zetka 18.08.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 A ja mam bukowe barwione pod kolor okien i jestem zadowolona.. no może tylko teraz zdecydowałabym się na olejowane zamiast lakierowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni71 19.08.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Czy ktos z was kupował może parapet w Warszawie? Możecie polecic jakichś wykonawców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 20.08.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 dobrym rozwiązaniem jest też sklejka kolejona fornirem danego drewna, zabejcowana na odpowiedni kolor i polakierowana np. w półmacie. Twarde, trwałe i nie ma bata, że będzie się odkształcać Potwierdzam ja mam tak ,parapety z płyty czy sklejki... oklejone fornirem bukowym wybejcowanym na ciemny orzech, dobre ,chyba tansze rozwiazanie.Ja osobiscie bym zrobiła z tego samego drewna co okna i w tym samym kolorze wybejcowała, chyba ze segment jest drewniany albo ma motywy drewna, to wtedy albo pod okna , albo pod segment.Stolarz bez problemu zrobi parapety, mi robił ten sam co meble kuchenne i łazienkowe-tam tez mam blat pod umywalki ze sklejki obklejonej fornirem w jednej wenge, w drugiej drzewo różane, po roku użytkowania i katowania przez dzieci nic sie nie dzieje i nie rozkleja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 05.10.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Może być, czy lepiej dać z czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 05.10.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Może być, czy lepiej dać z czegoś innego? A czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 05.10.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 drewno i woda to tak mi się średnio w parę układa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmm 05.10.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 A my nie mamy parapetu w łazience. Wnękę okienną mamy wyłozona płytkami tymi co scianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 05.10.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 no tak - o tej wersji nie pomyślałem - a to chyba najbardziej popularne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 05.10.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Ja u siebie planuję zrobić z kawałków takich samych płytek jak podłoga - ale jeszcze nie pytałam fliziarza czy to wykonalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 05.10.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 no ale u Was to zupełnie inna bajka - wy macie zamiast płytek flizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 05.10.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 No cóż to taka krakowska specyfika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gogdi 06.10.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Ja mam drewniany w łazience, ale o co chodzi? Staram się nie lać na niego wody z prysznica, łaźni parowej raczej nie robię... I parapet działa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 06.10.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 a ile lat już działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 06.10.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Mam drewniane (sosnowe) parapety w lazienkach od 6 lat. Nic zlego sie z nimi nie dzieje.Jesli nie maja bezposredniego kontaktu z woda, a samo pomieszczenie posiada wlasciwa wentylacje, to nie powinno byc zadnych problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_Fell 01.11.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Ok - po długich poszukiwaniach ten temat wydaje się najbardziej odpowiedni Mam do pomalowania drewniane sosnowe parapety, do tego 2 sosnowe drzwi i konstrukcję drewnianę (wewnątrz pokoju, przegroda). Zaczynam od parapetów, ale wszystko chciałbym mieć w tym samym kolorze więc tak samo będę malował resztę. Parapety są piękne, więc chcę uwidocznić słoje - po wstępnych lekturach patrzę w kierunku bejc i lakierów bezbarwnych na to... Po wizycie w jednym z większych marketów budowlanych mam parę pytań: - Bejc wewnętrznych było bardzo mało kolorów (więcej lakierobejc, impregnatów) i trudno było znaleźć taki, jaki mi odpowiada. Czy równie dobrze można zastosować impregnat / lakierobejcę i na to lakier do parkietów (na większości pisało że są do zast. zewnętrznych) ? Np Den Braven Decorator - impregnat... Miła pani z działu obsługi zapewniała że można... - Podobał mi się kolor z zestawu lakierobejcy tikkurila ale ww. pani stwierdziła że ten akurat ma dodatek wosku i lakier nie będzie się na nim trzymał. Prawda to ? - Wybór lakieru bezbarwnego... Tani Luxens, średni Domalux Silver... Niby jeśli coś jest wystarczająco twarde do parkietu to nawet z najniższej półki powinno wystarczyć na drzwi / parapety, ale czy to prawda ? Chciałbym mat ale były chropowate w dotyku i próbki sprawiały wrażenie, jakby szybciej się brudziły niż połysk. Czy może lakier wodny do parkietu wystarczy do takich zastosowań ? Przestraszyły mnie ostrzeżenia o toksyczności poliuretanowych. Może mi ktoś polecić niedrogie, wystarczające bejce i lakier, ewentualnie alternatywę która pozwoli uzyskać pożądany efekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mąż1719509602 09.11.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Po pierwsze na lakierobejcę nie daje się już lakieru. Jeśli lakier to w pumacie, wodny - nie będzie tak śmierdział. Jeśli zdecydujesz się na bejcowanie to pamiętaj, że bejcuje się wzdłuż słojów.Najpierw wyczyść powierzchnię, a później musisz zmatowić papierem ściernym, dzięki temu parapet nie będzie chropowaty. A podczas lakierowania pamiętaj o zakupie specjalnego wałka do lakierów i bejc, welurowego z krótkim włosiem.Jako alternatywę ja polecam zaolejowanie. Dlaczego? Bo przy jakimkolwiek uszkodzeniu mechanicznym wystarczy ponownie zaolejować parapet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 09.11.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Może mi ktoś polecić niedrogie, wystarczające bejce i lakier, ewentualnie alternatywę która pozwoli uzyskać pożądany efekt ? Zerknij tu - Malowanie drzwi sosnowych - efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 10.11.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Jako alternatywę ja polecam zaolejowanie. Olejowałeś drewno iglaste? Jak...czym....? I jak to wygląda po kilku latach? Fotki mile widziane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mąż1719509602 16.11.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Niestety nie olejowałem drewna iglastego ale sam z chęcią bym zobaczył jak takie drewno wygląda po kilku latach. Natomiast wydaje mi się, że do drewna iglastego należy użyć środków zwierających żywicę uretanową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 13.12.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Pomożecie mi coś rozszyfrować? Parapety są wykonane z litego drewna klejonego tylko i wyłącznie na szerokości bez użycia mikroczopów itd. ...znaczy dobrze, czy źle? Oraz jak się ma jakościowo dąb do buku? Po cenie przypuszczam, że solidniejszy dąb, ale czy to rzeczywiście tak znacząca różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts