Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POS bezdrenażowe

kze

Recommended Posts

co do studni chlonnej... bo to akurat mam juz u siebie

mam na dzialce sama gline i studnia chlonna ktora zrobilem ma glebokosc ok 8-9 m dzieki czemu przechodzi przez warstwe gliny i konczy sie w piachu ponizej.. zapewnia ona z jednej strony szybki odplyw deszczowki z dzialki (w gline kiepsko wsiaka) z drugiej strony bedzie wykorzystana przez POS bezdr.

wydaje mi sie ze oczyszczone scieki spuszczane na taka glebokosc w zaden sposob nie zaszkodza trawce i dzieciom biegajacym po niej ...

POS bezdre robie na 90 % w przyszlym roku

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja też myślę o zmianie szamba na POŚ bezdrenażowe. Znalazłem dobrą (tanią) ofertę w firmie NEVEXPOL, gdzie takie POŚ bezdrenażowe (z filtrem biologicznym) kosztuje 4750 zł netto. Nie wymaga ono zasilania elektrycznego bo ma napowietrzacz. Wszystkie dane są na:

http://www.nevexpol.com.pl

Czy coś wiecie na temat tej oczyszczalni - plusy i minusy

Pozdrawiam

Wiesiek

W bezdrenażowej podczyszczoną wodę do 95-98% odprowadza się do studni chłonnej, rowu melioracyjnego lub oczka wodnego. Od POS bezdrenażowego też trzeba zacgować odległość 30m do studni z wodą PITNĄ (a nie do celów godpodarczych).

Wiem, ze tez trzeba... ale jakos bardziej mnie przekonuje pomysl wypuszczania juz podczyszczonej do tych 95-98% wody na dzialke, niz proces oczyszczania dokonujacy sie w drenazu...

Zreszta to przeciez kwestia zdrowego rozsadku - kto by chcial miec scieki tuz kolo studni?

Nie wiem, czy slusznie, ale jakos ta oczyszczalnia bezdrenazowa wydaje mi sie bezpieczniejsza dla otoczenia :) . Wlasnie martwi mnie tylko ten proces pozbywania sie podczyszczonej wody... oczka wodnego na pewno nie chcemy, rowu melioracyjnego brak, pozostaje wlasna ziemia...

W bezdrenażowej podczyszczoną wodę do 95-98% odprowadza się do studni chłonnej, rowu melioracyjnego lub oczka wodnego. Od POS bezdrenażowego też trzeba zacgować odległość 30m do studni z wodą PITNĄ (a nie do celów godpodarczych).

Wiem, ze tez trzeba... ale jakos bardziej mnie przekonuje pomysl wypuszczania juz podczyszczonej do tych 95-98% wody na dzialke, niz proces oczyszczania dokonujacy sie w drenazu...

Zreszta to przeciez kwestia zdrowego rozsadku - kto by chcial miec scieki tuz kolo studni?

Nie wiem, czy slusznie, ale jakos ta oczyszczalnia bezdrenazowa wydaje mi sie bezpieczniejsza dla otoczenia :) . Wlasnie martwi mnie tylko ten proces pozbywania sie podczyszczonej wody... oczka wodnego na pewno nie chcemy, rowu melioracyjnego brak, pozostaje wlasna ziemia...

Czyli studnia chłonna... Ja też tak kombinuję... Zastanawiam się nad kosztami elektrycznosci albo innymi (oprócz tych bakterii).

Może ktoś z osób uzytkujacych by się wypowiedział... :roll:

Już gdzieś o tym pisałem - ja już nabyłem Bioeko. Mam nadzieję że w ciągu najbliszego misiąca podłączę je. Wtedy zobaczymy :wink:

Fizyk, znasz osoby, które takie POS bezdrenazowe uzywają? Ile ich kosztuje prąd miesięcznie? A są jeszcze jakieś inne koszty potrzebne do regularnego korzystania z tej maszynerii?

Jedynym dodatkowym kosztem jest instalacja elektryczna (do pompy). Ja chcę jeszcze zamontować układ informujący o tym , że ----- nie pracuje.

Koszty eksploatacyjne - podobno - jak koszty użytkowania żarówki. około 140/rocznie. Ale to informacja teoretyczna. Nie znam nikogo, kto juz użytkuje.

To z niecierpliwościa czekam ile będzie płacił miesięcznie za eksploatacje.. Ktoś mnie niedawno wystraszył, że koszty za prad są duże.. Ale jakoś nie jestem do tego przekonany i raczej sądzę, że są na poziomie żarówki... 8)

• 5 months później...

Czy ktoś coś wie na temt oczyszczalni bezdrenażowej ROTH.

Jest iczyszczalnią biologiczną.

Wydaje się że jest super, choć droga. Cennikowo 11 tys netto. A jak z robocizną nie wiem.

Wiadomości znalazłam na stronie muratora. A cennik w firmie Tadmar.

Czy Bioeko jest mechaniczną czy biologiczną oczyszczalnią?

Czy ktoś coś wie na temt oczyszczalni bezdrenażowej ROTH.

Jest iczyszczalnią biologiczną.

Wydaje się że jest super, choć droga. Cennikowo 11 tys netto. A jak z robocizną nie wiem.

Wiadomości znalazłam na stronie muratora. A cennik w firmie Tadmar.

Czy Bioeko jest mechaniczną czy biologiczną oczyszczalnią?

Każda tego typu oczyszczalnia jest po części biologiczna, bo pracują tam bakterie. W Bioeko jest wykorzystywana pompa powietrza, która napowietrza komorę i przez to przyspiesza rozkład zanieczyszczeń.

Gdzieś już zamieszczałem link do Bioeko,

http://bioeko.ires.pl/

Krze, ja mam zamiar postawić sobie Bioeka. Odbyłem już parę rozmów z Jasłem (Filip Kosim) i wiem coś o tym. Ta oczyszczalnia posiada kompresor i przez to może być tak mała wygląda jak jednokomoriowa. Ja długo szukałem czegoś co nie wymagałoby obsługi szambiarki. Po drugie mam leśną działkę i drenaż szybko będzie zapchany korzeniami drzew. Ta oczyszczalnia jest łatwa zarówno w eksploatacji, jak i opróżnianiu. Nieczystości stałe usuwa się do podstawionego wiaderka i można je umieścić na kompoście, część płynną oczyszczoną w 99% można odprowadzić do oczka wodnego. Jeżeli są okresy dluższej nieobecności, to można działanie oczyszczalni zawiesić wyłączając ją na panelu sterującym.

• 4 months później...

Coś od lutego cisza - a taki fajny wątek

Właśnie zastanawiam się nad oczyszczalnią i właśnie ta ze studnią chłonną wydaje mi się odpowiednia .

Mam co prawdz niezbyt dużą działkę (870m i z tego jeszcze odchodzi 140m na drogę służebną) ale po przekątnej da się zachować wymagane odległości .

We wniosku do warunków zabudowy napisałem szambo , ale w samych WZ nic o sposobie odprowadzenia ścieków nie ma .

CYTUJĘ :

1.4 Warunki obsługi w zakresie infrastruktury technicznej .

Planowaną inwestycję należy podłączyć do istniejącej miejskiej sieci inżynieryjnej (ew. czasowe rozwiązania {w zależności od potrzeb}) wg umów zawartych między właściwą jednostką organizacyjnąa inwestorem(art61.5Ustawy o planowaniu i zagosp przestrzennymz 27.03.2003)w zakresie :

- nie dotyczy, infrastruktura istniejąca

Czy jak w tych WZ nie ma nic o szambie to mogę zaprojekrować oczyszczalnię ?

No bo tak- gaz i prąd mam na działce(w drodze służebnej)

- sąsiedzi mają szambo i kanalizacja ich nie interesuje

- do kanalizacji mam ok 50 m , ale kanał główny jest na 5 m głębokości , do tego musiałbym wybudować wcinkę , studnię i kawałek (te 50 m) nitki rurą fi 200 -taki kawałek kolektora - a koszt tego to jakieś 30-40 tys netto (jak dla mnie za drogo)

W tej sytuacji oczyszczalnia wydaje mi się idealnym rozwiązaniem .

Mało tego - w środę robiłem odwierty geotechniczne i goście powiedzieli , że grunt pod oczyszczalnię idealny (opracowanie będzie po niedzieli)

Zastanawiam się tylko czy jak umieszczę oczyszczalnię we wniosku o pozwolenie nie wpakuję się w schody urzędowe.

A chciałbym jesienią stan surowy popełnić .

Ma ktoś w tej mierze doświadczenia ?

Dom będzie w Rembertowie .

wicekK - jak dostaniesz zezwolenie na POŚ to buduj chłopie - ale podejrzewam że w Twojej sytuacji miasto-gmina nie zezwoli Ci na wybudowanie POŚ (obojetnie jakiego) z tego względu że masz blisko do kanalizacji.

jeżlei wybudujsz POS nie musisz podłączać się do kanału co niesie za soba oczywiste straty dla miasta-gminy

sebo8877

Witam sebo8877 - przeczytałem sporo wątków o POŚ , widzę , że jesteś w tym temacie dość aktywny - pogratulować

Jeśli chodzi o bliskość kanalizacji to nie całkiem tak - te 50 m jest do kanały zbiorczego , a ja jestem trzecią działką od niego .

Początkowo zamierzałem podłączać się do tego kanału - ale koszty..koszty...

Gmina nie zamierza mnie zmuszać do podłączenia - a przeprowadzonych rozmów wynika że najczęstszą praktyką są szamba .

Temat POŚ podjąłem dopiero kilka dni temu - teraz przygotowanie teoretyczne i za chwilę rozeznanie w gminie .

Nadal czekam na opinie - czy projektować szambo , a potem zgłaszać POŚ - czy też może lepiej od razu w projekcie POŚ

OD razu projektuj POS - mniej kłopotów potem przy zmianach

W zgłoszeniu najlepiej zgłosic tylko rodzaj posia a nie konretny typ.

Todzaj mam tu na mysli albo z drenażem rozsaczjacym albo ze z zrzutem wody (czyli bezdrenażowe) Zawsze potem możesz zmienić producenta.

Najpewniej to zaprojektuj sobie albo oczko wodne albo dstudnie chlonną ze zraszaniem ogrodu. Ominie Cię szarpaniana z gminnymi rowami melioracyjnymi.

Pozdrawiam

Sebo8877