Agatka123 20.12.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Witam, Zakupiłam podłogę Bauwerk, podłoga jest przepiękna. Mam olejowaną Sucupirę, straszyli mnie, że Sucupira to kiepskie drewno bardzo twarde ale , że nie lubi wilgoci i że przy ogrzewaniu podłogowym mogą być problemy. Jak narazie jest wszystko super, ogrzewanie podłogowe działa, podłoga się nie rozsycha, mamy tylko problem bo mimo że podłoga jest fabrycznie olejowana , podobno nawet kilkoma warstwami oleju... to parkiieciarz zalecilł mi dodatkowo zaolejować. Jakiego oleju użyć najlepiej, żeby podłoga nie straciła swojego naturalnego wyglądu? podobno dobre są oleje Osmo? Facet w sklepie mówił coś o środkach/olejach do podłog Kahrs, które można nakładać ręcznie a nie maszynowo? Proszę o szybką podpoiwedż bo chcę mieć na Święta ładną podłogę?! Dziękuje i Wesołych Świąt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.12.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Witam, Zakupiłam podłogę Bauwerk, podłoga jest przepiękna. Mam olejowaną Sucupirę, straszyli mnie, że Sucupira to kiepskie drewno bardzo twarde ale , że nie lubi wilgoci i że przy ogrzewaniu podłogowym mogą być problemy. Jak narazie jest wszystko super, ogrzewanie podłogowe działa, podłoga się nie rozsycha, mamy tylko problem bo mimo że podłoga jest fabrycznie olejowana , podobno nawet kilkoma warstwami oleju... to parkiieciarz zalecilł mi dodatkowo zaolejować. Jakiego oleju użyć najlepiej, żeby podłoga nie straciła swojego naturalnego wyglądu? podobno dobre są oleje Osmo? Facet w sklepie mówił coś o środkach/olejach do podłog Kahrs, które można nakładać ręcznie a nie maszynowo? Proszę o szybką podpoiwedż bo chcę mieć na Święta ładną podłogę?! Dziękuje i Wesołych Świąt!!! jeżeli chcesz na świeta miec ładną podłogę to zostaw ją taką jaka jest! Podłoga z fabrycznie nałożonym lakierem czy olejem wymaga więcej zachodu przy nakładaniu niż ta wykonana na budowie. Zabezpiecz odpowiednim środkiem polecanym przez producenta i zgodnie ze wskazówkami producenta a zachowasz gwarancję. Ręcznie można nakładac kazdy olej zależy to jednak od kondycji i siły tego, który ma zamiar to robić, no i oczywiście czas. Małą powierzchnię około 20m2 mozesz zrobić ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martas_sa 20.12.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 a mozna najpierw naoliwic a pozniej lakierem matowym ?? Taka opcja najbardziej by mi odpowiadala czy tylko jest taka mozliwosc ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.12.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 a mozna najpierw naoliwic a pozniej lakierem matowym ?? Taka opcja najbardziej by mi odpowiadala czy tylko jest taka mozliwosc ??? nie ma takiej mozliwości w tak krótkim czasie abys z tą technologia zdążyła do Świąt Bozego Narodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian1s 23.12.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 To ja sie pochwale miedzy czasie. Wlasciwie nie tyle sie chcialem pochwalic, co podziekowac za pomoc i porady parkieciarskie. Olej uzylem dwuskladnikowy firmy pallman na ktory naciskal wykonawca. Generalnie jestem zadowolony. Pierwszy raz ukladalem parkiet. Tak czy owak. WIELKIE DZIEKI ! zdjecie jest znieksztalcone z powodu uzycia szerokatnego obiektywu.Podloga w rzeczywistosci jest prost i trzyma poziom.. Dane : Parkiet merbau pzemyslowy merbau kupiony w Casto,klej barlinek(uzin) 1kpu a takze poliuretan SIKA (lepiej mi sie tym pracowalo) .Olej Pallman 2 skladnikowy. http://i113.photobucket.com/albums/n238/adrian1s/gleba.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyszinho 26.12.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Podłogi BAUWERK są fabrycznie olejownane lub lakierowane ale po ułożeniu trzeba je dodatkowo zabezpieczyć przed wilgocią i brudem. Trzeba to zrobić olejem lub odpowiednio przy podłodze lakierowanej specjalnym woskiem, najlepiej firmowym BAUWERKA. Po nałożeniu efekt jest naprawdę świetny, woda i substancje są bardzo dobrze zatrzymywane na powierzchni podłogi, ma to duże znaczenie szczególnie w pomieszczeniach, które są narażone na działanie wilgoci,brudu, tłuszczu np. kuchnia. Powinien był to zrobić parkieciarz, który to układał bowiem olej za pierwszym razem najlepiej nałożyć maszynowo, pożniej można już to robić samemu mopem, raz na jakiś czas. Zarówno BAUWERK jak i KAHRS mają swoje firmowe bardzo dobre specjalne oleje i środki do swoich podłóg, które zawsze zalecają sprzedawcy. Jest środek Kahrs Refresh Oil zalecany do podłog olejowanych olejem naturalnym Kahrs, który łatwo nałożyć samemu ręcznie, zabezpiecza podłogę przed brudem i wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masia1719504864 04.01.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Widzę,że jestem pierwsza w Nowym Roku,więc pozwólcie,iż rozpocznę go takim małym optymistycznym akcentem....Posłuchałam Was,wybrałam wodny lakier dwuskładnikowy i jestem cała happy,ponieważ podłogi wyglądają naprawdę fajnie (dla porownania obejrzałam wcześniej podłogi pomalowane zwykłym lakierem). W związku z tym chciałam podziękować wszystkim za konstruktywne rady i anielską cierpliwość do takich laików jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 04.01.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 No i jak to jest naprawdę: olejowany czy lakierowany? Przeczytałam chyba wszystkie wątki na ten temat i wiem mniej niż na początku.... Niech ktoś, kto ma olejowany napisze prosto i szczerze: czy jest on upierdliwy w pielęgnacji dla osoby, która nie ma serca do sprzątania domu??? Czy drugi raz wybralibyście olej? Czy to zależy od użytego oleju ( olejowosku) ? Przy opinii dobrze by było podać nazwę zastosowanego oleju. Plizzzzzzzzzzzzz Chodzi o parter domu, wszędzie drewno, 100% podłogówka, nie lubię kafli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaJ 04.01.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 I ja wiem ze nic nie wiem w kwestii parkietu. Chce polozyc parkiet w salonie i zastanawiam sie czy olejowany czy lakierowany. Czy klasc i dopiero olejowac/lakierowac, czy kupic gotowy. Salon polaczony z kuchnia (w kuchni gres), z wyjsciem na taras, dwojka dzieci i pies.Tyle sie nasluchalam o mega trwalych olejowanych parkietach, ale calkowicie zniecheca mnie opcja froterowania tej podlogi na kolanach i powtornego olejowania. Z drugiej strony jesli lakier to tylko mat - czy podloga bedzie wystarczajaco trwala? No metlik mam no. Napiszcie cos madrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 04.01.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 No i jak to jest naprawdę: olejowany czy lakierowany? Przeczytałam chyba wszystkie wątki na ten temat i wiem mniej niż na początku.... Niech ktoś, kto ma olejowany napisze prosto i szczerze: czy jest on upierdliwy w pielęgnacji dla osoby, która nie ma serca do sprzątania domu??? Czy drugi raz wybralibyście olej? Czy to zależy od użytego oleju ( olejowosku) ? Przy opinii dobrze by było podać nazwę zastosowanego oleju. Plizzzzzzzzzzzzz Chodzi o parter domu, wszędzie drewno, 100% podłogówka, nie lubię kafli. ooooo to ja miałam napisać mam dokładnie te same wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 05.01.2010 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 No i jak to jest naprawdę: olejowany czy lakierowany? Przeczytałam chyba wszystkie wątki na ten temat i wiem mniej niż na początku.... Niech ktoś, kto ma olejowany napisze prosto i szczerze: czy jest on upierdliwy w pielęgnacji dla osoby, która nie ma serca do sprzątania domu??? Czy drugi raz wybralibyście olej? Czy to zależy od użytego oleju ( olejowosku) ? Przy opinii dobrze by było podać nazwę zastosowanego oleju. Plizzzzzzzzzzzzz Chodzi o parter domu, wszędzie drewno, 100% podłogówka, nie lubię kafli. ooooo to ja miałam napisać mam dokładnie te same wątpliwości również przyłączam sie do pytania pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 08.01.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 No i jak to jest naprawdę: olejowany czy lakierowany? Przeczytałam chyba wszystkie wątki na ten temat i wiem mniej niż na początku.... Niech ktoś, kto ma olejowany napisze prosto i szczerze: czy jest on upierdliwy w pielęgnacji dla osoby, która nie ma serca do sprzątania domu??? Czy drugi raz wybralibyście olej? Czy to zależy od użytego oleju ( olejowosku) ? Przy opinii dobrze by było podać nazwę zastosowanego oleju. Plizzzzzzzzzzzzz Chodzi o parter domu, wszędzie drewno, 100% podłogówka, nie lubię kafli. ooooo to ja miałam napisać mam dokładnie te same wątpliwości Po 3 m-cach mieszkania teraz polakierowałabym podłogę (deski dębowe) - i mam nadzieję że kiedyś się uda - mamy psa, często co mu kapnie z pyska, ma niedokładnie wytarte łapy, albo coś mu się zdarzy jak jesteśmy w pracy(staruszek) - wtedy wżarte plamy na amen. Jeśli nie wytrę od razu mokrych kropek zostają ślady, musiałabym bez przerwy za nim chodzić i sprzątać. Łatwiej myje się podłogę lakierowaną - mam lakier półmat na piętrze. Użyty olej to remmers. I moje pytanie do specjalistów - czy olejowaną podłogę można po cyklinowaniu lakierować? czy jestem skazana na olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.01.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Witam ponownie Dostałam informacje że na mój jesion będzie kładzione po bejcy loba białej ewentualnie po wosku Novol suprawax colour look ma być kładziony twardy olejowosk PNZ.Co to za diabeł? Ewentualnie co można zastosować w zamian. Nie żebym miała coś przeciwko polskim produktom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna75_1 08.01.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Ja także przylączam sie do opinii Damon. W całym domu mam podłogę merbau-olejowaną olejami firmy osmo.Wyglądała pięknie dopóki nie była użytkowana-dwoje małych dzieci+dom otwarty dla ludzi.Mieszkamy od 3 miesięcy a podłoga wygląda jakby była użytkowana parę ładnych lat-zwłaszcza w salonie.Abymiała choć minimalny połysk, po umyciu-oczywiście środkami osmo-co czynię co2 tygodnie-froteruję-specjalnie do tego celu zakupioną froterką-co zajmuje mi około godziny-w samym tylko salonie.Ponadto ostatnio zauważyłam, że parkiet zaczyna ,,sięrozchodzić"-co podobno jest normalne-ale mnie to wszytko boli, bo za podlogęzapłaciłam sporo a efektu nie ma-reasumując:na pewno nie olejowałabym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian1s 09.01.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Kolezanka ostanio odradzala mi olejowac parkiet. Jej pies nasikal i zrobila sie wielgasna plama. Wzarlo na amen. Powiedziala zebym nie olejowal. Tyle ze ja mam zaolejowana i jestem zadowolony. No tylko jest jeszcze jedna kwestia.Parkiet na razie sam mieszka . A mi sie podoba efekt olejowania, ze az szkoda mi po nim chodzic . Jak zaczna sie problemy to na pewno dam znac. Na razie jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 09.01.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 No to teraz mam znowu problem. Bylam nastawiona na olej ,a po waszych opiniach już sama nie wiem. Mam położoną przemysłówkę merbau. Dwoje małych dzieci i po przeprowadzce do domu małego psa, obiecanego córce Parkieciarz radzi olejować. Mówi ,że wycofali jakiś lakier ,czy podkład ,który był dobry do przemysłówki i teraz nic nie ma dobrego. Niby coś się dzieje z lakierem ,ze widać na nim nierówności Może ktoś poleci coś dobrego do przemysłówki ,co jest dostępne na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renalda 10.01.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 My wybraliśmy Lobę Impact Oil przede wszystkim dzięki naszemu mądremu parkieciarzowi, a także dzięki temu właśnie wątkowi. Leży na deskach od dwóch miesięcy i jest poddawana ciężkiej próbie wytrzymałości przez ekipy od wykończeniówki. Na razie żadnych plam, blaknięcia itp. Gipsowy kurz daje się odkurzyć po prostu. Jak coś zostaje to wycieram suchą szmatą i jest błysk.Może jeszcze za krótko, żeby wysuwać ostateczne wnioski, ale z drugiej strony chyba już nigdy podłoga nie będzie narażona na zabrudzenia aż tak bardzo....A tak to wygląda: http://pl.fotoalbum.eu/images1/200811/72591/347991/00000004.JPGhttp://pl.fotoalbum.eu/images1/200811/72591/347991/00000002.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 10.01.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Renalda pięknie. Z niecierpliwościa będę czekala na więcej zdjęć twoich wnętrz. Loba Impact Oil to olej czy olejowosk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renalda 10.01.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dziękuję.Loba Impact z tego co zawsze pisał Duch to czysty olej. W ogóle miałam wielki zgryz z tym co wybrać na podłogę. Tak jak większość studiowałam wątek i wciąż wiedziałam mniej. To cud, że trafiliśmy na mądrego i doświadczonego parkieciarza. On dla uspokojenia moich wątpliwości zrobił nam test. Po przyklejeniu desek podzieliliśmy podłogę na połowę i położyliśmy tak na gotowo z jednej strony Lobę z drugiej Osmo. Przez miesiąc korzystaliśmy z tych miejsc ekstremalnie razem z wykończeniowcami. Efekt był taki, że Loba pozostała nie zmieniona, a Osmo zmatowiało i w ogóle ciężko było coś z niego usunąć. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenia.( parkieciarz mówi, że wiele osób kładzie Osmo i jeszcze nie miał reklamacji) Sprawdzaliśmy też Liosa, ale może byłam uprzedzona, bo nie podobała mi się barwa drewna pod tym olejem, a poza tym on najdłużej się wchłaniał. W każdym razie nie żałuję wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 10.01.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dzięki. Jakie drewno masz położone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts