Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura gazowa a wylewki podłogowe? potrzebna otulina ???

Recommended Posts

normalnie rury biegnące do kaloryferów przy scianach są obłozone tymi gąbczastymi otulinami i nie ma problemu.

ale co z tymi pionowymi rurami np w kuchni do kuchenki gazowej? tez dać tą zwyklą otuline, czy mozna nic nie dawać ???

no i jeszcze te duze rury w wc (wanna i sedes ) ....co z nimi ????

Witam,

Otula się te rury, którymi transportowane jest ciepło - żeby nie było strat. Dodatkowo ze względu na możliwe uszkodzenie podczas prowadzonych prac niektóre rury można puścić w peszlu (karbowana rura z tworzywa sztucznego). Jeżeli te rury gazowe są z tworzywa to tak można zrobić, jeżeli z metalu to szczerze mówiąc nie wiem jakie są przepisy dotyczące prowadzenia rur gazowych, ale podejrzewam, że w tym wypadku trzeba się ściśle trzymać wykonanego projektu. W przypadku rur kanalizacyjnych otulanie może mieć sens jeżeli chodzi o wytłumienie dźwięków - nie jest to obowiązkowe i zamiast tego można kupić specjalne rury, które są ciche.

Gość 1950

gazeta napisał

Jeżeli te rury gazowe są z tworzywa to tak można zrobić, jeżeli z metalu to szczerze mówiąc nie wiem jakie są przepisy dotyczące prowadzenia rur gazowych, ale podejrzewam, że w tym wypadku trzeba się ściśle trzymać wykonanego projektu. :evil: :evil: :evil:

człowieku chcesz zaistnieć, możesz pisać różne rzeczy o centralnym o kominkach, oknach, wpływie księżyca na wycie psów i o czym jeszcze chcesz.

ale na Boga nie pisz bzdur na tematy które mogą kosztować ŻYCIE LUDZKIE :evil: zastanów się co robisz. nie masz nic do powiedzenia w temacie typowo specjalistycznym to nie pisz.

od kiedy u nas można prowadzić gaz w budynku w rurach z tworzywa?

od tego jest projekt gazowy robiony przez osoby uprawnione żeby się go trzymać a nie udzielać bzdurnych rad :evil: :evil: :evil:

Rury gazowe w budynkach nie powinny być zamurowywane (zatynkowywane). Jeżeli już to czymś przepuszczającym gaz i łatwousuwalnym. I nawet nie chodzi o przepisy ale o bezpieczeństwo.

PS. Ja m.in. z tego powodu zrezygnowałem z gazu w kuchni. I jestem bardzo zadowolony (żona oczywiscie też) z płyty ceramicznej.

Gość 1950
a-kra generalnie wszystkie przejścia rur przez stropy i ściany powinny być odizolowane w taki sposób aby mogły pracować. co do gazu w projekcie napewno będziesz miała napisane o izolacji rur gazowych (przy przejściach przez ściany) masą trwale plastyczną, czy to będzie pianka poliuretanowa czy coś innego ma być trwale plastyczne i dopuszczone do używania przez Gazownię. każda z reguły ma inne podejście