Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym sprzątać?

julcik

Recommended Posts

Czym myć podłogi z gresu,płytek ,panele drewniane,drzwi drewniane,okna drewniane,płytę MDF matową b.jasną itd.

Napiszcie z czego jesteście zadowoleni,może porady babuni?

Aha,zastanawiam się nad odkurzaczem z Elektroluxa z gumowymi kółkami,żeby nie rysował np.paneli drewnianych.Jest sens?

Jako "główna sprzątająca" w domu :wink: polecam:

podłogi z gresu- ponoć najlepsza sama woda

panele drewniane- na co dzień woda z płynem, raz na jakiś czas Pronto lub Sidolux płyn do nabłyszczania, woskowania i konserwacji drewna

okna drewniane- również po umyciu wodą z płynem konserwuję Sidoluxem lub Pronto

drzwi drewniane-zewnętrzne j.w. wewnętrznych jeszcze w domku nie mam :wink:

panele laminowane -płyn Classen-Lux panel aktywny płyn czyszczący (myję nim też zwykłe kafelki na podłodze w łazience)

gładkie powierzchnie- szklane, porcelanowe, lustra- ściereczki z mikrofibry(dla mnie cudny wynalazek!)

inox-zamiast specjalnych drogich płynów polecam czyszczenie zwykłą oliwką dziecięcą (sprawdziło się już u paru forumowiczów :wink: )

Napiszcie czym myjecie fugi, piekarnik, płytę ceramiczną.

inox-oliwką.Tzn. tłuste partie np.kuchni mażesz jeszcze oliwką?

A to ciekawe :o :D Mówisz też o wodzie z płynem- jakim?

Chciałabym przy okazji spytać, jakie sprawdzone środki lubicie do czyszczenia wc, wanny.

Mam na myśli te oczywiście, które dobrze myją i dezynfekują,ale nie rysują naszych firmowych bidecików :)

ara, oliwka czyści smugi i ślady paluchów tak samo dobrze jak drogie płyny specjalnie do tego przeznaczone. Trochę o tym pisałam tutaj.

Jeśli chodzi o wodę z płynem... używam zwykłego płynu do mycia naczyń np. Ludwik :wink: Wannę, umywalkę myję CIFem, a kibelek CILITem kamień i rdza.

uzywalam ajaksu prawie do wszystkiego, plyn ajax z soda do podlog, mycia szyb, przecierania politurowanych mebli, odswiezania kibelka,

do gladkich politurowanych mebli uzywalam do przecierania na blysk ajaksu do szyb floral fiesta - ale wycofali i zrobili z octem i grejprutem i ten smierdzi wiec nie uzywam,

wode sciagam gumowa sciagaczka (szyby, lustra, gladkie duze powierzchnie np wstawka z pcv w drzwiach balkonowych)

do kibelka cilit i domestos - wystarczy polac, poczekac, spuscic wode, nigdy nie musialam szorowac nic - moze znaczenie ma rodzaj porcelitu?

do kuchenki - czesci ceramiczne i szklane - cif do szyb (sciereczki)

do metalu emaliowanego - kuchenka, wanna - cif mleczko,

do paneli laminowanych - plyny takie, ktorych nie polecaja producenci np ajax soda, gdy mylam tym polecanym przez kronopol zostawaly mi smugi ciemniejszych paskow - nie do zmycia juz nastepnym razem, mam takie 3 pasy i juz niczym nie moge zmyc od 3 lat

fugi maz zasmarowal kilka lat temu delfinem (o ile dobrze pamietam, taka gladka swiecaca warstewka) i do tej pory nie wymagaja odswiezania

inox - oliwka (na poczatku nie wierzylam :roll: )

kafelki - srodki do szyb

sciany odkurzam 8)

Aleście dziewczyny opasłe wypracowania napisały o higienie :D ,należy wam się pyszna kawusia.Dzięki.

Tak na potwierdzenie- Ajax-uważam za najbardziej uniwersalny, taki do wszystkiego, lubię i stosuję.

Drugoplanowego dotąd Ludwika zaczęłam doceniać - używam niekiedy zamiennie z Ajaxem.

Cifu już nie kupię, bo mi śmierdzi..cifem. :-?

oliwkę-WYPRÓBUJĘ na bank.

Dodam jeszcze płyn HG do kabin prysznicowych(szklanych).Drogi .Dobry. Nawet bdb.

Chciałabym przy okazji spytać, jakie sprawdzone środki lubicie do czyszczenia wc, wanny.

Mam na myśli te oczywiście, które dobrze myją i dezynfekują,ale nie rysują naszych firmowych bidecików :)

Ravak ma niezłą serię środków czyszczących i do dezynfekcji

Ravak Cleaner, Anticalc Conditioner i Desinfectant...

mycie podłóg drewnianych-parkieciarz zalecił prepararty bez mydła,-pronto do podłóg

mycie kafli-preparat firmy sopro-drogie jak cholera,bo butelka kosztuje około 50 PLN,ale wydajne-myje i zabezpiecza przed brudem,na wszelki wypadek dolewam ajax pomarańczowy do podłóg

kibelki i umywalki-najpierw cilit a potem ajax

inox-zamiast specjalnych drogich płynów polecam czyszczenie zwykłą oliwką dziecięcą (sprawdziło się już u paru forumowiczów :wink: )

Napiszcie czym myjecie fugi, piekarnik, płytę ceramiczną.

i ja potwierdzam - oliwka jest świetna!

Płytę ceramiczną myję cifem. Tzn zostawiam go na kilka minut "rozsmarowanego" na całej płycie, a potem zmywam (nie szoruję).

• 2 months później...

a czym czyściliście naklejki z szyb, pianke montażową i tynk z ram okien PCV?? jestem przed pierwszym wielkim sprzątaniem po budowie..

no czy warto kupowac specjalny płyn do mycia płytek z zapraw cementowych???

acha i mam parapety i blat z marmuru jakiś srodek do impregnacji przed wilgocia i plamami polecacie??

bede wdzięczna

PS a oliwke wypróbuje na pewno:)

a czym czyściliście naklejki z szyb, pianke montażową i tynk z ram okien PCV??

Ja do mycia swoich zabrudzonych zaprawą przy tynkowaniu okien i ram używałam płynu Ajax windows and frames (albo może "glass and frames" .... taki niebiesko-fioletowy płyn). Kupowałam w supermarkecie.

A klej z naklejek dobrze usuwa Label Off.

Maria

Zacznijmy od podłogi: zamiatam cały dom normalną gęstą szczotką na kiju. Następnie (jak czuję taką potrzebę) myję najpierw podłogi panelowe (laminowane) wodą z płynem producenta paneli (nie wiem, jak się nazywa płyn, firma Kronopol), potem tym samym roztworem myję bardziej brudne podłogi - kuchnię, łazienki itd. Wyżej - odkurzanie mebli - stół czyszczę Pronto jakieś tam (bo się brudzi, chlapie itd), resztę mebli - przecieram na sucho ściereczką z mikrofibry (która następnie płukam w czystej wodzie) - doskonale łapie kurz. Lustra myje płynem do mycia szyb. Urządzenia łazienkowe - Hagesan(Hagesen?) firmy HG - koncentrat żelowy "Czysta łazienka", nadaje się i do armatury i do ceramiki i do akrylu. Raz na jakiś czas trudno dostępne zakamarki np. połączenie umywalki czy bidetu z wylewką kranową, szyny w kabinie prysznicowej - czyszczę starą szczoteczką do zębów i płynem HG "Błękitny" czy jakoś tak - jak na reklamach TV usuwa wszelkie osady. Tym samym płynem raz na jakiś czas szoruję też wnętrze kabiny - płytki i szybę - rozcieńczam wodą, wlewam do starego spryskiwacza, pryskam wszystko, czekam kwadrans, ścieram ściereczką i spłukuję. Kuchnia - płytę ceramiczną czyszczę DOSKONAŁYM Mr Muscle "Cerafix" (?) i papierowymi ręcznikami. Inox (mam tylko na obudowie piekarnika - albo płynem do szyb, albo mokrą szmatką i na sucho papierowym ręcznikiem. Zlew stalowy - jakimś mleczkiem do czyszczenia.

Garaż, pomieszczenie gosp. - raz na jakiś czas odkurzam wszystkie rury, zbiorniki, półki, zamiatam i myję podłogę (mam osobny zestaw szczotko-mopowy). Ufff.... i po sprzątaniu, można się kawki napić :lol: I tak co tydzień...

Magdzia ja chyba padłabym na mordke jakbym co tydzień wweekend sprzatała tak dom :o bo jeden dzien to chyba za mało by posprzatac dom, garaż no i jeszcze w okól domu..

E tam! Mnie to zajmuje max. 2 godzinki! Co tydzień myję tylko podłogi w kuchni i łazienkach, w garażu i gosp. w ciągu roku tak naprawdę to sprzątane było raz :oops: a sprzątaniem wokół domu zajmuje się mąż (tzw. kosi trawę, bo nic innego nie ma do zrobienia). Tak więc to tylko tak groźnie wygląda :)

UKF gdzie kupowałas Label Off?? czy w Castorami czy Leroy'u dostane go?

Kupował go mój mąż w sklepie z chemią do elektroniki (z racji zawodu) - w W-wie np. na Wolumenie w sklepie Semicon albo na giełdzie elektronicznej w podziemiach przy GUS-ie. Ale twierdzi, że powinien byc też w marketach budowlanych.

Maria

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...