Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie może dziwne ale prawdziwe>

Przed rokiem kupiłem meble kuchenne wraz z montażem w znanej polskiej firmie meblowej ( nazwy celowo nie podaje gdyż jestem ciekawy co zrobią z reklamacją) . Po 7 miesiącach stosowania zaczęły puchnąć boki od szafek wiszących przy kuchence elektryczne obok okapu. Oraz wyrwały się wkręty od zawiasów w szafce otwieranej do góry ( takie co trzymają drzwi aby nie opadały) złożyłem reklamacje po jakimś czasie przyjechał przedstawiciel firmy obejrzał i pojechał twierdząc że jest to do wymiany. po kolejnych 14 dniach przyjechali panowie i wymienili korpusy szafek oraz naprawili zawias. Dali mi wtedy do podpisania pismo o treści że opisane puchnięcie szafek nie jest wadą fabryczną i firma nie uznaje reklamacji ale w trosce o dobre imię firmy postanawia wymienić korpusy i naprawić wyrwany zawias. sprawa niby załatwiona. traf chciał że po miesiącu urwał się ponownie ten sam zawias oraz urwały się prowadnice do szuflad wg mnie to albo korpusy są ze złej płyty albo wkręty nieodpowiednie. Zadzwoniłem z kolejna reklamacją i wtedy dowiedziałem się że nie potrafię używać mebli kuchennych,(stąd moje pytanie) niestety nie potrafiono mi powiedzieć jak mam to robić może nie gotować w kuchni nie otwierać szafek najlepiej zamknąć kuchnie i patrzeć na nią przez okno.

Jestem ciekawy waszych opinii a ja czekam co zrobi firma z moją reklamacją

https://forum.murator.pl/topic/32998-meble-kuchenne-instrukcja-obs%C5%82ugi/

Złóz pisemną reklamację ze zgłoszeniem roszczenia. Wymiana, przecena, naprawa itd. Niezałatwienie tego w ciągu 14 dni - to z mocy prawa uznanie reklamacji zgodnie z żądaniem.

Nic nie załatwiaj na gębę.

Oni mogą opowiadać co chcą, uznaj wszelkie opowieści... i zażądaj odpowiedzi na piśmie.

Tu się sytuacja radykalnie zmieni.

Metoda nieuznania , ale załatwiamy w imię reputacji, jest tylko próbą ratowania się, aby zachować twarz. Ty masz prawo reklamować do oporu. Niech Cię obrażają, a Ty... poproś odpowiedź na piśmie...

Twoje oświadczenia nie mają żadnego znaczenia, bo formalnie nie jesteś kompetentny, aby to ocenić. Jedyne zgubne - to Twoje oświadczenie, że używałeś meble niezgodnie z przeznaczeniem.

Ponadto skłądanie oświadczeńjest aktem Twojej woli, do którego nikt nie ma prawa Cię przymuszać, ani warunkować załatwienia sprawy.

Prawo do reklamacji przysługuje z mocy prawa i MUSI być załatwiona do końca (pozytywnie lub negatywnie), lub jk wyżej 14 dni - załatwia się samo.

Zawse istnieje możliwość włączenia Państwowej Inspekcji Handlowej i polubownego Sądu Konsumenckiego - cena chyba 20 PLN.

https://forum.murator.pl/topic/32998-meble-kuchenne-instrukcja-obs%C5%82ugi/#findComment-636991

Nie podpisywałem oswiadczenia że używałem mebli niezgodnie z przeznaczeniem. Taki wniosek wyciągnołem z pisma jakie mi dali do podpisania. Musze je odszukać i napiszę dokładnie co tam było. Jutro jadę do firmy ktora montowała i złożę reklamacje na piśmie. Dzięki za pomoc czy te 14 dni to są dni robocze . Zrobiłem może błąd że sam wkręciłem nowe wkręty i zamocowałem te szuflady ale urwana szuflada stanowiła pewien problem w pracach kuchennych. Dla mnie ta naprawa nie stanowi najmniejszego problemu ale chodzi mi o zasady i solidność firmy , meble z montażem kosztowały ok 20 000 zł. Nazwę podam w zależności od wyniku rozmów.
https://forum.murator.pl/topic/32998-meble-kuchenne-instrukcja-obs%C5%82ugi/#findComment-637297