Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lakier vs. olej ... mam ten dylemat, ale w kontekście widocznych wewnątrz elementów więźby dachowej, dokładnie belek pod sufitem na poddaszu.

Konstrukcja więźby ze świerka, chcemy zachować naturalny kolor. Proszę bardziej doświadczonych o poradę: jak uzyskać taki (poniżej) efekt na suficie? Jak to zaimpregnować?

http://blog-stolarski.pl/wp-content/uploads/2010/06/aran%C5%BCacja-strychu-12124423-298x300.jpg źródło: blog-stolarski.pl

Olej penetrujący z pigmentem. Kolor musisz dobrać do belek. Kupisz w castoramie lub w sklepach parkieciarskich.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież tutaj nie ma problemu. Parkieciarze chcą zarobić i to już. Panowie od drzwi mogą przecież też przyciąć na wymiar przygotowane listwy i je przykleić. Ci od drzwi i tak będą przycinać opaski drzwiowe.

Witam , no właśnie słyszałam , że Ci od drzwi wcale sie tak nie kwapią do przycinania listew a co dopiero je przykleić .

Pozdrawiam

norta z tego co wiem, to zależy jak masz ułożoną podłogę, jak na pływająco to trzeba szybko zakładać

Hej , no to d..... bo fachowcy jęczą kiedy drzwi , a ja nie mogę się zdecydować , a musze szybko bo nie wiem jakiej szerokości będą miały te opaski od drzwi . A decyzja o drzwiach staneła w martwym miejscu :(

jarekkur wprawdzie to wątek o parkietach, ale ja chciałabym zapytać ogólnie o drewno. Czy dysponujesz jakimś zdjęciem na którym mogłabym sobie zobaczyć naturalny kolor drewna z olchy? Jak ono się przebarwia kiedy się starzeje?

Niestety takim zdjęciem nie dysponuję. Przebarwia się w kierunku koloru lekko ciemno-miodowego.

Yhmmm. sądziłam, że trąci różem, ale to nawet lepiej. A jak sądzisz, przy pomocy białej bejcy można uzyskać ciekawy efekt, czy raczej nie?

przeprowadzic probe i obaczyc..ja bym sprobowal perchydrolem ale...po parzeniu buk bedzie slabo przyjmowal cokolwiek bedzie mocno zwarty:(probe mozna zrobic..

Edytowane przez ghost34

przeprowadzic probe i obaczyc..ja bym sprobowal perchydrolem ale...po parzeniu buk bedzie slabo przyjmowal cokolwiek bedzie mocno zwarty:(probe mozna zrobic..

Hmmm. A czy ja przypadkiem nie pytałam o olchę? Próbę to ja mogę zrobić jak kupię. Nie chciałabym jednak wydać kasy tylko po to by stwierdzić, że mi to nie pasuje.

Czy może mi ktoś doradzić w następującej sprawie. Kupiliśmy mieszkanie z drugiej ręki. W całym mieszkaniu (poza łazienką i WC) są dechy sosnowe.Do cyklinowania. Mój problem polega na tym, że nie lubie koloru sosny, zwłaszczaj kiedy juz poleży i ściemnieje, zrobi sie pomarańczowa. Co moge w takim razie zrobić po cyklinowaniu? Mąż nie chce jasnej podłogi (bo myślałam już o ługowaniu), ja z kolei bardzo ciemnej. Byłabym za tym, żeby tę podłogę odrobinę przyciemnić, na tyle, żeby to był brąz a nie pomarańczowy. No i jeszcze lakierować w takim przypadku (czyli najpierw bejca) czy lepiej olejować (czyli jakiś olej barwiący)? Błagam, pomóżcie, bo głowę już mam kwadratową.

Witam

Proszę o pomoc w doborze oleju kolorowego. Mam położony parkiet dębowy. Chciałbym uzyskać kolor nieco ciemniejszy, cieply słoneczny od koloru przy zastosowaniu oleju bezbarwnego

Zależy mi na tym aby podłoga fajnie wyglądała i się nie brudziła.

Co polecacie z górnej półki cenowej oraz ze średniej półki cenowej? Zastanawia sie na tą chwile nad Livos Koimos kolor mahoń amerykański lub Osmo złoty klon.

Za fachowe doradztwo z góry dziekuje

Pozdrawiam

Edytowane przez Hugo26

Zanim zdecydujesz się na kolorowy olej i związane z nim problemy ( tam gdzie się wytrze - inny kolor, specjalny olej pielęgnacyjny - w kolorze, spróbuj ( na próbce) Beckers Golvolja. On jest niby bezbarwny, ale mocno przyciemnia, przyżółca i wydobywa rysunek drewna. Można go w tym celu stosować nawet pod lakier ( jakiś Beckersa). Jako kolejne warstwy możesz po próbie dać inny olej - mam tak na parapecie w kuchni - na wierzch dałam olej do blatów kuchennych. Nie wiem jak ten olej sprawdza się na podłogach, bo robiłam nim tylko parapety, ale rozprowadzał się bezproblemowo.

Czy może mi ktoś doradzić w następującej sprawie. Kupiliśmy mieszkanie z drugiej ręki. W całym mieszkaniu (poza łazienką i WC) są dechy sosnowe.Do cyklinowania. Mój problem polega na tym, że nie lubie koloru sosny, zwłaszczaj kiedy juz poleży i ściemnieje, zrobi sie pomarańczowa. Co moge w takim razie zrobić po cyklinowaniu? Mąż nie chce jasnej podłogi (bo myślałam już o ługowaniu), ja z kolei bardzo ciemnej. Byłabym za tym, żeby tę podłogę odrobinę przyciemnić, na tyle, żeby to był brąz a nie pomarańczowy. No i jeszcze lakierować w takim przypadku (czyli najpierw bejca) czy lepiej olejować (czyli jakiś olej barwiący)? Błagam, pomóżcie, bo głowę już mam kwadratową.

1. Ługowanie desek 2x następna warstwa po 12 godzinach, chyba, że producent zaleca inaczej.

2. delikatne przetarcie po wyschnięciu maszyną i siatką 150-180.

3. bejcowanie bejcą firmy Zar np. ciemny dąb lub orzech, kasztan i wiele innych. Mogą być bejce firmy Loba. Nakładać maszynowo przy pomocy padów beżowych

4. po 24 godzinach nałożyć olej lub lakier. Oleju 2 warstwy wcierając maszynowo padami. Lakieru 3 warstwy.

Jak widzisz prace te należy zlecić profesjonalistom. Inni narobią kłopotów i problemów.

Witam

Proszę o pomoc w doborze oleju kolorowego. Mam położony parkiet dębowy. Chciałbym uzyskać kolor nieco ciemniejszy, cieply słoneczny od koloru przy zastosowaniu oleju bezbarwnego

Zależy mi na tym aby podłoga fajnie wyglądała i się nie brudziła.

Co polecacie z górnej półki cenowej oraz ze średniej półki cenowej? Zastanawia sie na tą chwile nad Livos Koimos kolor mahoń amerykański lub Osmo złoty klon.

Za fachowe doradztwo z góry dziekuje

Pozdrawiam

Wybór bardzo dobry. Teraz największy problem ze znalezieniem fachowca. Wszyscy twierdzą, że potrafią ale kilku z nich naprawdę to potrafi. Zanim zlecisz przeczytaj dokładnie zalecenia producenta i kontroluj co mówią lub czy przynajmniej czytają te zalecenia. Polecam również firmę Loba i Berger - Seidle. Piękne bejce ma również Pallmann a także Zar. Pod bejcowanie czy olej kolorowy perfekcyjnie musi zostać przygotowana podłoga-szlifowanie.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Mamy dylemat pomiędzy olejem lobasol hs 100 aktzent i lakierem( podkład chemiczny wyciągający kolor na miodowo i lakier loba ws easy finish) oczywiście. Deska dąb natur 22x90x 400-800mm . W sumie 64m podłogi. Olej wyglada super tylko czy naprawde jest przy nim tyle zachodu z tą pielegnacją i konserwacją. Nie chce by cale życie toczyło sie wokół podlogi.

Dziekuje za opinie.

zamiast akzenta zastosuj impact oil na deba dwa razy-do pielegnacji parkiet-oil de luxe raz na pol roku badz raz na rok i pelen loozik posadzka nie do zdarcia..na codzien odkurzasz ..myjesz roztwqorem cleanera z woda letnia na wilgotno zero stresu..de luxa wezmiesz na szmatke i lekko wetrzesz w podloge wieczorem rano masz tak jakbys na swierzo poolejował..mozesz to robic a wcale nie musisz(wszystko zalezy od stopnia ..zuzycia posadzki drewnianej olejowanej) zajmuje np pokoj 20 m/kw w porywach pol godziny z odkurzaniem :) Pozdrawiam

dzięki Ghost

człowiek z loby upiera się przy akzencie, parkieciaże też a troche straciliśmy do nich zaufanie po tym jak im dwa lakierowania nie wyszły i zaczeli zganiać na wilgotność.

pozdrawiam

czy z doświadczenia możesz stwierdzić który bardziej utwardza i jest lepszy( akzent czy impact). Sam go nie będe nakładał tylko parkieciaż więc stopień trudnośći nie ma znaczenia a, że jest to w reklamacji to czy jeden dzień pracy, czy dwa też nie istotne ( i tak na tydzień musimy wynieść sie z domu- cyklinowanie, polerowanie,olejowanie) pzdr

zamiast akzenta zastosuj impact oil na deba dwa razy-do pielegnacji parkiet-oil de luxe raz na pol roku badz raz na rok i pelen loozik posadzka nie do zdarcia..na codzien odkurzasz ..myjesz roztwqorem cleanera z woda letnia na wilgotno zero stresu..de luxa wezmiesz na szmatke i lekko wetrzesz w podloge wieczorem rano masz tak jakbys na swierzo poolejował..mozesz to robic a wcale nie musisz(wszystko zalezy od stopnia ..zuzycia posadzki drewnianej olejowanej) zajmuje np pokoj 20 m/kw w porywach pol godziny z odkurzaniem :) Pozdrawiam

kolejne pytanie jakie mam do Ciebie Ghost to kwestia aplikacji impact oil. Według karty technicznej loby powinno sie go nakładac wałkiem. Ja się spotkałem jednak z opinią,że najlepiej go aplikować tak samo jak aktzenta- kilka warstw blachą- do wchłonięcia, a póżniej polerowanie padem. Jak to się ma do rzeczywistości? pozdrawiam

Edytowane przez joliska
Scalenie postów