Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto sam stawiał ściany domu?

m1arta

Recommended Posts

leon

jak baba ;(

i tu leonie masz u mnie przechlapane , ja bede nosic bloczki i podawac zaprawe, i jestem powazna w tej chwili

a tak Cie lubilam..

poza tym chcialysmy rownouprawnienia ?

no to korzystajmy z niego , a nie udajemy kruche istoty

ale nie ja

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie obrazaj sie

nie amm na mysli kobiet

tylko takiego chlopa - BABE

co to ma wszystko miekkie i tylko opowiadac umie

moja zona tez bedzie pracowac

i musze powiedziec ze jak na razie to sprawuje sie lepiej niz niejeden chlop ;)

Gość M@riusz_Radom
Dla kazdego,kto ma przecietne IQ,nauka zajmie chwile.Bo coz to jest za filozofia zmieszac piasek+cement+wapno+woda.Nabrac nastepnie z wiadra kielnia zaprawe,rozsmarowac ja na bloczku i ustawic na nim nastepny.Oczywiscie z pomoca poziomicy,sznurka,pionu.

Kurna, i ludzie płaca za takie coś kilkadziesiąt tysięcy PLN ?? Nie mając doświadczenia budowlanego odważyłbyś się wybudować sobie własnoręcznie doma później w nim mieszkać ?

mariusz

balbym sie mieszkac w domu ktory zbudowal mi jakis anonimowy wiesiek

ktorego wszyscy hucznie zwa "fachowcem"

na wytrzymalosc domu ma przede wszystkim wplyw jakosc (sklad) zaprawy)

a mniej to czy sciana ma odchylke pol centymetra, czy moze 3 cm od pionu

ten sklad zaprawy to wole kontrolowac sam

a nie ufac jakiemus gosciowi, dla ktorego ten dom nie jest niczym nadzwyczajnym i z tego powodu jest normalne ze staral sie nie bedzie odpowiednio

tylko walil jak mu wlezie ;)

Gość M@riusz_Radom
Leon - widzisz, a ja wychodze z zalożenia, że jeśli nie mam o czymś pojęcia - a na siłę chce coś zrobić - to lepiej robić coś, co później bez kłopotów mi ktoś ,kto ma o tm pojęcie, poprawi. Mogę sam tynkować, szpachlować, malować, kłaść instalacje ale nie odważyłbym się porwać na własnoręczne budowanie całego domu..

Gość M@riusz_Radom
nie podejmujesz ryzyka

bez ryzyka nei ma kolacji ;)

jak mawia korwin mikke

i ma racje gosciu ;)

Mogę zaryzykować utratę znacznej ilości pieniedzy, nigdy w życiu świadomie nie ryzykowałbym gdyby stawką było zdrowie lub życie kogokolwiek z mojej rodziny.

Gość M@riusz_Radom

Nie wiem Leonie - ale to jak z wycięciem wyrostka robaczkowego. W TV wyglądało to banalnie prosto a podjąłbyś się tego jeśli pacjentem byłaby Twoja żona ? Chociaż z żoną to różnie bywa :p ale jeśli byłoby to Twoje dziecko ?

Ściany OK - można postawić, ale już żeby zrobić porządny strop - schody - trzeba trochę tego doświadczenia posiadać.

Czytam te dywagacje na temat murowania samodzielnego.

Dla tych wszystkich,ktorzy boja sie wlasnorecznej pracy.

Wystarczy kupic 10 pustakow,nastepnie wymurowac je na probe u babci ,za stodola.

Pomoze to przelamac hedonistyczny lek przed praca w ogole.A przed praca przy pomocy wlasnych rak w szczegolnosci.Uwierzcie mi ludzie,ze to nie boli.

Jest to porada dla tych,ktorzy licza sie z kazdym wydanym groszem.Nie wazne przy tym,czy wzieli go jako transze,czy zarobili.

Nie piszcie jednak,prosze ze nie da sie wymurowac scian,zrobic stropu,itd samodzielnie.Wszelkie szczegoly odnosnie tego zostaly przeciez policzone i pokazane w projekcie przez waszego projektanta.Wam pozostaje zakasac rekawy[dla niektorych to problem] i do roboty.

Gość M@riusz_Radom

Luc - a czy ty sam bedziesz budował swój dom (prace murarskie) ?

Nie boje się cieżkiej pracy fizycznej bo pół dotyczchzasowego mojego "życia zawodowego" tak przepracowałem, boje się za to, że spartole robote a koszta jej poprawienia będą niewspółmniernie wysokie do oszczędności , które chciałem poczynić.

Czytam te dywagacje na temat murowania samodzielnego.

Dla tych wszystkich,ktorzy boja sie wlasnorecznej pracy.

Wystarczy kupic 10 pustakow,nastepnie wymurowac je na probe u babci ,za stodola.[...]

Murowanie ścian to bajka ale ze stropem już będzie trochę bólu.

Nie to nawet żeby coś spartolić bo układ belek jest w projekcie ale trudno mi sobie wyobrazić jak samodzielnie wciągnąć 5-o metrowa belke na dach i równo ułożyć i tak n razy

Wszystko się da ale układanie stropu bez pomocnika bedzie trwało dwa miesiące.

pozdr