Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapet drewniany - montaż, konserwacja, drewno

julcik

Recommended Posts

Wykończeniówka postępuje i pojawił się kolejny problem: parapety wewnętrzne. Czy ktoś z Was ma parapety drewniane malowane na biało? Z jakiego drewna najlepiej je zrobić, czym pomalować, czy potem lakierować? Jak się sprawują - nie dzieje się z nimi nic niedobrego po kontakcie z wodą (kwiatki)?

Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem, bo nigdy nie miałam drewnianych parapetów, a teraz tak mnie naszło na drewienko...

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie, konglomerat bezpieczniejszy ale ma dwa zasadnicze minusy:

1) droższy

2) okna mam nisko nad podłogą (w salonie 50 cm, na poddaszu 70cm), do tego będzie dębowa bielona podłoga i wysokie białe listwy przypodłogowe. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że taki konglomerat, nawet najmniej "salcesonowaty" i najbardziej biały, będzie dobrze wyglądał. A do tego jeszcze w salonie cegła. No nijak mi tu ten "marmur" nie pasuje

My mamy sosnowe parapety wewnetrzne.Gdzies ponizej w stopce powinny byc zdjecia.

Wlasnie dzisiaj zaczalem je malowac na bialo,ale nie farba tylko lakiero-bejca wybielajaca Fluggera.

Z uwagi na to,ze nie bylo takiego koloru jaki chcielismy do zastosowania zawnetrznego,a takim chcialem je pomalowac maluje bejca do zastosowania do wewnatrz,a potem zaciagne je lakierm.

Widzialem u znajomych tak zrobione parapety i wygladaly rewelacyjnie,nie bylo na nich zadnych plam od kwiatow,a cale byly nimi zastawione.

mialam kiedys parapety drewniane, piekne- niestety tylko jak byly nowe.

Wlasnie ze wzgledu na kwiatki i wode odradzam. Drewno ma to do siebie,ze co jakis czas trzeba je odnawiac, jesli Ci to nie przeszkadza to zrob drewniane.

Jesli natomiast chcesz miec cos ladnego a zarazem trwalego kup kamien, cenowo wcale nie wychodzi o wiele drozej.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Mam dębowe, widziałem sosnowe u kolegi - ładne, ale ...

Sprawa gustu. Zalezy jakie masz okna jakie firanki i do ogólnego wystroju wnętrza.

otóż to. materiał nadaje się każdy, ale nie każdy pasuje do konkretnego wnętrza. I do tego trzeba dobrać.

Każde drewno sie nadaje, byle było klejone z listew +/- 4 cm szer., bo już nawet przy 20 cm szerokości parapetu przy intensywnym działaniu zmiennych temperatur i słońca z jednej deski zaczęłoby pracować i sie wichrować.

Drewno sobie dobierz albo takie jak masz podłogę, drzwi albo takie jak meble