Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sposób wykańczania styków płyt G-K ??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

I znów powrót do tematu :D

Poddasze wykończone, zaczynam ściany i sufit gruntować mniej wiecej miesiąc po zrobieniu GK a tu sruuuu

http://dolasie.photosite.com/~photos/tn/60_348.ts1129665050000.jpg

Duże zdjęcie

Planuję zostawić wszystko do wiosny, niech popracuje i popęka .....

Jak najlepiej pozbyc sie tych peknięć i kiedy ... teraz czy tak jak myślę czyli na wiosnę ???

A czym wykańczaliście styk płyty k-g ze ścianą murowaną? Kierownik kazał tam zostawić szczelinę 0,5 cm - ale czym to zamaskować?

W pokojach wymyśliłam jakieś ćwirćwałki (tam będą garderoby, to i tak mało co widać). Ale co dać w łazienkach? Przecież nie powinna tam wchodzić para wodna, prawda?

a profile pod spodem byly skrecone ??

@joasia styki plyt GK ze scianna murowana nie moga byc laczone na sztywno, powinna zostac szczelina (moze byc troche mniejsza niz 0,5cm) wypelniona masa trwale elastyczna, albo zwykla szpachla, tylko ze przy wypelnianiu nalezy na sciane nakleic kaalek tasmy, aby szpachla sie nie przykleila do sciany. Bedziemy wowczas miec wlosowata szczeline. Ja jednakze tez warto zamaskowac masa trwale elastyczna

A ja sie nie szczypalem, tylko przykleilem mate z wlókien szklanych na calej scianie i poddaszu. Po pomalowaniu wygląda jak sciana w McDonald's, ale nie ma prawa pękać.

Przekorek, o jakiej macie mówisz? To rodzaj tapety? Nakleiłeś to na g-k czy zamiast płyt? Jakieś zdjęcia może?

Pozdrawiam,

Maciek

A ja sie nie szczypalem, tylko przykleilem mate z wlókien szklanych na calej scianie i poddaszu. Po pomalowaniu wygląda jak sciana w McDonald's, ale nie ma prawa pękać.

Przekorek, o jakiej macie mówisz? To rodzaj tapety? Nakleiłeś to na g-k czy zamiast płyt? Jakieś zdjęcia może?

Pozdrawiam,

Maciek

tez mnie zainteresowala ta mata - rodzaj tapety? Jakie koszta?

pzdr

Pozdrawiam,

Maciek

tez mnie zainteresowala ta mata - rodzaj tapety? Jakie koszta?

pzdr

to jest tapeta z włókna szklanego, od 5-......?zł/mkw

najtańsze wyglądają jak worek na kartofle :roll: :wink:

Wszystkie te sposoby opisywane przez was sa super ale jednak jeśli krowiew czy jakakolwiek inna belka będzie sie wyginac i ruszy sie o np: 5mm to nic nie powstrzyma pękania. przy 5mm puści i klej i sam płyta i wszyskie siatki i papiery.

U szwagra dwa miechy temu robili dach. W pore odrzucili jedna krokiew i teraz po dwóch miesiącach się wykręciła o 90 stopni. SZOK.

Taki urok drewna a co siedzi w środku belki nigdy nie wiadomo do końca.

Wszelkie połączenia nie zabezpieczą w 100% przed pękaniem.

Ja po 2 latach położyłem na k-g tapetę z włókna szklanego i nie mam rzadnych rys i pęknięć. Na drygi raz to bym sie nie bawił w szpachlowanie i czyszczenie, tylko poszpachlować łączenia i na to odrazu tapeta i farb. Nawet ładnie to wygląda i szybciej się robi.

Pzdr

na skosach te profile sie lacza ? i czhodzi mi o to czy sa tylko dociete do siebie czy skrecone ze soba ?

Tak był zrobiony stelaż pod gk

http://foto.onet.pl/upload/39/84/_529992_n.jpg

a tak wygląda po zalożeniu gk (oczywiście to pokój po drugiej tronie domu - lustrzany - ale tak samo robiony)

http://foto.onet.pl/upload/24/66/_530592_n.jpg

Czy widzisz tu jakiś "błąd w sztuce" ? Wg mnie nie da się połączyć profili tak jak piszesz.