Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deszczówka - sam już nie wiem

Recommended Posts

Witam

Czytałem przeglądałem formum i ciągle nie wiem jak zorganizować odpływ deszczówki z rynien.

Mam dach domu z garażu i do tego jeszcze odwodnienie z tarasu razem ponad 300m powierzchni.

Chciałbym wkopać rynny przez studzienki spustowe i rurą drenażową ( w otulinie plus piasek, żwir) równolegle dwa systemy wzdłuż domu. Ale mam lekki spadek terenu i troche gliniaste podłoże wiec zastanawiam się czy nie zainstalowac jeszcze dwóch studzienek drenażowych.

Pytanie czy w ogóle ma sens instalacja studzienek przy takim drenażu?

[

też o tym myślałam, ale jak to zrobić technicznie: wkopać zbiornik i dać pompę do niego?

czy ktoś z Was ma coś takiego?

Nawet starą ocynkową beczkę z beczkowozu lub zbiornik plastikowy (1000l) mozna kupić za jakieś 150 zł, pod ziemię. Zatopić w zbiorniku pompę, do tego jakaś gudtowna stylizowana pompa (odle żeliwny), lub fontanna. Tzreba zwrócić uwagę na ograniczoną pojemnośc zbiornika - tutaj proponuję odprowadzenie wody "na przelew" i rozsączenie.

W jednym z numerów MURATORa sprzed 2 lat był artykół pozwalający obliczyć pojemność studzienek chłonnych dla odbioru wody deszczowej z dachu.

Obliczyłem. I wykonałem system studzienek pokrywający w 50% wymaganą obliczeniami pojemność.

Mam glinę.

Powierzchnia zabudowy około 120m2.

Cztery rury spustowe z rynien. Cztery studzienki chłonne (bez dna, ale z pokrywami) z pojedyńczych kręgów fi 100cm w odległości 2,5-3m od ścian domu , połączone między sobą drenami fi 80mm, obsypane piachem.

Rury spustowe zakończone u dołu plastikowymi studzienkami filtrująco-przelewowymi.

Od tych studzienek rury szczelne dług. 1m i dalej dreny do studzienek chłonnych.

W okresie 1 roku nie zauważyłem śladów wylewania się wody ze studzienek przelewowych.

Cała woda wsiąka w grunt, a wokół domu mam sucho.

Obliczyłem. I wykonałem system studzienek pokrywający w 50% wymaganą obliczeniami pojemność.

Mam glinę.

Powierzchnia zabudowy około 120m2.

Dzięki za info

Zbigniew jakbyś mógł jeszcze mi powiedzieć jakiej pojemności masz te studzienki i ewentualnie jakies namiery na nie bedę wdzięczny.

Czy sprawdzałes może czy studzienki się napełniają przy ulewach?

Studzienki chłonne z pojedyńczych kręgów betonowych o średnicy zewn. 100cm (wewnętrznej około 80cm) wysokości około 70cm.

Wkopane na głębokość 100cm.

Dno studzienek pokryte żwirem (grubym piachem). Po wstawieniu do dołu z zewnątrz obsypane piachem.

Usytuowanie studzienek na 4-ech rogach domu.

Studzienki połączone drenami (żółte, karbowane rury z otworkami) wkopanymi na 15cm poniżej terenu, tworzą otok wokół domu.

Dreny obsypane piachem.

Do tych drenów doprowadzono rury od studzienek przelewowych.

Zdjęć nie mam - wszystko znajduje się obecnie pod ziemią.

Nie ma jak sprawdzić w jakim stopniu wypełnia się wodą podczas deszczu.

Przypuszczam, że po długotrwałych albo nawalnych opadach woda wylewać się będzie przez studzienki przelewowe przy rurach spustowych.

Kręgi i pokrywy betonowe można kupić prawie w każdej betoniarni.

Ja kupowałem w Łazach. Przywieźli HDS-em i wrzucili do dołów.

Pokrywy zakładało 2-uch robotników, po wycięciu od góry szpar na wprowadzenie drenów.

W przypadku ziemi piaszczystej (Jabłonna) jedna studzienka chłonna pewnie wystarczy na długotrwałe, niezbyt intensywne opady.

Ale przy deszczu "oberwanie chmury" - nie.

Instalacja odprowadzenia wody deszczowej charakteryzuje się dwoma parametrami :

1. Chłonność dobowa (powolne wsiąkanie). Zależy od rodzaju gruntu i wymiarów drenów i studzienek.

2. Pojemność akumulacyjna. Ile metrów sześciennych wody mogą w krótkim czasie zmagazynować studzienki i dreny, aby natępnie ta woda powoli wsiąkała.