Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LWÓW LMB20 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

witam

wybralismy na 99% projekt domku lmb 20 (pracownia Lipińscy)

http://lipinscy.pl/projekty/parterowe/b20.html

przed ostateczną decyzja chcialbym prosić o poradę doświadczonych budowniczych ;)

nie pytam, czy domek ładny, czy do niczego, czy za mały itp. - jest wynikiem kompromisu finansowo-technicznego (szerokosc dzialki)

I wiadomo np. że jest za mały ;)

realny problem to schody na poddasze, które będzie w przyszłości zaadaptowane na dodatkowy pokój + coś tam jeszcze

projekt przewiduje schody składane na szczytowej ścianie salonu

pytania:

1. jak wiele miejsca zajmą schody nieskładane - "normalne"?

2. czy to najlepsze miejsce na schody?

3. no i wreszczei - jakie schody (sa pewnie jakie jakieś rodzaje - nie znam się kompletnie)

4. jak już wiemy jakie schody - czy na razie mogą sobie "wisieć" schody składane, a za parę lat dobudujemy stałe?

wszelkie odpowiedzi mile widziane

pozdrawiam

pass

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

passenger

Na dobrą sprawę jest to chyba jedyne miejsce w tym domku na schody.

Ale biorą pod uwage szerokośc biegu wynoszącą ok. 70-80 cm, to musisz pamiętać o przesunięciu drzwi tarasowych oraz tym, że stół czyli jadalnie będziecie mieli pod schodami. A to chyba nie będzie zbyt wygodne rozwiązanie. To przy założeniu, że kiedyś zrobicie schody na gotowo.

Natomaist jeśli chodzi o rozwiązanie tymczasowe, czyli schody składane na poddasze pełniące rolę strychu, to chyba nie będzie zbyt ciekawie wyglądała klapa od włazu w suficie salonu. Bo chyba nijak się nie da jej zamaskować.

Ja wybrałem LMB-27 i tam na szczęście wejście na strych mamy z korytarza, I również kiedyś chcemy ten strych wykorzystać.

Pozdrawiam.

ech..

poza problemem ze schodami, w tym projekcie nie masz pomieszczenia gospodarczego na piec i niestety łazienka jest ciemna.

Chyba, że zdecydujecie się na ten bajerancki świetlik.

na decyzję mamy jeszcze 1, góra 2 dni, niestety

pomieszczenie na piec (w gotowcu jest w łazience) mialoby sie znaleźć w miejscu przejścia z przedsionka do kuchni - powinno wystarczyć miejsca na piec i może tunelik do kuchni

łazienka faktycznie wygląda na dolepioną na siłę - świetlik to zapewne koszty większe - trudno mi też sobie wyobrazić jego funkcjonalność

na pewno rozkład np. lmb 27 jest bardziej przyjazny - ale odpada - troche większy (drozszy), no i garaż już się nie zmiesci na działce

jedyna alternatywa to może jeszcze lmb 31? ;-)

sam juz nie wiem - a co Ty byś wybrał?

lmb 20 czy lmb 31 (obiektywnie ;)

pozrowienia

piotrek

Przy założeniu, że poddasze będzie wykorzystane jako mieszkalne to raczej LMB-31. Schody są w nim przewidziane chyba w miejscu łazienki (spytajcie w pracowni) i nie będzie z nimi problemu.

Ale to WY musicie zdecydować.

Pamiętaj, że strop w tym projekcie jest drewniany.

My już mamy ten problem (na szczęście) za sobą. :D

• 3 months później...

Myślę, że przy budowie systemem gospodarczym jest to koszt realny.

Natomiast jeśli chcesz wynająć firmę i wówczas z całego procesu budowlanego interesuje Cię tylko odbiór, to radzę doliczyć jakieś 20 procent.

My budujemy LMB-27 z tej samej pracowni i chcemy sie zmieścić w kwocie mniejszej o 15-20 procent z wyceny, którą robi pracownia.

Strop zmieniliśmy na terivę, która wyniesie nas około 9000 zł.

Natomiast koszt wykonania stropu drewnianego wyniósłby z tego jak liczyliśmy co najmniej 4-5 tyś.

Różnica spora, jednak wyszliśmy z założenia, że jeżeli nie przygotujemy teraz poddasza pod ewentualne przyszłe wykorzystanie, to później nie będzie na to kasy.

Natomiast poza zmianą stropu nie robimy niczego więcej w kierunku adaptacji poddasza.

Przez najbliższe latka będzie to dla nas typowy strych, w który być może powoli będziemy zmieniali.

pzdr.

• 5 months później...

Witam

Jestem właśnie na etapie wyboru projektu domu. Po dosc dlugich poszukiwaniach pozostały mi do wyboru wlasciwie dwa projektu LMB 20 lub LMB 25 z pracowni Lipińskich. Moja sytuacja jest dosc specyficzna bo przymierzam sie do budowy blizniaka, a oba te projekty dadzą sie 'zbliżniaczyć'. Jak do tej pory, wszyscy zainteresowani przychylają się do projektu LMB 25, ze wzgledów praktycznych (pomieszczenie gospodarcze, większy przedpokój). Czy ktoś również zdecydował się na ten projekt? Jakie widzicie wady tego domku, lub błędy w projekcie? Może ktoś rozpoczął budowę i ma jakieś uwagi.

Pozdrawiam

• 3 months później...

Witam! W projektach Lipińskich jak zauwazułem często występuje możliwość zamkniecia przejścia do kuchni i zrobienia spiżarni/pom. gospodarczego czy powiększenia łazienki. W/g mnie w tym projekcie przy takiej zminanie:

plusy:

1. masz (niewielki, ale jednak) schowek na rózne rzeczy, jego brak jest męczący

Pytasz o likwidację wejścia do kuchni z wiatrołapu. Włączam się bo przeglądałem wiele razy katalog projektów Lipińskich i w końcu wybrałem do realizacji Ich projekt. Moje uwagi bedą jednak ogólniejsze, krytyczne ale z życzliwoscią:

Nie podoba mi się to ,że jedyna łazienka w domku jednorodzinnym, wolnostojacym jest bez okna

Wiatrołap w obecnym kształcie jest mało ustawny.

Wejscie do kuchni z wiatrołapu, dla mnie, kontrowersyjne. W samej kuchni ciąg technologiczny bardzo krótki i długie blaty po drugiej sronie z miejscem do jedzenia z widokiem na scianę (?)

Wąski korytarzyk z wiatrołapu do salonu - dla mnie wąskie gardło.

Popatrz jak osoba wychodząca z łazienki wali drzwiami osobe wchodzacą z wiatrołapu.

Ja nie preferuję wejścia do sypialni z salonu.

Reasumujac, moim zdaniem, nie jest to najciekawszy projekt :(

http://www.ciepledomy.pl/12633.xml?page=1-czy likwidacja przejscia do kuchni z przedsionka 1.1 i powiększenie łazienki + gospodarcze jest dobrym pomysłem? Proszę o opinie.

WITAM Zacznę od początku. Od ponad roku szukam projektu, który by mi odpowiadał (opcja dla dwóch dorosłych osób) Przerzuciłem wszystkie katalogi i strony www, miałem kilku faworytów ale im więcej oglądałem tym większy miałem mętlik w głowie. Najpierw podobały mi się projekty z prac. APA_DOMY póżniej ARCHON i inne. Ponieważ szukam małego domku chciałem aby był pokryty chociaż finezyjnym dachem (nigdy nie myślałem o dwu spadowym) W końcu przypadkowo wpadł mi w oko ''Twój,, projekt. Dopiero na drugi dzień dotarło do mnie że to może być WŁAŚNIE TEN. Dla mnie jest super, podobno nie ustawny ale popatrz, dwie duże szafy wchodzą do małych pokoi. Kuchnia podobno za długa ale wszystko zależy od tego jak zaplanujesz rozstawienie szafek i sprzętu AGD. Brak zbędnej komunikacji wykorzystuje przestrzeń tych 84 m2 do maximum. Pytasz się czy zlikwidować wejście z wiatrołapu do kuchni, ja też tak kombinowałem z myślą o wykorzystaniu tej przestrzeni np. na jakiś wieszak czy półkę. Po namyśle doszedłem jednak do wniosku, że byłby to błąd, gdyż mając na uwadze, zamieszkiwanie w domku letnim przypominam sobie, że siedziąc latem głównie w ogrodzie najczęściej wchodząc do domu zagląda się do kuchni. Z powodu braku tego przejścia trzeba by było biegać na około przez salon. Buduj życzę powodzenia!

:lol: