.ajk 21.09.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Ja mam takie techniczne pytanka odnośnie olejów: co oznacza zawartość substancji stałych w składzie olejów? i na co ma wpływ?z czego wynika tak wielka różnica w cenie olejów np Bona, Loba, czy Palman, wszystko to markowe produkty, a różnica cenowa ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tombadger 21.09.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Nie chcę żeby zmartwienia parkieciarza przeniosły się na podłogę Po rozmowach zamiast MK 73 zaproponowano mi MK 92 S. ...to już taki popularny (marketowy) poliuretan 2k Może być i marketowy, aby był w miarę dobry. Ewentualnie co byś polecił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 21.09.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Może być i marketowy, aby był w miarę dobry. Ewentualnie co byś polecił ? od polecania to są tu prawdziwi fachowcy, ja jestem tylko hobbystą, ten Uzin MK92S może być, skoro parkieciarz go zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scarlett 21.09.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ...Duchu ,a co powinno iść pod legary ? w jednym miejscu pan fachowiec twierdził, że wełna mineralna, a potem do kalkulacji zastosował styropian no i jak ja mam być spokojna Jeśli mogę swoje 3 grosze - to zdecydowanie wełna mineralna, choćby ze względu na pochłanianie dźwięku czy niepalność. Jeśli bardzo liczą się koszty - pomyśl o wełnie mineralnej w granulacie - wyjdzie sporo taniej a efekt ten sam. Koszty mają znaczenie ale nie mówiłam , że ma być tanio czy jak najtaniej, nie sugerowałam jakich materiałów użyć tylko mówiłam, że chcę OLEJ a nie olejowosk ! Skoro kupuję deski za dużą kasę to chcę żeby było to zrobione porządnie i dobrze, żebym nie klęła za zaoszczędzone parę złotych jak już będę mądrzejsza o Wasze porady to będę dalej pytać wykonawcę chyba ,że zlituje się nade mną pewien fachowiec z forum i zrobi mi podłogę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.09.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Z tego co pamiętam ileś stron temu ansera nie bardzo polecaliście. Jakie mogą być jeszcze opcje zdrowszej chemii ? ghostowi chodziło o to, że z tych proponowanych trzech, Anser 2k PU jest czystym poliuretanem dwuskładnikowym, nie wnikał w jego jakość czy porównanie z innymi tego typu klejami. zaleta - Anser będzie 2x tańszy od innych poliuretanów 2-składnikowych. Wada jest taka że szybko zasycha, ale o to niech się martwi parkieciarz Nie chcę żeby zmartwienia parkieciarza przeniosły się na podłogę Po rozmowach zamiast MK 73 zaproponowano mi MK 92 S. wez wakola pu 210 w takim razie jak chodzi o jakosc lub mapei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 21.09.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Nie moge pojąc skad w tym watku taka niechęć do olejowosków Ja mam jesion w Osmo już prawie 3 lata, zero plam - juz nie mówię o wodzie, bo co tam woda, na parkiecie było i wino i barszcz, że o kawie nie wspomnę. Jak cos chlapnie na podłoge to robi sie taka perlista kropla - nic nie wsiąka, jak zauwaze to zetre, a jak nie to samo wyschnie i tyle, doprawdy po podlewaniu kwiatów nie chodze z nosem przy podłodze sprawdzając czy przypadkiem gdzis mi sie nie chlapnęło. Mniej wiecej co jakies 10 mies. nakładam warstwe wosku Berger Seidle (albo jakos tak, nie chce mi sie teraz szukac puszki, ale jesli ktos jest zaintersowany to na specjalne zyczenie moge sprawdzic nazwe), myje preparatem Osmo, goscie chodza w butach, ja czasem też a podłoga prawie jak nowa (prawie, bo troche wgniecen by sie znalazło). Generalnie wiekszość gosci zachwyca sie piękna podlloga, niektórzy znajomi (2 rodziny) po obejrzeniu mojej podłogi tez zdecydowali sie na Osmo i tez zadowoleni a tu co i rusz czytam jakie te olejowoski to straszny badziew Zupełnie tego nie rozumiem Acha, jakichs wybłyszczen po przesuwaniu mebli czy innych tego typu sladów, o których tu pisano nie zauwazyłam (mam Osmo mat, ale wosk nadał troche połysku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.09.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Z tego co pamiętam ileś stron temu ansera nie bardzo polecaliście. Jakie mogą być jeszcze opcje zdrowszej chemii ? ghostowi chodziło o to, że z tych proponowanych trzech, Anser 2k PU jest czystym poliuretanem dwuskładnikowym, nie wnikał w jego jakość czy porównanie z innymi tego typu klejami. zaleta - Anser będzie 2x tańszy od innych poliuretanów 2-składnikowych. Wada jest taka że szybko zasycha, ale o to niech się martwi parkieciarz Zasycha szybciej bo ma więcej wypełniaczy niż inne kleje poliuretanowe. Pewnie też dlatego dużo tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.09.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Ja mam takie techniczne pytanka odnośnie olejów: co oznacza zawartość substancji stałych w składzie olejów? i na co ma wpływ? z czego wynika tak wielka różnica w cenie olejów np Bona, Loba, czy Palman, wszystko to markowe produkty, a różnica cenowa ogromna. Oleje penetrujące tzw czyste są najcześciej tańsze od olejo-wosków. Róznice polegaja również w składnikach tych olejów a to wiąże się z ceną. W jednej firmir są oleje tańsze i droższe podobnie olejo -woski. Substancje stałe to to co zostaje po utwardzenia na posadzce np. 60% substancji stałych daje 60 mokronów warstwy oleju czy lakieru na posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 21.09.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Nie moge pojąc skad w tym watku taka niechęć do olejowosków Ja mam jesion w Osmo już prawie 3 lata, zero plam - juz nie mówię o wodzie, bo co tam woda, na parkiecie było i wino i barszcz, że o kawie nie wspomnę. Jak cos chlapnie na podłoge to robi sie taka perlista kropla - nic nie wsiąka, jak zauwaze to zetre, a jak nie to samo wyschnie i tyle, doprawdy po podlewaniu kwiatów nie chodze z nosem przy podłodze sprawdzając czy przypadkiem gdzis mi sie nie chlapnęło. Mniej wiecej co jakies 10 mies. nakładam warstwe wosku Berger Seidle (albo jakos tak, nie chce mi sie teraz szukac puszki, ale jesli ktos jest zaintersowany to na specjalne zyczenie moge sprawdzic nazwe), myje preparatem Osmo, goscie chodza w butach, ja czasem też a podłoga prawie jak nowa (prawie, bo troche wgniecen by sie znalazło). Generalnie wiekszość gosci zachwyca sie piękna podlloga, niektórzy znajomi (2 rodziny) po obejrzeniu mojej podłogi tez zdecydowali sie na Osmo i tez zadowoleni a tu co i rusz czytam jakie te olejowoski to straszny badziew Zupełnie tego nie rozumiem Acha, jakichs wybłyszczen po przesuwaniu mebli czy innych tego typu sladów, o których tu pisano nie zauwazyłam (mam Osmo mat, ale wosk nadał troche połysku). Wreszcie jakiś zadowolony użytkownik - bo już można było odnieść wrażenie, że kto się zdecyduje na parkiet, to albo mu się podniesie, albo wyłódkuje, porysuje złuszczy, przebarwi i jeszcze za to wszystko musi zapłaci górę pieniedzy (to ostatnie akurat prawda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.09.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Nie moge pojąc skad w tym watku taka niechęć do olejowosków Ja mam jesion w Osmo już prawie 3 lata, zero plam - juz nie mówię o wodzie, bo co tam woda, na parkiecie było i wino i barszcz, że o kawie nie wspomnę. Jak cos chlapnie na podłoge to robi sie taka perlista kropla - nic nie wsiąka, jak zauwaze to zetre, a jak nie to samo wyschnie i tyle, doprawdy po podlewaniu kwiatów nie chodze z nosem przy podłodze sprawdzając czy przypadkiem gdzis mi sie nie chlapnęło. Mniej wiecej co jakies 10 mies. nakładam warstwe wosku Berger Seidle (albo jakos tak, nie chce mi sie teraz szukac puszki, ale jesli ktos jest zaintersowany to na specjalne zyczenie moge sprawdzic nazwe), myje preparatem Osmo, goscie chodza w butach, ja czasem też a podłoga prawie jak nowa (prawie, bo troche wgniecen by sie znalazło). Generalnie wiekszość gosci zachwyca sie piękna podlloga, niektórzy znajomi (2 rodziny) po obejrzeniu mojej podłogi tez zdecydowali sie na Osmo i tez zadowoleni a tu co i rusz czytam jakie te olejowoski to straszny badziew Zupełnie tego nie rozumiem Acha, jakichs wybłyszczen po przesuwaniu mebli czy innych tego typu sladów, o których tu pisano nie zauwazyłam (mam Osmo mat, ale wosk nadał troche połysku). Wreszcie jakiś zadowolony użytkownik - bo już można było odnieść wrażenie, że kto się zdecyduje na parkiet, to albo mu się podniesie, albo wyłódkuje, porysuje złuszczy, przebarwi i jeszcze za to wszystko musi zapłaci górę pieniedzy (to ostatnie akurat prawda ) Kładłem olejo-wosk Berger -Seidle w szkole tańca i nawet po trzech latach byli zadowoleni. Olejo-woski trzeba umieć nakładać i wcierać. Do tego odpowiednie środki pielęgnacyjne, ot wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tombadger 22.09.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Z tego co pamiętam ileś stron temu ansera nie bardzo polecaliście. Jakie mogą być jeszcze opcje zdrowszej chemii ? ghostowi chodziło o to, że z tych proponowanych trzech, Anser 2k PU jest czystym poliuretanem dwuskładnikowym, nie wnikał w jego jakość czy porównanie z innymi tego typu klejami. zaleta - Anser będzie 2x tańszy od innych poliuretanów 2-składnikowych. Wada jest taka że szybko zasycha, ale o to niech się martwi parkieciarz Nie chcę żeby zmartwienia parkieciarza przeniosły się na podłogę Po rozmowach zamiast MK 73 zaproponowano mi MK 92 S. wez wakola pu 210 w takim razie jak chodzi o jakosc lub mapei Dziękuje za porady. O ile dobrze pamiętam to pu 210 idzie w parze z gruntem pu 280. Dobrze pamiętam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 22.09.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Olejo-woski trzeba umieć nakładać i wcierać. Do tego odpowiednie środki pielęgnacyjne, ot wszystko. W takim razie czuję się dumna, bo sama nakładałam i polerowałam parkiet Zreszta kiedys na tym forum opisywałam dokładnie ten proces, naprawde mało skomplikowany, mimo, ze robiłam to pierwszy raz w zyciu a moje wykształcenie i wykonywany zawód nie mają absolutnie nic wspólnego z parkieciarstwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 22.09.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Mówiąc o nakładaniu mialam oczywiscie na myśli olejowosk - tak dla jasności. Parkiet kładł parkieciarz, az taka zdolna w tej dzidzienie to ja nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.09.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Z tego co pamiętam ileś stron temu ansera nie bardzo polecaliście. Jakie mogą być jeszcze opcje zdrowszej chemii ? ghostowi chodziło o to, że z tych proponowanych trzech, Anser 2k PU jest czystym poliuretanem dwuskładnikowym, nie wnikał w jego jakość czy porównanie z innymi tego typu klejami. zaleta - Anser będzie 2x tańszy od innych poliuretanów 2-składnikowych. Wada jest taka że szybko zasycha, ale o to niech się martwi parkieciarz Nie chcę żeby zmartwienia parkieciarza przeniosły się na podłogę Po rozmowach zamiast MK 73 zaproponowano mi MK 92 S. wez wakola pu 210 w takim razie jak chodzi o jakosc lub mapei Dziękuje za porady. O ile dobrze pamiętam to pu 210 idzie w parze z gruntem pu 280. Dobrze pamiętam ? Uwaga na grunty poliuretanowe pod kleje poliuretanowe. Grunty te tworza film na powierchni jeżeli są nałożone na słabo lub niechłonne podłoże. Katastrofa gotowa. Wakol ma też inny grunt pod kleje poliuretanowe wodorozcienczalny. Kleje poliuretanowe nie zawsze lub najczęściej nie wymagają gruntu pod klej PU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.09.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Z tego co pamiętam ileś stron temu ansera nie bardzo polecaliście. Jakie mogą być jeszcze opcje zdrowszej chemii ? ghostowi chodziło o to, że z tych proponowanych trzech, Anser 2k PU jest czystym poliuretanem dwuskładnikowym, nie wnikał w jego jakość czy porównanie z innymi tego typu klejami. zaleta - Anser będzie 2x tańszy od innych poliuretanów 2-składnikowych. Wada jest taka że szybko zasycha, ale o to niech się martwi parkieciarz Nie chcę żeby zmartwienia parkieciarza przeniosły się na podłogę Po rozmowach zamiast MK 73 zaproponowano mi MK 92 S. wez wakola pu 210 w takim razie jak chodzi o jakosc lub mapei Dziękuje za porady. O ile dobrze pamiętam to pu 210 idzie w parze z gruntem pu 280. Dobrze pamiętam ? Uwaga na grunty poliuretanowe pod kleje poliuretanowe. Grunty te tworza film na powierchni jeżeli są nałożone na słabo lub niechłonne podłoże. Katastrofa gotowa. Wakol ma też inny grunt pod kleje poliuretanowe wodorozcienczalny. Kleje poliuretanowe nie zawsze lub najczęściej nie wymagają gruntu pod klej PU. Wszystko zalezy od "jakosci" podloza ..gruntowka ta (pu280) jest swietna..d3074 (czyli dyspersja ) tez jest dobrym produktrm ale na bdb jakosci podloza pomijajac to ze pod pu 210..jak jest dobre podloze nie trzeba w ogole gruntu (chyba ze parter wtedy pu 210 x 2 i mamy bdb jakosci eko odciecie wilgoci szczatkowej)...pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 28.09.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Mam nadzieję, że nie powtórzę pytania. Po prześledzeniu wątku zastanawiam się nad Bona Naturale. W salonie i sypialniach ma być podłogówka i parkiet przemysłowy - czy tu nadaje się Bona Naturale? Boję się trochę oleju - mam małe dzieci, czyli wylane soczki, czy inne płyny (młodsze przed odpieluchowaniem ), lakieru też - wiem, że salon będzie traktem spacerowym na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał 000 29.09.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Nie moge pojąc skad w tym watku taka niechęć do olejowosków Ja mam jesion w Osmo już prawie 3 lata, zero plam - juz nie mówię o wodzie, bo co tam woda, na parkiecie było i wino i barszcz, że o kawie nie wspomnę. Jak cos chlapnie na podłoge to robi sie taka perlista kropla - nic nie wsiąka, jak zauwaze to zetre, a jak nie to samo wyschnie i tyle, doprawdy po podlewaniu kwiatów nie chodze z nosem przy podłodze sprawdzając czy przypadkiem gdzis mi sie nie chlapnęło. Mniej wiecej co jakies 10 mies. nakładam warstwe wosku Berger Seidle (albo jakos tak, nie chce mi sie teraz szukac puszki, ale jesli ktos jest zaintersowany to na specjalne zyczenie moge sprawdzic nazwe), myje preparatem Osmo, goscie chodza w butach, ja czasem też a podłoga prawie jak nowa (prawie, bo troche wgniecen by sie znalazło). Generalnie wiekszość gosci zachwyca sie piękna podlloga, niektórzy znajomi (2 rodziny) po obejrzeniu mojej podłogi tez zdecydowali sie na Osmo i tez zadowoleni a tu co i rusz czytam jakie te olejowoski to straszny badziew Zupełnie tego nie rozumiem Acha, jakichs wybłyszczen po przesuwaniu mebli czy innych tego typu sladów, o których tu pisano nie zauwazyłam (mam Osmo mat, ale wosk nadał troche połysku). Wreszcie jakiś zadowolony użytkownik - bo już można było odnieść wrażenie, że kto się zdecyduje na parkiet, to albo mu się podniesie, albo wyłódkuje, porysuje złuszczy, przebarwi i jeszcze za to wszystko musi zapłaci górę pieniedzy (to ostatnie akurat prawda ) Bo masz położony pożądny olej i parkieciarz wiedział co robił. Efekt gwarantowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 29.09.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 witamte mialam dylemat olej czy lakier a wybralam Bona naturale trwaly jak lakier wyglada jak olej prawie, w kazdym badz razie wyszlo super naturalnie bez swiecenia sie ,polecam ! mam parkiet przemyslowy jatoba i wlasnie chcialam uzyskac taki efekt Bona naturale to drogie wykonczenie ale naprawde efekt wart tych pieniedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 29.09.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 nakładam warstwe wosku Berger-Seidle Przedmówczyni do konserwacji podłogi z OSMO korzysta z wosku Berger-Seidle. Osmo zaleca: Wachspflege środek do czyszczenia i renowacji wosku ( 3029 ). Jakie rozwiązanie jest lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 29.09.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 witam te mialam dylemat olej czy lakier a wybralam Bona naturale trwaly jak lakier wyglada jak olej prawie, w kazdym badz razie wyszlo super naturalnie bez swiecenia sie ,polecam ! mam parkiet przemyslowy jatoba i wlasnie chcialam uzyskac taki efekt Bona naturale to drogie wykonczenie ale naprawde efekt wart tych pieniedzy Dzięki! a jak bardzo drogie w stosunku do oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts