Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest Loba WS 2k Supra A.T. mat.. Należy dodać filter UV za około 70zł do pojemnika 5l. W eksploatacji należy zwrócić uwagę na piasek. podkleić wszelkie ruchome meble filcem grubym na 3-5mm.

Dziękuję za odpowiedź. Czy ten lakier daje ten sam efekt zachowania bardzo naturalnego wyglądu i odczucia w dotyku powierzchni drewna jak Bona Naturale? (Tylko czytałem o tym, nie dotykałem, ale zależałoby mi na czymś takim).

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za odpowiedź. Czy ten lakier daje ten sam efekt zachowania bardzo naturalnego wyglądu i odczucia w dotyku powierzchni drewna jak Bona Naturale? (Tylko czytałem o tym, nie dotykałem, ale zależałoby mi na czymś takim).

nie nie to jest posadzka polakierowana 3krotnie wiec masz film z lakieru na powierzchni ..bona daje lekki zamszyk..

ghost34 - Dziękuję za odpowiedź.

Na Bona Naturale 1K jestem już zdecydowany, mam jeszcze tylko wątpliwość czy stosować podkład Bona Naturale Base, czy tylko 2 warstwy Bona Naturale 1K. I jeśli z podkładem to czy wystarczy jedna warstwa Bona Naturale czy potrzebne są 2? Karta techniczna mówi:

"Na surowe drewno:

2 x Bona Naturale 1 Komponentowy

lub

1 x Bona Naturale Base + 1 x Bona Naturale 1 Komponentowy"

ale w opinii jednego ze sprzedawców Bony, z którym rozmawiałem, należy stosować 2 warstwy Bona Naturale, niezależnie od tego czy dajemy podkład czy nie. Ponadto stwierdził on, że zastosowanie podkładu trochę psuje odczucie naturalności powierzchni drewna. Czy panowie praktycy lub właściciele podłóg wykończonych tym systemem możecie się na ten temat wypowiedzieć? Gdyby Bona była dostępna w jakichś małych opakowaniach to po prostu kupiłbym i poeksperymentował, tak jak zrobiłem to z Osmo, ale niestety, trzeba kupić od razu co najmniej 4.5 litra.

Witam ja zawsze stosuje 1 x base i 1x 2k i pieknie wychodzi.Ty zrób jak sobie zyczysz.

Dzięki. Postanowiłem. Będzie 1 x Base i 1 x 1k. W przyszłym tygodniu pochwalę się jak wyszło. Mam nadzieję, że mój parkieciarz poradzi sobie bez specjalnego wałka Bona Naturale, którego nie mogę nigdzie dostać.

• 2 weeks później...
Dzięki. Postanowiłem. Będzie 1 x Base i 1 x 1k. W przyszłym tygodniu pochwalę się jak wyszło. Mam nadzieję, że mój parkieciarz poradzi sobie bez specjalnego wałka Bona Naturale, którego nie mogę nigdzie dostać.

Podłoga polakierowana. Wygląda bardzo ładnie i jest lekko aksamitna w dotyku. Jest jednak jedno "ale" - lakierowanie nadało jej nieco cieplejszy odcień, jakby leciutko miodowy (wcześniej robiłem próby na kawałku deski i żadna zmiana koloru nie występowała - nastawiłem się, że tak też będzie na podłodze). Co może być tego przyczyną? Czy szpachlowanie mogło jakoś wpłynąć na odcień? (Użyte było jakieś rozpuszczalnikowe spoiwo, nie zapamiętałem nazwy). Parkieciarz mówi, że po pierwszej warstwie, czyli Bona Naturale Base kolor drewna był jeszcze zachowany, ocieplenie barwy nastąpiło po nałożeniu Bona Naturale. Lakierowanie było wykonane wczoraj - czy jest szansa, że po dokładniejszym wyschnięciu to ocieplenie zniknie?

Podłoga polakierowana. Wygląda bardzo ładnie i jest lekko aksamitna w dotyku. Jest jednak jedno "ale" - lakierowanie nadało jej nieco cieplejszy odcień, jakby leciutko miodowy (wcześniej robiłem próby na kawałku deski i żadna zmiana koloru nie występowała - nastawiłem się, że tak też będzie na podłodze). Co może być tego przyczyną? Czy szpachlowanie mogło jakoś wpłynąć na odcień? (Użyte było jakieś rozpuszczalnikowe spoiwo, nie zapamiętałem nazwy). Parkieciarz mówi, że po pierwszej warstwie, czyli Bona Naturale Base kolor drewna był jeszcze zachowany, ocieplenie barwy nastąpiło po nałożeniu Bona Naturale. Lakierowanie było wykonane wczoraj - czy jest szansa, że po dokładniejszym wyschnięciu to ocieplenie zniknie?

Dla zachowania naturalnego koloru drewna należało zrezygnować z podkładu. Jako podkład nanieść lakier Bona Naturale blachą lakierniczą. Po wyschnięciu nałożyć lakier wałkiem w dwóch warstwach.

Edytowane przez jarekkur

Dla zachowania naturalnego koloru drewna należało zrezygnować z podkładu. Jako podkład nanieść lakier Bona Naturale blachą lakierniczą. Po wyschnięciu nałożyć lakier wałkiem w dwóch warstwach.

Dziękuję za odpowiedź, chociaż to już musztarda po obiedzie... Jak za parę lat będę odnawiał podłogę lub wykańczał nową to tak zrobię :)

Przy okazji pytanie - dlaczego w tym przypadku pierwszą warstwę, stanowiącą podkład, należałoby nakładać blachą, a nie wałkiem?

Dziękuję za odpowiedź, chociaż to już musztarda po obiedzie... Jak za parę lat będę odnawiał podłogę lub wykańczał nową to tak zrobię :)

Przy okazji pytanie - dlaczego w tym przypadku pierwszą warstwę, stanowiącą podkład, należałoby nakładać blachą, a nie wałkiem?

można wałkiem. Blacha doskonale czyści podłogę. Jest to bardzo korzystne dla estetyki. Kto nie potrafi operować blachą lakierniczą powinien doskonale oczyścić podłogę i nanieść lakier wałkiem.

• 5 weeks później...
witam mam pytanko odnosnie deski Baltic Wood Dąb Rustic 1R szary olej ECO szczotkowany - 2200x182x14mm a deski Baltic Wood Jesion Classic 1R Ginger Root lakier mat - 2200x182x14mm a wiec ktora z tych jest lepsza pod wzgledem trwałosci i łatwiejszej pielegnacij i konserwacji jestem w trakcie remontu i niewiem która wybrac bardzo prosze o porade? dziekuje i pozdrawiam

Witam :)

Wykrzyknęłam EUREKA po przeczytaniu wypowiedzi BOORGA, że podłogę olejowaną można miast olejować - pastować. Mam przedpotopową floterkę :) a zapach pasty przed Świętami , dla mnie przynajmniej, bezcenny. Doszłam do 63 strony uważnego czytania i mam już mroczki przed oczami ze zmęczenia. Zatem odważę się zadać swoje pytanie.

Wczoraj zostały położone w "salonie" deski barlineckie trójwarstwowe, dąb jednolamelowy fazowany, olejowany ( po zakupieniu dopiero doczytałam, że to mało udany wybór. Wolałabym oczywiście parkiet, miałam w bloku, ale się nie dało rady finansowo ). Przy zakupie desek miły pan sprzedawca polecił po położeniu zaolejować dodatkowo olejem pielęgnacyjnym naturalnym do podłóg drewnianych pokrytych olejem UV za całe 78 zł/ litr.

Wiem, że to tylko namiastka drewna, ale ...proszę o pomoc.

Ile czasu podłoga powinna się " układać " bez mebli ? Czy mam olejować szmatką bawełnianą " na dniach " czy za jakiś czas ? Czy mogę pastować polecaną przez boorga pastą deskę zaolejowaną fabrycznie ? W jednym miejscu napisał, że raczej należy takie wykończenie traktować jak lakier :( ? Już się pogubiłam a nie chcę zaszkodzić mojej podłodze, która jednak jest milsza niż beton. Proszę o pomoc przyjaznych ludziom i podłogom fachowców. Pozdrawiam, Ania

• 1 month później...

Witam

Położyłam w mieszkaniu około 50m2 parkietu wiśnia azjatycka, który został trzykrotnie polakierowany Berger Seidle EcoGold mat. Przyznam się od razu, że jak było lakierowanie to właśnie rodziłam i de facto niczego nie posprawdzałam, potem bylam w amoku z nowordkiem i też zawaliłam nawilżanie pomieszczenia.W miedzyczasie zrobiłam święta rodzinne z nowiutkim krzesłami, które mają idiotycznie przycięte metalowe nogi (że nacisk jest punktowy, a nie powierzchniowy) z których oczywiście od razu odlepił się filc. W efekcie mam parkiet śliczny, ale miekki i porysowany, który zaczął mi szczelinować. No i teraz się zastanawiam, czy jest sens coś robić zanim się na dobre nie wprowadziliśmy? Jeszcze w styczniu wynajmuję mieszkanie i to dosłownie ostatni dzwonek jakby coś naprawiać. Szczeliny w tym momencie są w większości niewielkie - takie, że i kartkę papieru trudno by było wepchnać, może ze trzy są na szerokość paznokcia. Dla mnie to drewno i w sumie mogłabym żyć z tymi szczelinami o ile się nie powiększą znacząco, ale nie wiem na ile jest to niebezpieczne, tj. - może dostać się pod nie woda i bardziej nabroić? Co ewentualnie można / warto by zrobić przed wprowadzeniem się? Szlfować i jeszcze raz lakierować? Tylko czy za miesiąc nie będę miała tego samego? Nie chciałam mieć nigdy z domu muzeum i nie chcę przejmować się każdą rysą, więc muszę się tak czy owak nauczyć z tym żyć, ale jeżeli inny lakier by bardzo poprawił sytuacje i zredukował problem szczelin to może warto? Jak myślicie?

• 3 weeks później...
Niestety nowy lakier niewiele zmieni. Powinnaś poczekać 2 sezony grzewcze i obserwować podłogę jak pracuje, jeśli szczeliny nie będą się powiększać to po 2 latkach cyklinowanie połączone ze szpachlowaniem powstałych szczelin, olejowanie i woskowanie. Masz podłogę z drewna które reaguje na wilgotność otoczenia i nigdy nie będzie idealna bez najmniejszych szczelinek, taki już urok drewna. A puki co twoja podłoga jeszcze dostosowuje się do warunków w twoim domu trzeba dać mu czas.

Witam

Położyłam w mieszkaniu około 50m2 parkietu wiśnia azjatycka, który został trzykrotnie polakierowany Berger Seidle EcoGold mat. Przyznam się od razu, że jak było lakierowanie to właśnie rodziłam i de facto niczego nie posprawdzałam, potem bylam w amoku z nowordkiem i też zawaliłam nawilżanie pomieszczenia.W miedzyczasie zrobiłam święta rodzinne z nowiutkim krzesłami, które mają idiotycznie przycięte metalowe nogi (że nacisk jest punktowy, a nie powierzchniowy) z których oczywiście od razu odlepił się filc. W efekcie mam parkiet śliczny, ale miekki i porysowany, który zaczął mi szczelinować. No i teraz się zastanawiam, czy jest sens coś robić zanim się na dobre nie wprowadziliśmy? Jeszcze w styczniu wynajmuję mieszkanie i to dosłownie ostatni dzwonek jakby coś naprawiać. Szczeliny w tym momencie są w większości niewielkie - takie, że i kartkę papieru trudno by było wepchnać, może ze trzy są na szerokość paznokcia. Dla mnie to drewno i w sumie mogłabym żyć z tymi szczelinami o ile się nie powiększą znacząco, ale nie wiem na ile jest to niebezpieczne, tj. - może dostać się pod nie woda i bardziej nabroić? Co ewentualnie można / warto by zrobić przed wprowadzeniem się? Szlfować i jeszcze raz lakierować? Tylko czy za miesiąc nie będę miała tego samego? Nie chciałam mieć nigdy z domu muzeum i nie chcę przejmować się każdą rysą, więc muszę się tak czy owak nauczyć z tym żyć, ale jeżeli inny lakier by bardzo poprawił sytuacje i zredukował problem szczelin to może warto? Jak myślicie?

hej jeśli zrobisz tak -

1. z szczelinami-dbaj o nawilzanie mieszkania aby wilgotnosc była na poziomie okolo 50-55%..kup albo nawilzacze albo jakie akwarium:)

2.masz kominek jesli tak to jaki wiekszosc bardo wysusza pomieszczenia.

3.dodatkowy lakier nic nie da nawilży tylko a potem odda do atmosfery jesli połozysz 4rta warstwe lakieru to go tylko zmiekczysz.

4.co do rys od krzeseł zalezy jak sa głebokie ale takie po 2mm juz sie da zrobic woskiem.

poszczególne klepki własciwie tez by sie dało przelakierować

P.S i uchowaj cie boze przed poradami olej i wosk...

pozdrawiam Duchowo ":)

Hello! (Sucupira olejowana)

Mam sobie na podłodzę łądną sucupirę oeljowaną od 2004r.

Dbam jak mogę :) pare razy w roku tratowałem Soya Soap Care.... i teraz zastanawiam się czy nie odświeżyć jakoś drewna? (powtórne olejowanie?)

Możecie powiedzić czym różni się Magic Oil Care od Soya Soap Care?

Magic - bardziej konserwacja i pielęgnacja ?

Soap - mycie ???

laik z sucupirą :)

• 2 weeks później...

Panowie eksperci, pomocy!

Na moim parkiecie powstaly dziwne przebarwienia - wystapily w 4 blisko siebie polozonych miejscach - 3 na jednej klepce, 1 na drugiej, wszystkie maja taki sam kolor, ksztalt i wielkosc - tak jakby to byly odciski od czegos, chociaz nic tam nie stalo. Nie zwrocilem uwagi kiedy sie to dokladnie pojawilo, ale na pewno nie bylo tego po polozeniu podlogi i lakierowaniu. Podloga zostala wykonana na przelomie wrzesnia/pazdziernika 2012. Lakierowana byla Bona Naturale Base + Bona Naturale 1k.

Zamieszczam fotke.

IMG_2090a.jpg

Panowie eksperci, pomocy!

Na moim parkiecie powstaly dziwne przebarwienia - wystapily w 4 blisko siebie polozonych miejscach - 3 na jednej klepce, 1 na drugiej, wszystkie maja taki sam kolor, ksztalt i wielkosc - tak jakby to byly odciski od czegos, chociaz nic tam nie stalo. Nie zwrocilem uwagi kiedy sie to dokladnie pojawilo, ale na pewno nie bylo tego po polozeniu podlogi i lakierowaniu. Podloga zostala wykonana na przelomie wrzesnia/pazdziernika 2012. Lakierowana byla Bona Naturale Base + Bona Naturale 1k.

Zamieszczam fotke.

[ATTACH=CONFIG]171072[/ATTACH]

no dobrze ale co w tym dziwnego to jest naturalny produkt..(drewno)i miał prawo sie tak przebarwic gdzieniegdzie..