Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapet drewniany - montaż, konserwacja, drewno

julcik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobrym rozwiązaniem jest też sklejka kolejona fornirem danego drewna, zabejcowana na odpowiedni kolor i polakierowana np. w półmacie. Twarde, trwałe i nie ma bata, że będzie się odkształcać

Potwierdzam :lol: :lol: :lol: ja mam tak ,parapety z płyty czy sklejki... oklejone fornirem bukowym wybejcowanym na ciemny orzech, dobre ,chyba tansze rozwiazanie.Ja osobiscie bym zrobiła z tego samego drewna co okna i w tym samym kolorze wybejcowała, chyba ze segment jest drewniany albo ma motywy drewna, to wtedy albo pod okna , albo pod segment.Stolarz bez problemu zrobi parapety, mi robił ten sam co meble kuchenne i łazienkowe-tam tez mam blat pod umywalki ze sklejki obklejonej fornirem w jednej wenge, w drugiej drzewo różane, po roku użytkowania i katowania przez dzieci nic sie nie dzieje i nie rozkleja :lol: :lol:

• 1 year później...

Mam drewniane (sosnowe) parapety w lazienkach od 6 lat. Nic zlego sie z nimi nie dzieje.

Jesli nie maja bezposredniego kontaktu z woda, a samo pomieszczenie posiada wlasciwa wentylacje, to nie powinno byc zadnych problemow.

• 2 years później...

Ok - po długich poszukiwaniach ten temat wydaje się najbardziej odpowiedni :-)

Mam do pomalowania drewniane sosnowe parapety, do tego 2 sosnowe drzwi i konstrukcję drewnianę (wewnątrz pokoju, przegroda). Zaczynam od parapetów, ale wszystko chciałbym mieć w tym samym kolorze więc tak samo będę malował resztę.

Parapety są piękne, więc chcę uwidocznić słoje - po wstępnych lekturach patrzę w kierunku bejc i lakierów bezbarwnych na to...

Po wizycie w jednym z większych marketów budowlanych mam parę pytań:

- Bejc wewnętrznych było bardzo mało kolorów (więcej lakierobejc, impregnatów) i trudno było znaleźć taki, jaki mi odpowiada. Czy równie dobrze można zastosować impregnat / lakierobejcę i na to lakier do parkietów (na większości pisało że są do zast. zewnętrznych) ? Np Den Braven Decorator - impregnat... Miła pani z działu obsługi zapewniała że można...

- Podobał mi się kolor z zestawu lakierobejcy tikkurila ale ww. pani stwierdziła że ten akurat ma dodatek wosku i lakier nie będzie się na nim trzymał. Prawda to ?

- Wybór lakieru bezbarwnego... Tani Luxens, średni Domalux Silver... Niby jeśli coś jest wystarczająco twarde do parkietu to nawet z najniższej półki powinno wystarczyć na drzwi / parapety, ale czy to prawda ? Chciałbym mat ale były chropowate w dotyku i próbki sprawiały wrażenie, jakby szybciej się brudziły niż połysk. Czy może lakier wodny do parkietu wystarczy do takich zastosowań ? Przestraszyły mnie ostrzeżenia o toksyczności poliuretanowych.

Może mi ktoś polecić niedrogie, wystarczające bejce i lakier, ewentualnie alternatywę która pozwoli uzyskać pożądany efekt ?

Po pierwsze na lakierobejcę nie daje się już lakieru. Jeśli lakier to w pumacie, wodny - nie będzie tak śmierdział. Jeśli zdecydujesz się na bejcowanie to pamiętaj, że bejcuje się wzdłuż słojów.

Najpierw wyczyść powierzchnię, a później musisz zmatowić papierem ściernym, dzięki temu parapet nie będzie chropowaty. A podczas lakierowania pamiętaj o zakupie specjalnego wałka do lakierów i bejc, welurowego z krótkim włosiem.

Jako alternatywę ja polecam zaolejowanie. Dlaczego? Bo przy jakimkolwiek uszkodzeniu mechanicznym wystarczy ponownie zaolejować parapet.

• 1 year później...

Pomożecie mi coś rozszyfrować?

Parapety są wykonane z litego drewna klejonego tylko i wyłącznie na szerokości bez użycia mikroczopów itd.

...znaczy dobrze, czy źle?

Oraz

jak się ma jakościowo dąb do buku? Po cenie przypuszczam, że solidniejszy dąb, ale czy to rzeczywiście tak znacząca różnica?