fizyk 26.06.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 A więc tak ...POŚ Bioeko - pracuje bez zarzutu. Wytrzymała - 35% st C w zimie, teraz wytrzymuje ponad 30 upału. Rzeczywiście nie śmierdzi. Żadnych problemów z nią nie mam. Pompa działa bez zarzutu. Problem tylko widzę jeden - ja mam w projekcie drenaż, a nie studnię chłonną, a jeszcze jej nie odebrałem. Ake damy radę.Od stycznia zmieniły się przepisy - na POŚ nie trzeba pozwolenia na budowę. Wystarczy zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 26.06.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 A ja byłem dziś u siebie w architekturze i wyglądz na to , że z oczyszczalnią mogę mieć problem (działka 20,5*35 m).Jeżeli ją zgłoszę to każą mi wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę i wtedy urząd zawiadomi sąsiadów . Od tego co oni powiedzą będzie zależał dalszy los mego przedsięwzięcia .W związku z tym w projekcie umieszczam szambo i dopiero potem może powalczę o oczyszczalnię (ewentualnie komorę szamba wykorzystam jako osadnik gnilny).Czas pokaże .Na razie szambo - aby nie komplikować wydawania pozwolenia na budowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolcia27 10.07.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 a co powiecie o BIOCLAR z firmy Hydrobud...z powtórnym odzyskiem wody i ponownym wykorzystaniem..co możecie na ten temat powiedzieć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.07.2006 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 A więc tak ... POŚ Bioeko - pracuje bez zarzutu. Wytrzymała - 35% st C w zimie, teraz wytrzymuje ponad 30 upału. Rzeczywiście nie śmierdzi. Żadnych problemów z nią nie mam. Pompa działa bez zarzutu. Problem tylko widzę jeden - ja mam w projekcie drenaż, a nie studnię chłonną, a jeszcze jej nie odebrałem. Ake damy radę. Od stycznia zmieniły się przepisy - na POŚ nie trzeba pozwolenia na budowę. Wystarczy zgłoszenie. A ile Cie kostuje miesięcznie ten POS Bioeko? Bo juz powoli dojrzewam do momentu zakupu POS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 24.07.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 fizyk a jaką masz działkę i w jakim rejonie .Ja poważnie myślę o oczyszczalni biologicznej ze studnią chłonną .Mam działkę 20,5*35 m w Rembertowie i w architekturze powiedzieli że drenażową to mi oprotestują .Może jakbym im podrzucił atesty to by się zgodzili .Dodatkowo chciałbym wykorzystać studnię chłonną do odbioru deszczówki .A może także jako wymiennik ciepła do wentylacji .Napisz coś więcej .Czy w studni chłonnej nie czuć szambem i czy rzeczywiście woda do niej odprowadzana jest czysta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 24.07.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Prawdę mówiąć, to nie zaglądam do studni chłonnej zbyt często (jest dosyć głęboka). ALe przy upałach rzędu trzydziestu paru stopni - nie czuć szambem . I oto własnie chodzi. Koszty to rzeczywiście - tyle co pobór prądu. Dzisiaj mi włąsnie inwentaryzowali POŚ - w przyszłym tygodniu zobaczymy mapkę, a w sierpniu zobaczymy co na to starostwo. Studnię chłonną umieściłem na środku działeczki (szerokość w tym miejscu mniej więcej 15 m). Ja musiałem starać się o pozwolenie na budowę do POŚ. Teraz wystarczy zgłoszenie. Dlaczego sąsiedzi mają oprotestować? Trzeb az nimi pogadać i żaden problem. A jak gmina chce być ekologiczna, to powinna nawet wspomagaś POSiowców a nie szambowców. Link do mojej oczyszalni zamieściłem powyżej. Ogólnie jestem zadowolony. W zimie (-30 st C) nie zamarzła. Teraz + 30 st C nie śmierdzi. A gorzej już raczej nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.07.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Poczekajmy na piątek ma być +35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olzy Smierci 15.08.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam KZE - od jakiegos czasu sledze twoje posty.Udalo ci sie w koncu ustalic wymagane odleglosci od oczyszczalni bezdrenazowej do studni - mnie tez ta kwestia bardzo interesuje.Jesli cos bedziesz wiedzial to daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 16.08.2006 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam KZE - od jakiegos czasu sledze twoje posty. Udalo ci sie w koncu ustalic wymagane odleglosci od oczyszczalni bezdrenazowej do studni - mnie tez ta kwestia bardzo interesuje. Jesli cos bedziesz wiedzial to daj znac min 15m, ale 25m jest wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 16.08.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam wszystkich. Dołączam się do dyskusji, spróbuję w kilku zdaniach opisac nasze perypetie z oczyszczalnią bezdrenazową. 1. Formalności - w związku z tym, że w pozwoleniu na budowę mieliśmy szambo musieliśmy wystąpić o zmainę pozwolenia na budowę. Strasznie długo to trwa, tym bardzie że ścieki oczyszczone zrzucamy do potoku - papiery przechodzą przez wydział ochrony środowiska i dopiero potem trafiaja do wydziału urbanistyki. Oczywiście w takim przypadku nalezy przedstawić opracowaną dokumentacje przez uprawnionego projektanta (niezależnie od operatu wodnoprawnego). Pani w Starostwie nic nie mówiła o tym, ze mogę przy zgłoszeniu budynku zgłosić POŚ a nie szambo więc wolałem wystąpić o zmiane niz potem miec problemy.2. Odległosci od źródła wody pitnej: dla "maszynerii" POŚ jest to 15 m. Bierze się to stąd, ze traktowana ona jest jak zbiornik szczelny. Studnia chłonna to 30m - traktowana jako zbiornik nieszczelny. Odległość maszynerii od granicy - 2m, od linii okien - 5m. My będziemy mieć zgodę sąsida i odległoś do granicy zredukujemy(śmy) do 0,5m, odległość do linii okien (naszych) - 3,5m.3. POŚ w akcji - widziałem dwie - róznych dostawców - w tym Bioeko. Użytkownicy byli zadowoleni, nic nie śmierdziało, patrzyłem na wodę wypływającą - jest tak przezroczysta i czysta że można się jej napić nie wiedząc skad pochodzi.4. My zdecydowalismy się na to:http://www.gmginstal.plZamontowaliśmy i uruchomiliśmy to w czwartek. Na razie OK.Pierwotnie miało być Bioeko, ale pomyślałem, ze kiedyś będzie trzeba w tym "zanurkować" a Bioeko ma bardzo mały właz, poza tym materiał z którego jest to wykonane - stal chromo-niklowa w przypadku zamontowanej u nas oczyszczalni - mówi sama za siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olzy Smierci 16.08.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. Piszcie gdzie sie budujecie.Jak widze to co gmina to obyczaje.Majac wiedze o problemach w poszczegolnych gminach bedziemy wiedziec na co sie nastawiac.Ja w gminie Wawer pod Warszawa - ktos mial cos do czynienia z ludzmi z tamtad? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 05.09.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witam po urlopie w temacie POŚ .Otóż moi mili ostatnio przeprowadziłem rozmowy z dwoma firmami od oczyszczalni i jeden z nich okazał się być obeznany z przepisami i w ogóle obeznany w temacie .Ten pan wyjaśnił mi następującą rzecz : aby móc wubudować oczyszczalnię na podstawie zgłoszenia należy spełnić następujące warunki ;- odległość POś od ujęć wody pitnej - 15 m- odległość każdego punktu odprowadzającego ścieki od ujęć wody - 30 mi to wie każdy .- powyższe warunki muszą być spełnione w granicach własnej działki nie wychodząc na działki sąsiednie więcej niż 7,5 m .Czyli projektując oczyszczalnię - w miejscu jej posadowienia kreślimy koło o promieniu 15 m i jeżeli nie wychodzi ponad 7,5 m w działki sąsiednie przechodzimy dalej . W miejscu studni chłonnej kreślimy koło o promieniu 30 m i znowu sprawdzamy te 7,5 m .W przypadku rozsączu okalamy go liniami równioległymi odległymi o 30 m i znowu sprawdzamy ile wchodzimy w działki sąsiednie .Jeżeli się mieścimy i zostaje nam jeszcze miejsce na studnię na własnej działce robimy zgłoszenie i nikt nam nie zabroni wykonać oczyszczalni .Zapytacie - skąd te 7,5 m - otóż wynika to z jakichś przepisów o odległości ujęcia wody od granicy działki .W każdym innym przypadku urzednik znający przepisy może nam zabronić wykonania oczyszczalni .Niestety - mój przypadek jest skazany na niepowodzenie . Można prawdopodobnie wystapić z wnioskiem o pozwolenie na jej budowę i jeżeli sąsiedzi nie zaprotestują możemy budować oczyszczalnię - ale to nie takie pewne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 05.09.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Oczywiście każda z firm wybuduje mi oczyszczalnię i da dla potrzeb urzędowych projekt i atest na szambo szczelne - moze to jest rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 06.09.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Oczywiście każda z firm wybuduje mi oczyszczalnię i da dla potrzeb urzędowych projekt i atest na szambo szczelne - moze to jest rozwiązanie ? Nie bardzo. W przyszłości będą rządać faktur za wywóz ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 20.11.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam. Od jakiegoś czasu wykonuję "pracę myślową" nad budową przyszłego domu. wicekK mnie mocno załamał. Podane odległości i promienie (szczególnie w stosunku do studni chołonnej) są podłamujące. Jeśli tego się trzymać to: promień 30 - bezpieczny margines 7,5 = 22,5 to konieczny promień naszej działki czyli -> działka minimum 45 na 45m czyli 2025m2. I to wszystko przy założeniu że mamy idealny kwadrat. Mało kto ma działkę o szerokości 45m. Ja mam szeroką na 25 i długą na 75 działkę leśną z prawem zabudowy. Z uwagi na drzewa właśnie myślałem nad oczyszczalnią typu "Poliplast EP-6" lub "Aquamatic STM", zrobiłbym studnie chłonną i po zawodach. A tu kupa!!! Normalnie jestem załamany. Nadzieją pozostaje, że Wicekk pomylił promień z średnicą.... ale nie sądzę.... Ale, ale. Jak będę pierwszy (na sasiednich działkach jeszcze nikt nie buduje) ze studnia chłonną w centrum mojej działki to czasem nie przerzucam problemu na sąsiadów??? Niech oni się martwią z odległością 30 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.11.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 no to ja tez cekam na info o poś bezdrenażowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 20.11.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Wiesz gonzo93 -> nie ma ludzi nieomylnych . Jednak wydaje mi się że powyższe informacje są prawdziwe . Jeżeli masz wodociąg to obowiązuje tylko 15 m .Nie załamuj się jednak i nie dawaj za wygraną . Jeżeli Twoje odległości są mniejsze (zachowując jednak 30 m od istniejących ujęć wody) to wystąp do urzędu z wnioskiem o pozwolenie na budowę oczyszczalni . Z tego co udało mi się ustalić to można takie pozwolenie dostać .Wówczas sąsiedzi są powiadamiani i jeżeli Cię nie oprotestują to masz oczyszczalnię . Oni za to potem muszą zachować bezpieczne odległości od Twego rozsączu lub studni chłonnej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 20.11.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jak będę pierwszy (na sasiednich działkach jeszcze nikt nie buduje) ze studnia chłonną w centrum mojej działki to czasem nie przerzucam problemu na sąsiadów??? Niech oni się martwią z odległością 30 m. Ty masz obowiązek zachowania odległości od najbliższej studni i je spełniasz - najbliższa studnia na widnokręgu. Dalczego zatem masz nie dostać pozwolenia? To Twój sąsiad za kilka lat nie dostanie pozwolenia na studnię. Te przepisy działają przecież w obie strony, w przeciwnym razie wszyscy najpierw by kopali POŚ a potem studnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 20.11.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jak będę pierwszy (na sasiednich działkach jeszcze nikt nie buduje) ze studnia chłonną w centrum mojej działki to czasem nie przerzucam problemu na sąsiadów??? Niech oni się martwią z odległością 30 m. Ty masz obowiązek zachowania odległości od najbliższej studni i je spełniasz - najbliższa studnia na widnokręgu. Dalczego zatem masz nie dostać pozwolenia? To Twój sąsiad za kilka lat nie dostanie pozwolenia na studnię. Te przepisy działają przecież w obie strony, w przeciwnym razie wszyscy najpierw by kopali POŚ a potem studnie . Wszystko cacy - tylko jak robisz sobie studnię to zachowując 7,5 m od granicy nie musisz mieć żadnego pozwolenia -> z tego wzięło się te 7,5 m kilka postów wyżej . Jeżeli nie jesteś w stanie tych warunków zachować to występujesz o pozwolenie - wówczas sąsiedzi są powiadamiani -> i jak nie wniosą sprzeciwu to potem już ich problem z budową studni (takie informacje dostałem od osoby króra wydawała mi się kompetentna w temacie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 20.11.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Ubek jestem zainteresowana cena za to całe ustrojstwo , ale podaj jesli możesz wszystkie koszty, czy maja jakies zimowe promocje?Ta strona słabo chodzi podaj kontakt z nimi,e-mail; czy cós , skad oni są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts