Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za ścianę z MAX-a U220 -robocizna-czy to normalne????

Agnes2

Recommended Posts

Buduję dom systemem gospodarczym. Nie wiem, czy cena 29zł/ m2 ściany zewnętrznej z Maxa 220 x 25 , bez ocieplenia jest właściwa?

W projekcie mam ściany działowe z Maxa 12, a wykonawca policzył sobie za ich wykonanie aż ok.40 zł/m2 - sama robocizna! Czy to jest normalne? Coś mi sie zdaje, że nie bardzo. Jeśli ktoś uważa inaczej, proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Bede wdzieczna za wszelkie opinie.

Wg tabel kosztorysowych 1m2 ściany z Max 25 to coś około 2rbg (murarz, cieśla, pomocnik). 1rbg przeciętnie ile kosztuje ?, nie wiem, ale w zeszłym roku w ulotkach Wienerbergera podawali coś ok 15PLN z narzutami. Tak więc wygląda na to, że wg formalnego kosztorysu tak może być. Jeśli umiawiasz się z przysłowiowym "panem Wiesiem", to chyba dużo.

40zł/m2 - sciany 12cm/MAX to nie jest normalne!! Ktoś chce cie naciągnąć!! Oczywiście możesz mu tyle zapłącić pod warunkiem, że sam płaci za piasek, wapno i cement. A jeslo nie to nie daj mu wiecej jak 17-19zł. A na 25ce także musi ci troszke opuścić.

Ustaliłam nową cenę: ściany zew. -25zł/m2, a wewnętrzne 20zł/m2. Przedtem, wykonawca nie podał mi cen jednostkowych , ale ogólnie ile za jakie ściany. Dzieląc jego cenę przez ilość ścian doszłam do jakichś chorych cen.Okazuje sie , że mamy różne wymiary.Cóż okaże sie potem, kto jak mierzył.Ważne, że znam ceny jednostkowe za 1m2. To uczciwszy system niż cena za całość zakresu. :lol: