Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Przymierzam się do zaolejowania podłogi i prosze oradę w sprawie wyboru oleju. Ze względu na dostępność w mojej okolicy przymierzam się do Maximus LIOS Bioil, jednak zastawiam się czy jest to dobry wybór. Czy może wybrać coś innego / łatwość położenia, trwałość, konserwacja w kolejnych latach/? Nie znalazłem niestety żadnych użytecznych informacji na temat tego produktu od jego użytkowników. Zaolejowana ma być podłoga jesionowa, kolor naturalny. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Nadaje się do mieszkań spokojnie eksploatowanych. Szukaj olejów High Solid z jak największą liczbą ciał stałych. Oleje firmy OLI, Berger-Seidle, Loba. Rzecz przy podłogach olejowanych polega na zwiększonej pielegnacji w porównaniu z lakierowanymi.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Janesca :)

Skoncentrowałaś się na wyglądzie podłogi.

Tymczasem naprawdę brzemienne w skutki są błędy ...o których wcale nie piszesz.

One ujawniają się znacznie później.

Zerknij do tego wątku - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?106387-Parkiet-kto-pyta-nie-b%C5%82%C4%85dzi-rady-pomys%C5%82y-problemy-materia%C5%82y-itd.

i uzupełnij post o info dotyczące montażu.

Na moje laickie oko istotne są zwłaszcza:

- sposób przygotowania podłoża pod drewno,

- klej (jaki i ile zużyto),

- wymiary klepki i jej wilgotności

Edytowane przez MarynaM

• 1 month później...

Witam wszystkich na tym forum!

Trafiłem tutaj szukając informacji o podłodze z teaku w łazience. Mam w łazience teak na podłodze, parkiet przemysłowy z dlh, surowe drewno, przyklejone jakieś 3miesiące temu. Przechodząc do rzeczy muszę zaolejować tą podłogę jakimś olejem (parkieciarz polecał osmo, raczej nie zastosuje się do jego rady). Przeglądałem forum muratora w poszukiwaniu odp i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Czy ktoś z was może polecić jakiś dobry olej do tej podłogi? Kolejne pytanie związane jest z moim zaniedbaniem, przy drzwiach, mimo zabezpieczenia podłogi kartonami na czas wykończeni w mieszkaniu klepki się trochę pobrudziły. Rozumiem, że przed zaolejowaniem powinienem wyczyścić podłogę. Na próbę zeszlifowałem kawałek podłogi, niestety po tym zabiegu podłoga straciła na uroku, słoje na deskach już nie są takie wyraźne jak przed szlifowaniem. Zastanawiałem się nad wyszorowaniem podłogi wodą z mydłem, ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł. Co Wy o tym sądzicie?

Zdjęcia podłogi:

Widok ogólny:

http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/rozne/th_2011-12-30172444.jpg

Przybrudzone klepki:

http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/rozne/th_2011-12-30172541.jpg

Zbliżenie:

http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/rozne/th_2011-12-30172501.jpg

Efekt po szlifowaniu:

http://i609.photobucket.com/albums/tt180/voseba/rozne/th_2011-12-30172522.jpg

Pozdrawiam. Seba

ile masz tam metrow i skad jestes?..moge ci podrzucic jakies 100-200g wiecej zapewne ci nie potrzeba a 2,5litra kosztuje sporo:)

jest alternatywa ..magic oil z pallmana -jeszcze drozszy...

badz jednoskladnikowy hs 100 akzent oil z loba wakol tak czy owak nie ma mniejszych opakowan niz 2,5 litra o ile sie orientuje wiec lepiej abym ci podeslal czy podrzucil jakas znikoma ilosc na te lazieneczke.

szukając informacji na temat olejów trafiłem na ten temat jest tutaj dość mocno wychwalana Bona nad którą się zastanawiam. Natomiast sprzedawca oferuje mi ojel firmy Eukula i teraz mam dylemat który zastosować. Olej chcę położyć na podłogę z desek sosnowych które mam w całym domu tzn w sypialniach oraz w salonie (tak więc wskazany jest olej twardszy)

Z tego co wyczytałem to Bona jest na bazie oleju sosnowego natomiast Eukula (oraz np Leinos, Faxe i chyba Woca) są na bazie oleju lnianego. Warto dać więcej i kupić Eukulę czy nie ma sensu przepłacać? W Eukuli mam stosować 1 raz olej 2HS i potem Refresher także 1 raz i ma być ok i z lekkim połyskiem

Olejowanie chciałbym przeprowadzić we własnym zakresie

Jakieś argumenty ułatwiające wybór?

na sosne zadnych....Zaden podkreslam zaden ...olej nie utwardza zadnego ...gatunku drewna ..to mit..i jakas plotka..cholera wie skad pewnie kiedy jakis kolo wrzucil taki tekst jakiemus klientowi i stad to wyszlo ..:(??

..ctzn twardszy olej..??..nie ma twardszych..czy miekkich oleji..nie ma lakierow ani oleji twardszych od drewna w tym sosny tez..

kieruj sie tylko i wylacznie..mozilwoscia latwej pielegnacji na przyszlosc..i tylko to miej na uwadze..(ewentualnie kolorem oba moga nieco inaczej wybarwiac..ale to sie z czasem i tak stonuje..)

ile masz tam metrow i skad jestes?..moge ci podrzucic jakies 100-200g wiecej zapewne ci nie potrzeba a 2,5litra kosztuje sporo:)

jest alternatywa ..magic oil z pallmana -jeszcze drozszy...

badz jednoskladnikowy hs 100 akzent oil z loba wakol tak czy owak nie ma mniejszych opakowan niz 2,5 litra o ile sie orientuje wiec lepiej abym ci podeslal czy podrzucil jakas znikoma ilosc na te lazieneczke.

Magic oil jest w opakowaniu 1l więc może się opłacać kupić mimo, że ogólnie jest dość drogi...

szukając informacji na temat olejów trafiłem na ten temat jest tutaj dość mocno wychwalana Bona nad którą się zastanawiam. Natomiast sprzedawca oferuje mi ojel firmy Eukula i teraz mam dylemat który zastosować. Olej chcę położyć na podłogę z desek sosnowych które mam w całym domu tzn w sypialniach oraz w salonie (tak więc wskazany jest olej twardszy)

Z tego co wyczytałem to Bona jest na bazie oleju sosnowego natomiast Eukula (oraz np Leinos, Faxe i chyba Woca) są na bazie oleju lnianego. Warto dać więcej i kupić Eukulę czy nie ma sensu przepłacać? W Eukuli mam stosować 1 raz olej 2HS i potem Refresher także 1 raz i ma być ok i z lekkim połyskiem

Olejowanie chciałbym przeprowadzić we własnym zakresie

Jakieś argumenty ułatwiające wybór?

Ja bym jednak dołożył do Eukuli. Sosna jest miękka i po oleju będzie tak samo miękka, nawet jak będzie to olej z kosmiczną technologią:D

Ja bym jednak dołożył do Eukuli. Sosna jest miękka i po oleju będzie tak samo miękka, nawet jak będzie to olej z kosmiczną technologią:D

Sosna pozostanie po każdej aplikacji nadal miękka. Z lakierami jest trochę mniej pielęgnacji. W sypialni olej.

Nic nie rozumiem na jakiej to zasadzie?? ..ja na jego miejscu wziolbym najtanszy jakikolwiek olej do posadzek z zastrzezeniem aby byl jak najmniej pracochlonny i najtanszy w okresowej pielegnacji...nic nie rozumiem dlaczegóz to mialaby być akurat eukula do ktorej na dodatek trzeba dokladac..jak sie wyraziles..jakies argumenty..??

Co ma technologia oleju..do twardosci drewna???:o

nie jestem fanem bony ale jesli bona jest tansza..??why not??pielegnacja jest dosyc tania i prosta..przecie....

Stosuje b.ograniczona ilosc ich produktow uwazam ze lata swietnosci dawno maja za soba ....no moze bona naturale sie broni..olejow nie stosuje uwazam ze jest wiele lepszych..ale mam na to jakies argumenty..ale na sosnie..wysiadam..bez sensu pakowac w sosnine..cokolwiek co kosztuje wiecej niz 30,00zł litr..jak dla mnie..pod warunkiem naturalnie jak wyzej..

Edytowane przez ghost34

nie jestem fanem bony ale jesli bona jest tansza..??why not??pielegnacja jest dosyc tania i prosta..przecie....

Stosuje b.ograniczona ilosc ich produktow uwazam ze lata swietnosci dawno maja za soba ....no moze bona naturale sie broni..olejow nie stosuje uwazam ze jest wiele lepszych..ale mam na to jakies argumenty..ale na sosnie..wysiadam..bez sensu pakowac w sosnine..cokolwiek co kosztuje wiecej niz 30,00zł litr..jak dla mnie..pod warunkiem naturalnie jak wyzej..

a możesz napisać dlaczego na sosnę nie opłaca się droższy olej? Są w ogóle oleje za 30 zł za litr? chyba że w hurtowych ilościach

No i jaki byś polecał nie ze względu na cene tylko jakość? A może nie olej tylko lakier? Czy sosnę do kominka ;)