Agnes2 06.05.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Buduję dom systemem gospodarczym. Nie wiem, czy cena 29zł/ m2 ściany zewnętrznej z Maxa 220 x 25 , bez ocieplenia jest właściwa? W projekcie mam ściany działowe z Maxa 12, a wykonawca policzył sobie za ich wykonanie aż ok.40 zł/m2 - sama robocizna! Czy to jest normalne? Coś mi sie zdaje, że nie bardzo. Jeśli ktoś uważa inaczej, proszę wyprowadzić mnie z błędu.Bede wdzieczna za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KoHer 06.05.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Wg tabel kosztorysowych 1m2 ściany z Max 25 to coś około 2rbg (murarz, cieśla, pomocnik). 1rbg przeciętnie ile kosztuje ?, nie wiem, ale w zeszłym roku w ulotkach Wienerbergera podawali coś ok 15PLN z narzutami. Tak więc wygląda na to, że wg formalnego kosztorysu tak może być. Jeśli umiawiasz się z przysłowiowym "panem Wiesiem", to chyba dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryq 08.05.2005 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 40zł/m2 - sciany 12cm/MAX to nie jest normalne!! Ktoś chce cie naciągnąć!! Oczywiście możesz mu tyle zapłącić pod warunkiem, że sam płaci za piasek, wapno i cement. A jeslo nie to nie daj mu wiecej jak 17-19zł. A na 25ce także musi ci troszke opuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes2 08.05.2005 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Ustaliłam nową cenę: ściany zew. -25zł/m2, a wewnętrzne 20zł/m2. Przedtem, wykonawca nie podał mi cen jednostkowych , ale ogólnie ile za jakie ściany. Dzieląc jego cenę przez ilość ścian doszłam do jakichś chorych cen.Okazuje sie , że mamy różne wymiary.Cóż okaże sie potem, kto jak mierzył.Ważne, że znam ceny jednostkowe za 1m2. To uczciwszy system niż cena za całość zakresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts