lidex 19.06.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Wykończeniówka postępuje i pojawił się kolejny problem: parapety wewnętrzne. Czy ktoś z Was ma parapety drewniane malowane na biało? Z jakiego drewna najlepiej je zrobić, czym pomalować, czy potem lakierować? Jak się sprawują - nie dzieje się z nimi nic niedobrego po kontakcie z wodą (kwiatki)? Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem, bo nigdy nie miałam drewnianych parapetów, a teraz tak mnie naszło na drewienko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.06.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Też się zastanawiam z czego zrobić parapety. Trochę się boję drewna, żeby nie nasiąkało wodą jeśli niechcący podleję również parapet, a nie tylko kwiatki Może bezpieczniejszy konglomerat??? Poradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 19.06.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 No właśnie, konglomerat bezpieczniejszy ale ma dwa zasadnicze minusy:1) droższy2) okna mam nisko nad podłogą (w salonie 50 cm, na poddaszu 70cm), do tego będzie dębowa bielona podłoga i wysokie białe listwy przypodłogowe. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że taki konglomerat, nawet najmniej "salcesonowaty" i najbardziej biały, będzie dobrze wyglądał. A do tego jeszcze w salonie cegła. No nijak mi tu ten "marmur" nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 19.06.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 My mamy sosnowe parapety wewnetrzne.Gdzies ponizej w stopce powinny byc zdjecia.Wlasnie dzisiaj zaczalem je malowac na bialo,ale nie farba tylko lakiero-bejca wybielajaca Fluggera.Z uwagi na to,ze nie bylo takiego koloru jaki chcielismy do zastosowania zawnetrznego,a takim chcialem je pomalowac maluje bejca do zastosowania do wewnatrz,a potem zaciagne je lakierm.Widzialem u znajomych tak zrobione parapety i wygladaly rewelacyjnie,nie bylo na nich zadnych plam od kwiatow,a cale byly nimi zastawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.06.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 jakos drewnu powiedzialem nie ....wiem, ze mozna zabezpieczac, malowac, lakierowac, impregnowac, ale jakos sie nie przekonalem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 19.06.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Sosna klejona malowana bezbarwnym.Mocowanie na piankę i dwa kołki wpuszczone w parapet i zamaskowane sosnowymi zatyczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 20.06.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Mam parapety bukowe bejcowane na ciemny kolor i lakierowane chyba na półmat. Woda z kwiatków im nie szkodzi ale łatwo się rysują więc przy renowacji pewnie pociągne olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 20.06.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Ale popatrzcie jak drewniane parapety ładnie wygladają http://images27.fotosik.pl/232/c9539edcf06903ecm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 20.06.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 mialam kiedys parapety drewniane, piekne- niestety tylko jak byly nowe.Wlasnie ze wzgledu na kwiatki i wode odradzam. Drewno ma to do siebie,ze co jakis czas trzeba je odnawiac, jesli Ci to nie przeszkadza to zrob drewniane. Jesli natomiast chcesz miec cos ladnego a zarazem trwalego kup kamien, cenowo wcale nie wychodzi o wiele drozej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 20.06.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Dzisiaj podjęłam szybką decyzję: w salonie będzie jednak konglomerat (znalazłam biały bez efektu "salcesona" a w pozostałych pomieszczeniach jednak drewno . Zobaczymy jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patusia 21.07.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 A ma ktoś może drewniane parapety, a białe okna? Czy waszym zdaniem to się będzie < gryzło>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 22.07.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 A ma ktoś może drewniane parapety, a białe okna? Czy waszym zdaniem to się będzie < gryzło>? białe okna i "prawie" drewniany parapet http://images34.fotosik.pl/320/d000927b761df5edm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulka 22.07.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 A ma ktoś może drewniane parapety, a białe okna? Czy waszym zdaniem to się będzie < gryzło>? planuję dokładnie takie połączenie, spokojnie nie będzie się gryzło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni71 17.08.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Domyślam się, że parapety drewniane robione są z różnych rodzajów drewna. Sosny obawiam się, że za miękka - co wybrać, żeby nie kosztowały fortuny, a były trwałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.08.2008 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 a niby co chcesz tam robić, że sosna za miękka? ktoś w szpilkach bedzie chodził?Każde drewno się nadaje. Tylko trzeba zabezpieczyć je przed wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 18.08.2008 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Mam dębowe, widziałem sosnowe u kolegi - ładne, ale ...Sprawa gustu. Zalezy jakie masz okna jakie firanki i do ogólnego wystroju wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.08.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Mam dębowe, widziałem sosnowe u kolegi - ładne, ale ... Sprawa gustu. Zalezy jakie masz okna jakie firanki i do ogólnego wystroju wnętrza. otóż to. materiał nadaje się każdy, ale nie każdy pasuje do konkretnego wnętrza. I do tego trzeba dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 18.08.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Każde drewno sie nadaje, byle było klejone z listew +/- 4 cm szer., bo już nawet przy 20 cm szerokości parapetu przy intensywnym działaniu zmiennych temperatur i słońca z jednej deski zaczęłoby pracować i sie wichrować. Drewno sobie dobierz albo takie jak masz podłogę, drzwi albo takie jak meble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni71 18.08.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 za wszystkie odpowiedzi. Okna są sosnowe, w wybarwieniu orzech. Parapety chciałabym w tym samym wybarwieniu, ale moze faktycznie zdecyduje się na dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 18.08.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 dobrym rozwiązaniem jest też sklejka kolejona fornirem danego drewna, zabejcowana na odpowiedni kolor i polakierowana np. w półmacie. Twarde, trwałe i nie ma bata, że będzie się odkształcać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts