Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeżeli anhydryt to po prostu przy takiej wilgotności by się rozleciał lub się rozleci!
mierzyłem anchydryty które miały 0,5%

dąb wędzony pokazuje zawyżoną wilgotność o około 2%.

teoretycznie praktycznie, wykazuje czasem nawet powyzej 4%..ostatnio miałem austriacki dab wedzony w desce z 16%

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeżeli anhydryt to po prostu przy takiej wilgotności by się rozleciał lub się rozleci!
mierzyłem anchydryty które miały 0,5%

dąb wędzony pokazuje zawyżoną wilgotność o około 2%.

teoretycznie praktycznie, wykazuje czasem nawet powyzej 4%..ostatnio miałem austriacki dab wedzony w desce z 16%

Anhydryt z 0,5% to jego maksimum. Tam było 0,8% to już za dużo a dla gipsów to zabójstwo. 3-4 tygodnie i się rozsypie.

W moim poście mowa była o nabytej przez drewno wilgotnosci od podłoża.

W Pana przypadku 16% na wstępie to o 8 za dużo???

Ostatnio dodatkowo robię pomiary wagowo-suszarkowo.

po pierwsze nie wierzę w wilgotność wylewki 0,8%. byłoby to mozliwe jedynie po sztucznym osuszaniu wylewki.

Chyba ze to anhydryt///ale jakos nie wierze ma Pan racje pomiar był wykonywany na pewno wadliwie..a po sztucznym osuszaniu wylewki to dla drewna jeszcze gorzej..w perspektywie na szczescie oprócz jednego wybrzuszenia..nbic wiecej sie nie stało..

Duchu do wszystkich podkładów pod parkiet zawierających gips (anhydryt) to mi się zapala ostrzegawcze światełko. Gips to jest to 12-to wodny siarczan wapnia. Ca SO4x 12H2O jak wyschnie. Na zewnątrz zwykły się nie nadaje, do łazienek też specjalnie impregnowany. Czemu? Bo łapie wodę?.

Wiązania cementu ciężej rozpisać podobna zasada jak przy wapnie ale wielowątkowa. Wapno wiąże tak: Ca(OH)2 (wapno) + CO2 (z atmosfery)= Ca CO3 ( twardy węglan wapnia)+ H2O (woda odparowuje).

PS

( z innego wątku) Duchu Ty narzekarz, że w wynajętym mieszkaniu mieszkasz na badziewiu typu panel Classena? Ja kiedyś pojechałem obejrzeć mieszkanie do wynajęcia. Wysoki standart, parkiety stało w ogłoszeniu. Jeden parkiet to był nadruk mozaiki na gumoleum a drugi plastikowy panel za 19 zł/m w Castoramie.

Przepraszam , że pytam w wątku o parkiecie ale muszę zaolejować blat pod umywalkę. jarekkur i ghost34 czy moglibyście podpowiedzieć jak to prawidłowo zrobić?

Blat z sosny, obłogowany 7mm merbau. Stolarz już go olejował ale chyba tylko raz, bo woda nie perli sie na drewnie tylo zostawia ciemne plamy. Planuje olejować go Osmo 1101 do egzotyków. Przedstawiciel Osmo poradził by przetrzeć blat drobną wełną/włokniną stalową - kupiłem dzis o granulacji 0 mam nadzieję, ze dobra, odkurzyć dokładnie i w odstępie 12 godzin nałożyc dwie warstwy oleju. Nakładać wałkiem czy szmatką?

Z góry dziękuję za fachowe porady. Wiem, ze najlepiej byłoby zawołać fachowca z maszyną do zacierania ale blatu jest tylko 2 m2 i do tego na górnym stoi już umywalka więc muszę własnymi rękoma to zrobić.

Przepraszam , że pytam w wątku o parkiecie ale muszę zaolejować blat pod umywalkę. jarekkur i ghost34 czy moglibyście podpowiedzieć jak to prawidłowo zrobić?

Blat z sosny, obłogowany 7mm merbau. Stolarz już go olejował ale chyba tylko raz, bo woda nie perli sie na drewnie tylo zostawia ciemne plamy. Planuje olejować go Osmo 1101 do egzotyków. Przedstawiciel Osmo poradził by przetrzeć blat drobną wełną/włokniną stalową - kupiłem dzis o granulacji 0 mam nadzieję, ze dobra, odkurzyć dokładnie i w odstępie 12 godzin nałożyc dwie warstwy oleju. Nakładać wałkiem czy szmatką?

Z góry dziękuję za fachowe porady. Wiem, ze najlepiej byłoby zawołać fachowca z maszyną do zacierania ale blatu jest tylko 2 m2 i do tego na górnym stoi już umywalka więc muszę własnymi rękoma to zrobić.

zrób jak Osmo zaleca. Wcieraj szmatką. wełna stalowa do zmatowienia warstwy oleju. Do usunięcia starego oleju powinieneś uzyć nr2 a nawet 3. Wełną rób w kierunku słojów. Czytaj dokładnie wskazówki producenta-są na opakowaniu.

Dziękuję za porady. Poprzednia warstwa oleju nie jest stara - ma kilka miesięcy. Blat jeszcze nie używany ale już widzę, że przy podłączaniu baterii, jak chlapnęła woda to powstają ciemne plamy. W innym pomieszczeniu mam panele Kahrs olejowane i jak się na nie wylała woda było widać, że się perli i po zebraniu szmatką nie pozostał żaden ślad.

Co do stwierdzenia, że oleje nie lubią chlapania wodą to trochę mnie zdziwiło. Jasne, że drewno nie lubi wody ale wszędzie i każdy fachowiec potwierdza, że jak drewno w łazience to tylko olejowane. Współpracuje też ze stocznią budującą jachty motorowe i potwierdzili mi, że wszelkie deski na pokładzie robią z teaku, który jest potem olejowany.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

witam

mam dylemat nie potrafie podjąć decyzji co do wyboru wykończenia mojego parkietu będe mieć jatobe przemysłową i moje pytanie jest takie jaki wybrać lakier aby w miare mozliwości wydobyc kolor parkietu dodam ,że nie lubie połysku :-? ,a jeżeli chodzi o oleje to co mi polecacie poniewaz decyzja jeszcze nie zapadła troche się boje tych olejów mam małe dziecko, a w okół domu pobojowisko z piachem na czele czyli wszystko będzie się wnosić np przez taras na który się wychodzi przez salon :(

pozdrawiam Iza

hmmm w takim razie polecam w twoim przypadku zdecydowałbym sie na olej raczej..

1.Olej dwuskladnikowy z firmy loba wakol -"impact-oil"....Sprzedaz u któregos z dystrytbutorów LOBA-WAKOL Polska.

2.Firmy PAllman dwuskladnikowy olej "magic-oil"

3.jesli chcesz wydobyc pod lakierem ładnie słoje to albo podklad exotic-fondo i nawierzniowy, którys z lakierów spartan( w zaleznosci od stopnia polyskowości ..od polysku po matt) ..Sprzedaz u jakiegos dystrybutora firmy "Ital -Projekt"

4.bądż system z bergere -seidle (ale drozszy a praktycznie to samo)- jako podklad uno, jako nawierzchniowy 2-KPU- sprzedaz u ktoregos z dystrybutorów Profi-Parkiet

łatwo ich znalezc w google..zadzwonic i poprosic o adres dystrybutora w twoim regionie

no dobrze ja tez optuje bardziej za olejem :D mam teraz prośbe o wytłumaczenie mi laikowi :D kolejność prac teraz gdzies wyczytałam ,że jeszcze pod olej trzeba połozyć jakis podkład :o mój mąż sam bedzie kładł olej więc wszelkie wskazówki byłby mile widziane

p.s jakas pani polecała olej Rustic top oil twierdzi ,że super jest w utrzymaniu i nie ma kłopotów z parkietem chociaz niewiem jaki gatunek ma tego prakietu

no dobrze ja tez optuje bardziej za olejem :D mam teraz prośbe o wytłumaczenie mi laikowi :D kolejność prac teraz gdzies wyczytałam ,że jeszcze pod olej trzeba połozyć jakis podkład :o mój mąż sam bedzie kładł olej więc wszelkie wskazówki byłby mile widziane

p.s jakas pani polecała olej Rustic top oil twierdzi ,że super jest w utrzymaniu i nie ma kłopotów z parkietem chociaz niewiem jaki gatunek ma tego prakietu

pod rustic top olej firmy Junckers nakłada się rustic solid 100 lub rustic olej.

Rustic top olej to wodorozcieńczalny olej alkidowy. Rustic Top Oil jest olejem pielęgnacyjnym. Zuzycie około 1L na 80m2. przy pierwszej pielęgnacji nalezy nałozyć 2 warstwy.

Witam

Przymierzam sie do odświerzenia jesionowego parkietu( mozaika) który był lakierowany dawno temu.Obecnie kolor jest mocno miodowy/żółty, chciałabym zmienić na piaskowy beż. Zdecydowałam się na olejowanie. Czy Magic Oil 2K A/B Pallmann to dobry wybor?

Czy powinnam pod ten olej polożyć olej biały tejże firmy? Czy osiągnę oczekiwany efekt rozbielonego beżu czy szkoda pieniędzy? Parkietem zajmować się będą doświadczeni parkieciarze ale chciałabym zasięgnąć rady tutejszych specjalistów aby wiedzieć co nieco przed ich pracą. :-?

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Witam

Przymierzam sie do odświerzenia jesionowego parkietu( mozaika) który był lakierowany dawno temu.Obecnie kolor jest mocno miodowy/żółty, chciałabym zmienić na piaskowy beż. Zdecydowałam się na olejowanie. Czy Magic Oil 2K A/B Pallmann to dobry wybor?

Czy powinnam pod ten olej polożyć olej biały tejże firmy? Czy osiągnę oczekiwany efekt rozbielonego beżu czy szkoda pieniędzy? Parkietem zajmować się będą doświadczeni parkieciarze ale chciałabym zasięgnąć rady tutejszych specjalistów aby wiedzieć co nieco przed ich pracą. :-?

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

To są doswiadczeni parkieciarze więc być może my nauczymy się od nich.

Zapytaj co proponują aby spełnić twoje kolorystyczne pragnienia.

Duchu, jarekur robiłem teraz przemysłówkę jesionową (pstrokacizna) i kolor miałem dobrać do drzwi coś taki jasny beż. I zrobiłem kolor. Systemowy wodny podkład pod wodny poliuretan dwuskładnikowy zabarwiłem na biało (transparent) i dodawałem pigmentu rożkiem dłuta do uzyskania idealnego odcieniu. Żadną bejcą nie złapałby tego odcieniu nie mówić już o wyrównaniu pstrokacizny jesionowej podłogówki.

moi drodzy tak jak mi fachowcy poradzili na naszym forum muratora troche poczytałam i zachęcił mnie olej Magic Oil 2 K olej do parkietu przypomne będe miec jatobe przemysłową czy dobrze wybiore stosując ten konkretny olej przepraszam za nataczywośc ale mój mąż sam się podejmie wykańczania parkietu i wybór oleju też wyłącznie zalezy od nas nie mamy kogo się poradzic :(