Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olleo zgadzam sie w 100%. wszelki kurz jest dużo bardziej widoczny... właśnie się męcze z sprzątaniem po remontowym:/

dlatego 1 wsza pielegnacje oleju najlepiej zrobic tuz po wszystkich fachowcach..na pare dni przed wprowadzka..

Edytowane przez ghost34

Pierwsza pielegnacja- czyli użycie mydła specjalnego?

-ja dodatkowo mam problem gdyż zepsułam sobie kawałek podłogi. mam jaśniejszą plame 3cmx3cm. czym ja potraktować? wodą z mydłem specjalnym?

Witam,

zaolej owalem taras z deski bangkirai olejem firmy Koopmans Olej HOUTOLIE bezbarwnym i po drugim zaolej owaniu taras nie wysechł, klei sie juz drugi tydzień. Mieliście Państwo podobny problem ? jak z tym sobie poradzić ? jest na to jakas metoda ?

pozdrawiam

Wiktor

pytanko. Dwa tygodnie temu skonczono u mnie parkiet debowy olejowany. Od tego momentu od czasu do czasu cos strzela. Dzis zauwalylem, ze w kilku rogach i w paru miejscach na krancach jest pusty dzwiek. Nie wiem, czy odspoil sie od kleju i to te dzwieki, czy za malo kleju w tych miejscach bylo dane. Wg mnie to wada wykonania. Co parkieciarz z tym moze poczac i czy powinien?
Witam,

zaolej owalem taras z deski bangkirai olejem firmy Koopmans Olej HOUTOLIE bezbarwnym i po drugim zaolej owaniu taras nie wysechł, klei sie juz drugi tydzień. Mieliście Państwo podobny problem ? jak z tym sobie poradzić ? jest na to jakas metoda ?

pozdrawiam

Wiktor

Dałeś w takowym razie znacznie za duzo...na egzoty ktore są gatunkami o b duzej gestosci daje sie raz i dopiero po jakims czasie sie poprawia..obawiam sie ze tylko mechanicznie mozesz to usunac ale lepiej podpytaj przedstawiciela producenta czy nie maja jakowegoś zmywacza choc szczerze watpie:(

pytanko. Dwa tygodnie temu skonczono u mnie parkiet debowy olejowany. Od tego momentu od czasu do czasu cos strzela. Dzis zauwalylem, ze w kilku rogach i w paru miejscach na krancach jest pusty dzwiek. Nie wiem, czy odspoil sie od kleju i to te dzwieki, czy za malo kleju w tych miejscach bylo dane. Wg mnie to wada wykonania. Co parkieciarz z tym moze poczac i czy powinien?

Nie nie powinien jeśli-

Jesli klepki nie "klawiszują" tzn nie "chodzą góra dół" to wszystko jest w porzadku norma mowi o tem ze 40% deszczułki jeśli jest podklejona to jest ok.

Pierwsza pielegnacja- czyli użycie mydła specjalnego?

-ja dodatkowo mam problem gdyż zepsułam sobie kawałek podłogi. mam jaśniejszą plame 3cmx3cm. czym ja potraktować? wodą z mydłem specjalnym?

Jaki olej marka typ..przebarwieniem sie na oleju nie przejmuj zaniknie samo..choc to potrwa.

Nie nie powinien jeśli-

Jesli klepki nie "klawiszują" tzn nie "chodzą góra dół" to wszystko jest w porzadku norma mowi o tem ze 40% deszczułki jeśli jest podklejona to jest ok.

troche chodza - parkieciarz mowi, ze w takich miejscach wstrzyknie klej pod spod.

Olej Woca Majster (naturalny bez barwienia).

Na podłodze była szara plama - podejrzewam ze to była farba. Zaczełam ją scierać. Po jakimś czasie okazało się że miejsce tarcia wygląda jak surowe drewno, i jest dużo jaśniejsze od reszty podłogi. Co z tym zrobić??

Drugi problem to to że znalazłam kilka dodatkowych plam tej farby. Na razie ich nie dotykam bo nie wiem co z nimi zrobic:(

Jaki olej marka typ..przebarwieniem sie na oleju nie przejmuj zaniknie samo..choc to potrwa.
Olej Woca Majster (naturalny bez barwienia).

Na podłodze była szara plama - podejrzewam ze to była farba. Zaczełam ją scierać. Po jakimś czasie okazało się że miejsce tarcia wygląda jak surowe drewno, i jest dużo jaśniejsze od reszty podłogi. Co z tym zrobić??

Drugi problem to to że znalazłam kilka dodatkowych plam tej farby. Na razie ich nie dotykam bo nie wiem co z nimi zrobic:(

Zakupic olej miejsca z farba oczyscic oleju troszke na sciereczke, wetrzec ..raz po 12-24 g drugi raz i tyle..plamy jak powiadam zanikna choc to potrwa a jesli miejsca sie beda bardziej wyświecac..to kilka myć podczas normalnego uzytkowania tez cała posadzkę pod tymże względem stonuje.

pytanko. Dwa tygodnie temu skonczono u mnie parkiet debowy olejowany. Od tego momentu od czasu do czasu cos strzela.

a co z tym? Dzwiek, jakby cos upadlo na podloge, choc w tych pokojach jest pusto. Odspaja sie? Pracuje?

pracuje. Wysoka wilgotność/niska wilgotność powoduje, że pracuje. Jatoba mi nie strzelała, ale jesion (na poddaszu) potrafił mnie postawić w nocy na równe nogi. Ale tylko pierwszy sezon grzewczy :)
Dzień dobry, jakie oleje barwione (producentów) polecacie? Słyszałam o Osmo, czy coś jeszcze? Szukam czegoś, co zbliżyłoby dąb lub jesion kolorystycznie do orzecha amerykańskiego. Gdzie (Warszawa) można zobaczyć próbki takich wybarwień?

mam takie pytanko:

planowana jest deska trójwarstwowa klejona po posadzki - jak przygotować wylewkę? bo idealnie gładka to ona nie jest... są nierówności lekkie - pod płytki to nie przeszkadza bo klei zalepia a czy klej pod deski robi to samo?

czy może lepiej kłaść na pływająco?

mam takie pytanko:

planowana jest deska trójwarstwowa klejona po posadzki - jak przygotować wylewkę? bo idealnie gładka to ona nie jest... są nierówności lekkie - pod płytki to nie przeszkadza bo klei zalepia a czy klej pod deski robi to samo?

czy może lepiej kłaść na pływająco?

Pod deskę klejem nie wyrównasz, jego się daje mniej niż 1 mm. Jeśli ułożysz na pływająco, to będą Ci stukały jak panele. Nie wiem, kto Ci będzie kładł podłogę, ale jeśli kupujesz z montażem, to firma wszystko Ci powie, co i jak z posadzką.

Pod deskę klejem nie wyrównasz, jego się daje mniej niż 1 mm. Jeśli ułożysz na pływająco, to będą Ci stukały jak panele. Nie wiem, kto Ci będzie kładł podłogę, ale jeśli kupujesz z montażem, to firma wszystko Ci powie, co i jak z posadzką.

Zastanówmy się, co znaczy przykleić deskę?

Czy dać milimetr kleju i tam gdzie sięgnie, to przyklei a gdzie nie sięgnie, to nie przyklei i po co tam klej?

W efekcie będziemy mieli podłogę w części przyklejoną a w części pływającą.

Wylewki po przeszlifowaniu mają różną porowatość i wiele drobnych nierówności, które trzeba wypełnić klejem aby solidnie zespolić deskę z wylewką.

Ilość kleju jest tu sprawą, którą można określić po zamontowaniu podłogi.

Pozdrawiam.