ghost34 04.01.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 oczywiscie ze blacha ..loba to najlepiej by chciala aby wylac puszke na metr kwadrat.. Blacha nałozyc..poczekac 10-15 minut...nie wiecej...chyba ze bedzie bardzo sucho..wtedy od razu zacierac polerka za pomoca bezowego pada..jesli warunki beda sprzyujajace czyli okolo 45-50% wilgotnosci to smialo zaczekac okolo 10 minut i wtedy zacierac ...poczekac minimum 12 godzin a najlepiej okolo 24 rech o nałozyc znow blacha tylko mniej imapcta..i zacierać polerka tylko padem bialym..tak aby ładnie rozetrzec i nie było maz..cała filozofia..http://www.loba.de/downloads/lobasol/pl/ATI_PL_Lobasol_HS%202K%20ImpactOil%20PL.pdf tu mamsz karte techniczna w ktorej sam sobie producent przeczy nie mozna nałozyc mniej wałkiem przez nich polecanym niż okolo 80g na metr chyba ze bedziemy walek mocno wyciskac co jest idiotyzmem poniewaz nałozyy nierownomiernie...jesli zuzycie na warstwe pisza 30-60g mna metr a nlozymy 80g na metr walkiem to co z reszta juz ci pisze po godzinie potrzeba nam 20 padów na 20 metrow kwadrat aby zebrac nadmiar i to strasznie i podraza system a jesli beda warunki niesprzyjajace to nie wiem czy damy rade nadmiar zebrac.. Nakładać jak najbardzie blacha jak napisałem wyzej na deba 2x...w odstepie minimum 12 godzinnym..(do utwardzenia dobrz jest zostawic jakies okno uchylone aby był stały dotep tlenu)..mam na debie i na innych gatunkach imapcta dobrze przetrenowanego i nie posliznołem się na nim nigdy polecam szczerza ... stosowałem rowniez akzenta długie lata dopoki sie nie pojawił impact i stad wiem jak wyglada po paru latach posadzka po akzencie i jak po 2 latach wygladaja posadzki drewniane po impact wiec stad polecam impact..Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubad 04.01.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 oczywiscie ze blacha ..loba to najlepiej by chciala aby wylac puszke na metr kwadrat.. Blacha nałozyc..poczekac 10-15 minut...nie wiecej...chyba ze bedzie bardzo sucho..wtedy od razu zacierac polerka za pomoca bezowego pada..jesli warunki beda sprzyujajace czyli okolo 45-50% wilgotnosci to smialo zaczekac okolo 10 minut i wtedy zacierac ... poczekac minimum 12 godzin a najlepiej okolo 24 rech o nałozyc znow blacha tylko mniej imapcta..i zacierać polerka tylko padem bialym..tak aby ładnie rozetrzec i nie było maz..cała filozofia.. http://www.loba.de/downloads/lobasol/pl/ATI_PL_Lobasol_HS%202K%20ImpactOil%20PL.pdf tu mamsz karte techniczna w ktorej sam sobie producent przeczy nie mozna nałozyc mniej wałkiem przez nich polecanym niż okolo 80g na metr chyba ze bedziemy walek mocno wyciskac co jest idiotyzmem poniewaz nałozyy nierownomiernie...jesli zuzycie na warstwe pisza 30-60g mna metr a nlozymy 80g na metr walkiem to co z reszta juz ci pisze po godzinie potrzeba nam 20 padów na 20 metrow kwadrat aby zebrac nadmiar i to strasznie i podraza system a jesli beda warunki niesprzyjajace to nie wiem czy damy rade nadmiar zebrac.. Nakładać jak najbardzie blacha jak napisałem wyzej na deba 2x...w odstepie minimum 12 godzinnym..(do utwardzenia dobrz jest zostawic jakies okno uchylone aby był stały dotep tlenu)..mam na debie i na innych gatunkach imapcta dobrze przetrenowanego i nie posliznołem się na nim nigdy polecam szczerza ... stosowałem rowniez akzenta długie lata dopoki sie nie pojawił impact i stad wiem jak wyglada po paru latach posadzka po akzencie i jak po 2 latach wygladaja posadzki drewniane po impact wiec stad polecam impact.. Pozdrawiam. Dziękuje za szczerą i wyczerpującą porade Ghost. Jest tylko jeden problem z tym impactem- aktzent ma lepsze wybarwienie (bardziej pasuje do jasnego mieszkania z duzą ilością bieli i i duzymi oknami) i chyba decyzja padnie na niego( na 99%). Impact jest bardziej stłumiony przez ten utwardzacz i w zasadzie wyglada jak lakier matowy na podkładzie chemicznym. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian j. 14.01.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Pytanie do doświadczonych Kilka dni temu byłem u klienta aby wymierzyć panele na piętrze, na parterze miał już położoną na klej jakąś deskę trójwarstwową wykończoną lakierem, jakiegoś rumuńskiego producenta. I tu moje pytanie, deska wyglądała na pofalowaną, widoczne to było pod światło jak i w dotyku. Fale układały się równolegle do środkowej warstwy tzw. poprzecznej, równolegle do krótkiego boku.Dodam że łączenia deski nie podnosiły się i były w miarę równe jak na tę jakość Temperatura w pomieszczeniu miała ok 13stopni, oczywiście za mało, ale czy to z tego powodu deska tak wygląda? PS. z góry mówię że nie wiem czy i jaki był wynik pomiaru wilgotności i w jakich warunkach było układane drewno. Klej był "żywiczny super" czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.01.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Pytanie do doświadczonych Kilka dni temu byłem u klienta aby wymierzyć panele na piętrze, na parterze miał już położoną na klej jakąś deskę trójwarstwową wykończoną lakierem, jakiegoś rumuńskiego producenta. I tu moje pytanie, deska wyglądała na pofalowaną, widoczne to było pod światło jak i w dotyku. Fale układały się równolegle do środkowej warstwy tzw. poprzecznej, równolegle do krótkiego boku. Dodam że łączenia deski nie podnosiły się i były w miarę równe jak na tę jakość Temperatura w pomieszczeniu miała ok 13stopni, oczywiście za mało, ale czy to z tego powodu deska tak wygląda? PS. z góry mówię że nie wiem czy i jaki był wynik pomiaru wilgotności i w jakich warunkach było układane drewno. Klej był "żywiczny super" czy jakoś tak Przyczyną jest różnica wilgotności między drewnem i jego otoczeniem. Może to być nadmiar wilgoci w podłożu lub jej niedosyt w powietrzu, przy czym nie musi to być alternatywą. Optycznie efekty są podobne. Bez pomiarów technicznych trudno o bardziej precyzyjną odpowiedż. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aser 16.01.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam,też mam w domu podłogi z desek sosnowych. Prawie byłam już zdecydowana olejować , ale wyczytałam ,że deski sosnowe są za miękkie i się nie nadają do olejowania .Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 17.01.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 witam właśnie fachowcy skończyli podłogi. olej bezbarwny aktzent. deska dąb III klasa. nie spodziewałam się takiego efektu, deski mają kolor jak ja go określam bursztynowy- dla mnie wyszło to super. podłoga jest pełna życia. Ghost co się będzie działo z tą podłogą po paru latach? ściemnieje? proszę napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo-s 19.01.2011 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Witam wszystkich,Sporo czasu poswiecilem zeby poprzegladac posty, niestety nie udalo mi sie znalezc tego czego szukam, jezeli taki temat byl to bardzo prosze o link.Ostatnio chodzi mi po glowie polozenie podlogi w mieszkaniu, okolo 100m2 w technologii porkietu lazienkowego. Bardzo mi sie podoba szeroka czarna fuga w polaczeniu z teakiem. Czy ktos ma doswiadczenia z takim typem podlogi? Spoina miedzy deskami jest bardzro miekka, zrobiona z sikaflexsu, czy jest jakis inny preparat ktory by sie sprawdzil lepiej w salonie, no i najwazniejsze kto robi cos takiego bo do tej pory nieudalo mi sie znalezc wykonawcy, badz podawana cena byla astronomiczna. Zapomnialem jeszcze dodac ze chcialbym zeby to wszystko bylo olejowane. Parkieciaze z ktorymi rozmawialem namawiaja mnie na matowy lakier, ale wtedy musialbym zrezygnowac z tej szerokiej fugi Edytowane 19 Stycznia 2011 przez robo-s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.01.2011 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 witam właśnie fachowcy skończyli podłogi. olej bezbarwny aktzent. deska dąb III klasa. nie spodziewałam się takiego efektu, deski mają kolor jak ja go określam bursztynowy- dla mnie wyszło to super. podłoga jest pełna życia. Ghost co się będzie działo z tą podłogą po paru latach? ściemnieje? proszę napisz. trochę tak. nabierze szlachetności i patyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.01.2011 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam wszystkich, Sporo czasu poswiecilem zeby poprzegladac posty, niestety nie udalo mi sie znalezc tego czego szukam, jezeli taki temat byl to bardzo prosze o link. Ostatnio chodzi mi po glowie polozenie podlogi w mieszkaniu, okolo 100m2 w technologii porkietu lazienkowego. Bardzo mi sie podoba szeroka czarna fuga w polaczeniu z teakiem. Czy ktos ma doswiadczenia z takim typem podlogi? Spoina miedzy deskami jest bardzro miekka, zrobiona z sikaflexsu, czy jest jakis inny preparat ktory by sie sprawdzil lepiej w salonie, no i najwazniejsze kto robi cos takiego bo do tej pory nieudalo mi sie znalezc wykonawcy, badz podawana cena byla astronomiczna. Zapomnialem jeszcze dodac ze chcialbym zeby to wszystko bylo olejowane. Parkieciaze z ktorymi rozmawialem namawiaja mnie na matowy lakier, ale wtedy musialbym zrezygnowac z tej szerokiej fugi zamiast sikaflexu można wstawić pręty z drewna ciemnego. Będzie twardo i drożej. Takich prac nie zleca się tanim wykonawcom. Niestety to kosztuje. Wszystkie deszczułki muszą zostać jednostronnie zwężone. Sikaflex kosztuje 50zł 600gram. Z tego wykonasz zaledwie 25-30mb do tego robocizna. Poza tym sikaflex jest elastyczny ale nie miękki. Szpilka damska w niego wchodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.01.2011 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam,też mam w domu podłogi z desek sosnowych. Prawie byłam już zdecydowana olejować , ale wyczytałam ,że deski sosnowe są za miękkie i się nie nadają do olejowania .Proszę o poradę. Nadają się, a jakże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.02.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 witam właśnie fachowcy skończyli podłogi. olej bezbarwny aktzent. deska dąb III klasa. nie spodziewałam się takiego efektu, deski mają kolor jak ja go określam bursztynowy- dla mnie wyszło to super. podłoga jest pełna życia. Ghost co się będzie działo z tą podłogą po paru latach? ściemnieje? proszę napisz. oczywiscie ze sciemnieje ..jeszcze nikt promieniowania uv nie zatrzymał i nie zatrzyma jak na razie jak masz akzenta mam nadzieje ze na 2 razy to pilnuj pielegnacji..pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.02.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 do robo-s Witam jak na razie nie ma alternatywy do silkaflexu..moga byc wstawki z innego drewna np ...http://img709.imageshack.us/img709/7251/zylkawparkiecieacaju.jpg Uploaded with ImageShack.us to jest pracochłonne bardzo stąd dosyc drogie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.02.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Nadają się, a jakże. Zadna powłoka nie bedzie twardsza niz samo drewno..wiec zarówno pod olejem jak i lakierem sosna bedzie sie "rysować" i cały jej urok w tymże ..ja bardzo lubie to drewno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SubExecutive 06.02.2011 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Zgodzę się z kolegą z postu wyżej, ale z małym zastrzeżeniem. Obecnie produkowane lakiery i lakierobejce mają takie parametry, że potrafią dość skutecznie bronić się przed promieniowaniem UV. Ostatnio korzystałem z produktów marki VIDARON i jestem z nich szalenie zadowolony. Fakt, jakość kosztuje ale jaki efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kami_111 07.02.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Przymierzam się do położenia jesionowej deski na podłodze - marzę o podłodze żywej, wyglądającej jak niewykończona, surowa deska. Wolałabym zrezygnować z oleju z uwagi na kota (i jego chrapkę na ostrzenie sobie pazurków) i konieczność odświeżania co jakiś czas i właściwej konserwacji. Dostałam próbkę deski pokrytej lakierem mat bona naturale - świeci się jak łysina w księżycowym blasku - albo parkieciarz pomylił lakiery albo tak wygląda lakier Czy macie doświadczenia, który lakier na rynku nie przyciemni zanadto podłogi i będzie w pełni matowy?? Proszę tylko SubExecutive'ea i innych o nieuprawianie kryptoreklamy - jest to dość denerwujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.02.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Przymierzam się do położenia jesionowej deski na podłodze - marzę o podłodze żywej, wyglądającej jak niewykończona, surowa deska. Wolałabym zrezygnować z oleju z uwagi na kota (i jego chrapkę na ostrzenie sobie pazurków) i konieczność odświeżania co jakiś czas i właściwej konserwacji. Dostałam próbkę deski pokrytej lakierem mat bona naturale - świeci się jak łysina w księżycowym blasku - albo parkieciarz pomylił lakiery albo tak wygląda lakier Czy macie doświadczenia, który lakier na rynku nie przyciemni zanadto podłogi i będzie w pełni matowy?? Proszę tylko SubExecutive'ea i innych o nieuprawianie kryptoreklamy - jest to dość denerwujące... Bona posiada lakier Trafic, w odcieniu mat, który można ułożyć na jednym z podkładów nie wyostrzającym barwy drewna. Należy wykonać test. Również Loba ma lakier DUO ekstramatmat w aplikacji jak wyżej. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie lakier Duo ekstramat zaaplikowany w dwu lub trzech warstwach na podkładzie olejolakierowym Globa Seal. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.02.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) Przymierzam się do położenia jesionowej deski na podłodze - marzę o podłodze żywej, wyglądającej jak niewykończona, surowa deska. Wolałabym zrezygnować z oleju z uwagi na kota (i jego chrapkę na ostrzenie sobie pazurków) i konieczność odświeżania co jakiś czas i właściwej konserwacji. Dostałam próbkę deski pokrytej lakierem mat bona naturale - świeci się jak łysina w księżycowym blasku - albo parkieciarz pomylił lakiery albo tak wygląda lakier Czy macie doświadczenia, który lakier na rynku nie przyciemni zanadto podłogi i będzie w pełni matowy?? Proszę tylko SubExecutive'ea i innych o nieuprawianie kryptoreklamy - jest to dość denerwujące... A moim zdnaiem najlepszy dla ciebie bedzie Bona Naturale...albo ver meister "velvet"....podłoga wyglada maksymalnie naturalnie....jesli chodzi o systemy zabezpieczen posadzek drewnianych... SubExecutive'ea- to niby wszystko prawda ..ale uv protect tak popularny ostatnio w produktach wielu firm chemicznych....dziala wedle mej wiedzy tylko na gatunki z dosyc duza dawka taniny..a czy tak naprawde dzial dowiemy sie ..za jakies 2 lata... niestety na jesionie nie mam bony naturale wstawie na debei u gory surowa ponizej po bonie naturale.. http://img827.imageshack.us/img827/9708/deskadab2jkasurowa.jpg Uploaded with ImageShack.us po bonie naturale--http://img213.imageshack.us/img213/9016/2deskadebowaklasa2gasze.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 8 Lutego 2011 przez ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.02.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Przymierzam się do położenia jesionowej deski na podłodze - marzę o podłodze żywej, wyglądającej jak niewykończona, surowa deska. Wolałabym zrezygnować z oleju z uwagi na kota (i jego chrapkę na ostrzenie sobie pazurków) i konieczność odświeżania co jakiś czas i właściwej konserwacji. Dostałam próbkę deski pokrytej lakierem mat bona naturale - świeci się jak łysina w księżycowym blasku - albo parkieciarz pomylił lakiery albo tak wygląda lakier Czy macie doświadczenia, który lakier na rynku nie przyciemni zanadto podłogi i będzie w pełni matowy?? Proszę tylko SubExecutive'ea i innych o nieuprawianie kryptoreklamy - jest to dość denerwujące... Bona Naturale, Loba ws2k duo supermat, Vermeister varnish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola08 09.02.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 (edytowane) Witam i proszę o pomoc!Planujemy zabejcować jesionowe schody bejcą Bona i polakierować Bona Traffic. Czy ktoś bejcował kolorem Bona Earth i mógłby pokazać zdjęcie. No i najważniejsze. Wiem, że bejcowanie to nie taka prosta sprawa, ale proszę o wskazówki dla laika jak wykonać to w miarę poprawnie. Bejcować będzie mój mąż. Wszystkiego jest ok. 10 m2. Bona ma bardzo skąpy kolornik bejc.Jak nie Bona to jaka inna bejca pod Traffica? Gdzie w Warszawie je dostanę od reki? Edytowane 9 Lutego 2011 przez pola08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola08 09.02.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts