ghost34 15.05.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 dzięki ghost34 - trochę mnie zmartwiłeś tym fugowaniem ;( czyli wg Ciebie wystarczy mi np. 1x2,5l plus 1x0,75l HS2k, 2 pady beżowe, 2 pady białe plus dzienny zapas pieluch do tego polerka z zapasem siatek (na trio w moim mieście nie ma szans) i niestety znowu cykliniarka a jak długo po wymieszaniu olej HS 2k nadaje się do nakładania? Masz duze szczeliny czy mikro?? jesli mikro mieszasz bardzo rzadko zaciagasz blacha całość ze 2 x i mozesz po wyschnieciu tylko 80tka przejechac wzdłóż ale cykliniarka.. na pierwsza warstwe okolo 1,5litra na druga o okolo 1litra i powinno ci wystarczyc...mieszaj po szklance...mniej wiecej wtedy bedziesz na bieżąco monitorowac stan oleju zmieszanego..i jego wydajnosc..nadaje sie zaleznie od pogody okolo 2-4godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robiesam 31.05.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Witam, Podloga sosnowa w kuchni, malowana z utwardzaczem- nie pamietam jakim chyba jakims kaponem wtedy.Do zeczy, podloga ma juz 15 lat jak to na wsi lazi sie w buciorach i powycieral sie lakier kolo mebli zlewu itd.Teraz biore sie za cyklinowanie papier-80 Moje pytanie, jakim lakierem bo, olej nie wchodzi w gre w tych warunkach ,pomalowac deski? ile razy? no i prosze o podanie jakiegos twardego utrwalacza na wykonczenie,ceny nie wchodza w gre tylko nazwa i firma.Nie chodzi mi tez o toksycznosc tylko aby nie smierdzialo, w koncu na cos kiedys trza umrzec.Pozdrawiam i prosze o zetelne wypowiedzi. Edytowane 31 Maja 2013 przez robiesam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.06.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Witam, Podloga sosnowa w kuchni, malowana z utwardzaczem- nie pamietam jakim chyba jakims kaponem wtedy.Do zeczy, podloga ma juz 15 lat jak to na wsi lazi sie w buciorach i powycieral sie lakier kolo mebli zlewu itd.Teraz biore sie za cyklinowanie papier-80 Moje pytanie, jakim lakierem bo, olej nie wchodzi w gre w tych warunkach ,pomalowac deski? ile razy? no i prosze o podanie jakiegos twardego utrwalacza na wykonczenie,ceny nie wchodza w gre tylko nazwa i firma.Nie chodzi mi tez o toksycznosc tylko aby nie smierdzialo, w koncu na cos kiedys trza umrzec.Pozdrawiam i prosze o zetelne wypowiedzi. Sam sobie przeczysz...toksycznośc równa się karencja i opary przez dłuższy czas..to po pierwsze.. Po drugie olej własnie jak najbardziej da rade i to o wiele lepiej od lakieru i zadnych pielegnacji czesciej niż na 2 - 3 lata.. Po trzecie nie ma twardszego na świecie sposobu wykonczenia posadzki drewnianej niz samo drewno..wiec zarówno lakier jak i olej bedzie sie rysować razem z drewnem a co dopiero z sosną.. Jak juz chcesz śmierdziucha to Pallman SH-81.. Jak olej Impact oil hs 2k firmy loba -wakol. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkawawa 03.06.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Stwierdzam że nie był to dobry pomysł z tym olejowaniem. Poza oczywistymi zaletami jak ciepło w stopy czy możliwość dokonywania punktowych napraw są niestety same wady. Przede wszystkim czego niestety nigdzie nie wyczytałam i nikt mnie przed tym nie ostrzegł, parkiet farbuje. Mam wędzony merbau olejowany olejem PALLMANN SOYABASE. Ponieważ do mycia podłóg w domu używam jednego mopa, chociaż zmieniam wodę, to mop zafarbował na brązowo od parkietu i zabarwił fugi od plytek w reszcie domu. Teraz wszędzie są fugi koloru brązowego. Nie wiem w jaki sposob przebiega proces wędzenia parkietu ale gdybym zalakierowala to nie byloby tego problemu chyba. Druga sprawa to niestety widać każdy najdrobniejszy pyłek. Można w nieskonczoność sprzątać a idealnie nie będzie nigdy. A trzecia sprawa to plamy na podłodze w kuchni od oleju kuchennego który wszedł w reakcję z parkietem. Nie wyglada to dobrze Może ktoś z panstwa miałby na to sposób? Czy na tym etapie można coś z tym jeszcze zrobić? Zalugować na jaśniejszy odcien i/lub zalakierować? Jest tego dość dużo, bo 100 metrów więc zerwanie parkietu nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 04.06.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 czesc, moje debowe schody juz coraz blizej sa montazu, ale nie mam wybranego oleju, ktorym pozniej chcialbym tez miec poolejowana podloge (rowniez debowa). Stolarz dzis przyniosl mi probke debu olejowanego produktem, ktorego nazwy nie mogl sobie przypomniec (jutro mi przysle) ale srednio, a nawet slabo bym rzekl. O ile kolor nawet (olej bezbarwny) - troche przyciemniony, ale gdzies w tony cieple, nawet pomaranczowe (w porach zostal osad jakby jasno rudy, jutro wrzuce zdjecie) o tyle wlasciwosci dziwne. Ja mam tylko nieduze doswiadczenie z olejami do tarasow, a na nich woda sie perlila, a na tej desce nic - normalnie deska sie zamoczyla i zmokla, jakby nie byla olejowana. Stolarz twierdzi, ze dał jedna warstwe i wiecej sie nie daje. Ja sie myle, olej do d..., czy stolarz sie myli? Jaki olej byscie polecili na schody (i pozniej na podłogę)? Stolarz preferuje olejowoski ale ja sie upieram. Kolor jaki mnie interesuje jest gdzies w tych okolicach:http://www.strefa-parkietu.pl/images/towary/big/Dab_Masyw_Olejowany___Natural_Brown_288_230.jpghttp://www.strefa-parkietu.pl/images/towary/big/Dab_Masyw_Olejowany___17th_Century_Oil_334_305.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 05.06.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 to rzeczona deska - balans bieli nieco przeklamany, ale widac to rudawe cos w wybranej bieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 06.06.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 to rzeczona deska - balans bieli nieco przeklamany, ale widac to rudawe cos w wybranej bieli. To olej Eukula Niewiele na jego temat w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.06.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Stwierdzam że nie był to dobry pomysł z tym olejowaniem. Poza oczywistymi zaletami jak ciepło w stopy czy możliwość dokonywania punktowych napraw są niestety same wady. Przede wszystkim czego niestety nigdzie nie wyczytałam i nikt mnie przed tym nie ostrzegł, parkiet farbuje. Mam wędzony merbau olejowany olejem PALLMANN SOYABASE. Ponieważ do mycia podłóg w domu używam jednego mopa, chociaż zmieniam wodę, to mop zafarbował na brązowo od parkietu i zabarwił fugi od plytek w reszcie domu. Teraz wszędzie są fugi koloru brązowego. Nie wiem w jaki sposob przebiega proces wędzenia parkietu ale gdybym zalakierowala to nie byloby tego problemu chyba. Druga sprawa to niestety widać każdy najdrobniejszy pyłek. Można w nieskonczoność sprzątać a idealnie nie będzie nigdy. A trzecia sprawa to plamy na podłodze w kuchni od oleju kuchennego który wszedł w reakcję z parkietem. Nie wyglada to dobrze Może ktoś z panstwa miałby na to sposób? Czy na tym etapie można coś z tym jeszcze zrobić? Zalugować na jaśniejszy odcien i/lub zalakierować? Jest tego dość dużo, bo 100 metrów więc zerwanie parkietu nie wchodzi w grę. Ciebie by uratowało bona naturale po uprzednim zeszlifowaniu pallmana...... niestety olej jest do bani tenze ..potem sa takie kwiatki.. jakbys miała olej 2hs porzadnie nałozony nie byłoby takiej opcji wcale ..mam wiele takich przypadkow..ciekawe ze u mnie nie ma zadnych problemow z olejem nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.06.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 To olej Eukula Niewiele na jego temat w necie. na schody i na podłoge tylko 2k hs..impact oil..kolor jakbys nie wzioł i tak spali na panewce niestety sciemniej z czasem i tak i tak..jesli zas chcesz jasna posadzke to velvet ver meistera..badz bona naturale..(sa to hybrydy lakierowo olejowe..)nakladasz jak lakier zachowuja sie i uzytkuje sie je jak oleje... co do olejo woskow uciekaj jak najdalej bo najdalej tez po 3-5latach bedziesz to szlifowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 06.06.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) na schody i na podłoge tylko 2k hs..impact oil..kolor jakbys nie wzioł i tak spali na panewce niestety sciemniej z czasem i tak i tak..jesli zas chcesz jasna posadzke to velvet ver meistera..badz bona naturale.. No wlasnie nie chce jasnej, ani jasnozoltej posadzki i schodow, tylko przyciemnione wzgledem naturalnego debu (dab surowy jest po prostu szary), ale tez nie chce koloryzujacymi olejami robic, bo potem jest problem w razie uszkodzenia powierzchni. Podpowiem stolarzowi o tym 2k hs Impact Oil. Dzieki. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Olleo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamiszon 29.06.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Witam ponownie Fachowców u mnie podlogi już są, gotowe olejowane debowe deski- piekne... i zadowolona zaczęłam się doksztalcać na forum, jak pielegnować to moje cudenko po przeprowadzce (i chronic przed moimi niszczycielami) kiedy ekipa montujaca zasugerowala, ze dobrze by bylo zabezpeiczyc podloge- "odświeżyć " chyba tak to nazwali- zeby olej wniknal w szpary itp.. No i nie wiem, bo zalożyłyam ze skoro mam deski gotowe- to sa GOTOWE a nie ze trzeba je odrazu odswieżac! Mam Fair Floor – Dąb Pure – deska lita olejowana Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz ( z góry przepraszam jesli jest juz gdzies na forum- niestety nie dokolalam sie jeszcze- a kopie dzielnie w wolnych chwilach ) A i jeszcze dodatkowe pytanko - czy szczeliny miedzy listwami a podloga to cos normalnego- tak mi wmawia ekipa.. a wyglada to zwlaszcza w salonie srednio (tez zalozylam ze bedzie tam super- bo robili mi wczesnije wylewke samopoziomujaca wiec jak moze byc krzywa??!!) pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.07.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Witam ponownie Fachowców u mnie podlogi już są, gotowe olejowane debowe deski- piekne... i zadowolona zaczęłam się doksztalcać na forum, jak pielegnować to moje cudenko po przeprowadzce (i chronic przed moimi niszczycielami) kiedy ekipa montujaca zasugerowala, ze dobrze by bylo zabezpeiczyc podloge- "odświeżyć " chyba tak to nazwali- zeby olej wniknal w szpary itp.. No i nie wiem, bo zalożyłyam ze skoro mam deski gotowe- to sa GOTOWE a nie ze trzeba je odrazu odswieżac! Mam Fair Floor – Dąb Pure – deska lita olejowana Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz ( z góry przepraszam jesli jest juz gdzies na forum- niestety nie dokolalam sie jeszcze- a kopie dzielnie w wolnych chwilach ) A i jeszcze dodatkowe pytanko - czy szczeliny miedzy listwami a podloga to cos normalnego- tak mi wmawia ekipa.. a wyglada to zwlaszcza w salonie srednio (tez zalozylam ze bedzie tam super- bo robili mi wczesnije wylewke samopoziomujaca wiec jak moze byc krzywa??!!) pozdrawiam Ania Szczeliny między podłogą a listwami są dopuszczalne do 2mm. Jadnak powinny zostać zaszpachlowane! Odświeżanie? Nie wiem co mieli na myśli wykonawcy. Generalnie dopiero po około miesiącu można nałożyć warstwę środka pielęgnacyjnego. Panowie powinni Tobie zostawić pisemne wskazówki pielęgnacji i konserwacji podłogi. To ich obowiązek. Jeżeli kupowałaś sama deski, to takie wskazówki powinnaś otrzymać w sklepie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianRumia 01.07.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Witam wszystkich specjalistów od drewna na podłodze. Mam pytanie- niedługo zaczynam rozbudowę a w garażu (bardzo suchy i ogrzewany) leży mi surowa klepka parkietowa dębowa z lat 80tych. X m2, jeszcze nie liczyłem. Pytanie jest: czy można położyć taki parkiet i wykończyć go nowocześnie, to jest wyługować i zaolejować na biało np? Czy szkoda zachodu i wypieprzyć? Szczerze mówiąc trochę mi szkoda, bo drewno jest teraz w cenie. Dodam, że ten sam parkiet jest położony miejscami w domu i strasznie się rozszedł, ale to zaraz po położeniu, podejrzewam, że wszystko wilgotne było. Ale leży już prawie 30 lat. Może dosechł? Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamiszon 02.07.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 dzieki Jarekkur.. Nie pocieszyłes mnie.. Tak mis sie wydawalo ze te szpary to nie ok, i pytalam ekipe o to, a oni na to ze to normalne bo drzewo pracuje itp itd i powinnam sie z tym liczyc wybierajac drewno nie parkiet. Instrukcji brak Deski kupilam wraz z usluga montarzu, pouczona na forum upominalam sie w sklepie owym o jakies instrukcje od producenta, podobno nie ma takiej, polecono mi tylko srodek pielegnujacy. Jesli chodzi o odswieżanie - to Panowie okreslili to jako zabezpieczenie, zeby olej powchodzil w rożne zakamarki i je zabezpieczył. dzieki raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 03.07.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Witam wszystkich specjalistów od drewna na podłodze. Mam pytanie- niedługo zaczynam rozbudowę a w garażu (bardzo suchy i ogrzewany) leży mi surowa klepka parkietowa dębowa z lat 80tych. X m2, jeszcze nie liczyłem. Pytanie jest: czy można położyć taki parkiet i wykończyć go nowocześnie, to jest wyługować i zaolejować na biało np?.. tak może to wyglądać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katharina203 05.07.2013 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 witam, posiadam podłogę jesionową. jestem namawiana na olejowanie jej olejowoskiem osmo. niestety kolory wychodzą inne niż na próbnikach. proszę o pomoc czy ktoś ma taką podłogę w jakimś kolorz osmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoasiaB 28.07.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Witam, mam poważny problem. Pomalowaliśmy w całym domu podłogi białym olejem Fluggera. Niestety źle to zostało zrobione i podłoga klei się i strasznie brudzi. Czy jest na to jakaś rada poza cyklinowaniem i ponownym malowaniem, na które nas nie stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 29.07.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) prosze o szybkie rady: ( do 12 musze zdecydować ) lakier matowy czy półmatowy? , na deskę litą, dębową.... (zeby nie przedlużać błyszczacy i olej odpada) miał być matowy, ale słyszałem, że jest "brudny", mniej praktyczny... (przepraszam za "ponaglanie" ale niestety nie mam czasu przeglądać wszystkich postów) pzdr spoko...odwołalem fachowca Edytowane 29 Lipca 2013 przez sigielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 29.07.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 prosze o szybkie rady: ( do 12 musze zdecydować ) lakier matowy czy półmatowy? , na deskę litą, dębową.... (zeby nie przedlużać błyszczacy i olej odpada) miał być matowy, ale słyszałem, że jest "brudny", mniej praktyczny... (przepraszam za "ponaglanie" ale niestety nie mam czasu przeglądać wszystkich postów) pzdr spoko...odwołalem fachowca my mamy matowy Bona Traffic - u nas sprawdza się bardzo dobrze, podłoga z deski litej, fazowanej, dębowej, użytkowana 7 miesięcy intensywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Mądrecki 03.08.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Po pierwsze sprawdź wilgotność posiadanego parkietu. Jeżeli ma 9 +/- 2% to teoretycznie możesz go przyklejać. Przez te 30 lat mógł zapracowac i klepki moga miec rózne wymiary...Do mocnej wylewki możesz go przykleić klejem poliuretanowym dwu komponentowym. Odradzam kleje epoksydowo-poliuretanowe (szkodzą zdrowiu). Polecam klej R777 firmy Bona. Nierówności pomiędzy klepkami można zaszpachlować. jeżeli nie chcesz sie truć uzyj srodka na bazie wody.... A potem zaolejować, lub polakierować. Da się zrobić! Stary parkiet i różnokolorowe (w tym postarzające) oleje Bona powinny sprostać Twoim wymaganiom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts