Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzałem kupić geowłóknine, ale sprzedawca stwierdził, że jest tylko agrowłóknina i że to, to samo. Mnie jest potrzebna geowłóknina na drenaż opaskowy i po to, żeby przez nią nie wyrastała trawa i inne zielsko. Czy mogę ją zastąpić agrowłókniną?
https://forum.murator.pl/topic/33024-czy-geow%C5%82%C3%B3knina-i-agrow%C5%82%C3%B3knina-to-to-samo/

Nie wiem dokładnie jak to się nazywa ale ja kupowałem dwa rodzaje agrowłókniny jedna biała i cienka którą można przykryć kwiatki w czasie wiosennych przymrozków i drugą czarna grubą w rolkach lub płachtach którą wykorzystałem do wyścielania aby właśnie nie wyrastały chwasty na to wysypałem korę i wszystko po 3 latach jest OK choć muszę trochę dosypać kory.

Co do geowłókniny to nie będe się wypowiadał. bo się na ty nie znam.

Ale cierpliwości forum pomoże.

Bez wiedzy, na intuicję.

Geowłóknina - służy do celów geotechnicznych, pełni więc pewną funkcję konstrukcyjną. - zapewne ma większe wytrzymałości, bo musi wzmacniać, wiązać przenośić napreżenia.

Agrowłóknina - to właśnie na te Twoje chwasty - myślę, że będzie tańsza.

• 1 year później...

Witam!

Mam następujący problem:

Kupiłem czarną agrowłókninę i niestety nie wiem jak ją kłaść. Po jednej stronie jest bardziej puszysta, jakby wełniana, a po drugiej jest folia. Którą stroną powinienem położyć? Proszę o szybką odpowiedź. Na razie jest folią do ziemi...

Pozdrawiam

Kacper.

Ja kupiłem taką grubsza (około 3mm w stanie nie zgniatanym :lol: )

Na szczęscie pisało "Włóknina do drenaży" więc nie mam problemu.

Ale jeśli jedno i drugie przepuszcza wodę a zatrzymuje błotko to co to za różnica jakąma wytrzymałosć na rozrywanie itp ??

Owijasz rurę, zasypujesz i po sprawie.

Chyba że ktoś wysnuje teorię o przerywającym włókna krecie.

To wtedy lepsza mocniejsza :lol:

Ja kupiłem taką grubsza (około 3mm w stanie nie zgniatanym :lol: )

Na szczęscie pisało "Włóknina do drenaży" więc nie mam problemu.

Ale jeśli jedno i drugie przepuszcza wodę a zatrzymuje błotko to co to za różnica jakąma wytrzymałosć na rozrywanie itp ??

Owijasz rurę, zasypujesz i po sprawie.

Chyba że ktoś wysnuje teorię o przerywającym włókna krecie.

To wtedy lepsza mocniejsza :lol:

agro może się poprzedzierać przy zasypywaniu