m1arta 06.05.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Witam forumowiczów!Mam takie pytanko - czy moż mi ktoś podpowiedzieć jak zabrać się do stawiania ścian domu. Może wiecie o jakiś stronach internetowych, gdzie krok po kroku opisują etapy stawiania domu. Mam trochę smykałki w głowie i tak się zastanawiam, czy nie spróbować samemu.Pozdrawiam wszystkich!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 06.05.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 nikt się pewnie nie przyzna..... bo go inni ("forum-weterani") zjedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.05.2005 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 ja sie przyznam , ze bede to robic , ale ty bedziesz napewno pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 12.05.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 przyznaje się Budowałem z BK PW Powodowo na klej - buła z masłem. poradniki znajdziesz na stroni xelli ytong. Jak bedziesz miał pytania to chętnie odpowiem. powodenia życze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 12.05.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Ja też będę murował sam. Pracowałem już na kilku budowach ( w tym u teścia) i jestem pewien że dam sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.05.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 ja sie zglaszam do kolejki pytajacych , tylko najpierw niech ta dzialke kupie , potem pozalatwiam formalnosci , ale jak juz rusz to dopiero dym bedzie szedl , nie moge sie juz doczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 12.05.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Witam forumowiczów! Mam takie pytanko - czy moż mi ktoś podpowiedzieć jak zabrać się do stawiania ścian domu. Może wiecie o jakiś stronach internetowych, gdzie krok po kroku opisują etapy stawiania domu. Mam trochę smykałki w głowie i tak się zastanawiam, czy nie spróbować samemu. Pozdrawiam wszystkich!!! Dom buduje się od dołu, zaczynasz od ław, potem coraz, coraz wyżej. No chyba wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.05.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 thalex zaimponowales mi prostota swojej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 20.05.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 I ja 3 ścianki działowe , to takie fajne zajęcie że gdybym budował jeszcze raz zaryzykowałbym więcej . niestety teraz tylko dla satysfakcji nie będę rozwalał ale w przyszłości może "walnę " jakąś altankę czy choćażby szopę, żeby było czym się pochwalić przy grilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 ja wewnetrzne z Ytonka stawia sie prosto ale pierwsza spie...em teraz musze rozwalic ale 3 nastepne juz lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 21.05.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 No to ja się jeszcze dopisze. Mój mąż z ojcem (który jest murarzem)budują nasz dom. Ja pracuję jako pomocnik. Wymiękliśmy dopiero przy dachu. Do tej pory wszystko robiliśmy sami. Ściany mamy z pustaków max. Z boku to wyglądało całkiem prosto. Trzeba tylko pilnować czy jest równo w pionie i w poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.05.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2005 Zanim zaczniesz samemu murować ściany posługując sie tylko i jedynie wiedzą z podręcznika to kup sobie książkę kucharską i ugotuj wg niej jakąś nieznana dotychczas Tobie potrawę.Zobaczysz za którym razem zrobisz to dobrze..... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 23.05.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2005 ja wewnetrzne z Ytonka stawia sie prosto ale pierwsza spie...em teraz musze rozwalic ale 3 nastepne juz lux A co Ci nie wyszło? Podziel się z nami swoim doświadczeniem. Co prawda nie jestem całkowitym laikiem ale samodzielnie ścian nie murowałem a właśnie w czwartek zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 partner: sprawdzaj stale poziomy i piony bo to latwo (jak sie nie potrafi murowac jeszcze) zgubic a potem tynku kupe kłasc trzeba bedzie niepotrzebnego sznurki porozciagaj sprawdzaj stale wymiary i odległosci murarz ma to w reku i widzi, a ja nie ale nie bylo tak zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexander 24.05.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 partner: sprawdzaj stale poziomy i piony bo to latwo (jak sie nie potrafi murowac jeszcze) zgubic a potem tynku kupe kłasc trzeba bedzie niepotrzebnego sznurki porozciagaj sprawdzaj stale wymiary i odległosci murarz ma to w reku i widzi, a ja nie ale nie bylo tak zle. A pozatym pilnuj, żeby w kolejnych warstwach fugi sie mijały. Sukcesów życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 no i zbrojenia robic jakies z prentów albo nawet długich gwozdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 25.05.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 i najwazniejsze to dobry start, tak wiec pierwsza warstwa bloczkow musi byc ulozona idealnie warta na nia poswiecic naprawde sporo czasu. Bo jak pierwsza warstwa bedzie OK reszta to naprawde bulka z maslem ale jak pierwsza skopana ... to murowanie dalej to katorga ... a co do murowania scian konstrukcyjnych zewnatrznych, to podobnie jak przy dzialowych, pierwsza warstwa musi byc idealna !!, pilnuj katow, azeby potem jakis rownoleglobok nie wyszedl potem murujesz narozniki, rozciagasz szunrek, i murujesz reszte, co warstwe sznurek o spoine wyzej. Jesli sciana jakas dluga to jescze w srodku, jakis murek kontorolny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 no jeszcze jendo jezeli na ceglach stawiasz i izolacje dajesz to tez ostroznie przy długich scuanach zeby sie jak bedzie wysoka nie przewróciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 27.05.2005 02:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Zanim zaczniesz samemu murować ściany posługując sie tylko i jedynie wiedzą z podręcznika to kup sobie książkę kucharską i ugotuj wg niej jakąś nieznana dotychczas Tobie potrawę. Zobaczysz za którym razem zrobisz to dobrze..... Powodzenia Przepraszam Wowka Ciebie i murarzy,ale to najczesciej b.prosci ludzie.Nie trzeba studiowac murarki,zeby sciany murowac.Dla kazdego,kto ma przecietne IQ,nauka zajmie chwile.Bo coz to jest za filozofia zmieszac piasek+cement+wapno+woda.Nabrac nastepnie z wiadra kielnia zaprawe,rozsmarowac ja na bloczku i ustawic na nim nastepny.Oczywiscie z pomoca poziomicy,sznurka,pionu. Murowanie zaczynamy od wymurowania pierwszej warstwy dookola.Nastepnie murujemy narozniki budynku.Pozostaje nam zamurowac odleglosci pomiedzy naroznikami,pamietajac przy tym o otworach na drzwi i okna[nadproza]. Jak wymurujesz pierwszych kilka bloczkow,to sam zobaczysz dlaczego takie to latwe. Sklad zaprawy oraz proporcje,znajdziesz bez trudu w wyszukiwarce Muratora. Forumowiczow,nie potrafiacych posluzyc sie wlasnymi rekami,prosze o nienapadanie na mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.05.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 brawo luki ja mam zamiar murowac sambo nie moglbym patrezec w lustro wiedzac ze wymieklem przy murowaniu scianskoro kazdy chwiej to potrafiok jest ryzykoale chodzi przeciez w zyciu o podejmowane ryzyka i ja to robieczesto sie przy tym parzeale mimo tonie zamienilbym tego na przygladanie sie z boku....jak baba ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts