Izabela Wawrzeń 29.09.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 witam te mialam dylemat olej czy lakier a wybralam Bona naturale trwaly jak lakier wyglada jak olej prawie, w kazdym badz razie wyszlo super naturalnie bez swiecenia sie ,polecam ! mam parkiet przemyslowy jatoba i wlasnie chcialam uzyskac taki efekt Bona naturale to drogie wykonczenie ale naprawde efekt wart tych pieniedzy Dzięki! a jak bardzo drogie w stosunku do oleju? no do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 29.09.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 witam te mialam dylemat olej czy lakier a wybralam Bona naturale trwaly jak lakier wyglada jak olej prawie, w kazdym badz razie wyszlo super naturalnie bez swiecenia sie ,polecam ! mam parkiet przemyslowy jatoba i wlasnie chcialam uzyskac taki efekt Bona naturale to drogie wykonczenie ale naprawde efekt wart tych pieniedzy Dzięki! a jak bardzo drogie w stosunku do oleju? no dosc drogie 4,5 litra bona naturale ponad 600 zl.ja mam 45 m2.parkietu to 2 pojemniki po 4,5 l ale nam troche zostanie chyba bo maz bedzie kladl 2 warstwe i stwierdzil ze zostanie tego bo parkiet nie chce wiecej wciagac a nie oszczedza przy nakladaniu tak jak zalecano .moze bede miec troche do odsprzedania ale to sie okarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 29.09.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Z tego co pamiętam ileś stron temu ansera nie bardzo polecaliście. Jakie mogą być jeszcze opcje zdrowszej chemii ? ghostowi chodziło o to, że z tych proponowanych trzech, Anser 2k PU jest czystym poliuretanem dwuskładnikowym, nie wnikał w jego jakość czy porównanie z innymi tego typu klejami. zaleta - Anser będzie 2x tańszy od innych poliuretanów 2-składnikowych. Wada jest taka że szybko zasycha, ale o to niech się martwi parkieciarz Nie chcę żeby zmartwienia parkieciarza przeniosły się na podłogę Po rozmowach zamiast MK 73 zaproponowano mi MK 92 S. wez wakola pu 210 w takim razie jak chodzi o jakosc lub mapei Dziękuje za porady. O ile dobrze pamiętam to pu 210 idzie w parze z gruntem pu 280. Dobrze pamiętam ? Uwaga na grunty poliuretanowe pod kleje poliuretanowe. Grunty te tworza film na powierchni jeżeli są nałożone na słabo lub niechłonne podłoże. Katastrofa gotowa. Wakol ma też inny grunt pod kleje poliuretanowe wodorozcienczalny. Kleje poliuretanowe nie zawsze lub najczęściej nie wymagają gruntu pod klej PU. Wszystko zalezy od "jakosci" podloza ..gruntowka ta (pu280) jest swietna..d3074 (czyli dyspersja ) tez jest dobrym produktrm ale na bdb jakosci podloza pomijajac to ze pod pu 210..jak jest dobre podloze nie trzeba w ogole gruntu (chyba ze parter wtedy pu 210 x 2 i mamy bdb jakosci eko odciecie wilgoci szczatkowej)...pozdrawiam. czyli, jesli dobrze wnioskuję, przy "średnim" podłożu pu 280 + pu 210 wystarczy? a czy to ekologicznie, czy już mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.09.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 witam te mialam dylemat olej czy lakier a wybralam Bona naturale trwaly jak lakier wyglada jak olej prawie, w kazdym badz razie wyszlo super naturalnie bez swiecenia sie ,polecam ! mam parkiet przemyslowy jatoba i wlasnie chcialam uzyskac taki efekt Bona naturale to drogie wykonczenie ale naprawde efekt wart tych pieniedzy Dzięki! a jak bardzo drogie w stosunku do oleju? no dosc drogie 4,5 litra bona naturale ponad 600 zl.ja mam 45 m2.parkietu to 2 pojemniki po 4,5 l ale nam troche zostanie chyba bo maz bedzie kladl 2 warstwe i stwierdzil ze zostanie tego bo parkiet nie chce wiecej wciagac a nie oszczedza przy nakladaniu tak jak zalecano .moze bede miec troche do odsprzedania ale to sie okarze Jak rozumiem jesteście jeszcze przed użytkowaniem tej podłogi. Byłbym wdzięczny za wiadomosci w trakcie uzytkowania wykończonej podłogi Bona Naturale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.09.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Z tego co pamiętam ileś stron temu ansera nie bardzo polecaliście. Jakie mogą być jeszcze opcje zdrowszej chemii ? ghostowi chodziło o to, że z tych proponowanych trzech, Anser 2k PU jest czystym poliuretanem dwuskładnikowym, nie wnikał w jego jakość czy porównanie z innymi tego typu klejami. zaleta - Anser będzie 2x tańszy od innych poliuretanów 2-składnikowych. Wada jest taka że szybko zasycha, ale o to niech się martwi parkieciarz Nie chcę żeby zmartwienia parkieciarza przeniosły się na podłogę Po rozmowach zamiast MK 73 zaproponowano mi MK 92 S. wez wakola pu 210 w takim razie jak chodzi o jakosc lub mapei Dziękuje za porady. O ile dobrze pamiętam to pu 210 idzie w parze z gruntem pu 280. Dobrze pamiętam ? Uwaga na grunty poliuretanowe pod kleje poliuretanowe. Grunty te tworza film na powierchni jeżeli są nałożone na słabo lub niechłonne podłoże. Katastrofa gotowa. Wakol ma też inny grunt pod kleje poliuretanowe wodorozcienczalny. Kleje poliuretanowe nie zawsze lub najczęściej nie wymagają gruntu pod klej PU. Wszystko zalezy od "jakosci" podloza ..gruntowka ta (pu280) jest swietna..d3074 (czyli dyspersja ) tez jest dobrym produktrm ale na bdb jakosci podloza pomijajac to ze pod pu 210..jak jest dobre podloze nie trzeba w ogole gruntu (chyba ze parter wtedy pu 210 x 2 i mamy bdb jakosci eko odciecie wilgoci szczatkowej)...pozdrawiam. czyli, jesli dobrze wnioskuję, przy "średnim" podłożu pu 280 + pu 210 wystarczy? a czy to ekologicznie, czy już mniej? Wartość i przydatność ekologiczna określają światowe ograniczenia VOC po Polsku - Lotne Związki Organiczne. Grunt PU 280 nalezy do grupy Emicode 1 a także Giscode 1 To znaczy , że wykazuje najniższą wartośc lotnych zwiazków oraganicznych (Emicode) a także zawiera najniższą ilosć dopuszczonych śrdoków toksycznych (Giscode). W tym przypadku grunt jako penetrujący w głąb podkładu z mozliwością po godzinie przykryciem go klejem musi byc pozbawiony środków mogących wywołać tworzenie się gazów, które z kolei mają tendencję do wychodzenia na zewnątrz niszcząc tym samym spoinę klejową. Bardziej ekologiczne są już tylko kleje MSP-polimer tzw. hybrydowe. Są one jednak dużo droższe i nie wszędzie powinny być stosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 30.09.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 jarekkur tak jeszcze nie uzytkowalismy naszej podłogi odezwe się po jakimś czasie ,ale jak patrze na podłoge to wyglada jakby wcale nie była ani lakierowana czy olejowana tak naturalnie i o to chodzi!! , jednak podłogi lakierowane szybciej się niszczą pomimo wszystko ,a co do olejów to się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 30.09.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Mam nadzieję, że nie powtórzę pytania. Po prześledzeniu wątku zastanawiam się nad Bona Naturale. W salonie i sypialniach ma być podłogówka i parkiet przemysłowy - czy tu nadaje się Bona Naturale? Boję się trochę oleju - mam małe dzieci, czyli wylane soczki, czy inne płyny (młodsze przed odpieluchowaniem ), lakieru też - wiem, że salon będzie traktem spacerowym na ogród. Powtórzę pytanie: czy Bona Naturale nadaje się na ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 01.10.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Powtórzę pytanie: czy Bona Naturale nadaje się na ogrzewanie podłogowe? Nie bardzo rozumiem dlaczego miałby się nie nadawać, przecież to tylko środek do wykończenia samej powierzchni, różnica pomiędzy podłogówką a bez podłogówki dla warstwy wierzchniej to tylko kilka stopni średniej temperatury w jakiej pracuje. Bez podłogówki pod kaloryferem pewnie ma cieplej, nie wspominając już o miejscach nasłonecznionych. Więc imo nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 01.10.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Z tego, co przeczytałam, wiem, że na podłogówkę bardziej nadaje się olej. A nie wiem, jak traktować Bona Naturale, bo nigdzie nie jest jednoznaczne powoedziane, co to tak naprawdę za środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 01.10.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 bona naturale to połącznie wosku i lakierów tak mi wytłumaczył pan w sklepie czyli wygląda jak olej prawie,a ma trwałość lakieru ale myslę że na stronie Bony jest opis produktu , u mnie jest bona na jatobie przemysłowej wygląda bardzo naturalnie mam nadzieje iż pielęgnacja też nie będzie uciązliwa tak mi powiedziano co przy olejach jest bardziej pracochłonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.10.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Mam nadzieję, że nie powtórzę pytania. Po prześledzeniu wątku zastanawiam się nad Bona Naturale. W salonie i sypialniach ma być podłogówka i parkiet przemysłowy - czy tu nadaje się Bona Naturale? Boję się trochę oleju - mam małe dzieci, czyli wylane soczki, czy inne płyny (młodsze przed odpieluchowaniem ), lakieru też - wiem, że salon będzie traktem spacerowym na ogród. Powtórzę pytanie: czy Bona Naturale nadaje się na ogrzewanie podłogowe? oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 03.10.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 05.10.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 woskow nie posiada w sobie tenże produkt na szczescie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trutta 17.10.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Witam Przyszedł czas remont mieszkania oraz na renowację 80 m kw. parkietu dębowego, który po 12 latach użytkowania ma duże, powycierane, przybrudzone, miejscami trochę zatłuszczone od jedzenia powierzchnie bez lakieru (niegdyś BONA).Podczas poszukiwań usługodawcy jestem b.często namawiana na olejowanie podłogi zwłaszcza, że wnętrze mam trochę stylizowane + ciężkie ciemne meble.Najczęściej polecana firma to OSMO - parkieciarz zachwalał bez końca, pomimo że mam 3 małych dzieci i kota. Podobno zero problemów przez najbliższe lata przy profesjonalnym położeniu oleju. Zapaliłam się do tego strasznie, zwłaszcza że marzy mi się lekkie przyciemnienie podłogi i uwidocznienie słojów. Jednak po przeczytaniu wątku od strony 20-tej mina mi zrzedła. Czy dobrze rozumiem, że nie mam szans na wygląd oleju + funkcjonalność lakieru przy takim składzie rodziny? Mimo wszystko nadrzędnym dla mnie celem jest mała uciążliwość użytkowania podłogi oraz jej trwałość choć z jej urody też nie chciałbym rezygnować.Czy jest jakiś sposób na wyciągnięcie uroku drewna (może i lekkie przyciemnienie) oraz trwałe zabezpieczenie podłogi tak aby można było ją czyścić płaskim mopem bez zbędnych ceregieli? Cena chemii nie jest już tutaj tak bardzo istotna - bardziej liczy się dla mnie uzyskanie ładnego efektu + maksymalna trwałość i "bezobsługowość". Druga sprawa to reperacja ubytków po zlikwidowanych ścianach działowych będzie tego z 8-10 mb. szerokości 10cm. Czy ma ktoś z Was jakiś pomysł na ciekawe ułożenie takich wstawek? Za wszelkie wskazówki będę ogromnie wdzięczna. PozdrawiamMagda copixel[małpa]aster.plW-wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulinka58 19.10.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Na dęba położyć olejo-woski Osmo !!! nie daj się namawiać na chemię z Castoramy tylko profesjonalne materaiły !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 24.10.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 po pierwsze ie bylbym tak kategoryczny po drugie ..miejscowa bez sladu jest mozliwa na kazdym oleju..ale tez do czasu...czyste oleje maja niezla przewage nad olejowoskami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrychłopak 26.10.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 witam. nie dałem rady przeczytać wszystkich postów więc proszę o wyrozumiałość jeśli się powtarzam. jakiś tydzien temu poolejowano mi podłogę lapacho timberexem HD. podłoga wygląda dobrze ale zostają na niej ślady stóp i dłoni. nie wygląda to fajnie. coś jak brudna podłoga. co można z tym zrobić żeby się nie pojawiało? czy to dlatego że nie zastosowałem jeszcze oleju pielęgnacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.10.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 witam. nie dałem rady przeczytać wszystkich postów więc proszę o wyrozumiałość jeśli się powtarzam. jakiś tydzien temu poolejowano mi podłogę lapacho timberexem HD. podłoga wygląda dobrze ale zostają na niej ślady stóp i dłoni. nie wygląda to fajnie. coś jak brudna podłoga. co można z tym zrobić żeby się nie pojawiało? czy to dlatego że nie zastosowałem jeszcze oleju pielęgnacyjnego? Mam wrażenie, że masz za dużo oleju na powierzchni. Olej powinien być w drewnie a nie na drewnie. Na drewnie pozostają jedynie woski i one zostawiają takie ślady. Napewno nalezy zmyć nadmiar oleju. Lapacho jest gęstym drewnem o zwartej budowie, dlatego należy kłaść olej penetrujący raz i zostawić do pełnego wchłonięcia. Wcieranie oleju trwa na lapacho o powierzchni 30-50m2 około 2-3 godzin. Następnie schnięcie 24-48 godzin a czasami i dłużej. Potem druga warstwa podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrychłopak 26.10.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 u mnie zostało położone 2 warstwy. po 24 godzinach panowie polerowali podłogę i oleju było tak dużo że pad byłl mokry.i pomimo ze polerowali podłogę to mam miejsca gdzie z przestrxeni między klepkami wyszedł olej i zostały zacieki. jak mogę zlikwidowac te zacieki? jak zetrzec nadmiar oleju ale tak zeby nie przesadzic i zeby podłoga nie była matowa? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.10.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 u mnie zostało położone 2 warstwy. po 24 godzinach panowie polerowali podłogę i oleju było tak dużo że pad byłl mokry. i pomimo ze polerowali podłogę to mam miejsca gdzie z przestrxeni między klepkami wyszedł olej i zostały zacieki. jak mogę zlikwidowac te zacieki? jak zetrzec nadmiar oleju ale tak zeby nie przesadzic i zeby podłoga nie była matowa? z góry dziękujęNadmiar oleju musisz zmyć posadzka po oleju musi być matowa. Po olejo wosku zaledwie ma lekką satynową poświatę. Miałeś niestety Panów, którzy powinnu zostać wyproszeni i zająć się czymś innym. Podłogę masz zepsutą. Masz za grubo poleju. Olej to nie lakier. Współczuję. Być może jak to wszystko0 stwardnieje za kilka lub kilkanaście dni będziesz musiał na nowo cyklinować i olejować. Przy tak grubej warstwie będziesz miał wiecznie problemy z utrzymaniem przyzwoitego wyglądu tej podłogi. Olej w szczelinach powinien zostać tak długo rozcierany aż przestanie wychodzić. Dzisiaj przy tej grubości oleju na podłodze usuniećie tego jest możliwe poprzez użycie wełny stalowej ponownym lekkim przetarciu tych iejsć. Prawdopodobnie pozostana ślady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts