jarekkur 06.11.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Witam. Przymierzam się do zaolejowania podłogi i prosze oradę w sprawie wyboru oleju. Ze względu na dostępność w mojej okolicy przymierzam się do Maximus LIOS Bioil, jednak zastawiam się czy jest to dobry wybór. Czy może wybrać coś innego / łatwość położenia, trwałość, konserwacja w kolejnych latach/? Nie znalazłem niestety żadnych użytecznych informacji na temat tego produktu od jego użytkowników. Zaolejowana ma być podłoga jesionowa, kolor naturalny. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję. Nadaje się do mieszkań spokojnie eksploatowanych. Szukaj olejów High Solid z jak największą liczbą ciał stałych. Oleje firmy OLI, Berger-Seidle, Loba. Rzecz przy podłogach olejowanych polega na zwiększonej pielegnacji w porównaniu z lakierowanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolofalk 07.11.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Rozumiem że High Solid to określenie rodzaju olejów, a nie jakiegoś konkretnego wyrobu? Duża ilość części stałych to jaka ilość? Z dostępnych na miejscu jest jeszcze CarlS oil 90 firmy Bona. Domyślam się, że ten mógły być lepszym wyborem?Dziekuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 28.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 witam panowie mam pytanko jaka jest kolejnosc w nakladaniu czyli np walkiem albo blacha czy po 1 razie sie poleruje czy mozna nakladac polerka olejowosk Bona Hardwax Oil kolega ma polerke ale nie nakladal jeszcze olejowosku dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 28.11.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 daje ci 2-5 lat(w bamboszach..) na zmodfikowanie rodzaju wkonczenia posadzki....generalnie gratuluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 29.11.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 (edytowane) Janesca Skoncentrowałaś się na wyglądzie podłogi. Tymczasem naprawdę brzemienne w skutki są błędy ...o których wcale nie piszesz. One ujawniają się znacznie później. Zerknij do tego wątku - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?106387-Parkiet-kto-pyta-nie-b%C5%82%C4%85dzi-rady-pomys%C5%82y-problemy-materia%C5%82y-itd. i uzupełnij post o info dotyczące montażu. Na moje laickie oko istotne są zwłaszcza: - sposób przygotowania podłoża pod drewno, - klej (jaki i ile zużyto), - wymiary klepki i jej wilgotności Edytowane 29 Listopada 2011 przez MarynaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian.m 01.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Witam wszystkich na tym forum!Trafiłem tutaj szukając informacji o podłodze z teaku w łazience. Mam w łazience teak na podłodze, parkiet przemysłowy z dlh, surowe drewno, przyklejone jakieś 3miesiące temu. Przechodząc do rzeczy muszę zaolejować tą podłogę jakimś olejem (parkieciarz polecał osmo, raczej nie zastosuje się do jego rady). Przeglądałem forum muratora w poszukiwaniu odp i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Czy ktoś z was może polecić jakiś dobry olej do tej podłogi? Kolejne pytanie związane jest z moim zaniedbaniem, przy drzwiach, mimo zabezpieczenia podłogi kartonami na czas wykończeni w mieszkaniu klepki się trochę pobrudziły. Rozumiem, że przed zaolejowaniem powinienem wyczyścić podłogę. Na próbę zeszlifowałem kawałek podłogi, niestety po tym zabiegu podłoga straciła na uroku, słoje na deskach już nie są takie wyraźne jak przed szlifowaniem. Zastanawiałem się nad wyszorowaniem podłogi wodą z mydłem, ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł. Co Wy o tym sądzicie? Zdjęcia podłogi:Widok ogólny:http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/rozne/th_2011-12-30172444.jpgPrzybrudzone klepki:http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/rozne/th_2011-12-30172541.jpgZbliżenie: http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/rozne/th_2011-12-30172501.jpgEfekt po szlifowaniu:http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/rozne/th_2011-12-30172522.jpg Pozdrawiam. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.01.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) zastosuj loba-wakol imapct-oil do pielęgnacji parkiett -oil de luxe szlifnij cala posadzke ..olej powyciąga słoje..tym sie w ogóle nie martw Edytowane 4 Stycznia 2012 przez ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian.m 04.01.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Dziekuje bardzo za odp! A jest jakas tansza alternatywa dla tego oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 04.01.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 ile masz tam metrow i skad jestes?..moge ci podrzucic jakies 100-200g wiecej zapewne ci nie potrzeba a 2,5litra kosztuje sporo:)jest alternatywa ..magic oil z pallmana -jeszcze drozszy...badz jednoskladnikowy hs 100 akzent oil z loba wakol tak czy owak nie ma mniejszych opakowan niz 2,5 litra o ile sie orientuje wiec lepiej abym ci podeslal czy podrzucil jakas znikoma ilosc na te lazieneczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian.m 04.01.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Podloga ma ok 3,5m2 ale potrzebuje tez olej do blatu teakowego, rowniez do lazienki. Blat mam w stanie surowym wiec czeka mnie pewnie kilkakrotne olejowanie. A mieszkam w Bydgoszczy. Pozdro Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 05.01.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 podaj mi adres na [email protected] podesle ci spedycja jesli chcesz plus instrukcje..zakup tylko z 5 pieluch tetrowych .. I napisz w mailu na kiedy..potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 10.01.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 szukając informacji na temat olejów trafiłem na ten temat jest tutaj dość mocno wychwalana Bona nad którą się zastanawiam. Natomiast sprzedawca oferuje mi ojel firmy Eukula i teraz mam dylemat który zastosować. Olej chcę położyć na podłogę z desek sosnowych które mam w całym domu tzn w sypialniach oraz w salonie (tak więc wskazany jest olej twardszy) Z tego co wyczytałem to Bona jest na bazie oleju sosnowego natomiast Eukula (oraz np Leinos, Faxe i chyba Woca) są na bazie oleju lnianego. Warto dać więcej i kupić Eukulę czy nie ma sensu przepłacać? W Eukuli mam stosować 1 raz olej 2HS i potem Refresher także 1 raz i ma być ok i z lekkim połyskiem Olejowanie chciałbym przeprowadzić we własnym zakresieJakieś argumenty ułatwiające wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 11.01.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 na sosne zadnych....Zaden podkreslam zaden ...olej nie utwardza zadnego ...gatunku drewna ..to mit..i jakas plotka..cholera wie skad pewnie kiedy jakis kolo wrzucil taki tekst jakiemus klientowi i stad to wyszlo ..?? ..ctzn twardszy olej..??..nie ma twardszych..czy miekkich oleji..nie ma lakierow ani oleji twardszych od drewna w tym sosny tez.. kieruj sie tylko i wylacznie..mozilwoscia latwej pielegnacji na przyszlosc..i tylko to miej na uwadze..(ewentualnie kolorem oba moga nieco inaczej wybarwiac..ale to sie z czasem i tak stonuje..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.01.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Olej ma różną twardość kiedy znajduje się w sklepie, szczególnie w w takim nieprofesjonalnym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 11.01.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 ile masz tam metrow i skad jestes?..moge ci podrzucic jakies 100-200g wiecej zapewne ci nie potrzeba a 2,5litra kosztuje sporo:) jest alternatywa ..magic oil z pallmana -jeszcze drozszy... badz jednoskladnikowy hs 100 akzent oil z loba wakol tak czy owak nie ma mniejszych opakowan niz 2,5 litra o ile sie orientuje wiec lepiej abym ci podeslal czy podrzucil jakas znikoma ilosc na te lazieneczke. Magic oil jest w opakowaniu 1l więc może się opłacać kupić mimo, że ogólnie jest dość drogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 11.01.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 szukając informacji na temat olejów trafiłem na ten temat jest tutaj dość mocno wychwalana Bona nad którą się zastanawiam. Natomiast sprzedawca oferuje mi ojel firmy Eukula i teraz mam dylemat który zastosować. Olej chcę położyć na podłogę z desek sosnowych które mam w całym domu tzn w sypialniach oraz w salonie (tak więc wskazany jest olej twardszy) Z tego co wyczytałem to Bona jest na bazie oleju sosnowego natomiast Eukula (oraz np Leinos, Faxe i chyba Woca) są na bazie oleju lnianego. Warto dać więcej i kupić Eukulę czy nie ma sensu przepłacać? W Eukuli mam stosować 1 raz olej 2HS i potem Refresher także 1 raz i ma być ok i z lekkim połyskiem Olejowanie chciałbym przeprowadzić we własnym zakresie Jakieś argumenty ułatwiające wybór? Ja bym jednak dołożył do Eukuli. Sosna jest miękka i po oleju będzie tak samo miękka, nawet jak będzie to olej z kosmiczną technologią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.01.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ja bym jednak dołożył do Eukuli. Sosna jest miękka i po oleju będzie tak samo miękka, nawet jak będzie to olej z kosmiczną technologią Możesz uzasadnić wybór Eukuli? Coś muszę powiedzieć żonie żeby uzasadnić droższą chemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.01.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ja bym jednak dołożył do Eukuli. Sosna jest miękka i po oleju będzie tak samo miękka, nawet jak będzie to olej z kosmiczną technologią Sosna pozostanie po każdej aplikacji nadal miękka. Z lakierami jest trochę mniej pielęgnacji. W sypialni olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 11.01.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Ja bym jednak dołożył do Eukuli. Sosna jest miękka i po oleju będzie tak samo miękka, nawet jak będzie to olej z kosmiczną technologią Nic nie rozumiem na jakiej to zasadzie?? ..ja na jego miejscu wziolbym najtanszy jakikolwiek olej do posadzek z zastrzezeniem aby byl jak najmniej pracochlonny i najtanszy w okresowej pielegnacji...nic nie rozumiem dlaczegóz to mialaby być akurat eukula do ktorej na dodatek trzeba dokladac..jak sie wyraziles..jakies argumenty..?? Co ma technologia oleju..do twardosci drewna??? nie jestem fanem bony ale jesli bona jest tansza..??why not??pielegnacja jest dosyc tania i prosta..przecie.... Stosuje b.ograniczona ilosc ich produktow uwazam ze lata swietnosci dawno maja za soba ....no moze bona naturale sie broni..olejow nie stosuje uwazam ze jest wiele lepszych..ale mam na to jakies argumenty..ale na sosnie..wysiadam..bez sensu pakowac w sosnine..cokolwiek co kosztuje wiecej niz 30,00zł litr..jak dla mnie..pod warunkiem naturalnie jak wyzej.. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 15.01.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 nie jestem fanem bony ale jesli bona jest tansza..??why not??pielegnacja jest dosyc tania i prosta..przecie.... Stosuje b.ograniczona ilosc ich produktow uwazam ze lata swietnosci dawno maja za soba ....no moze bona naturale sie broni..olejow nie stosuje uwazam ze jest wiele lepszych..ale mam na to jakies argumenty..ale na sosnie..wysiadam..bez sensu pakowac w sosnine..cokolwiek co kosztuje wiecej niz 30,00zł litr..jak dla mnie..pod warunkiem naturalnie jak wyzej.. a możesz napisać dlaczego na sosnę nie opłaca się droższy olej? Są w ogóle oleje za 30 zł za litr? chyba że w hurtowych ilościach No i jaki byś polecał nie ze względu na cene tylko jakość? A może nie olej tylko lakier? Czy sosnę do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts