pomóc. Ogólnie jestem zadowolony z oczyszczalni użytkuje ją 5miesięcy nic nie śmierdzi woda na wyjściu jest bez zapach delikatnie mętna. Ogólnie polecam.

A jak będziecie dzwonić do firmy jest tam dwóch gości jeden udaje, że się zna (chyba zajmuje się bardziej handlem) a drugi gościu widać, że naprawdę się zna wszystkie aspekty techniczne.

Możesz napisać gdzie tą przepompownią na końcu pompujesz wodę?

U mnie wyszło że studni chłonnej nie moge mieć. Można taką wodę rzeczywiście do oczka wodnego wpuścić, bo tak chce zrobić?

A czemu nie możesz mieć studni chłonnej - zbyt wysoki poziom wód gruntowych?. Jeśli tak to proponuje ci użycie tuneli tj. w linku http://www.sotralentz.pl/produkty/przydomowe-oczyszczalnie-sciekow/akcesoria/tunele-filtracyjne.html ja mam takie w sumie 2 nitki po 16m. Do pierwszej podłączona jest oczyszczalnia a do drugiej deszczówka.

Ja mam wode już 50 cm pod powierzchnią, więc wg mojej oceny pozostaje kopiec filtracyjny, którego nie chce. Założyłem biologiczną i wodę do oczka, dlatego pytam jakiego typu jest ta woda w rzeczywistości (oczywiście z oczyszczalni biologicznej)

Co do tych tuneli filtracyjnych to nie rozumiem jak one mogłyby pomóc. One jedynie zastępują rure drenażową i z tego co wyczytałem nie potrzeba podsypki, geowłókniny itp

Ale w dalszym ciągu jest to metoda z rozsączaniem do gleby.

Te tunele są na powierzchni czy zakopane?

MarcinieWK, mam ten sam problem. Rozwiązałam go tak: kupiłam oczyszczalnię biologiczną firmy JPR System, w dosyć przyzwoitej cenie. Odprowadzenie czystej już wody zrobię do swojego prywatnego rowku wzdłuż dość długiej działki (nie wiem czy masz taką możliwość- jeśli nie to studnia chłonna).

!! ALE - jak będziesz składał w starostwie pismo że planujesz wybudować POS bezdrenażową niech cię ręka boska broni abyś napisał że planujesz odprowadzenie wody do rowu- bo Cię wyślą po zgody, mapki i innce cuda-jaja do melioracji. Napisz że zrobisz sobie drenazowe rozprowadzernie po własnej działce i tyle- niklt nie będzie spradzał jaki masz poziom wód itp.

Witajcie.

Chcę postawić u siebie POŚ biologiczną.

Budowę domu mam nadzieję rozpocząć w ciągu roku, jednak jego projekt dopiero powstaje, a skoro mogę pewne rzeczy zrobić wcześniej, bez pozwolenia na budowę, a "na zgłoszenie" - to chcę je zrobić teraz (jest szansa co nieco utargować) i "na gotowo" - tak jest z tą POŚ.

Grunt mam piaszczysty - chcę zrobić studnię chłonną, przepisowe odległości od ujęć wody i granic zachowane.

W planie zagospodarowania przestrzennego POŚ są rozwiązaniem zalecanym, a z wywiadu przeprowadzonego w urzędzie gminy wynika, że na kanalizację nie ma co w tym stuleciu liczyć.

Zapytałem w starostwie o załączniki potrzebne do zgłoszenia robót.

Urzędniczka wymaga ode mnie przedstawienia m.in. "Karty katalogowej produktu" oraz "Aprobaty produktu przez instytut ochrony środowiska" - to dokładne cytaty z tej pani.

To, jak sądzę, dostanę od sprzedawcy urządzenia.

Wielkim problemem dla tej kobiety jest jednak fakt, że chcę postawić "przydomową oczyszczalnię ścieków" na swojej działce (budowlanej), na której nie ma (jeszcze) żadnego budynku mieszkalnego ani gospodarczego. Jest za to drewniany domek, wybudowany na podstawie zgłoszenia do starostwa jako "altana".

Według tej pani, skoro nie ma tam "domu" to nie mam podstaw, żebym tam mógł zbudować "przydomową oczyszczalnię ścieków", bo sama nazwa przecież wskazuje…

Moim zdaniem przymiotnik "przydomowa" wskazuje na charakter oraz ilość przyjmowanych ścieków - nie jest to bowiem zrzut z mleczarni, ani z warsztatu mechanicznego, a "jedynie" ścieki powstające zazwyczaj w gospodarstwie domowym.

W "altanie" chcę postawić tymczasowo sanitariat i umywalkę - przyda się teraz (babsztyl mówi: po co to panu, jak tam pan na 10 minut przyjeżdża na herbatę - tu mnie prawie szlag trafił - g. ją to obchodzi jak często i długo tam przebywam!) do tego będzie jak znalazł również w czasie budowy - zdaję sobie sprawę, że oczyszczalnia ta, na razie - przy małej ilości "zasilania" ;) będzie pracować jak zwykły zbiornik na szambo.

Chcę mieć tą sprawę załatwioną legalnie i nie podrzucać nieczystości do rowu, czy do (przyszłych) sąsiadów, jednak "służba publiczna" jest solidnie zaimpregnowana na argumenty, nie potrafiąc jednocześnie podać podstaw prawnych swoich wywodów.

Teraz pytanie:

Czy jest jakaś podstawa prawna, na której w mojej sytuacji, starostwo zgłosiłoby sprzeciw do instalacji POŚ?

Miłego dnia!

Tomku

Hmm... IMO trochę ciężka sprawa, bo faktycznie - poniekąd babsztyle mają rację. Pewnym rozwiązaniem było by wykonanie części drogi papierkowej oraz mienie już przynajmniej gotowego projektu domu. Najbardziej istotnym papierkiem powinna być decyzja o warunkach zabudowy (lub wypis z MPZP), gdzie jednoznacznie jest stwierdzone, że odprowadzenie ścieków do szamba lub POŚ. Mają te papiery można targować się z biurwami w starostwie, że w najbliższym czasie planujesz budowę i robisz uzbrojenie działki wcześniej, żeby mieć maksymalnie dużo instalacji już gotowych przed posadowieniem domu.

Z drugiej strony ja bym się obawiał nieco takiego rozwiązania. W trakcie budowy przez plac przetaczają się często gęsto pojazdy o dość znacznej masie. Jak który nieopatrznie (lub pod Twoją nieobecność) przejedzie się po takim POŚ-u, to masz parę ładnych tauzenków w plecy, bo nikt Ci gwarancji nie uzna.

Na czas budowy i do altany w zupełności wystarczy sławojka z dołem kloacznym, który później się zasypuje i masz 100% ekologii, nie musisz nic nikomu zgłaszać, nie szpeci, trochę wonieje i latem trochę od niej bzyczy...

:)

Hmm... Dziwne. Teoretycznie chyba nikt tego nie odbiera, skoro podlega tylko zgłoszeniu. Chyba, że gmina ma jakieś swoje widzi-mi-się odnośnie ochrony środowiska...

U mnie nawet pies z kulawą nogą tego nie wąchał ;) Mam JPR Fil d'Eau, czyli biologiczna odmiana Family 2000. Do tego na wyjściu mam dodatkowy zbiornik na wodę do podlewania ogródka.

A propos wcześniejszego pytania odnośnie jakości wody: teoretycznie jest to woda, ale w praktyce potrafi zakisnąć i wonieć, więc taka za bardzo czysta to ona nie jest. Jest to ciecz zdatna do odprowadzenia jej bezpośrednio do środowiska bez wyrządzania jej szkody. Tyle można o tym powiedzieć ;) No i nie nadaje się do podlewania warzywniaka!