Beauty 01.03.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Dzięki za odp.,na która czekałam.Rozmawiałam już ze stolarzem .Tam gdzie jest za dużo bejcy(chciałam uzyskać efekt delikatnej patyny ,a nie jednolitego mleka),będzie jeszcze jechał papierem .Jak nie będzie dobrze to pójdzie w ruch cyklinowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 01.03.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Dzięki za odp.,na która czekałam.Rozmawiałam już ze stolarzem .Tam gdzie jest za dużo bejcy(chciałam uzyskać efekt delikatnej patyny ,a nie jednolitego mleka),będzie jeszcze jechał papierem .Jak nie będzie dobrze to pójdzie w ruch cyklinowanie moim skromnym zdaniem zrobił to fatalnie - bejcowanie w poprzek słojów wygląda delikatnie mówiąc kiepsko. Co do efektów patyny to chyba lepiej by się sprawdziło ługowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 01.03.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 To pomóżcie mi teraz wybrnąć z tego problemu .Co można jeszcze zrobić? W tej chwili podłoga jest polakierowana jeden raz. A ługowanie to można zrobić ale pod olej.. Chyba . A wiecie co w tym wszystkim jest najgorsze ?Jestem laikiem ,a muszę fachowców pouczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 01.03.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 To pomóżcie mi teraz wybrnąć z tego problemu .Co można jeszcze zrobić? W tej chwili podłoga jest polakierowana jeden raz. A ługowanie to można zrobić ale pod olej.. Chyba . A wiecie co w tym wszystkim jest najgorsze ?Jestem laikiem ,a muszę fachowców pouczać Patrząc na Twój dziennik trudno Ci doradzać cokolwiek innego jak zrobienie podłogi od nowa (piękny dom, piękne wnętrza) - i gość który się tego podejmie powinien ci zrobić próbę - żeby było wiadomo czego się spodziewać na końcu. i jeszcze dygresja - (ja nie jestem fachowcem, sam się buduję) na dobrych fachowców mnie nie stać a kiepskich wolę już nie zatrudniać, jak spieprzę to mam pretensję do siebie a przy okazji się czegoś nauczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 01.03.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 problem polega na tym ze zrobienie metra kwadrat...niczego nie da...jedna rzecza...jest pobejcowanie 10 klepek inna zas jest zabejcowanie 50m/kw ..im mniej bejcy tym lepiej ale za to efekt mizerny..jak ktos chce wyrazistej bieli..to tak juz bedzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 01.03.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Tak właśnie Duchu jest jak mówisz .Początkowo było zrobione zgodnie z zaleceniem producenta.Bejca była wcierana szmatą i efekt powiedziałabym -znikomy .Właściwie to niczym się nie różniło.We środę przyjeżdżają znowu stolarze ,profilaktycznie zabierają ze sobą maszynę do cyklinowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 01.03.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 problem polega na tym ze zrobienie metra kwadrat...niczego nie da...jedna rzecza...jest pobejcowanie 10 klepek inna zas jest zabejcowanie 50m/kw ..im mniej bejcy tym lepiej ale za to efekt mizerny..jak ktos chce wyrazistej bieli..to tak juz bedzie.. Pozwolę sobie z Tobą nie zgodzić - można zabejcować tą podłogę małą szmatką wzdłuż słojów np. zaklejając klepki idące w drugą stronę - efekt będzie taki sam jak na m2 - kwestia ilości włożonej pracy a co za tym idzie ceny - to inna sprawa IMO ofc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 01.03.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Poproszę o poradę. Chciałbym mieć parkiet przemysłowy dębowy, bielony. Drewno będzie leżało na ogrzewaniu podłogowym (wodnym). Jakiego oleju najlepiej użyć? Pzdr PS. Przy okazji - szukam dobrego parkieciarza, który zrealizuje w/w (Śląsk). A ja wciąż czekam na jakieś rady ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.03.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 odnoszę temat.Czy nikt tu nie zajrzy? Moim zdaniem układ podłogi jest na tyle trudny, że wymaga lepszego sprzętu a głównie dużego doświadczenia. Patrząc na to co jest Ciebie na podłodze, trudno jest uwierzyć w znaczną poprawę w wykonaniu Twojego majstra. Poszukaj odpowiedniej firmy, która potrafi zrobić to profesjonalnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.03.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 problem polega na tym ze zrobienie metra kwadrat...niczego nie da...jedna rzecza...jest pobejcowanie 10 klepek inna zas jest zabejcowanie 50m/kw ..im mniej bejcy tym lepiej ale za to efekt mizerny..jak ktos chce wyrazistej bieli..to tak juz bedzie.. Pozwolę sobie z Tobą nie zgodzić - można zabejcować tą podłogę małą szmatką wzdłuż słojów np. zaklejając klepki idące w drugą stronę - efekt będzie taki sam jak na m2 - kwestia ilości włożonej pracy a co za tym idzie ceny - to inna sprawa IMO ofc[/quote Nie jest to takie proste. Musisz wziąć pod uwagę chłonność pigmentu przez drewno, która zależy między innymi od sposobu szlifowania. Na zdjęciach ewidentnie widać takie błędy. Z doświadczenia wiem, że w przypadku barwienia podłogi, jeden metr kwadratowy to nie to samo co cała podłoga. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 01.03.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Nie jest to takie proste. Musisz wziąć pod uwagę chłonność pigmentu przez drewno, która zależy między innymi od sposobu szlifowania. Na zdjęciach ewidentnie widać takie błędy. Z doświadczenia wiem, że w przypadku barwienia podłogi, jeden metr kwadratowy to nie to samo co cała podłoga. Pozdrawiam. nie chodzi o to żeby wszystkie klepki były jednakowe (to nie farba olejna), ale moim zdaniem jeśli zasłonisz paski idące w poprzek taśmą, padniesz na kolana weźmiesz szmatkę z bejcą i będziesz starannie bejcował po jednej klepce dokładnie wcierając i potem to samo zrobisz na pasach poprzecznych to wyjdzie ci efekt bielonego dębu równomierny na całej podłodze. Tutaj ewidentnie wykonawca poszedł na szybkość - pojechał grubo po całości jakimś mopem w jedną stronę nie dbając o odpowiednie wcieranie bejcy w drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.03.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Nie podzielam w całości Twojego zdania w tym temacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawera 01.03.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Mam problem z bieleniem parkietu.Na zdjęciu jest podłoga po zabejcowaniu i jednokrotnym lakierze.Czy parkiet bielony ma tak wyglądać?bo szczerze mówiąc mam mieszane uczucia.Widać ,ze drewno nie przyjęło równomiernie bejcy ,albo stolarz zrobił to niepoprawnie. Na części podłogi jest tak jak chciałam ,przebija spod spodu kolor parkietu ,ale gdzieniegdzie są białe jak mleko plamy.,dość duże.Stolarz mówi ,ze teraz będzie jechał jeszcze papierem ściernym i dopiero kładł lakier.Czy to już będzie tak wyglądać ,czy jeszcze się coś zmieni? http://img214.imageshack.us/img214/7614/p1030716.jpg Hallo to co widze na tym zdjeciu to jakos nie moge za bardzo pojac jaki efekt chcial uzyskac parkieciarz a jaki zleceniodawca. Jesli ktos sie bierze za bejcowanie podlogi a nie ma doswiadczenia to lepiej to zostawic a powiem ze sztuka to nielatwa. Szkoda ze klient nie kazal zaolejowac podlogi na bialo i pociagnac 2 razy jakims matowym lub polmatowym lakierem. Na pewno efekt bylby 1000 razy lepszy a ulozenie parkietu przy takich systemach nie gra zadnej roli. Pozdrawiam i proponuje podloge wycyklinowac i sprobowac ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 01.03.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 zaolejować i pociągnąć lakierem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 01.03.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 zaolejować i pociągnąć lakierem???? Też mnie to dziwi .Myślałam dotąd ,ze olejowanie to jedno ,a lakierowanie drugie. saweraa po cyklinowaniu ,jak tę bejcę rozprowadzać ,przy takim ułożeniu parkietu .Chciałam dodać ,że ułożenie go w ten sposób miało na celu w pewnym sensie przypominać dechy ,których miec nie mogłam (Ogrzewanie podłogowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawera 02.03.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 zaolejować i pociągnąć lakierem???? Też mnie to dziwi .Myślałam dotąd ,ze olejowanie to jedno ,a lakierowanie drugie. saweraa po cyklinowaniu ,jak tę bejcę rozprowadzać ,przy takim ułożeniu parkietu .Chciałam dodać ,że ułożenie go w ten sposób miało na celu w pewnym sensie przypominać dechy ,których miec nie mogłam (Ogrzewanie podłogowe) Zadnej bejcy bo efekt bedzie taki sam jak za pierwszym razem parkieciarz sobie nie poradzil to i za drugim bedzie tak samo. Polecam wyszlifowac od nowa nastepnie bialym olejem zaolejowac (naniesc olej szpachla a dla uzyskania mocniejszego koloru wyszpachlowac calos odrazu 2 razy i wypolerowac podloge polerka z bialym padem) polecam olej od Berger-Seidle nazywa sie ClassicBaseOil Color (33 kolory do wyboru) ale z uzyciem utwardzacza lub jak kto woli polepszacza (Classic Plus 1:10 bez polepszacza nie wolno lakierowac zaolejowanej podlogi!!!)) po dodaniu tego skladnika lakier lepiej trzyma sie olejowanej podlogi. Pierwsza warstwa lakieru po 24h po zaolejowanju. Na nastepny dzien podloge zmatowic siatka 120 dobrze odkurzyc i wylakierowac ponownie. Jako lakier polecam i tylko dopuszczalny jest AquaSeal Eco Gold (1 komponentowy), AquaSeal 2K-PU, AquaSeal W-1,LT-Export, ClassicAquaOil Nature (ten jest tylko w macie-podloga wyglada jak olejowana po tym lakiezre a latwa do pielegnacji jak lakierowana, jest to olejo-lakier na bazie akrylu i wody oczywiscie 2 komponentowy)- tak szczerze mowiac moj faworyt! Z reka na sercu moge ten system smialo polecic bez obaw ze pojdzie cos nie tak. Jezeli znajdziecie wykonawce co umie pracowac na tym systemie. Polecam moja stronke tam w galerii sa przyklady podlog robione tym sytemem. Pozdrawiam i milej zabawy z podloga zycze !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawera 02.03.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 zaolejować i pociągnąć lakierem???? Też mnie to dziwi .Myślałam dotąd ,ze olejowanie to jedno ,a lakierowanie drugie. saweraa po cyklinowaniu ,jak tę bejcę rozprowadzać ,przy takim ułożeniu parkietu .Chciałam dodać ,że ułożenie go w ten sposób miało na celu w pewnym sensie przypominać dechy ,których miec nie mogłam (Ogrzewanie podłogowe) Zadnej bejcy bo efekt bedzie taki sam jak za pierwszym razem parkieciarz sobie nie poradzil to i za drugim bedzie tak samo. Polecam wyszlifowac od nowa nastepnie bialym olejem zaolejowac (naniesc olej szpachla a dla uzyskania mocniejszego koloru wyszpachlowac calos odrazu 2 razy i wypolerowac podloge polerka z bialym padem) polecam olej od Berger-Seidle nazywa sie ClassicBaseOil Color (33 kolory do wyboru) ale z uzyciem utwardzacza lub jak kto woli polepszacza (Classic Plus 1:10 bez polepszacza nie wolno lakierowac zaolejowanej podlogi!!!)) po dodaniu tego skladnika lakier lepiej trzyma sie olejowanej podlogi. Pierwsza warstwa lakieru po 24h po zaolejowanju. Na nastepny dzien podloge zmatowic siatka 120 dobrze odkurzyc i wylakierowac ponownie. Jako lakier polecam i tylko dopuszczalny jest AquaSeal Eco Gold (1 komponentowy), AquaSeal 2K-PU, AquaSeal W-1,LT-Export, ClassicAquaOil Nature (ten jest tylko w macie-podloga wyglada jak olejowana po tym lakiezre a latwa do pielegnacji jak lakierowana, jest to olejo-lakier na bazie akrylu i wody oczywiscie 2 komponentowy)- tak szczerze mowiac moj faworyt! Z reka na sercu moge ten system smialo polecic bez obaw ze pojdzie cos nie tak. Jezeli znajdziecie wykonawce co umie pracowac na tym systemie. Polecam moja stronke tam w galerii sa przyklady podlog robione tym sytemem. Pozdrawiam i milej zabawy z podloga zycze !! Zapomnialem dodac ze po kolorowych olejach podloge mozna jeszcze zaolejowac bezbarwnym olejem i to w przypadku podlogi z orzewaniem podlogowym bedzie lepszym rozwiazaniem. Nie zapomnijcie podczas olejowania i lakierowania wylaczyc ogrzewania!!!!!!! (chyba ze okres zimowy to zmniejszyc do 16'C - 17'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 02.03.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Szukam dobrego parkieciarza.Znalazłem na allegro firmę Dremex:http://allegro.pl/show_user.php?uid=1058931 Czy ktoś z nimi współpracował? (na pierwszy rzut oka wydają się sensowni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santosik 04.03.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam,czy mozna samodzielnie przeprowadzić pielegnacje olejowanej podłogi. Juz dwukrotnie było robione to przez fachowców. czy moge sama naniesc olej Bona Carls25 bawełnianą szmatką w pokojach wzdłuż klepek? Czy jednak na 28m2 jest to niemożliwe i beda plamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 04.03.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 hmmm nam parkieciarze mowili, ze bedziemy mogli sami ... nie strasz ze za kazdym razem tzreba bedzie wzywac speca od tłustej roboty. Nefer z czego masz czoło stopnia?Dzieki temu, ze schody nie sa całe w drewnie wygladaja lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts