Sergey 22.05.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Ten Pallmann to system olejowo-woskowy. Najbardziej "wyciąga" usłojenie (w merbau nie ma co wyciągnąć ) - pod tym systemem szczególnie pięknie będzie wyglądał dąb w III klasie. A tak ponad to: olej jak olej... . P.S. To piękne błyszczenie: to dopiero jak spolerujesz wosk albo jak użyjesz ich środka pielęgnacyjnego. Alternatywną opcją jest pastowanie i froterowanie. A odnośnie mistrza: Imko każdy mistrz potrzebuje Małgorzaty a ja mam akurat wakat. Zainteresowana??? Jak rozumiem, ten Magic - opcja warta uwagi dla mnie - absolutnie potrzebuje punktowej naprawy(dziecko, drugie dziecko, pies) - zona uwaza ze blysk to "cool" to "must to have" - drewno: albo dab II, albo jesion II, wlasnie ze uslojenie jest pieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.05.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 ...Jak rozumiem, ten Magic - opcja warta uwagi dla mnie - absolutnie potrzebuje punktowej naprawy(dziecko, drugie dziecko, pies) - zona uwaza ze blysk to "cool" to "must to have" - drewno: albo dab II, albo jesion II, wlasnie ze uslojenie jest pieknie... Jasne - w Twoim wypadku będziesz zadowolony. A tak na marginesie: punktowo można naprawiać każdą podłogę olejowaną, bez względu na rodzaj użytego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 22.05.2006 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Jasne - w Twoim wypadku będziesz zadowolony. A tak na marginesie: punktowo można naprawiać każdą podłogę olejowaną, bez względu na rodzaj użytego oleju. Wlasnie dla tego bylem "za olej", a zona "za blysk". Teraz chyba sie pogodzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 22.05.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Imko każdy mistrz potrzebuje Małgorzaty a ja mam akurat wakat. Zainteresowana??? boorg, czy to telepatia? Jestem bardzo zainteresowana, jest tylko jeden problem - nasz parkieciarz, który właśnie skończył układanie podłogi i ma wrócić po trzech tygodniach na cyklinowanie i wykończenie... Ale... czy Ty pytasz poważnie? Bo ja baaaardzo chciałabym, żeby olej był położony na ciepło (no bo przecież głębiej wnika, a to przecież lepsza ochrona drewna ), a "nasz" parkieciarz nakłada tylko na zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.05.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 ...Jestem bardzo zainteresowana, jest tylko jeden problem - nasz parkieciarz... No to już masz swojego mistrza... . ...Idę poszukać swojej Małgorzaty w innym wątku... . ...Bo ja baaaardzo chciałabym, żeby olej był położony na ciepło (no bo przecież głębiej wnika, a to przecież lepsza ochrona drewna ), a "nasz" parkieciarz nakłada tylko na zimno... "Na zimno" można zaolejować dokładniej niż "na ciepło" - wszystko zależy od umiejętności i wiedzy rzemieślnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 23.05.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 No to już masz swojego mistrza... . ...Idę poszukać swojej Małgorzaty w innym wątku... . W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak tylko liczyć na Twoje dalsze zdalne wsparcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja-anna 24.05.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Piekne dzieki za odpowiedz. Cena to bardzo ważna sprawa,ale ja potrzebuje użyć dobrych materiałow. ZAkładam ,że jak użyję dobrych materiałow to zaoszczędze. Jako do tej pory nie pomyliłam sie .Mam nadzieję że dalej tak będzie. Tak wiec poprosze o podpowiedz jaki użyć olej do modrzewiowej podłogi.I drugie pytanie . A może mi kto polecić wosko do moich cianek ,oczywicie modrzewiowych. Będę wdzieczna . Mistrzu boorg - pomocy . pozdrowionka ja-anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 24.05.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 ...Tak wiec poprosze o podpowiedz jaki użyć olej do modrzewiowej podłogi. I drugie pytanie . A może mi ktoś polecić wosk do moich ścianek ,oczywiście modrzewiowych... Pierwsze pytanie: A jaka opcja modrzewia Cię interesuje: jasna z mocnym usłojeniem czy ługowana bardziej jednolita? Drugie pytanie: Pojawia się tutaj we wątku mistrzyni nauk tajemnych Inezka - ona ostatnio woskowała swoją czeresienkę, może szepnie słówko co/jak i jakieś zdjęcie pokaże... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.05.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 tak wygląda mój olejowany parkiet po roku użytkowania http://img115.imageshack.us/img115/5008/parkiet0ya.jpg http://img239.imageshack.us/img239/9547/parkiet28dh.jpg trzykrotnie nanoszony ojej szerokim pędzlem ......ostatnia warstwa wytarta bawełnianymi ściereczkami ( podkoszulki męża) .....pielęgnacja ..........wilgotny mop ..... szkoda ,że zdjęcie nie oddaja w pełni uroku i blasku satynowej podłogi ...olej sprowadziliśmy z Niemiec ....tani ,ale sprawdzony przez brata ....firmy Junkers ......zostało nam jeszcze ok. 1 litra więc powtórzymy lekkie olejowanie na dniach ,a resztą zaoleimy meble tarasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 24.05.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Czy ma ktoś układany parkiet nie prostopadle do okien czy ścian, ale pod kątem 45 stopni (nie jodełka). Boorg, co Ty myślisz o tym? Moi parkieciarze zadali takie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 24.05.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Czy ma ktoś układany parkiet nie prostopadle do okien czy ścian, ale pod kątem 45 stopni (nie jodełka). Boorg, co Ty myślisz o tym? Moi parkieciarze zadali takie pytanie. Chodzi o układanie po skosie? Co ja o tym myślę? To mniej istotne - ważne co Ty myślisz? Garść uwag. Wcale nie musi być to 45 stopni (dla mnie ze skosów najładniej wygląda tak około 15-25 stopni). 1. Zalety. - jeżeli mieszkanie ma niereguralny kształt, jest dużo krzywizn, łuków, wąskich przejść: ułożenie po skosie, optycznie wygubi te mankamenty i zepnie wszystko w całość; - można krzywo ustawić meble - nikt nie zauważy; - rozwiązuje problem "...układamy prostopadle do drzwi, czy do źródła światła...". 2. Wady. - jeżeli jesteś osobą ceniącą ład i porządek (takie "niemieckie" wychowanie wszystko pod linijkę), podłoga doprowadzi Cię do szału; - więcej podłogi trzeba kupić (większe odpady na docinki i pasowania). i to tyle... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 24.05.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Czy ma ktoś układany parkiet nie prostopadle do okien czy ścian, ale pod kątem 45 stopni (nie jodełka). Boorg, co Ty myślisz o tym? Moi parkieciarze zadali takie pytanie. Chodzi o układanie po skosie? Co ja o tym myślę? To mniej istotne - ważne co Ty myślisz? Garść uwag. Wcale nie musi być to 45 stopni (dla mnie ze skosów najładniej wygląda tak około 15-25 stopni). 1. Zalety. - jeżeli mieszkanie ma niereguralny kształt, jest dużo krzywizn, łuków, wąskich przejść: ułożenie po skosie, optycznie wygubi te mankamenty i zepnie wszystko w całość; - można krzywo ustawić meble - nikt nie zauważy; - rozwiązuje problem "...układamy prostopadle do drzwi, czy do źródła światła...". 2. Wady. - jeżeli jesteś osobą ceniącą ład i porządek (takie "niemieckie" wychowanie wszystko pod linijkę), podłoga doprowadzi Cię do szału; - więcej podłogi trzeba kupić (większe odpady na docinki i pasowania). i to tyle... . Boorg- u. Wybacz, ale ja już nie myślę. Lubię harmonię, symetrię i kanciaste kształty. Moje pomieszczenai na dole domu są rzeczywiście połamane ale nie ma łuków. Na górze pokoje i korytarz są prawie kwadratami. A gdyby tak dół na skos a góra prostopadle (prostopadle do dłuższego czy krótszego boku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 24.05.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Układanie parkietu po skosie powiększa optycznie według mnie pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 24.05.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 ...Lubię harmonię, symetrię i kanciaste kształty. Moje pomieszczenai na dole domu są rzeczywiście połamane ale nie ma łuków. Na górze pokoje i korytarz są prawie kwadratami. A gdyby tak dół na skos a góra prostopadle (prostopadle do dłuższego czy krótszego boku)... Jeżeli cenisz symetrię i kanciaste kształty: to raczej skos będzie dla Ciebie złym rozwiązaniem. Najlepiej jak masz znajomych z takim układem podłogi: wtedy możesz zobaczyć w "realu" jak to wygląda i jak Ty to czujesz. A jak układać w tradycyjny sposób? Sposobów jest kilka. Dwa główne: - układamy prostopadle w stosunku drzwi/okna (efekt: światło słoneczne "ślizga się" po podłodze, pomieszczenie wydaje się dłuższe); - układamy równolegle w stosunku drzwi/okna (efekt: światło słoneczne "poślizgu" nie ma, optycznie skracamy pomieszczenie). itp, itd... . Wiele zależy też od wielkości klepek/desek i kolorystyki drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 25.05.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Dziękuję za informacje. Chyba nie będę kombinować ze skosami. Rzeczywiście mogę się później zamęczyć tym skosem. I będę układać prostopadle do okien. I koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 25.05.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Jest jeszcze jeden sposób na skosy: i ten dla Ciebie byłby OK. Przykład: http://i.b5z.net/i/u/666412/i/p7080181_ezr.jpg Wtedy jest skos, jest harmonia i jest porządek. Tylko co na to parkieciarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 25.05.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 o rany ale jak to pięknie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 25.05.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 o rany ale jak to pięknie wygląda A wyobraź sobie, że ramka może być z innego koloru drewna (cała albo tylko jeden rząd), może być ułożona prostopadle do ścian, itp., itd. Układanie parkietów to niekiedy sztuka a nie tylko rzemiosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.05.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 o rany ale jak to pięknie wygląda A wyobraź sobie, że ramka może być z innego koloru drewna (cała albo tylko jeden rząd), może być ułożona prostopadle do ścian, itp., itd. Układanie parkietów to niekiedy sztuka a nie tylko rzemiosło. piękna ta podłoga po skosie moja jest po skosie ale w jodełkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 25.05.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Boorg, ale namieszałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts