Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POS bezdrenażowe

kze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No cóż - to jest oczyszczalnia, która składa się z dwóch komponentów: ostadnika wstępnego, oraz reaktora biologicznego. Mówię oczywiście o oczyszczalniach biologicznych. W oczyszczalniach rozsączalnikowych nie ma reaktora - doczyszczenie odbywa się w rozsączalniku drenażowym.

Jeśli oczyszczalnia jest użytkowana w 100% zgodnie z jej DTR-ką i regularnie stosowane są odpowiednie bakterie, to nie powinno nic wonieć. Oczywiście sprawna wentylacja jest wskazana, gdyż jednym z produktów ubocznych może być metan (nie powinien, ale w praktyce różnie z tym bywa), którego lepiej odprowadzić gdzieś na zewnątrz bezpiecznie. Sposób odpowietrzenia zależy dużo od konstrukcji oczyszczalni. Jeśli zatem producent stwierdza, że wentylacja nie musi być wyprowadzona, to zapewne tak jest ;)

Jednakże z doświadczenia własnego powiem tak: tak, czasami z oczyszczalni potrafi zajechać smrodkiem (nie ma tragedii, ale jednak). Wentylacja wyprowadzona na dach pozwoli rozproszyć te ew. zapaszki w strefie, w której nie ma ludzi.

Natomiast wybór należy do Ciebie, bo taką wentylację trzeba przewidzieć już na etapie budowy domu, bo to dodatkowa rura fi100 (nie dawaj się namawiać na wentylację mniejszymi przekrojami).

W zasadzie tak, bo ten odpowietrznik jednocześnie może być napowietrznikiem kanalizy - główny ciąg kanalizacyjny robi za odpowietrzenie osadnika wstępnego, a odpowietrzenie reaktora robi się przy oczyszczalni. Zobacz, co Ci zaoferuje Twój dostawca i przemyśl rozwiązanie, lub skonsultuj się z jakimś specjalistą w dziedzinie ścieków i oczyszczalni ;) Jam jest tylko użyszkodnikiem.

• 1 month później...

No tak - źle to ująłem - pisząc wszystko miałem na myśli robocizne plus materiały bez samej oczyszczalni.

Tak się zastanawiam, jeśli żwir, piasek i koparka (w innej ofercie) jest po mojej stronie, to co wchodzi w montaż - położenie rurek w gotowym wykopie i uruchomienie oczyszczalni ?

No tak - źle to ująłem - pisząc wszystko miałem na myśli robocizne plus materiały bez samej oczyszczalni.

Tak się zastanawiam, jeśli żwir, piasek i koparka (w innej ofercie) jest po mojej stronie, to co wchodzi w montaż - położenie rurek w gotowym wykopie i uruchomienie oczyszczalni ?

No właśnie zdaje się że na tym polega cały montaż, wsadzenie do wykopu, połączenie rurą dopływu i odpływu, zasypanie, uruchomienie, instalacja skrzynki, nie wiem czy coś jeszcze.

Oferty mam na robociznę około 1500-2000 zł z dojazdem, bez rur najczęściej. Jedna firma przebiła inne oferty wołając za powyższe działania 4 tysiące :rolleyes:.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 10 months później...

Bezdrenażowe... Więc biologiczne!

Poszukujecie oczyszczalni, w której dzięki temu, że doprowadzana jest energia elektryczna gwarantowany jest tlen niezbędny do tlenowego (biologicznego) rozkładu ścieku. Tlen niezbędny jest dla bakterii, które żyjąc redukują (zjadają) substancje organiczne zawarte w ściekach. Tlen może być dostarczany poprzez technologie tradycyjne (napowietrzanie) lub bardziej nowoczesne (silnik). Pierwsze rozwiązanie jest tańsze, ale za to wymagające większych nakładów eksploatacyjnych oraz po 5 latach musisz się liczyć z remontem kapitalnym (żywotność sprężarek i dyfuzorów to właśnie okres ok. 5 lat). Drugie, choć droższe, wymaga mniejszych nakładów podczas okresu użytkowania. Dodatkowo drugie rozwiązanie jest mniej "wyczuwalne" dla środowiska, czyli i Ciebie (głośność, zapach).

Pozdrowienia

• 2 weeks później...