Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto sam stawiał ściany domu?

m1arta

Recommended Posts

Witam forumowiczów!

Mam takie pytanko - czy moż mi ktoś podpowiedzieć jak zabrać się do stawiania ścian domu. Może wiecie o jakiś stronach internetowych, gdzie krok po kroku opisują etapy stawiania domu. Mam trochę smykałki w głowie i tak się zastanawiam, czy nie spróbować samemu.

Pozdrawiam wszystkich!!!

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam forumowiczów!

Mam takie pytanko - czy moż mi ktoś podpowiedzieć jak zabrać się do stawiania ścian domu. Może wiecie o jakiś stronach internetowych, gdzie krok po kroku opisują etapy stawiania domu. Mam trochę smykałki w głowie i tak się zastanawiam, czy nie spróbować samemu.

Pozdrawiam wszystkich!!!

Dom buduje się od dołu, zaczynasz od ław, potem coraz, coraz wyżej.

No chyba wszystko? :D :D

I ja 3 ścianki działowe , to takie fajne zajęcie że gdybym budował jeszcze raz zaryzykowałbym więcej . niestety teraz tylko dla satysfakcji nie będę rozwalał :lol: ale w przyszłości może "walnę " jakąś altankę czy choćażby szopę, żeby było czym się pochwalić przy grilu. :lol:

No to ja się jeszcze dopisze. Mój mąż z ojcem (który jest murarzem)budują nasz dom. Ja pracuję jako pomocnik. Wymiękliśmy dopiero przy dachu. Do tej pory wszystko robiliśmy sami. Ściany mamy z pustaków max. Z boku to wyglądało całkiem prosto. Trzeba tylko pilnować czy jest równo w pionie i w poziomie ;)

Zanim zaczniesz samemu murować ściany posługując sie tylko i jedynie wiedzą z podręcznika to kup sobie książkę kucharską i ugotuj wg niej jakąś nieznana dotychczas Tobie potrawę.

Zobaczysz za którym razem zrobisz to dobrze.....

Powodzenia

partner: sprawdzaj stale poziomy i piony bo to latwo (jak sie nie potrafi murowac jeszcze) zgubic a potem tynku kupe kłasc trzeba bedzie niepotrzebnego

sznurki porozciagaj sprawdzaj stale wymiary i odległosci

murarz ma to w reku i widzi, a ja nie :)

ale nie bylo tak zle.

partner: sprawdzaj stale poziomy i piony bo to latwo (jak sie nie potrafi murowac jeszcze) zgubic a potem tynku kupe kłasc trzeba bedzie niepotrzebnego

sznurki porozciagaj sprawdzaj stale wymiary i odległosci

murarz ma to w reku i widzi, a ja nie :)

ale nie bylo tak zle.

A pozatym pilnuj, żeby w kolejnych warstwach fugi sie mijały.

Sukcesów życzę

i najwazniejsze to dobry start, tak wiec pierwsza warstwa bloczkow musi byc ulozona idealnie :wink: warta na nia poswiecic naprawde sporo czasu. Bo jak pierwsza warstwa bedzie OK reszta to naprawde bulka z maslem :wink: ale jak pierwsza skopana ... to murowanie dalej to katorga ... :evil:

a co do murowania scian konstrukcyjnych zewnatrznych, to podobnie jak przy dzialowych, pierwsza warstwa musi byc idealna !!, pilnuj katow, azeby potem jakis rownoleglobok nie wyszedl :wink: potem murujesz narozniki, rozciagasz szunrek, i murujesz reszte, co warstwe sznurek o spoine wyzej. Jesli sciana jakas dluga to jescze w srodku, jakis murek kontorolny, :)

Zanim zaczniesz samemu murować ściany posługując sie tylko i jedynie wiedzą z podręcznika to kup sobie książkę kucharską i ugotuj wg niej jakąś nieznana dotychczas Tobie potrawę.

Zobaczysz za którym razem zrobisz to dobrze.....

Powodzenia

Przepraszam Wowka Ciebie i murarzy,ale to najczesciej b.prosci ludzie.Nie trzeba studiowac murarki,zeby sciany murowac.Dla kazdego,kto ma przecietne IQ,nauka zajmie chwile.Bo coz to jest za filozofia zmieszac piasek+cement+wapno+woda.Nabrac nastepnie z wiadra kielnia zaprawe,rozsmarowac ja na bloczku i ustawic na nim nastepny.Oczywiscie z pomoca poziomicy,sznurka,pionu.

Murowanie zaczynamy od wymurowania pierwszej warstwy dookola.Nastepnie murujemy narozniki budynku.Pozostaje nam zamurowac odleglosci pomiedzy naroznikami,pamietajac przy tym o otworach na drzwi i okna[nadproza].

Jak wymurujesz pierwszych kilka bloczkow,to sam zobaczysz dlaczego takie to latwe.

Sklad zaprawy oraz proporcje,znajdziesz bez trudu w wyszukiwarce Muratora.

Forumowiczow,nie potrafiacych posluzyc sie wlasnymi rekami,prosze o nienapadanie na mnie.

brawo luk

i ja mam zamiar murowac sam

bo nie moglbym patrezec w lustro wiedzac ze wymieklem przy murowaniu scian

skoro kazdy chwiej to potrafi

ok jest ryzyko

ale chodzi przeciez w zyciu o podejmowane ryzyka i ja to robie

czesto sie przy tym parze

ale mimo to

nie zamienilbym tego na przygladanie sie z boku....

jak baba ;(