ghost34 24.03.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 jedno olejowanie wystarcza ...ale wcale nie jest zdeterminowane ..jak wy to nazywacie "tłustością" jeno gestoscia drewna..raczej i sposobem zatarcia owej posadzki drewnianej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 24.03.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 jako że po mękach wyboru mam wreszcie swój upragniony bielony jesion chciałam niniejszym podziękować za cierpliwość i bezinteresowność panom jarekkur i ghost34. http://img80.imageshack.us/img80/577/p10005431.jpg http://img245.imageshack.us/img245/4281/p10005391.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.03.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 jako że po mękach wyboru mam wreszcie swój upragniony bielony jesion chciałam niniejszym podziękować za cierpliwość i bezinteresowność panom jarekkur i ghost34. http://img80.imageshack.us/img80/577/p10005431.jpg http://img245.imageshack.us/img245/4281/p10005391.jpg przyjemnie jak się uda, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 27.03.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Czy można zaolejować deski dębowe żeby uzyskać kolor wenge? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 27.03.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Witam Z wielką nieśmiałością dołączę do grona marudzących. Żona -" Naczelny inżynier budowy" chciała i kupiła deskę dębową olejowaną gr. 22mm, szer 10cm, dł. od 40-120cm. Deski jeszcze nie odebrane ze sklepu. Dzisiaj zobaczyłem w sklepie to "cudo" i okazało się, że jedna z oglądanych desek dł 120cm "łódeczkuje"! czyli jest wygięta na obu końcach do góry! Producent nie foliuje opakowań! Towar mamy odebrać za miesiąc i zawieźć do chałupy, montaż przewiduję lipiec sierpień. Obawiam się, że do tego czasu szlag trafi większość z desek i nie będzie co układać. Zaznaczam, że chałupa jest niezamieszkała, nieogrzewana. Jeżeli coś takiego dzieje się z deską w ogrzewanym / klimatyzowanym sklepie, to stanie się z nią po przewiezieniu na miejsce. Gooru podłóg doradźcie co robić w tej sytuacji. Mnie się wydaje, że trzeba wycofać się z tego zakupu. Na koniec pytanie lajkonika. Chałupę budujemy ale zamieszkamy w niej w/g planu za 2-3 lata. Czy w związku z tym nie rozsądniej będzie zrobić podłogę z desek na legarach? Obawiam się czy klejona deska w nieogrzewanej chałupie może się nie sprawdzić?Proszę o odpowiedź ponieważ jeszcze mam nadzieję będziemy mogli wycofać się z niefortunnego zakupu. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.03.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Czy można zaolejować deski dębowe żeby uzyskać kolor wenge? Można zabejcowąć i położyć olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.03.2010 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Witam Z wielką nieśmiałością dołączę do grona marudzących. Żona -" Naczelny inżynier budowy" chciała i kupiła deskę dębową olejowaną gr. 22mm, szer 10cm, dł. od 40-120cm. Deski jeszcze nie odebrane ze sklepu. Dzisiaj zobaczyłem w sklepie to "cudo" i okazało się, że jedna z oglądanych desek dł 120cm "łódeczkuje"! czyli jest wygięta na obu końcach do góry! Producent nie foliuje opakowań! Towar mamy odebrać za miesiąc i zawieźć do chałupy, montaż przewiduję lipiec sierpień. Obawiam się, że do tego czasu szlag trafi większość z desek i nie będzie co układać. Zaznaczam, że chałupa jest niezamieszkała, nieogrzewana. Jeżeli coś takiego dzieje się z deską w ogrzewanym / klimatyzowanym sklepie, to stanie się z nią po przewiezieniu na miejsce. Gooru podłóg doradźcie co robić w tej sytuacji. Mnie się wydaje, że trzeba wycofać się z tego zakupu. Na koniec pytanie lajkonika. Chałupę budujemy ale zamieszkamy w niej w/g planu za 2-3 lata. Czy w związku z tym nie rozsądniej będzie zrobić podłogę z desek na legarach? Obawiam się czy klejona deska w nieogrzewanej chałupie może się nie sprawdzić? Proszę o odpowiedź ponieważ jeszcze mam nadzieję będziemy mogli wycofać się z niefortunnego zakupu. Z góry dziękuję![/quote Sprawa jest na tyle prosta, że wystarczy kilka uwag aby dać jej przejrzystość. 1. Drewno suszone a nie zapakowane szczelnie w folię, po krótkim czasie składowania pęcznieje i traci wymiary, a tym samym utrudnia szczelne ułożenie oraz gwarantuje póżniejsze powstanie szczelin wielkości adekwatnej do wcześniejszego spęcznienia. 2. Składowanie wysuszonego drewna w nieogrzewanym budynku jest niedopuszczalne od strony technicznej. 3. Układanie podłogi w budynku niezamieszkałym i nieogrzewanym w dłuższym okresie czasu, wiąże się z jej wymianą przed zamieszkaniem, ze względu na uszkodzenia wynikłe z nadmiernego spęcznienia drewna. Dotyczy to zarówno podłogi klejonej jak i podłogi montowanej na legarach. Proponuję odstąpić od zakupu moim zdaniem nie najlepszych desek /brak odpowiedniego opakowania świadczy o jakości towaru/. Prace podłogowe rozpocząć przed planowanym zamieszkaniem a po włączeniu ogrzewania i uzyskaniu przez budynek pełnej stabilności klimatycznej. Temat podłogi zlecić profesjonalnej firmie znającej całość zagadnienia, zawsze to bezpieczniej i na ogół, wbrew pozorom, taniej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.03.2010 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Czy można zaolejować deski dębowe żeby uzyskać kolor wenge? Można olejem z odpowiednim pigmentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 28.03.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Czy można zaolejować deski dębowe żeby uzyskać kolor wenge? Można olejem z odpowiednim pigmentem. ale konkretnie jakim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.03.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Czy można zaolejować deski dębowe żeby uzyskać kolor wenge? Można olejem z odpowiednim pigmentem. ale konkretnie jakim? Do wyboru jest ich dużo. Zapytaj u siebie w salonach parkieciarskich. Takie oleje ma Loba, Bona, Osmo, Berger-Seidle, Pallmann, Lios itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 28.03.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Zazwyczaj jestem zwolennikiem polskich produktów.Czy któraś z polskich firm produkuje dobre oleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota414 29.03.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Według mnie lepszy jest olej. Aż tak się nie brudzi wystarczy wilgotnym mopem zmyć kurz i wszystko ok. Poza tym jest to ekologiczny preparat zadnych szczucznych składników firms "OSMO" pozwala swoim olejem malować zabawki dla dzieci. Są bardziej wydajne a co najwaz niesze mozliwa naprawa punktowa, a lakietr niestety jak sie zniszczy trzeba całą powierzchnie cyklinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.03.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Zazwyczaj jestem zwolennikiem polskich produktów.Czy któraś z polskich firm produkuje dobre oleje? gdyby takie były podałbym również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 31.03.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Pan Jarek Kur Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź udało mi się wycofać z niefortunnego zakupu choć nie ukrywam, że podłoga była bardzo ładna . Już teraz wiem dlaczego była w dobrej cenie : 119 zł m2Zwracam honor mojemu mężowi, który jest bardzo dociekliwy w każdym temacie .Jeszcze raz bardzo dziękuję. Serdecznie pozdrawiam Julianna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek77 31.03.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 jako że po mękach wyboru mam wreszcie swój upragniony bielony jesion chciałam niniejszym podziękować za cierpliwość i bezinteresowność panom jarekkur i ghost34. http://img80.imageshack.us/img80/577/p10005431.jpg Efilo podłoga piekna- można wiedzieć gdzie znalazłaś dobrego parkieciarza i jakieś namiary na niego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 31.03.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 namiary moge dać ale to silesia więc pewnie na niewiele by sie zdały. nie wierze żeby nie było dobrych fachowców w stolicy a jak nie ma to są tacy co jeżdżą po całej polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
upc 14.04.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 witammam merbau od 3 lat, olej berger clasic-oil, pastuje Fitpolish. Czy mogę zastosować lakier na ten parkiet, lub system olej/lakier i jak tak to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makatkaa 22.04.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam:)Nowa w tym temacie, przebrnęłam przez sterty postów na temat olejowania i lakierowania. Decyzja zapadła=> deska lita, olejowana, dąb. W grę wchodzi jeszcze cena. Czy ktoś może polecić dobrego producenta u którego kupie taka w granicach.. 250 zł z montażem? :/ Miał ktoś doczynienia z deską LITĄ Barlinek? Bo tam cena do przełknięciaZ góry dzieki za wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sleepless 27.04.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam, Odświeżam temat. Noszę się z zamiarem położenia deski barlinekiej, Jesion Classic olejowany białym olejem na 50-ciu metrach, po ogledzinach wzornika po za pieknym wyglądem martwi mnie trochę delikatna matowośc takiej podłogi, czy to nie będzie sie brudzić?Do tej pory miałem lakierowany parkiet i cała pielęgnacja polegala na zmyciu tego mopem raz na tydzień, przeczytałem ten topic i widzę, że trzeba olejowaną podłogę: pastować, froterować, olejować co jakiś czas... fakt, że posty są z przed kilku lat i może zmieniła sie do tej pory jakość takich pdłóg/olejów.Czy ktoś ma jakies doswiadczenia z pływającą podłogą 3 lamelową Jesion Classic olej biały z barlinka?Proszę o opinie/rady - dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 29.04.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Pomocy potrzebuję. Właśnie wyolejowałam szafkę z forniru teak olejem impact oil i za dużo raczej go nałożyłam, w specyfikacji jest że nadmiar spolerować padem jakimś specjalnym. Co mam zrobić, wchłonie się to? Póki co się klei i zostają ślady po dotknięciu, próbowałam polerować ręcznikiem, ale kiepsko jest. Nałożyłam olej ze 4h temu, ale umiaru nie miałam przy aplikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts