owp 23.05.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Czy z POŚ biologicznej może śmierdzieć ? Jeśli tak, to czy z dachu, czy z samej oczyszczalni ? Niektóre firmy twierdzą, ze nie trzeba odpowietrzenia na dachu, czy to prawda i czy warto je robić nawet jak nie trzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.05.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 No cóż - to jest oczyszczalnia, która składa się z dwóch komponentów: ostadnika wstępnego, oraz reaktora biologicznego. Mówię oczywiście o oczyszczalniach biologicznych. W oczyszczalniach rozsączalnikowych nie ma reaktora - doczyszczenie odbywa się w rozsączalniku drenażowym. Jeśli oczyszczalnia jest użytkowana w 100% zgodnie z jej DTR-ką i regularnie stosowane są odpowiednie bakterie, to nie powinno nic wonieć. Oczywiście sprawna wentylacja jest wskazana, gdyż jednym z produktów ubocznych może być metan (nie powinien, ale w praktyce różnie z tym bywa), którego lepiej odprowadzić gdzieś na zewnątrz bezpiecznie. Sposób odpowietrzenia zależy dużo od konstrukcji oczyszczalni. Jeśli zatem producent stwierdza, że wentylacja nie musi być wyprowadzona, to zapewne tak jest Jednakże z doświadczenia własnego powiem tak: tak, czasami z oczyszczalni potrafi zajechać smrodkiem (nie ma tragedii, ale jednak). Wentylacja wyprowadzona na dach pozwoli rozproszyć te ew. zapaszki w strefie, w której nie ma ludzi. Natomiast wybór należy do Ciebie, bo taką wentylację trzeba przewidzieć już na etapie budowy domu, bo to dodatkowa rura fi100 (nie dawaj się namawiać na wentylację mniejszymi przekrojami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 24.05.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dzięki za odpowiedź. A co w wypadku, gdy do oczyszczalni są podłączone 2 domy - w każdym się robi odpowietrznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 24.05.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 W zasadzie tak, bo ten odpowietrznik jednocześnie może być napowietrznikiem kanalizy - główny ciąg kanalizacyjny robi za odpowietrzenie osadnika wstępnego, a odpowietrzenie reaktora robi się przy oczyszczalni. Zobacz, co Ci zaoferuje Twój dostawca i przemyśl rozwiązanie, lub skonsultuj się z jakimś specjalistą w dziedzinie ścieków i oczyszczalni Jam jest tylko użyszkodnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.07.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 A ile płaciliście za montaż ? czy 1800 za robociznę to dużo ? Montaż standardowy - bez 'udziwnień' całość z materiałem - 4200zł (w tym studnia chłonna), bez żwiru i piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 13.07.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Hmm... Powiem tak - tanio macie U mnie za całość wyszło prawie 11 koła To na pewno biologiczna? Czy może drenażowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 14.07.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Czy jest jakieś kompendium (poza tym forum ) , z którego dowiem się na jakie elementy zwracać uwagę przy wyborze oczyszczalni biologicznej? A może w punktach ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 14.07.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Jeszcze nie przeprowadzałam badań geologicznych,ale z rozmów z sąsiadami na działce jest kamień,skała i glina. Jaką oczyszczalnie mogę planować? Dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 14.07.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 A ile płaciliście za montaż ? czy 1800 za robociznę to dużo ? Montaż standardowy - bez 'udziwnień' całość z materiałem - 4200zł (w tym studnia chłonna), bez żwiru i piasku W moich ofertach ceny wyglądają podobnie. Mowa oczywiście o samej cenie robocizny a nie oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 14.07.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Jeszcze nie przeprowadzałam badań geologicznych,ale z rozmów z sąsiadami na działce jest kamień,skała i glina. Jaką oczyszczalnie mogę planować? Dzięki i pozdrawiam! żadną. kup szambo bezodpływowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 14.07.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 No tak - źle to ująłem - pisząc wszystko miałem na myśli robocizne plus materiały bez samej oczyszczalni. Tak się zastanawiam, jeśli żwir, piasek i koparka (w innej ofercie) jest po mojej stronie, to co wchodzi w montaż - położenie rurek w gotowym wykopie i uruchomienie oczyszczalni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 15.07.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 No tak - źle to ująłem - pisząc wszystko miałem na myśli robocizne plus materiały bez samej oczyszczalni. Tak się zastanawiam, jeśli żwir, piasek i koparka (w innej ofercie) jest po mojej stronie, to co wchodzi w montaż - położenie rurek w gotowym wykopie i uruchomienie oczyszczalni ? No właśnie zdaje się że na tym polega cały montaż, wsadzenie do wykopu, połączenie rurą dopływu i odpływu, zasypanie, uruchomienie, instalacja skrzynki, nie wiem czy coś jeszcze. Oferty mam na robociznę około 1500-2000 zł z dojazdem, bez rur najczęściej. Jedna firma przebiła inne oferty wołając za powyższe działania 4 tysiące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg128 09.09.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Witam, Zastanawiam sie nad zakupem POS Traidenisa. Czy ktos uzytkuje oczyszczalnie Traidenis NV1 i moglby podzielic sie wrazeniami z jakosci jej pracy. Jak wyglada sprawa jej obslugi (jak czesto przeglady, wybieranie osadu) i koszty jej eksploatacji? DziekujeGreg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 24.09.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 A czy ktoś ma EKO-SUM BIO HERO?Jakoś mało jest informacji o POŚ, nie wiadomo czy lepiej wydać więcej za 'porządną', czy droższe to tylko marketing... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 06.12.2011 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Witam.Czy ktoś może wie jaki jest udział w rynku poszczególnych producentów POŚ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 07.12.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Witam. Czy ktoś może wie jaki jest udział w rynku poszczególnych producentów POŚ? U nas są dwa rynki - przetargów publicznych i sprzedaży indywidualnej. Niektóre firmy nastawiły się prawie wyłącznie na przetargi i sprzedają rocznie tysiące sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bos60 31.10.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Bezdrenażowe... Więc biologiczne!Poszukujecie oczyszczalni, w której dzięki temu, że doprowadzana jest energia elektryczna gwarantowany jest tlen niezbędny do tlenowego (biologicznego) rozkładu ścieku. Tlen niezbędny jest dla bakterii, które żyjąc redukują (zjadają) substancje organiczne zawarte w ściekach. Tlen może być dostarczany poprzez technologie tradycyjne (napowietrzanie) lub bardziej nowoczesne (silnik). Pierwsze rozwiązanie jest tańsze, ale za to wymagające większych nakładów eksploatacyjnych oraz po 5 latach musisz się liczyć z remontem kapitalnym (żywotność sprężarek i dyfuzorów to właśnie okres ok. 5 lat). Drugie, choć droższe, wymaga mniejszych nakładów podczas okresu użytkowania. Dodatkowo drugie rozwiązanie jest mniej "wyczuwalne" dla środowiska, czyli i Ciebie (głośność, zapach). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 12.11.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 POŚ bezdrenażowa może też być gruntowo-korzenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.11.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 POŚ bezdrenażowa może też być gruntowo-korzenna Spotkałem się z przyprawami korzennymi. Słyszałem też o gminie Korzenna. Ale oczyszczalnie gruntowo-korzenne? To te montowane w gruntach w/w gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 12.11.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 nazw jest kilka: roślinna, hydrobotaniczna, korzeniowa, trzcinowa itd http://www.zb.eco.pl/bzb/22/http://www.carpathians.pl/przewodnik.pdfhttp://www.przydomowe-oczyszczalnie.pl/images/aktualne/przekroj.jpghttp://www.ekofil.pl/Oczyszczalnie_roslinne.htmlhttp://www.re-natura.pl/oczyszczalnie.phphttp://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,oczyszczalnia_roslinno-wodna,3315http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=7495 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts