julcik 06.05.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Czym myć podłogi z gresu,płytek ,panele drewniane,drzwi drewniane,okna drewniane,płytę MDF matową b.jasną itd.Napiszcie z czego jesteście zadowoleni,może porady babuni?Aha,zastanawiam się nad odkurzaczem z Elektroluxa z gumowymi kółkami,żeby nie rysował np.paneli drewnianych.Jest sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 06.05.2005 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Jako "główna sprzątająca" w domu polecam: podłogi z gresu- ponoć najlepsza sama woda panele drewniane- na co dzień woda z płynem, raz na jakiś czas Pronto lub Sidolux płyn do nabłyszczania, woskowania i konserwacji drewna okna drewniane- również po umyciu wodą z płynem konserwuję Sidoluxem lub Pronto drzwi drewniane-zewnętrzne j.w. wewnętrznych jeszcze w domku nie mam panele laminowane -płyn Classen-Lux panel aktywny płyn czyszczący (myję nim też zwykłe kafelki na podłodze w łazience) gładkie powierzchnie- szklane, porcelanowe, lustra- ściereczki z mikrofibry(dla mnie cudny wynalazek!) inox-zamiast specjalnych drogich płynów polecam czyszczenie zwykłą oliwką dziecięcą (sprawdziło się już u paru forumowiczów ) Napiszcie czym myjecie fugi, piekarnik, płytę ceramiczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 07.05.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 inox-oliwką.Tzn. tłuste partie np.kuchni mażesz jeszcze oliwką? A to ciekawe Mówisz też o wodzie z płynem- jakim? Chciałabym przy okazji spytać, jakie sprawdzone środki lubicie do czyszczenia wc, wanny. Mam na myśli te oczywiście, które dobrze myją i dezynfekują,ale nie rysują naszych firmowych bidecików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 07.05.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 inox-oliwką.Tzn. tłuste partie np.kuchni mażesz jeszcze oliwką? A to ciekawe Mówisz też o wodzie z płynem- jakim? ara, oliwka czyści smugi i ślady paluchów tak samo dobrze jak drogie płyny specjalnie do tego przeznaczone. Trochę o tym pisałam tutaj. Jeśli chodzi o wodę z płynem... używam zwykłego płynu do mycia naczyń np. Ludwik Wannę, umywalkę myję CIFem, a kibelek CILITem kamień i rdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 07.05.2005 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 08.05.2005 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 uzywalam ajaksu prawie do wszystkiego, plyn ajax z soda do podlog, mycia szyb, przecierania politurowanych mebli, odswiezania kibelka, do gladkich politurowanych mebli uzywalam do przecierania na blysk ajaksu do szyb floral fiesta - ale wycofali i zrobili z octem i grejprutem i ten smierdzi wiec nie uzywam, wode sciagam gumowa sciagaczka (szyby, lustra, gladkie duze powierzchnie np wstawka z pcv w drzwiach balkonowych) do kibelka cilit i domestos - wystarczy polac, poczekac, spuscic wode, nigdy nie musialam szorowac nic - moze znaczenie ma rodzaj porcelitu? do kuchenki - czesci ceramiczne i szklane - cif do szyb (sciereczki) do metalu emaliowanego - kuchenka, wanna - cif mleczko, do paneli laminowanych - plyny takie, ktorych nie polecaja producenci np ajax soda, gdy mylam tym polecanym przez kronopol zostawaly mi smugi ciemniejszych paskow - nie do zmycia juz nastepnym razem, mam takie 3 pasy i juz niczym nie moge zmyc od 3 lat fugi maz zasmarowal kilka lat temu delfinem (o ile dobrze pamietam, taka gladka swiecaca warstewka) i do tej pory nie wymagaja odswiezania inox - oliwka (na poczatku nie wierzylam ) kafelki - srodki do szyb sciany odkurzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 08.05.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Aleście dziewczyny opasłe wypracowania napisały o higienie ,należy wam się pyszna kawusia.Dzięki. Tak na potwierdzenie- Ajax-uważam za najbardziej uniwersalny, taki do wszystkiego, lubię i stosuję. Drugoplanowego dotąd Ludwika zaczęłam doceniać - używam niekiedy zamiennie z Ajaxem. Cifu już nie kupię, bo mi śmierdzi..cifem. oliwkę-WYPRÓBUJĘ na bank. Dodam jeszcze płyn HG do kabin prysznicowych(szklanych).Drogi .Dobry. Nawet bdb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek 09.05.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Zalecam ostrożność w używaniu wszelkich preparatów na bazie silikonu (np Sidolux) do mycia drewnianych powierzchni. Ponoć bardzo trudno takie podłogi się potem renowuje. Szpachle i lakiery nie chcą sie potem czymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 09.05.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 inox-oliwką.Tzn. tłuste partie np.kuchni mażesz jeszcze oliwką? A to ciekawe Mówisz też o wodzie z płynem- jakim? Chciałabym przy okazji spytać, jakie sprawdzone środki lubicie do czyszczenia wc, wanny. Mam na myśli te oczywiście, które dobrze myją i dezynfekują,ale nie rysują naszych firmowych bidecików Ravak ma niezłą serię środków czyszczących i do dezynfekcji Ravak Cleaner, Anticalc Conditioner i Desinfectant... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 mycie podłóg drewnianych-parkieciarz zalecił prepararty bez mydła,-pronto do podłógmycie kafli-preparat firmy sopro-drogie jak cholera,bo butelka kosztuje około 50 PLN,ale wydajne-myje i zabezpiecza przed brudem,na wszelki wypadek dolewam ajax pomarańczowy do podłógkibelki i umywalki-najpierw cilit a potem ajax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 09.05.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 inox-zamiast specjalnych drogich płynów polecam czyszczenie zwykłą oliwką dziecięcą (sprawdziło się już u paru forumowiczów ) Napiszcie czym myjecie fugi, piekarnik, płytę ceramiczną. i ja potwierdzam - oliwka jest świetna! Płytę ceramiczną myję cifem. Tzn zostawiam go na kilka minut "rozsmarowanego" na całej płycie, a potem zmywam (nie szoruję). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karmel 11.05.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Musiałam sprawdzić polecaną oliwkę, bo nie wierzyłam. Uprzejmie donoszę - działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 10.08.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 a czym czyściliście naklejki z szyb, pianke montażową i tynk z ram okien PCV?? jestem przed pierwszym wielkim sprzątaniem po budowie..no czy warto kupowac specjalny płyn do mycia płytek z zapraw cementowych???acha i mam parapety i blat z marmuru jakiś srodek do impregnacji przed wilgocia i plamami polecacie??bede wdzięczna PS a oliwke wypróbuje na pewno:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 11.08.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 a czym czyściliście naklejki z szyb, pianke montażową i tynk z ram okien PCV?? Ja do mycia swoich zabrudzonych zaprawą przy tynkowaniu okien i ram używałam płynu Ajax windows and frames (albo może "glass and frames" .... taki niebiesko-fioletowy płyn). Kupowałam w supermarkecie. A klej z naklejek dobrze usuwa Label Off. Maria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 11.08.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Polerowany gres słyszałam (bo sama tkowego nie mam) ponoć najlepiej myje się wodą z octem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 11.08.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 UKF gdzie kupowałas Label Off?? czy w Castorami czy Leroy'u dostane go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 11.08.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Zacznijmy od podłogi: zamiatam cały dom normalną gęstą szczotką na kiju. Następnie (jak czuję taką potrzebę) myję najpierw podłogi panelowe (laminowane) wodą z płynem producenta paneli (nie wiem, jak się nazywa płyn, firma Kronopol), potem tym samym roztworem myję bardziej brudne podłogi - kuchnię, łazienki itd. Wyżej - odkurzanie mebli - stół czyszczę Pronto jakieś tam (bo się brudzi, chlapie itd), resztę mebli - przecieram na sucho ściereczką z mikrofibry (która następnie płukam w czystej wodzie) - doskonale łapie kurz. Lustra myje płynem do mycia szyb. Urządzenia łazienkowe - Hagesan(Hagesen?) firmy HG - koncentrat żelowy "Czysta łazienka", nadaje się i do armatury i do ceramiki i do akrylu. Raz na jakiś czas trudno dostępne zakamarki np. połączenie umywalki czy bidetu z wylewką kranową, szyny w kabinie prysznicowej - czyszczę starą szczoteczką do zębów i płynem HG "Błękitny" czy jakoś tak - jak na reklamach TV usuwa wszelkie osady. Tym samym płynem raz na jakiś czas szoruję też wnętrze kabiny - płytki i szybę - rozcieńczam wodą, wlewam do starego spryskiwacza, pryskam wszystko, czekam kwadrans, ścieram ściereczką i spłukuję. Kuchnia - płytę ceramiczną czyszczę DOSKONAŁYM Mr Muscle "Cerafix" (?) i papierowymi ręcznikami. Inox (mam tylko na obudowie piekarnika - albo płynem do szyb, albo mokrą szmatką i na sucho papierowym ręcznikiem. Zlew stalowy - jakimś mleczkiem do czyszczenia. Garaż, pomieszczenie gosp. - raz na jakiś czas odkurzam wszystkie rury, zbiorniki, półki, zamiatam i myję podłogę (mam osobny zestaw szczotko-mopowy). Ufff.... i po sprzątaniu, można się kawki napić I tak co tydzień... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 11.08.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Magdzia ja chyba padłabym na mordke jakbym co tydzień wweekend sprzatała tak dom bo jeden dzien to chyba za mało by posprzatac dom, garaż no i jeszcze w okól domu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 11.08.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Magdzia ja chyba padłabym na mordke jakbym co tydzień wweekend sprzatała tak dom bo jeden dzien to chyba za mało by posprzatac dom, garaż no i jeszcze w okól domu.. E tam! Mnie to zajmuje max. 2 godzinki! Co tydzień myję tylko podłogi w kuchni i łazienkach, w garażu i gosp. w ciągu roku tak naprawdę to sprzątane było raz a sprzątaniem wokół domu zajmuje się mąż (tzw. kosi trawę, bo nic innego nie ma do zrobienia). Tak więc to tylko tak groźnie wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 12.08.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 UKF gdzie kupowałas Label Off?? czy w Castorami czy Leroy'u dostane go? Kupował go mój mąż w sklepie z chemią do elektroniki (z racji zawodu) - w W-wie np. na Wolumenie w sklepie Semicon albo na giełdzie elektronicznej w podziemiach przy GUS-ie. Ale twierdzi, że powinien byc też w marketach budowlanych. Maria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts